O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Antonio Banderas

Actorul Antonio Banderas s-a născut la 10 august 1960, la Malaga, în Spania.
În copilărie, a fost pasionat de fotbal, dar la vârsta de 14 ani şi-a fracturat piciorul, iar visul său de a deveni jucător profesionist de fotbal s-a spulberat. A dezvoltat însă o nouă pasiune - teatrul.
A început să studieze actoria la Şcoala de Artă Dramatică din Malaga, debutând pe scena unui teatru mic din localitatea natală, potrivit imdb.com. A fost arestat de poliţie după ce a jucat într-o piesă de Bertolt Brecht, în perioada cenzurii politice exercitate de generalul Francisco Franco, petrecând o noapte întreagă la secţia de poliţie. Această experienţă neplăcută s-a repetat de câteva ori, în perioada în care se afla în turneu prin Spania, alături de o mică trupă de teatru, cu care susţinea reprezentaţii în teatre şi pe străzi.
În 1979, a plecat la Madrid şi a început lunga serie a probelor, reuşind, în cele din urmă, să obţină un contract la Teatrul Naţional, devenind cel mai tânăr membru al trupei. Prestaţia sa pe scenă a atras atenţia regizorului Pedro Almodovar, care i-a oferit tânărului actor un rol în filmul ''Labyrinth of Passion'' (1982), acesta marcând debutul lui Banderas în cinematografie, dar şi începutul unei frumoase colaborări între cei doi artişti, pe parcursul anilor '80. În 1987, captează atenţia publicului interpretând rolul unui homosexual în filmul ''Law of Desire'', iar un an mai târziu, se bucură deja de faima internaţională ce vine odată cu rolul din filmul nominalizat la Oscar, ''Women on the Verge of a Nervous Breakdown'' (1988).
În 1992, Banderas debutează la Hollywood cu filmul ''The Mambo Kings'', urmat, în 1993, de ''Philadelphia'', apoi joacă alături de Tom Cruise şi de Brad Pitt în ''Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles'' (1994). Urmează ''Desperado'' (1995), ''Evita'' (1997), film în care deţine rolul principal, alături de Madonna, ''The Mask of Zorro'' (1998), alături de Anthony Hopkins şi Catherine Zeta-Jones, în care interpretează rolul lui Zorro, reluat, în 2005, în ''The Legend of Zorro''.
În 1999, Banderas debutează ca regizor cu filmul ''Crazy in Alabama'' (1999), iar în 2002, este apreciat în rolul artistului mexican David Alfaro Siqueiros, în filmul ''Frida'' (2002). În 2001, a jucat în trilogia ''Spy Kids'', apoi în ''Once Upon a Time in Mexico'' (2003). În 2003, actorul şi-a făcut debutul pe Broadway, în piesa ''Nine'', fiind distins cu Premiul Tony pentru cea mai bună interpretare a unui actor în rol principal, notează imdb.com.
Dintre filmele sale mai amintim: ''Take the Lead'' (2006), ''Shrek the Third'' (voce, 2007), ''The Other Man'' (2008), ''Thick as Thieves'' (2009), ''You Will Meet A Tall Dark Stranger'' (2010), ''Shrek Forever After'' (voce, 2010), ''Puss in Boots'' (voce, 2011), ''Haywire'' (2011), ''Ruby Sparks'' (2012), ''Justin and the Knights of Valour'' (voce, 2013), ''I'm So Excited'' (2013), ''Knight of Cups'' (2015), ''The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water'' (2015), ''The Music of Silence'' (2017), ''Life Itself'' (2018), ''The Laundromat'' (2019), ''Pain and Glory'' ("Dolor y gloria") (2019).
Antonio Banderas a fost căsătorit cu Ana Leza din 1987. În 1995, însă, a cunoscut-o pe Melanie Griffith pe platourile de filmare la ''Two Much'' (1996), iar un an mai târziu a divorţat şi s-a căsătorit cu aceasta. Au împreună o fiică, pe Stella del Carmen Banderas, care a apărut alături de mama ei în ''Crazy in Alabama'' (1999), film în care a jucat Griffith şi pe care l-a regizat Banderas. Antonio Banderas şi Melanie Griffith s-au implicat în numeroase acte de caritate. În 2014, însă, au anunţat că divorţează.
Foto: (c) Jorge Zapata/EPA
În iulie 2017, actorul a fost distins cu Premiul Naţional pentru Cinematografie 2017. Premiul recompensează întreaga carieră a unui profesionist al celei de-a şaptea arte. În mai 2019, a câştigat premiul de interpretare masculină la cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, fiind recompensat pentru rolul din filmul "Pain and Glory'' ("Dolor y gloria"), regizat de Pedro Almodovar.
În ianuarie 2020, Antonio Banderas a primit la New York aplauzele criticilor de film şi ale colegilor de breaslă la gala New York Film Critics Circle Awards (Cercul criticilor de film din New York), unde a fost recompensat cu un premiu pentru interpretarea sa magistrală din filmul ''Pain and Glory'' ("Dolor y gloria"), de Pedro Almodovar. Tot în ianuarie anul acesta, celebrul actor a fost recompensat cu premiul Goya pentru cel mai bun actor principal în filmul "Dolor y gloria". Pentru acest film, în care interpretează rolul principal, Banderas a primit şi o nominalizare la premiile Oscar.
Despre "Dolor y gloria", actorul a precizat că filmul completează 40 de ani de relaţie cu Pedro Almodovar, o persoană pe care "o respectă, admiră şi iubeşte". Potrivit lui Banderas, deşi pelicula este una extrem de personală pentru regizor, este mai degrabă vorba de o "auto-ficţiune" decât de "un film autobiografic, bazat pe fapte reale".
În luna aprilie Antonio Banderas şi cântăreţul Pablo Alboran au donat suma de 218.490 de dolari în beneficiul echipei de Robotică Medicală a Universităţii din Malaga, care a dezvoltat un ventilator pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, relata EFE. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Roxana Losneanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R