A murit omul de televiziune şi de radio Larry King (fişă biografică)

Jurnalistul american de televiziune Larry King a murit la 23 ianuarie 2021, la vârsta de 87 de ani. Larry Kimg se afla spitalizat în Los Angeles, fiind diagnosticat cu COVID-19. A decedat la Cedars Sinai Medical Center, potrivit anunţului publicat pe Twitter de Ora Media, compania de producţie fondată de King.
Producător, celebru om de televiziune şi radio, Larry King, s-a născut la 19 noiembrie 1933, în Brooklyn, New York, notează www.imdb.com.
A urmat Lafayette High School, o şcoală publică din Brooklyn, însă moartea bruscă a tatălui său, la doar 44 de ani, în urma unui atac de cord, l-a afectat foarte mult, pierzându-şi interesul pentru şcoală. A reuşit să absolve şi s-a angajat pentru a-şi ajuta mama. Încă din copilărie, visa la o carieră în lumea radioului.
Pentru a-şi împlini acest ideal, Larry King s-a mutat în Florida, unde existau mai multe oportunităţi în acest sens. După câteva eşecuri, a fost angajat prezentator la un post de radio din Miami. După o primă emisiune în care a difuzat muzică, în calitate de DJ, au urmat altele în care a transmis ştirile după-amiezii, dar şi ştiri sportive. În scurt timp, a devenit o voce populară a radioului din Miami, potrivit https://peoplepill.com/.
În mai 1960, a debutat cu o primă emisiune de televiziune, "Miami Undercover", şi, nu după mult timp, a început să scrie săptămânal la publicaţia "Miami Beach Sun". A făcut interviuri pentru WIOD, care l-a ales să fie comentatorul pentru "Miami Dolphins" din Liga Naţională de Fotbal, în cadrul sezoanelor din 1970 şi 1971.
Spre sfârşitul anului 1971, şi-a pierdut slujba la radio, televiziune şi ziar, în contextul mai multor acuzaţii, care ulterior au fost retrase. A fost reangajat de WIOD şi, timp de câţiva ani, a fost gazda unei emisiuni sportive "Sports-a-la-King", care includea invitaţi şi ascultători în direct.
La 30 ianuarie 1978, Larry King a devenit cunoscut la nivel naţional în cadrul unui show de noapte produs de Mutual Broadcasting System, care difuza pe ambele zone de coastă ale SUA, un show care începuse cu Herb Jepko în 1975 şi continuat de "Long John" Nebel in 1977. Show-ul său a adus, în scurt timp, o audienţă devotată, fiind primul program naţional de radio cu invitaţi în direct.
"The Larry King Live Show" a fost preluat, în 1985, de postul de televiziune Cable News Network (CNN), devenind primul program din lume cu telefoane şi invitaţi în direct, program care a durat până în 2010, ultima ediţie fiind transmisă pe 16 decembrie. Gazdă a emisiunii, Larry King a intervievat, de-a lungul timpului, sportivi, actori, scriitori, oameni politici, demnitari străini. Programul a fost, în 1992 şi în 1996, gazda campaniilor electorale pentru alegerile din Statele Unite.
Spre deosebire de mulţi alţi intervievatori, King avea o abordare directă, fără confruntări. Reputaţia sa de a pune întrebări uşoare, deschise, l-a făcut atractiv pentru personalităţi importante care au dorit să îşi exprime poziţia, evitând în acelaşi timp să fie contestate pe subiecte controversate. King a spus că, atunci când intervievează autori, nu le citeşte cărţile în avans, astfel încât nu va şti mai mult decât publicul său. Potrivit CNN, Larry King a realizat peste 30.000 de interviuri în cariera sa, conform https://peoplepill.com/.
Larry King a scris regulat editoriale pentru USA Today timp de aproape 20 de ani, din 1982 până în septembrie 2001.
În martie 2012, King a devenit co-fondator al companiei de producţie Ora TV, alături de afaceristul mexican Carlos Slim. La 16 ianuarie 2013, Ora TV a marcat cel de-al 100-lea episod al show-ului "Larry King Now". În septembrie 2017, prezentatorul american spunea că nu are nicio intenţie de a se retrage şi va fi gazda acestui program până la moartea sa. La 23 octombrie 2013, programul său a găzduit cea de-a treia dezbatere electorală, alături de Jill Stein, Rocky Anderson, Virgil Goode şi Gary Johnson.
Personalitate activă, Larry King a fost moderatorul celui de-al şaselea Forum anual Kazenergy Eurasian din Astana, Kazahstan, care a avut loc în octombrie 2011. De asemenea, a apărut ca invitat de onoare în câteva episoade din "Arthur", "30 Rock" şi "Gravity Falls" şi şi-a împrumutat vocea personajului Doris, sora vitregă cea urâtă din filmul "Shrek 2"şi în continuările sale. A fost el însuşi în "The People v. O. J. Simpson: American Crime Story".
A fost gazda serialului educaţional de televiziune "In View with Larry King" (2013-2015), care a fost difuzat pe reţele de televiziune prin cablu, inclusiv Fox Business Network şi Discovery, fiind produs de compania de producţie The Profiles Series.
După atacul de cord suferit în februarie 1987, King a înfiinţat Larry King Cardiac Foundation, care vine în ajutorul persoanelor ce nu îşi pot plăti astfel de proceduri medicale de salvare a vieţii.
King a fost căsătorit de opt ori şi are cinci copii.
Activitatea sa de om de radio şi televiziune a fost răsplătită cu numeroase premii. A fost distins cu Peabody Award pentru excelenţă în radiodifuziune (1982) şi televiziune (1992). A primit 10 premii Cable ACE pentru cel mai bun intervievator şi cele mai bune emisiuni de tip "talk show". King este posesorul unui Premiu Emmy la categoria emisiuni de ştiri şi documentar.
În 1989, King a fost inclus în prestigioasa National Radio Hall of Fame, iar în 1996 - în Broadcasters' Hall of Fame.
În 2007, a fost distins cu premiul Hugh Downs pentru excelenţă în comunicare de către Arizona State University (2007) şi cu Premiul de Aur Mike pentru Întreaga Activitate de către Asociaţia de Radio&Televiziune din California de Sud (2009). De asemenea, a primit o serie de diplome onorifice din partea mai multor instituţii de învăţământ universitar, între care Bradley University, George Washington University, Columbia School of Medicine. AGERPRES/ (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare