O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa şi cântăreaţa mexicană Thalia

Ariadna Thalia Sodi Miranda, cunoscută cu numele de scenă Thalia, este o cântăreaţă, compozitoare, producătoare, actriţă şi antreprenoare, considerată una dintre cele mai de succes şi influenţi artişti mexicani din întreaga lume. În afară de limba spaniolă maternă, Thalia a cântat şi în limbile engleză, portugheză, franceză şi filipineză.
Numită uneori "Regina pop-ului latin" de către mass-media internaţională datorită renumelui său de pe scena muzicii pop latine din ultimele trei decenii, a avut 28 de prezenţe în top 10 single-uri, dintre care 16 au ajuns numărul 1 şi a primit numeroase premii, inclusiv cinci premii Latin Billboard, mai multe distincţii Premios Juventud şi diverse nominalizări la Grammy-ul latin, potrivit www.geni.com. Ca artist solo, a vândut peste 50 de milioane de discuri în întreaga lume.
S-a născut la 26 august 1971, în Mexico City, fiind mezina dintre cele cinci fiice ale Yolandei Miranda Mange (pictoriţă, managerul Thaliei din 1980 până în 1999) şi Ernesto Sodi Pallares, om de ştiinţă, doctor în patologie, criminolog şi scriitor.
Când a împlinit un an, Thalia a apărut în prima ei reclamă TV din Mexic, iar la patru ani a început să ia cursuri de balet şi pian la Conservatorul Naţional de Muzică din Mexic. A urmat cursurile bilingve (în spaniolă şi franceză) ale celebrei Şcoli ''Elycio Francée Mexican'', potrivit www.cinemagia.ro. La nouă ani, Thalia a fost aleasă să facă parte din trupa de copii ''Din Din'', alături de care a înregistrat de-a lungul anilor patru albume, între 1982 -1983.
Împreună cu mama ei, Thalia s-a mutat la Los Angeles pentru a face carieră muzicală. A urmat cursuri de canto, dans şi actorie şi s-a întors în Mexic cu un album înregistrat şi o nouă imagine. Primele albume ca artist solo le-a înregistrat între 1990-1993: "Thalia" (produs de Alfredo Díaz Ordaz, 1990), "Mundo de cristal" (ultimul proiect în colaborare cu Alfredo Díaz Ordaz, 1991) şi "Love" (produs de Luis Carlos Esteban, 1992).
A urmat albumul "En éxtasis" (1995) iar în ianuarie 1997, ea a lansat primul ei album de compilaţie intitulat "Nandito Ako", care conţine patru melodii înregistrate în tagalog, o limbă vorbită de o mare parte a populaţiei din Filipine, cinci versiuni în limba engleză ale unor piese de pe albumul "En éxtasis" şi un remix spaniol al melodiei "Amándote".
Albumul care a făcut-o cunoscută şi în industria muzicală - ''Amor a la Mexicana'' (al cincilea album de studio), producător fiind Emilio Estefan - i-a adus Thaliei concerte pe cinci continente. Single-ul care dă titlul albumului a devenit hitul numărul unu în 14 ţări. Cu "Amor a la mexicana", Thalia a reuşit să-şi promoveze muzica şi să-şi stabilească proiecte pe pieţele muzicale din Franţa, Belgia, Elveţia, Grecia, Ungaria, Turcia, Polonia, Portugalia, Italia şi toate ţările vorbitoare de spaniolă, potrivit www.geni.com.
În afară de succesul ei ca artist de înregistrări, Thalia a avut şi o carieră de succes în actorie, întrucât a jucat în numeroase telenovele care au fost difuzate în peste 180 de ţări. Primele apariţii au fost în "Pobre Seńorita Limantour" (1988) şi "Quinceańera" (1989), unde rolul interpretat a făcut-o celebră. În 1989, a obţinut primul său rol principal în "Luz y Sombra".
Thalia a acceptat rolul din trilogia ''Las Tres Marias'': ''Maria Mercedes'' (1992-1993), ''Marimar'' (1994) şi ''Maria la del Barrio'' (1995-1996). Cele trei seriale au devenit un adevărat fenomen în întreaga lume. Dintre aceste interpretări, Maria la del Barrio a devenit cea mai populară şi a rămas de referinţă pentru Thalia, în timp ce "Marimar" este considerată cea mai bună telenovelă din toate timpurile, potrivit www.thefamouspeople.com. În 1999, Thalia a jucat în ultima sa telenovelă, "Rosalinda".
Tot în 1999, Thalia a jucat pentru prima dată într-un film în limba engleză, numit "Mambo Café". Scris şi regizat de Reuben González şi filmat în Bronx în perioada Crăciunului, filmul s-a bucurat de un succes uriaş.
După rolul din telenovela ''Rosalinda'', Thalia s-a hotărât să urmeze o carieră muzicală full-time. Au urmat albumele: "Arrasando" (2000), "Thalia" (2002), "Thalia (engleză, 2003), "El Sexto Sentido" (2005), "Lunada" (2008), "Habítame Siempre" (2012), "Viva Kids Vol. 1" (2014), "Amore Mío" (2014), "Latina" (2016), "Valiente" (2018). A colaborat cu artişti de renume, precum Tony Bennett, Michael Bublé, Robbie Williams, Marc Anthony, Laura Pausini, Romeo Santos şi Carlos Vives, precum şi cu artişti populari mai tineri, precum Maluma, Prince Royce, Becky G şi Natti Natasha, potrivit site-ului www.imdb.com.
Ultimele sale albume sunt "Viva Kids Vol. 2" (2020) şi "Desamorfosis" (2021), potrivit site-ului artistei, thalia.com.
La 4 mai 2001, preşedintele SUA George W. Bush a invitat-o la o petrecere sărbătorind "Cinco de mayo" organizată la Casa Albă, unde a interpretat cântece populare mexicane acompaniată de o formaţie de mariachi din Mexic.
Artista s-a implicat şi în afaceri, prezentându-şi colecţiile de accesorii şi bijuterii, precum şi colecţiile de îmbrăcăminte pentru femei, care au fost disponibile în SUA în peste 2.000 de magazine.
A participat la numeroase show-uri TV între anii 1991-2020 şi a avut un propria emisiune radio cunoscută sub numele "The Conexión Thalia Radio Show", la ABC Radio (2007-2016).
La 5 decembrie 2013 a fost onorată cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, ca o recunoaştere pentru realizările sale în industria muzicală. În octombrie 2015, Thalia şi fostul jucător panamez de baseball Mariano Rivera au fost recompensaţi cu distincţia ''Outstanding American by Choice'' pentru contribuţia lor adusă Statelor Unite în calitate de cetăţeni naturalizaţi, într-o ceremonie desfăşurată la New York.
Este căsătorită din 2000 cu Tommy Mottola, celebru producător de la compania Sony, şi au împreună doi copii - Sabrina şi Matteo. În 2006, Thalia a devenit cetăţean american într-o ceremonie de depunere a jurământului la New York, unde locuieşte împreună cu soţul ei. Conform legislaţiei mexicane, i se permite să-şi păstreze cetăţenia mexicană, potrivit www.geni.com.
La 8 iulie 2016, Thalia a fost numită ambasador UNICEF în Mexic. Artista s-a implicat în numeroase proiecte care militează pentru drepturile copiilor la educaţie, egalitate şi protecţie. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Thalia/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită