PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Oraşul antic Hierapolis şi zona Pamukkale (Turcia)

Ruinele oraşului antic Hierapolis şi zona adiacentă Pamukkale din provincia turcă Denizli au fost înscrise pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1988, potrivit site-ului http://whc.unesco.org.
Hierapolis ("Oraşul Sfânt") a fost o aşezare antică greacă situată lângă izvoarele termale din Frigia, în sud-vestul Anatoliei. Ruinele sale sunt adiacente zonei moderne a Pamukkale (Castelul de Bumbac) şi, în prezent, cuprind un muzeu arheologic - sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Situl arheologic ar conţine şi mormântul Sfântului Apostol Filip, după ultimele descoperiri.
Provenind din izvoare dintr-o stâncă de aproape 200 metri înălţime, cu vedere la câmpie, apele încărcate de calcit au creat la Pamukkale un peisaj ireal, format din păduri minerale, cascade pietrificate şi o serie de bazine terasate. Ruinele băilor, ale templelor şi ale altor monumente greceşti pot fi văzute şi astăzi.
Foto: (c) Mustafa Kaya/Xinhua
Bazele Hierapolisului au fost puse în timpul erei frigiene datorită sitului sacru al Cibelei în care se afla peştera de sub Templul lui Apollo. La sfârşitul secolului al II-lea î.Hr., regii din Pergamon, aparţinând Dinastiei elene Atalidă, au înfiinţat staţiunea termală din Hierapolis. Oraşul antic a fost fondat de Eumenes al II-lea, regele Pergamului, iar numele său a fost derivat de la Hiera, frumoasa soţie a lui Telefos, legendarul fondator al Pergamului, notează www.turkishculture.org.
Izvoarele sale termale erau folosite şi pentru spălarea şi uscarea lânii. Cedat Romei în anul 133 î.Hr., Hierapolis a înflorit, atingând apogeul în secolele II şi III d.Hr., fiind distrus de un cutremur în anul 60 d.Hr. şi reconstruit. Rămăşiţele perioadei greco-romane includ băi, ruine ale templelor, un arc arhitectural, un "nimfeu" (monument consacrat nimfelor, în special cele ale izvoarelor), o necropolă şi un teatru antic. După acceptarea creştinismului de către împăratul Constantin şi proclamarea Constantinopolului ca noua Romă, în anul 330 d.Hr., Hierapolis a devenit episcopie. Ca loc al Sf. Martiriu al lui Filip în anul 80 d.Hr., Hierapolis, cu numeroasele sale biserici, a devenit un important centru religios pentru Imperiul Roman de Est.
Foto: (c) Mustafa Kaya/Xinhua
Izvoarele de la Pamukkale sunt sursă ale unui sistem hidraulic care se extinde la 70 km nord-vest până la Alasehir şi spre vest de-a lungul văii râului Menderes. Pamukkale formează un fundal important pentru oraşul original greco-roman Hierapolis şi peisajul cultural care domină zona.
Virtuţile terapeutice ale apelor au fost exploatate la diferitele instalaţii termice, care au inclus imense bazine calde şi bazine pentru înot. Hidroterapia a fost însoţită de practici religioase, care s-au dezvoltat în raport cu cultele locale. Templul lui Apollo, ridicat aici, include mai multe divinităţi chtoniene sau htoniene (subpământene). Teatrul, care datează din timpul împăratului Sever, este decorat cu o friză admirabilă care descrie o procesiune rituală şi un sacrificiu pentru Artemis. Necropola, care se întinde pe doi kilometri, oferă o vastă panoramă a practicilor funerare din epoca greco-romană.
Foto: (c) Tolga Bozoglu / EPA
Monumentele creştine din Hierapolis, ridicate între secolele al IV-lea şi al VI-lea, constituie un exemplu remarcabil de grup arhitectural creştin timpuriu, cu o catedrală, baptisteriu şi biserici.
Foto: (c) Tolga Bozoglu / EPA
Cel mai important monument, situat în afara zidului de nord-vest al oraşului, este Mormântul Sfântului Apostol Filip, care a fost descoperit recent în Hierapolis, menţionează www.crestinortodox.ro. Biserica martirologică datează încă din secolul al V-lea. Se crede că Sfântul Apostol Filip a fost înmormântat în centrul clădirii. Întrucât zona a fost incendiată, între secolele V-VI, locul exact al mormântului a rămas multă vreme necunoscut. În vara anului 2011, efectuând săpături arheologice în situl arheologic din Hierapolis, asupra ruinelor unei nou-descoperite biserici bizantine, profesorul italian Francesco d'Andria, împreună cu echipa sa de arheologi, a descoperit Mormântul Sfântului Apostol Filip. Se crede că mormântul se afla la o distanţă de 40 de metri de biserica martirică. Sfântul Apostol Filip, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 14 noiembrie, este unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului. Originar din Betsaida Galileii, Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul Iisus Hristos. După Înălţarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credinţa creştină în Asia Mică. Sfântul Filip a fost martirizat în anul 80 d.Hr., la vârsta de 87 de ani, în cetatea Hierapolis, fiind bătut cu pietre şi răstignit cu capul în jos.
Apele încărcate de calcit din izvoarele termale, care ies dintr-o stâncă înaltă de aproape 200 de metri, cu vedere la câmpie, au creat un peisaj uimitor din punct de vedere vizual la Pamukkale. Aceste ape mineralizate au generat o serie de cascade pietrificate, stalactite şi bazine cu terase în formă de trepte, dintre care unele au mai puţin de un metru înălţime, în timp ce altele au până la şase metri. Depunerile proaspete de carbonat de calciu dau acestor formaţiuni un strat alb orbitor. Numele turcesc Pamukkale, care înseamnă "castel de bumbac", derivă din acest peisaj izbitor. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în