DOCUMENTAR: 10 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk

În dimineaţa zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supravieţuitori.
Aeronava plecase din capitala Poloniei şi se îndrepta spre Federaţia Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din pădurea de la Katyn, din apropiere de Smolensk. În acel teribil aprilie 1940, circa 22.000 de ofiţeri de armată, medici, avocaţi, lideri ai clerului, cei mai de seamă reprezentanţi ai elitei societăţii poloneze au fost executaţi de poliţia secretă a regimului sovietic - NKVD, potrivit agenţiei dpa şi cotidianului Financial Times, fiind consemnată drept una dintre cele mai triste pagini din istoria relaţiilor dintre Varşovia şi Moscova.
Cursa de la Varşovia includea 96 de persoane, din care 88 erau demnitari de rang înalt şi lideri ai vieţii politice şi corpului de ofiţeri din Polonia. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, şeful cancelariei prezidenţiale, fostul preşedinte Ryszard Kaczorowski, întregul efectiv de comandă al armatei poloneze în frunte cu şeful statului major general, o serie de ofiţeri, preşedintele Băncii Poloniei, ministrul adjunct de externe, oficiali ai executivului polonez, parlamentari, înalţi oficiali ai clerului, precum şi rude ale victimelor masacrului de la Katyn, potrivit www.smolenskcrash.eu şi www.ft.com.
În timp ce se apropia de aeroportul din Smolensk, aflat într-o ceaţă densă, echipajul aeronavei primeşte instrucţiuni de la turnul de control să se îndrepte către aeroportul din Moscova.
Aparatul Tu-154M dispunea de cea mai recentă versiune de electronică, de un sistem de ghidaj standard actualizat, precum şi de un sistem american de comunicare pentru efectuarea procedurilor de aterizare. Comunicaţiile cu turnul de control nu s-au realizat cu succes. Aeronava s-a prăbuşit la 8.40 a.m., ora locală în Rusia. Era cea mai mare tragedie din istoria Poloniei de după Al Doilea Război Mondial, conform ediţiei electronice a cotidianului Financial Times. Producerea accidentului a şocat opinia publică poloneză şi internaţională.
Autorităţile din Federaţia Rusă au deschis o anchetă tehnică aviatică pentru a stabili împrejurările producerii accidentului, aceasta fiind definitivată în ianuarie 2011. În concluziile sale, comisia de anchetă rusă a motivat că responsabilitatea producerii accidentului revine echipajului polonez şi prezenţei comandantului forţelor aeriene poloneze la bordul aeronavei care ar fi exercitat presiuni asupra echipajului să efectueze procedura de aterizare în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, potrivit ediţiei electronice a cotidianului britanic The Guardian.
În Polonia, a fost desfăşurată o anchetă, condusă de Jerzy Miller dar aflată sub directa coordonare a chiar premierului Donald Tusk, care a concluzionat, în iulie 2011, că producerea accidentului s-a datorat erorii de pilotaj coroborată cu sprijinul precar din partea controlorilor de trafic de la turnul de control, pe fondul vizibilităţii reduse a rudimentarului aerodrom militar din Smolensk, conform www.theguardian.com şi https://doc.rmf.pl.
Autorităţile din Rusia nu au permis încă omologilor polonezi să aducă în Polonia resturile aeronavei, conform agenţiei dpa şi www.bloomberg.com, însă au oferit investigatorilor polonezi acces la locul tragediei pentru desfăşurarea anchetei în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor ruse.
După venirea la putere în Polonia a formaţiunii politice Lege şi Justiţie, condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui ucis în accidentul aviatic, a fost declanşată o nouă anchetă asupra accidentului din 10 aprilie 2010. Echipa, desemnată de ministrul polonez al apărării Antoni Macierewicz, a prezentat în 16 septembrie 2016 concluzii preliminare ale anchetei care criticau vehement raportul publicat în 2011 de echipa condusă de Jerzy Miller, potrivit www.theguardian.com.
În 10 aprilie 2017, comisia anunţă că ''numeroase argumente indică faptul că la 10 aprilie 2010, o explozie a avut loc la bordul avionului guvernamental Tupolev. Ca urmare a experimentelor efectuate, putem afirma că cel mai probabil cauza a fost o explozie care a declanşat o undă de şoc foarte puternică'', conform Reuters.com.
Comisia pentru reinvestigarea accidentului aviatic de la Smolensk din cadrul Ministerului naţional al apărării din Polonia a prezentat în 11 aprilie 2018 un raport tehnic de anchetă privind evoluţia la zi a investigaţiilor desfăşurate, conform https://www.aviation24.be. Printre concluziile prezentate se specifică: '' Aeronava Tu-154M a fost distrusă în aer ca rezultat a mai multor explozii.'', indică raportul citat de http://smolenskcrash.eu, https://niezalezna.pl şi https://www.aviation24.be. În raportul tehnic de anchetă al Comisiei din 9 aprilie 2019, prezentat anual pentru a oferi publicului evoluţia investigaţiilor, se confirmă în urma cercetărilor efectuate atât în centre de cercetare poloneze cât şi străine urme ale producerii exploziei, conform http://www.poloniainstitute.net, https://polandin.com şi https://www.politico.eu.
La 12 octombrie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluţia 2246 (2018) prin care reprezentanţii a 46 de state ale organizaţiei au cerut, în conformitate cu prevederile Anexei 13 a Convenţiei de la Chicago privind Aviaţia Civilă Internaţională, ca statul unde s-a desfăşurat incidentul să returneze epava şi toate materialele care constituie dovezi statului unde fusese înregistrată aeronava de îndată ce investigaţia aviatică tehnică este încheiată, potrivit site-ului oficial al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - http://assembly.coe.int. Autorităţile din Rusia au refuzat să returneze până în prezent resturile aeronavei, conform agenţiei dpa, https://www.ft.com şi https://www.bloomberg.com.
Tragedia aviatică din 10 aprilie 2010 rămâne o pagină îndurerată în istoria recentă a Poloniei.AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org