A murit actriţa Draga Olteanu Matei (fişă biografică)

Actriţa Draga Olteanu Matei a murit în cursul nopţii de 17 spre 18 noiembrie 2020, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sf Spiridon" din Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu. "Deşi echipa medicală din Spitalul "Sf Spiridon" a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte, la ora 2.11", a declarat dr. Cimpoeşu.
Draga Olteanu Matei a fost transferată, la 13 noiembrie, de la Spitalul din Piatra-Neamţ la UPU a Spitalului "Sf. Spiridon" din Iaşi, după ce a suferit o hemoragie digestivă superioară. Aflată în stare gravă, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii medicale. După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la Terapia Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie a unităţii medicale.
Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, potrivit volumului ''Cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, 1996).
Foto: (c) Armand ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ''Ziariştii'' de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Foto: (c) Armand ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES
Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. De asemenea, a scris scenariile pentru filmele "Patima" (1974, în colaborare cu regizorul George Cornea), "Dumbrava Minunată" (1980, regia Gheorghe Naghi), dar şi ''Cucoana Chiriţa'' (1986, regia Mircea Drăgan) şi ''Chiriţa în Iaşi'' (1987, regia Mircea Drăgan), după piesa ''Coana Chiriţa'' a lui Vasile Alecsandri.
Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul "Blanca" (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici.
Printre colegii de platou, alături de care îndrăgita actriţă a jucat, s-au aflat, de-a lungul timpului, actorii Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu-Botez, Adrian Pintea, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Mitică Popescu, Octavian Cotescu, Marcel Iureş, Maria Ploae, Radu Beligan, Ilarion Ciobanu, George Constantin, şi mulţi alţii.
Foto: (c) Armand ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES
Draga Olteanu Matei, în 1976
A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc: "Setea" (1960, regia Mircea Drăgan), "Un surâs în plină vară" (1963, regia Geo Saizescu), ''Astă seară dansăm în familie'' (1972, regia Geo Saizescu), "Pistruiatul" (1973, regia Francisc Munteanu, serial TV), ''Ştefan cel Mare - Vaslui 1475'' (1974, regia Mircea Drăgan), "Fraţii Jderi" (1974, regia Mircea Drăgan), "Ilustrate cu flori de câmp" (1974, regia Andrei Blaier), "Filip cel Bun" (1975, regia Dan Piţa), ''Toamna bobocilor'' (1975, regia Mircea Moldovan), ''Bunicul şi doi delincvenţi minori'' (1976, regia Maria Callas Dinescu), ''Eu, tu şi Ovidiu'' (1977, regia Geo Saizescu), ''Iarna bobocilor'' (1977, regia Mircea Moldovan), ''Gustul şi culoarea fericirii'' (regia Felicia Cernăianu), ''Nea Mărin Miliardar" (1979, regia Sergiu Nicolaescu), ''Iancu Jianu, zapciul'' (1980, regia Dinu Cocea), "Buletin de Bucureşti" (1982, regia Virgil Calotescu), "Căsătorie cu repetiţie" (1985, regia Virgil Calotescu), "Cucoana Chiriţa" (1986, regia Mircea Drăgan), "Chiriţa în Iaşi" (1987, regia Mircea Drăgan), ''Conu Leonida faţă cu reacţiunea'' (1991, regia Nae Cosmescu), ''Dănilă Prepeleac'' (1996, regia Tudor Tătaru), ''Ministerul comediei'' (1999, serial TV, regia Horaţiu Mălăele), ''Faimosul Paparazzo'' (1999, regia Nicolae Mărgineanu, pentru care a primit Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru participarea extraordinară), ''Poveste imorală'' (2000, serial TV, regia Constantin Dicu), ''Cuscrele'' (2005, serial TV, regia Nae Cosmescu), ''Narcisa Sălbatică'' (2010, serial TV, regia Mihai Bauman), ''Măria Sa, Birlic!'' (2010, film documentar, regia Carmen Olaru).
Ca actriţă de teatru, s-a remarcat în piesele: ''Coana Chiriţa'' după Vasile Alecsandri, ''Gaiţele'' de Kiriţescu, ''Căruţa cu paie'' de Mircea Ştefănescu, ''Hagi Tudose'' de Barbu Ştefănescu Delavrancea, ''Domnişoara Nastasia'' de G. M. Zamfirescu, ''Pisica în noaptea de Anul Nou'' de D. R. Popescu sau ''Autorul e în sală'' de Ion Băieşu. Pe scena Naţionalului, a mai jucat în ''Azilul de noapte'' de Maxim Gorki, în ''Crimă pentru pământ'', o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru.
Foto: (c) VASILE RUDAN / Arhiva istorică AGERPRES
Repetitii la piesa de teatru 'Pisica in noaptea Anului Nou' de D.R. Popescu, pe scena Teatrului National din Bucuresti. (1971)
După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ''Teatrul Vostru''. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ. La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.
Draga Olteanu Matei a lansat, în 2008, audiobook-ul ''Golătatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul'', care cuprinde reţete culinare în versuri, culese, scrise şi povestite chiar de ea.
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES FOTO
La 22 aprilie 2010, prin spectacolul ''Frumosu' de la Marea Neagră'' de la Sala Palatului, marii actori Draga Olteanu Matei şi Jean Constantin au sărbătorit, împreună cu cei mai iubiţi actori şi cântăreţi de muzică uşoară, 55 de ani de carieră.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (''Ilustrate cu flori de câmp'', ''Filip cel Bun''), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Descriere: Actrita Draga Olteanu Matei la spectacolul-omagiu intitulat 'Hoinarind printre amintiri' dedicat actorului Florin Piersic cu prilejul implinirii a 50 de ani dedicati scenei si cinematografiei romanesti, pe scena Salii Palatului din Capitala. (2010)
În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ''Steaua României'' de către Preşedinţia României, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.
Începând cu data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: "După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine".
În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ''Coroana României'' în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.
Foto: (c) ANAMARIA TOMA / AGERPRES FOTO
Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.
În martie 2019, în cadrul Galei Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, desfăşurată sub semnul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire şi 100 de ani de film românesc, s-a numărat printre artiştii care au primit Diploma Centenar la secţiunea dedicată actorilor.
La 3 mai 2018, actriţa a fost internată în secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie
Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un