BISERICI ŞI CATEDRALE: Biserica romano-catolică ''Sfântul Mihail'' din Cluj-Napoca

Biserica romano-catolică ''Sfântul Mihail'' din Cluj-Napoca, construită între secolele XIV - XV, reprezintă unul dintre cele mai reprezentative şi impunătoare edificii gotice din România. Deopotrivă monument istoric şi de arhitectură religioasă, biserica romano-catolică ''Sfântul Mihail'' este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj.
Edificat ca biserică parohială a Clujului medieval şi dedicat Sf. Arhanghel Mihail, acest lăcaş de cult este amplasat în Piaţa Unirii (vechea Piaţă Centrală a oraşului Cluj). Imaginea bisericii - alături de cea a ansamblului statuar Matthias Rex - reprezintă principalul simbol public al Municipiului Cluj-Napoca, se menţionează pe site-ul https://primariaclujnapoca.ro/.
''Ridicată ca biserică a comunităţii romano-catolice, de care a aparţinut până în anul 1545, aceasta va trece pe rând în uzul celei evanghelice, până în anul 1558, al celei reformate, până în anul 1566, al celei unitariene (exceptând perioada anilor 1603-1605, când aici vor oficia slujbe preoţii iezuiţi), până în anul 1716, moment când va fi redată romano-catolicilor'', se arată pe site-ul menţionat.
O serie de indicii sugerează faptul că pe amplasamentul acesteia a funcţionat anterior un edificiu de cult în stil romanic. Construcţia bisericii romano-catolice ''Sfântul Mihail'' a început pe la mijlocul secolului al XIV-lea. Potrivit lucrării ''Enciclopedia geografică a României", autor Dan Ghinea (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002), biserica a fost construită între 1349 - cca 1450.
Foto: (c) LUCIAN MUNTEAN/AGERPRES FOTO
O inscripţie datată în anul 1444 atestă momentul amplasării în timpanul portalului de vest a reliefului cu reprezentarea Sf. Arhanghel Mihail în lupta cu balaurul, iar momentul marchează încheierea etapei principale a edificării bisericii, potrivit https://primariaclujnapoca.ro/. În secolele XV-XVI, pe faţada de vest au fost proiectate şi parţial construite două turnuri.
Diferite structuri construite ale bisericii au fost avariate de-a lungul timpului de incendii sau cutremure. Turnul actual a fost construit între anii 1837-1859.
Sanctuarul are o lungime de 20 de m şi o lăţime de 10 m, iar nava o lungime de 50 de m şi o lăţime de 24 de m, în timp ce înălţimea maximă a bisericii atinge 80 de metri. Remarcabile sunt decoraţiunile interioare şi exterioare. Biserica păstrează, în interior, picturi murale de factură gotică din secolul al XV-lea, un portal (din 1528) sculptat în stilul Renaşterii germane şi un amvon cu sculpturi baroce executat între 1740-1750 de către Johannes Nachtigall şi Anton Schuchbauer. Altarul principal actual, de factură neogotică, datează din anul 1873.
Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea pe turnul bisericii ''Sfântul Mihail'' a fost montat un ceas, care în 1863 a fost înlocuit cu unul nou, ceasul vechi fiind amplasat în prezent pe turnul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca (clădirea Reduta).
În 2012 municipiul Cluj-Napoca a fost primul oraş din România în care a fost editată o hartă în sistem tridimensional care prezintă cele mai importante obiective turistice situate în centrul urban istoric. Printre cele 16 obiective prezentate în sistem 3 D se numără şi biserica romano-catolică "Sfântul Mihail". AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit