logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Cireşarii'' (1972, 1984)

Image

Prima ecranizare a cărţilor din seria "Cireşarii", scrise de Constantin Chiriţă, a fost serialul de televiziune cu acelaşi titlu, regizat de Andrei Blaier în 1972. Producţia a avut la bază un scenariu scris de Constantin Chiriţă, după primele două romane din cele cinci - "Cavalerii florii de cireş" şi "Castelul fetei în alb" - şi a cuprins zece episoade.

"Cine nu-şi aduce aminte de adolescenţii de pe strada Cireşului, Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Tic şi Lucia, care au oferit atâtor tineri model de prietenie şi spirit de echipă?! Ei sunt 'Cireşarii', gata să pornească în aventuri pline de miez, cu un arsenal minimal format dintr-un rucsac, o lanternă, o barcă de cauciuc, prietenie şi încredere", scrie site-ul www.tvr.ro în prezentarea serialului.

"Cireşarii" sunt şapte adolescenţi care hotărăsc să plece, în vacanţa de vară, într-o expediţie ştiinţifică la Peştera Neagră. Pentru siguranţă, ei alcătuiesc două grupuri - unul în peşteră, altul afară, pe munte, iar comunicarea este realizată prin alfabetul Morse şi două aparate TFF. Ionel, Victor, Tic şi Maria sunt cei care explorează peştera, iar Lucia, Ursu şi Dan fac parte din echipa care merge pe munte. Tinerii trec prin multe peripeţii, inclusiv prin confruntarea cu un grup de infractori care se ascundea în peşteră. În final, reuşesc să schiţeze harta peşterii, dar şi să predea autorităţilor grupul infracţional.

La scurt timp după ce se întorc din expediţia de la Peştera Neagră, în orăşel soseşte o fată necunoscută, Laura, care venise în vacanţă la bunica sa. Ea vrea să îi întâlnească pe vestiţii "Cireşari" şi să plece împreună cu ei la Castelul celor două cruci - Cetatea Vulturilor. Bunica nu e de acord ca Laura să iasă din curte, astfel că fata fuge de acasă şi pleacă singură spre castel, dar le trimite un mesaj "Cireşarilor". La castel, fata devine prizonieră într-o cameră, singurul prieten fiind motanul Phillipe. Cei şapte tineri pornesc în căutarea Laurei, drumul lor fiind din nou plin de aventuri, dar la final reuşesc să o găsească pe "fata în alb" şi să descopere tainele castelului.

Din distribuţia serialului fac parte tinerii Alexandru Boroş, Irina Bărbat, Carmen Gentimir, Mihai Gingirov, Armand Olvedi, Radu Florin, Gabriel Kiriţescu, Mariana Cosma, precum şi actorii Cornel Coman, Ileana Stana Ionescu, Mihai Mereuţă, Marcel Anghelescu, Jean Lorin Florescu, Vasile Niţulescu, Mircea Şeptilici, Dumitru Chesa, Dorin Dron, Dorin Varga, Victoria Mierlescu, Marietta Rareş, Vali Voiculescu-Pepino, Matei Gheorghiu. Coloana sonoră este semnată de compozitorul Radu Şerban.

Filmul "Cireşarii", regizat de Adrian Petringenaru, este a doua ecranizare a primului volum din seria cărţilor scrise de Constantin Chiriţă, scenariul fiind semnat chiar de autorul romanelor. Premiera filmului a avut loc în 1984.

 


Sursa foto: imdb.com


"În canavaua cinematografică se ţes doar întâmplări povestite în prima carte, iar reducţiile şi modificările mărunte - însă numeroase - marchează mutaţia acţiunii în timp, cu scopul evident de 'actualizare', de reproiectare, în prezentul imediat, a viselor şi aventurilor imaginate cu har în spaţiul literaturii. Procedeul e oarecum paradoxal pentru că longevitatea operei a fost strălucit probată de succesul constant al reeditărilor în faţa altor şi altor promoţii de elevi, în faţa cititorilor de ieri şi de astăzi. Operaţia de 'întinerire' creează însă impresia că popularii eroi apar pe ecran nu pentru a trăi ci, mai degrabă, pentru a repeta actele de bravură cunoscute anterior din lectura paginilor tipărite", scria revista "România literară" din 10 ianuarie 1985, conform site-ului http://aarc.ro/.

Distribuţia este alcătuită din: tinerii Răzvan Baciu, Alina Croitoru, Alina Dumitrescu, Robert Enescu, Horaţiu Medveşan, Alexandru Rotaru; actorii Petre Gheorghiu, Ernest Maftei, Ion Marinescu, Nicolae Dinică, potrivit site-ului imdb.com. Coloana sonoră aparţine compozitorului George Grigoriu.

Acelaşi Adrian Petringenaru a regizat, în 1985, filmul "Aripi de zăpadă", ecranizarea volumului al patrulea din seria "Cireşarii". Acţiunea se petrece în vacanţa de iarnă, când adolescenţii de pe strada Cireşului pleacă la munte. După ce participă la un concurs de schi, o furtună puternică îi blochează în zăpadă. Pericolele şi aventura sunt prezente şi în acest film. Din distribuţie fac parte Angela Ioan, Dan Dobre, Rodica Popescu Bitănescu, Radu Panamarenco, Alina Dumitrescu, Răzvan Baciu, Alexandru Rotaru, Horaţiu Medveşan, Alina Croitoru, Robert Enescu, Andrei Guran. Coloana sonoră poartă semnătura lui Nicu Alifantis. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Sursa foto: tvr.ro

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec