logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fondatorul şi liderul trupei Cargo Adrian Bărar a murit (fişă biografică)

Imagine din galeria Agerpres

Fondatorul trupei Cargo Adrian Bărar, internat în stare gravă la Spitalul Judeţean Timişoara din data de 23 februarie 2021, a murit în noaptea de 7 spre 8 martie 2021, în urma infectării cu SARS-CoV-2.

* * *

Chitaristul Adrian Bărar s-a născut la 15 ianuarie 1960, la Timişoara. Atras de chitară încă de mic, Adrian Bărar a început să cânte la acest instrument de la vârsta de nouă ani. Au urmat patru ani de studiu de chitară clasică, în cadrul unui curs unde a primit primele noţiuni aprofundate despre muzică. Influenţele muzicii blues şi rock l-au determinat ca la vârsta de 14 să înfiinţeze prima formaţie, cântând la chitară.

În încercarea de a se face înţeles, a abordat un stil propriu şi astfel a fondat, în 1985, trupa românească de rock, Cargo, la Timişoara, în formula: Carol Bleich (baterie), Octavian Iepan (chitară), Tibi Gajdo (chitară bass), Dinel Tollea (clape), Nae Ionel Tarnotzi - ex Progresiv TM/Pro Musica - (voce) şi, evident, Adrian Bărar (chitară).

În viziunea sa, numele trupei trebuia să exprime greutate, încărcătură, să fie format din puţine litere şi să aibă sens şi în alte limbi de circulaţie internaţională. După aceste convingeri a fost ales numele trupei rock, Cargo, care ulterior a făcut istorie în rock-ul românesc.

În prima perioadă au fost lansate piesele "Porţile de Fier", "Fotografia", "Dincolo de oglindă", "Ninge" şi "Închis - Caz de boală". Au urmat mai multe schimbări de componenţă, Leo Iorga fiind cooptat ca solist vocal, în timp ce trupa a început să cânte prin ţară. În 1989, când Compact l-a cooptat pe solistul Leo Iorga, Cargo organizează un concurs pentru postul de vocalist, fiind descoperit astfel Ovidiu Ioncu, poreclit "Kempes", care venea de la o trupă din Arad.

 


Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


Primul album semnat Cargo a fost lansat în 1992, numit "Povestiri din gară", urmat de al doilea în luna mai 1995, numit "Destin". La puţin timp după lansarea albumului, Kempes a avut un accident de motocicletă, în care a fost rănit grav. Acesta a fost probabil cel mai dificil moment din istoria trupei, ataşamentul colegilor faţă de el fiind impresionant. ''Merg împreună cu el orice ar fi'', spunea liderul trupei, Adi Bărar (într-un interviu acordat AGERPRES de renumita formaţie, în 2014), care şi-a vândut maşina pentru a susţine spitalizarea lui Kempes, gest devenit, la rândul său, de poveste.

Adrian Igrişan (poreclit ''Baciul'') a fost cooptat la Cargo datorită vocii lui extraordinare, ca să susţină vocea lui Kempes. Fiind şi un instrumentist foarte talentat, el a dezvoltat împreună cu Adi Bărar dificilele riff-uri de chitară marca Cargo.

În 1998, de Sânziene, Cargo a lansat albumul "Ziua vrăjitoarelor" şi o broşură intitulată "Jurnal de bord" cu textele tuturor cântecelor şi biografia oficială a trupei. În acelaşi an, Adi Bărar a fost nominalizat de revistele "Heavy Metal Magazine" şi "Pop, Rock & Show" drept cel mai bun chitarist al anului, pentru contribuţia adusă la albumul "Ziua Vrăjitoarelor" al trupei Cargo, potrivit bestmusic.ro.

 


Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


La sfârşitul anului 2003, în decembrie, a fost lansat albumul, "Spiritus Sanctus". Videoclipul piesei "Dacă ploaia s-ar opri" a fost difuzat frecvent pe posturile radio/TV. ''Versurile formaţiei noastre au avut întotdeauna o latură spirituală. E şi cazul acestui album, intitulat "Spiritus Sanctus". Piesa care-i dă numele este destul de lungă, are cinci părţi şi durează aproape nouă minute. Are multe elemente inedite, de altfel, cântă cu noi şi un bun prieten, un preot de la Catedrala din Timişoara. Iar celelalte piese sunt aşa cum sunt de obicei compoziţiile Cargo: foarte bune şi în acelaşi stil'', spunea Adi Bărar despre acest album în interviul menţionat.

În 2005, membrii Cargo au obţinut încă o dată premiul pentru cea mai bună trupă rock la MTV Romanian Music Awards. În acelaşi an au primit Discul de Aur pentru vânzările albumului "Spiritus Sanctus", vândut în peste un milion de exemplare. Doi ani mai târziu, Cargo a lansat albumul "best of", intitulat ''XXII'', ce cuprinde 22 dintre piesele formaţiei, unele reînregistrate cu Adrian Igrişan la voce. În 2013, a fost lansată piesa ''Nu mă lăsa să-mi fie dor'', pentru care a fost filmat un videoclip.

Pe lângă creaţiile Cargo, Adi Bărar a avut şi o activitate vastă compoziţională, compunând atât pentru diferiţi artişti, cât şi muzică de film, generice şi scurt metraje. În 2015, membrii formaţiei Cargo au primit titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului Timişoara şi au fost decoraţi în 2016 de preşedintele Klaus Iohannis, pentru activitatea lor cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria B, "pentru contribuţia deosebită la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical".

 


Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Timp de nouă ani, muzicianul Adi Bărar şi-a serbat ziua prin spectacole retrospective intitulate "Jurnal de bord", fiind singurul artist român ce nu aştepta aprecierile fanilor alegând să-i răsplătească la aniversările sale cu un concert special şi premii din colecţia proprie.

Mare admirator al muzicii blues, fondatorul Cargo a pus bazele, în 2009, unui proiect de suflet - "Adi Bărar Band" (ABB). Alături de Kombell Cramba (bass) şi Cristi Raţiu "Aciduţu" (tobe), în 2017 imprimă şi primul material muzical, intitulat "Hold On" şi conţine cântece alese din genurile muzicale Rhytm and Blues, Funk şi Rock and Roll.

Despre spiritul rock Adi Bărar spunea că e modul său de viaţă: ''Nici nu-mi aduc aminte de când sunt aşa, dar mi-am dat seama că nu aş fi fericit altfel. Iar oamenii care ţin la mine şi îmi sunt apropiaţi, ori mă înţeleg, ori au aceeaşi afinitate pentru rock ori, pur şi simplu, din respect, mă lasă în nebunia mea'', mărturisea artistul în acelaşi interviu din 2014. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, Daniela Dumitrescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 54

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)