TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Aventuri la Marea Neagră" (1972)

Filmul poliţist "Aventuri la Marea Neagră", regizat de Savel Stiopul, după un scenariu scris de Tudor Popescu, a avut premiera în 1972.
"George Martin (interpretat de actorul Florin Piersic), un căpitan de contrainformaţii, primeşte misiunea de a deconspira o reţea de spioni economici care doreau să obţină formula combustibilului unei rachete experimentate într-un poligon de pe malul Mării Negre", notează site-ul cinemagia.ro, în prezentarea filmului.
Criticul de film Călin Căliman, nota, în revista "Contemporanul" din 2 iunie 1972, că scenaristul Tudor Popescu "recidivează" în acest gen, în vreme ce regizorul Savel Stiopul "debutează în materie de film poliţist".
" 'Aventuri la Marea Neagră' este un film de spionaj şi contraspionaj, bazat pe acţiuni şi personaje fictive, în centrul căruia se află un agent de contrainformaţii care încearcă să dezlege, şi chiar dezleagă, enigma unor întâmplări misterioase. Întreaga acţiune se desfăşoară, practic, într-un hotel internaţional de pe malul mării, populat de o faună pestriţă şi sofisticată. Aici, printre vizitatorii ocazionali ai litoralului românesc, printre locatarii 'Babylonului', căpitanul de contrainformaţii George Martin (alias Florin Piersic), în postura şugubeaţă a unui turist din Ohio, îşi îndeplineşte misiunea depistării unor personaje duşmănoase, interesate de secretele unor invenţii româneşti", notează criticul de film, conform site-ului aarc.ro.
Acţiunea se petrece într-un hotel internaţional de pe litoralul Mării Negre - "Babylon", unde se adună tot felul de personaje - un poliglot afemeiat şi vag afacerist, un "magistru" al modei internaţionale înconjurat de manechine (interpretat de actorul Mircea Şeptilici), Barbara - o cântăreaţă de bar cu apariţii spectaculoase care se află în centrul acţiunilor de spionaj (interpretată de cântăreaţa şi actriţa Corina Chiriac), un celebru iluzionist, o tânără profesoară de engleză, un japonez care filmează tot ce vede, un suedez care urmăreşte orice mişcare a lui George Martin, un director de hotel stilat (interpretat de actorul Zephi Alşec), un impresar mereu jovial (interpretat de actorul Dumitru Rucăreanu).
"Dacă adăugăm la toate acestea un Ford Mustang albastru, trecerile 'hitchcockiene' prin cadru ale unui invalid în cărucior şi repetatele situaţii cu urmăritori-urmăriţi pe care le conţine intriga, cele câteva momente de 'cascadorism' şi verva de cascador a lui Florin Piersic însuşi, vom putea lesne conchide că din 'inventarul' filmului poliţist nu lipseşte aproape nimic", mai scrie Călin Căliman în cronica de film.
El remarcă "verva lui Florin Piersic (care desenează un personaj inventiv şi dinamic, mai mult decât agreabil)", "calităţile interpretative ale Corinei Chiriac - mai 'actriţă', însă, decât o lasă să se întrevadă filmul, jocul sobru al lui Zephi Alşec", potrivit site-ului aarc.ro.
Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Dana Crişan, George Rafael, Fabian Gavriluţiu, Carmen Maria Strujac, Mihai Badiu, Mihai Vasile Boghiţă, Maria Potra, Marcel Anghelescu, Titus Lapteş, Mircea Mureşan, Eva Pătrăşcanu.
Filmul a primit menţiunea de onoare la festivalul de la Praga, în 1973, precizează site-ul cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în