DOCUMENTAR: 10 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk

În dimineaţa zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supravieţuitori.
Aeronava plecase din capitala Poloniei şi se îndrepta spre Federaţia Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din pădurea de la Katyn, din apropiere de Smolensk. În acel teribil aprilie 1940, circa 22.000 de ofiţeri de armată, medici, avocaţi, lideri ai clerului, cei mai de seamă reprezentanţi ai elitei societăţii poloneze au fost executaţi de poliţia secretă a regimului sovietic - NKVD, potrivit agenţiei dpa şi cotidianului Financial Times, fiind consemnată drept una dintre cele mai triste pagini din istoria relaţiilor dintre Varşovia şi Moscova.
Cursa de la Varşovia includea 96 de persoane, din care 88 erau demnitari de rang înalt şi lideri ai vieţii politice şi corpului de ofiţeri din Polonia. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, şeful cancelariei prezidenţiale, fostul preşedinte Ryszard Kaczorowski, întregul efectiv de comandă al armatei poloneze în frunte cu şeful statului major general, o serie de ofiţeri, preşedintele Băncii Poloniei, ministrul adjunct de externe, oficiali ai executivului polonez, parlamentari, înalţi oficiali ai clerului, precum şi rude ale victimelor masacrului de la Katyn, potrivit www.smolenskcrash.eu şi www.ft.com.
În timp ce se apropia de aeroportul din Smolensk, aflat într-o ceaţă densă, echipajul aeronavei primeşte instrucţiuni de la turnul de control să se îndrepte către aeroportul din Moscova.
Aparatul Tu-154M dispunea de cea mai recentă versiune de electronică, de un sistem de ghidaj standard actualizat, precum şi de un sistem american de comunicare pentru efectuarea procedurilor de aterizare. Comunicaţiile cu turnul de control nu s-au realizat cu succes. Aeronava s-a prăbuşit la 8.40 a.m., ora locală în Rusia. Era cea mai mare tragedie din istoria Poloniei de după Al Doilea Război Mondial, conform ediţiei electronice a cotidianului Financial Times. Producerea accidentului a şocat opinia publică poloneză şi internaţională.
Autorităţile din Federaţia Rusă au deschis o anchetă tehnică aviatică pentru a stabili împrejurările producerii accidentului, aceasta fiind definitivată în ianuarie 2011. În concluziile sale, comisia de anchetă rusă a motivat că responsabilitatea producerii accidentului revine echipajului polonez şi prezenţei comandantului forţelor aeriene poloneze la bordul aeronavei care ar fi exercitat presiuni asupra echipajului să efectueze procedura de aterizare în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, potrivit ediţiei electronice a cotidianului britanic The Guardian.
În Polonia, a fost desfăşurată o anchetă, condusă de Jerzy Miller dar aflată sub directa coordonare a chiar premierului Donald Tusk, care a concluzionat, în iulie 2011, că producerea accidentului s-a datorat erorii de pilotaj coroborată cu sprijinul precar din partea controlorilor de trafic de la turnul de control, pe fondul vizibilităţii reduse a rudimentarului aerodrom militar din Smolensk, conform www.theguardian.com şi https://doc.rmf.pl.
Autorităţile din Rusia nu au permis încă omologilor polonezi să aducă în Polonia resturile aeronavei, conform agenţiei dpa şi www.bloomberg.com, însă au oferit investigatorilor polonezi acces la locul tragediei pentru desfăşurarea anchetei în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor ruse.
După venirea la putere în Polonia a formaţiunii politice Lege şi Justiţie, condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui ucis în accidentul aviatic, a fost declanşată o nouă anchetă asupra accidentului din 10 aprilie 2010. Echipa, desemnată de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, a prezentat în 16 septembrie 2016 concluzii preliminare ale anchetei care criticau vehement raportul publicat în 2011 de echipa condusă de Jerzy Miller, potrivit www.theguardian.com.
În 10 aprilie 2017, comisia anunţă că ''numeroase argumente indică faptul că la 10 aprilie 2010, o explozie a avut loc la bordul avionului guvernamental Tupolev. Ca urmare a experimentelor efectuate, putem afirma că cel mai probabil cauza a fost o explozie care a declanşat o undă de şoc foarte puternică'', conform Reuters.com.
Comisia pentru reinvestigarea accidentului aviatic de la Smolensk din cadrul Ministerului naţional al apărării din Polonia a prezentat în 11 aprilie 2018 un raport tehnic de anchetă privind evoluţia la zi a investigaţiilor desfăşurate, conform https://www.aviation24.be. Printre concluziile prezentate se specifică: '' Aeronava Tu-154M a fost distrusă în aer ca rezultat a mai multor explozii.'', indică raportul citat de http://smolenskcrash.eu, https://niezalezna.pl şi https://www.aviation24.be. În raportul tehnic de anchetă al Comisiei din 9 aprilie 2019, prezentat anual pentru a oferi publicului evoluţia investigaţiilor, se confirmă în urma cercetărilor efectuate atât în centre de cercetare poloneze cât şi străine urme ale producerii exploziei, conform http://www.poloniainstitute.net, https://polandin.com şi https://www.politico.eu.
La 12 octombrie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2246 (2018) prin care reprezentanţii a 46 de state ale organizaţiei au cerut, în conformitate cu prevederile Anexei 13 a Convenţiei de la Chicago privind Aviaţia Civilă Internaţională, ca statul unde s-a desfăşurat incidentul să returneze epava şi toate materialele care constituie dovezi statului unde fusese înregistrată aeronava de îndată ce investigaţia aviatică tehnică este încheiată, potrivit site-ului oficial al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - http://assembly.coe.int. Autorităţile din Rusia au refuzat să returneze până în prezent resturile aeronavei, conform agenţiei dpa, https://www.ft.com şi https://www.bloomberg.com.
Tragedia aviatică din 10 aprilie 2010 rămâne o pagină îndurerată în istoria recentă a Poloniei.AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri