logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER DE ACASĂ: Ediţie online a Festivalului Internaţional Shakespeare intitulată ''Shakespeare Universalul - home edition''

Image

Teatrul Naţional din Craiova a creat anul acesta ediţia online a Festivalului Internaţional Shakespeare, intitulată ''Shakespeare Universalul - home edition'', pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova, unde o serie de spectacole şi intervenţii în social media sărbătoresc opera lui William Shakespeare, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2020.

Din arhiva video pot fi vizionate spectacole ale marilor regizori Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Tompa Gabor, iar teatre faimoase din toate colţurile lumii şi nume importante ale scenei mondiale precum Robert Wilson, Declan Donnellan, Berliner Ensemble, Cheek by Jowl, Yuri Butusov s-au alăturat iniţiativei.

''Poate cea mai sensibilă nuanţă a acestei ediţii speciale pe care noi am numit-o 'Shakespeare Universalul - home edition' este reprezentată de sonetele de acasă. (...) firul roşu este purtat de artişti din peste 20 de ţări care îşi deschid casele şi sufletele pentru a ni-l aduce, fiecare în limba lui, pe Shakespeare Universalul în casa şi sufletul nostru. Până ne vom revedea din nou în teatre haideţi să #stămacasă la Shakespeare!'', a declarat directorul artistic al Teatrului Naţional Craiova şi al Festivalului Internaţional Shakespeare, Vlad Drăgulescu.

Începând de luni, 27 aprilie, sonetele de acasă (Home Sonnets) sunt prezentate de două ori pe zi, la ora 10.00 şi ora 17.00.

Teatrul Naţional ''Marin Sorescu'' din Craiova sărbătoreşte în cadrul acestei ediţii şi legătura strânsă cu regizorul Silviu Purcărete, difuzând cinci dintre spectacolele montate de acesta la Craiova, dintre care în următoarele zile pot fi urmărite: ''Titus Andronicus'' (1992) programat pe 30 aprilie la ora 13.00, ''Măsură pentru măsură'' (2008) programat pe 30 aprilie la ora 19.00, ''Ubu Rex cu scene din Macbeth'' (1991) programat pe 2 mai la ora 13.00, ''Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului'' (2004) programat pe 2 mai la ora 19.00.

Programul următoarelor zile mai cuprinde spectacolele: luni - ora 13.00 ''Romeo şi Julieta'', regia Yiannis Paraskevopoulos (2005, producţie Teatrul Naţional Craiova), ora 19.00 Hamlet, regia Vlad Mugur (2001, producţie Teatrul Naţional Cluj Napoca); marţi - ora 13.00 ''Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth'', regia Janusz Wisniewski (2012, producţie Teatrul Naţional Craiova), ora 19.00 - ''Timon din Atena'', regia Mihai Măniuţiu (1998, producţie: Teatrul Naţional Craiova); miercuri - ora 13.00 - ''Îmblânzirea scorpiei'', regia Mircea Cornişteanu (2003, producţie: Teatrul Naţional Craiova), ora 19.00 - ''Camera lui Shakespeare'', regia: Yuri Butusov (2016, producţie: Saint Petersburg Lensoviet Theatre); vineri - ora 19.00 - ''Hamlet'', regia Tompa Gabor (1997, producţie: Teatrul Naţional Craiova); duminică - ora 19.00 - ''Sonetele lui Shakespeare'', regia Robert Wilson (2009, producţie: Berliner Ensemble, Germania).

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare a fost anulată în forma ei clasică din cauza pandemiei de Covid-19 şi reprogramată pentru anul 2021.

***

Festivalului Internaţional Shakespeare a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal. Primele cinci ediţii au avut loc o dată la trei ani. Festivalul s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate. Din 2006, festivalul a devenit bienal şi funcţionează ca un duplex Bucureşti-Craiova.

De-a lungul timpului, evenimentul a avut pe lista de invitaţi nume sonore din lumea teatrului. La ediţia din 2006, a fost invitat reputatul regizor britanic Declan Donnellan, acesta participând la o discuţie ce a avut la bază cartea sa ''Actorul şi ţinta. Reguli şi instrumente pentru jocul teatral''.

Ediţia din 2008 a avut ca moto "Mari regizori, mari spectacole, mari teatre ale Europei şi ale lumii" şi a reunit regizori precum Peter Brook, Robert Wilson, Declan Donnellan, Lev Dodin, Eimuntas Nekrosius sau Silviu Purcarete, aminteşte site-ul European Shakespeare Festivals Network - http://esfn.eu/. Cu această ocazie, celebrului regizor american Robert Wilson i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale''.

Ediţia din 2010 a fost dedicată tragediei ''Hamlet'', capodopera lui Shakespeare fiind prezentată sub diferite viziuni şi interpretări ale regizorilor Thomas Ostermeier, Oskaras Korsunovas, Monica Pecikiewics, Yoshihiro Kurita, Yun Taek-Lee, Elizabeth LeCompte, Eimuntas Nekrosius etc. Regizorul german Thomas Ostermeier a adus la Teatrul Naţional din Bucureşti spectacolul său într-o montare modernă.

În cadrul ediţiei din 2012, regizorii Nikolay Kolyada (Rusia), Oskaras Korsunovas (Lituania) şi Eugenio Barba (născut în Italia, fondator al Teatrului Odin din Danemarca) au fost invitaţi la Bucureşti. Motoul ediţiei a fost ''Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actorii''. Piesa de rezistenţă a ediţiei a fost ''Shakespeare's Sonnets'', producţie Berliner Ensemble, în regia lui Robert Wilson.

Ediţia din 2014, desfăşurată sub deviza ''Shakespeare al tuturor'', a celebrat 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg. Universitatea din Craiova i-a decernat, cu ocazia acestei ediţii, titlul de Doctor Honoris Causa lui Michael Dobson, director al Institutului Shakespeare şi profesor de studii shakespeariene la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie).

 

Foto: NICOLAE BADEA / AGERPRES FOTO



Ediţia din 2016 a marcat 400 de ani de la moartea lui Shakespeare şi a reunit trupe de teatru de pe patru continente. Regizorul Yukio Ninagawa şi-a prezentat producţia ''Richard al II-lea''. În cadrul sesiunilor ştiinţifice au susţinut comunicări: profesorul emerit Stanley Wells, preşedinte al Birth Place Trust din Stratford-upon-Avon; profesorul Michael Dobson de la Universitatea din Birmingham, director al Institutului Shakespeare de la Stratford-upon-Avon; John Elsom, George Banu, Ian Herbert şi Yun Cheol Kim, preşedinţi de onoare ai Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT); prof. Maria Shevtsova - de la Universitatea din Londra şi alţii.

În cadrul ediţiei din 2018, unul dintre cei mai apreciaţi regizori europeni, Krzysztof Warlikowski, a adus la Craiova spectacolul ''Poveştile Africane ale lui Shakespeare'', prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia). De asemenea, regizorul a fost distins cu Premiul Internaţional Shakespeare, acordat de Institutul Cultural Român, în urma deliberării propunerii juriului prezidat de reputatul teatrolog George Banu, conform www.icr.ro. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Festivalul International Shakespeare, Craiova/facebook.com

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-04-2025 08:00

22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)

La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&

Documentare 22-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)

Documentare 22-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 22-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie

Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu) 

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R