Patriarhul Serbiei Irineu a murit (fişă biografică)

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat preşedintele sârb Aleksandar Vucic vineri, 20 noiembrie 2020, pe contul său oficial de Instagram, transmite Reuters.
***
Patriarhul Irineu (Irinej - Gavrilovic) al Serbiei, arhiepiscop de Peć şi mitropolit de Belgrad-Karlovci, s-a născut la 28 august 1930, în localitatea Vidova, de lângă oraşul Čačak, Serbia. A absolvit Seminarul Teologic la Prizren şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad.
După absolvire, şi-a făcut serviciul militar timp de un an şi jumătate.
Sfântul Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a numit profesor al Seminarului Teologic Prizren. Înainte de a-şi asuma această misiune, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de lângă Belgrad, în octombrie 1959, de patriarhul Gherman al Serbiei. În aceeaşi lună, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, 27 octombrie 1959, la Biserica Ruzica din Belgrad, a fost hirotonit ieromonah.
În timpul în care a fost profesor la Seminarul Prizren, a făcut studii postuniversitare la Atena.
În 1969, Irineu a fost numit director al Şcolii monahale din Mănăstirea Ostrog, Muntenegru, de unde s-a întors în Prizren şi a devenit director al Seminarului de aici. Din această funcţie a fost ales episcop-vicar al patriarhului Serbiei cu titlul de Episcop de Moravica, în mai 1974. Un an mai târziu, în 1975, a fost ales episcop diecezan de Niş şi întronizat în Catedrala Sfânta Treime din Niş, la 15 iunie 1975.
În calitate de episcop a condus Eparhia de Niş pentru următorii 35 de ani.
Când Seminarul Teologic a fost mutat din Prizren, pe fondul evenimentelor din 1999, patriarhul Irineu, în calitate de episcop de Niş, a făcut posibilă construirea unei noi clădiri în Niş, unde Seminarul să-şi poată continua activitatea.
Sfânta Adunare a Episcopilor l-a ales pe episcopul Irineu ca arhiepiscop de Peć, mitropolit de Belgrad-Karlovci şi patriarh al Serbiei la 22 ianuarie 2010, ca succesor al patriarhului Pavle (Stojcevic).
Patriarhul Irineu al Serbiei este al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Actul de întronizare a patriarhului Irineu a fost săvârşit pe 23 ianuarie 2010, în cadrul Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Arhanghel Mihail din Belgrad. Liturghia solemnă a fost oficiată de patriarhul nou ales cu concelebrarea fraţilor săi episcopi, preoţi şi diaconi, precum şi reprezentanţi ai Bisericilor ruseşti şi greceşti.
A fost întronizat oficial pe tronul patriarhilor sârbi în Mănăstirea Patriarhiei din Peć, la 3 octombrie 2010, cu participarea reprezentanţilor tuturor bisericilor ortodoxe surori.
Încă de la începutul patriarhatului său, într-o perioadă foarte grea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe a pledat pentru pace şi stabilitate în întreaga regiune. (surse: http://www.spc.rs; https://basilica.ro) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Marina Bădulescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri