Forumul Economic de la Davos, la a 50-a ediţie
Peste o sută de miliardari din întreaga lume vor fi prezenţi în Elveţia cu ocazia Forumului de la Davos, care are loc în perioada 21-24 ianuarie 2020. La ediţia din acest an, lideri din întreaga lume se vor întâlni cu preşedintele american Donald Trump şi activista suedeză de mediu Greta Thunberg, a transmis AFP.
Reuniunea din 2020 a Forumului Economic Mondial are ca temă principală ''Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă'' ("Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World"). Lideri de succes din întreaga lume din politică, domeniul afacerilor, societatea civilă, mediul academic, presă şi domeniul artistic vor fi prezenţi la evenimentele din staţiunea Davos din Alpii elveţieni.
Aproximativ 3.000 de participanţi din 117 ţări participă la cea de-a 50-a reuniune anuală, printre aceştia numărându-se preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, peste 120 de tineri lideri din societatea civilă - membri ai comunităţilor Global Shapers, Young Global Leaders şi Social Entrepreneur. De asemenea, vor fi prezenţi zece lideri cu vârsta sub 20 de ani, inclusiv activista suedeză Greta Thunberg, precum şi Patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol - Noua Romă, anunţă www.weforum.org.
Reuniunea se va concentra pe manifestul Forumului Economic Mondial - Davos Manifesto 2020 - publicat la 2 decembrie 2019, care se bazează pe Manifestul Davos din 1973 şi evidenţiază viziunea asupra unui capitalism care ia în considerare o taxare echitabilă, toleranţă zero pentru corupţie şi respectarea drepturilor omului. "Afacerile trebuie să îmbrăţişeze acum pe deplin capitalismul părţilor implicate, care nu înseamnă numai maximizarea profiturilor, dar şi folosirea capacităţilor şi resurselor lor în cooperare cu guvernele şi societatea civilă pentru a aborda problemele-cheie ale deceniului. Trebuie să contribuie activ la o lume mai coezivă şi mai durabilă'', a evidenţiat fondatorul şi preşedintele executiv al Forumului, Klaus Schwab.
Întâlnirea anuală pe bază de invitaţie de la sfârşitul lunii ianuarie reprezintă evenimentul de referinţă al fundaţiei elveţiene Forumul Economic Mondial (WEF). Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum).
Foto: (c) GIAN EHRENZELLER / EPA
Iniţial, profesorul Klaus Schwab a orientat întâlnirile pe modalităţile în care companiile europene ar fi putut să se adapteze practicilor de management americane. A dezvoltat şi a promovat, de asemenea, abordarea managementului ''părţilor implicate'' (stakeholder), care baza succesul corporaţiilor pe managementul care ia în considerare toate interesele: nu numai ale acţionarilor, clienţilor şi beneficiarilor, ci şi ale angajaţilor şi comunităţilor în cadrul cărora operează, inclusiv ale guvernelor.
Viziunea profesorului Klaus Schwab pentru ce avea să devină Forumul Economic Mondial s-a dezvoltat odată cu marcarea unor momente-cheie. Evenimentele din 1973 - colapsul sistemului monetar de la Bretton Woods şi Războiul Arabo-Israelian - au determinat expansiunea temelor abordate de la management la probleme economice şi sociale. Liderii politici au fost invitaţi pentru prima dată la Davos în ianuarie 1974.
În 1976, organizaţia a introdus un sistem de apartenenţă pentru "cele 1.000 de companii de top din lume''. Forumul European de Management a fost prima organizaţie non-guvernamentală care a iniţiat un parteneriat cu instituţiile de dezvoltare economică din China. În 1979, a fost publicat primul Raport de Competitivate Globală (Global Competitiveness Report).
În 1987, Forumul European de Management a fost redenumit Forumul Economic Mondial, iar Simpozionul European de Management a devenit Reuniunea Anuală, reflectând expansiunea sferei de abordare, notează istoricul prezentat de site-ul citat.
În 1988, a fost semnată Declaraţia de la Davos între Grecia şi Turcia. În 1989, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au participat la prima reuniune la nivel ministerial, la Davos. La aceeaşi reuniune, premierul est-german Hans Modrow şi cancelarul german Helmut Kohl au purtat discuţii despre reunificare.
În 1992, preşedintele sud-african Frederik Willem de Klerk s-a întâlnit cu Nelson Mandela şi liderul tribal Mangosuthu Buthelezi.
În 2015, Forumul a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională.
Staţiunea montană Davos permite participanţilor să se întâlnească oriunde în afara sesiunilor. Întâlnirile informale pot avea rezultate şi soluţii la fel de numeroase şi de valoroase precum reuniunile oficiale. Toate dezbaterile plenare din reuniunea anuală sunt difuzate pe YouTube. AGERPRES/(Documentare - Roxana Mihordescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 ianuarie
Ortodoxe Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului Greco-catolice Duminica după Botezul Domnului. Sf. m. Tatiana Romano-catolice Botezul Domnului Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.; Tatiana, m. Sfânta Muceniță
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie
Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.
DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)
La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru
11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România
Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot
CITATUL ZILEI
'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie Greco-catolice Sf. cuv. Teodosie cel Mare Romano-catolice Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 ianuarie
Este a 11-a zi a anului 2025. Au mai rămas 354 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 57 m. Luna apune la 05 h 50 m și răsare la 14 h 03 m.
Săptămâna europeană 6-10 ianuarie 2024
Declarațiile șefei diplomației europene privind aprovizionarea Transnistriei cu gaz rusesc, declarațiile premierului slovac referitoare la eventuala oprire a ajutorului pentru Ucraina, adoptarea de către Guvernul de la Erevan a unui proiect de lege pentru începerea procesului de aderarea a Armeniei la Uniunea Europeană etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășu
Retrospectiva evenimentelor interne 6-10 ianuarie 2025
Ceremonia oficială de primire a României în programul Visa Waiver, vizita oficială în România a vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, publicarea de către Curtea de Apel București a motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, decizia din coaliția de guvernare
PERSONALITATEA ZILEI: Cântărețul Rod Stewart
Inconfundabil datorită vocii sale, Rod Steward este recunoscut pe plan internațional drept unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori și, totodată, unul dintre cei mai apreciați artiști rock ai anilor '70. Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, la Londra, părinții săi fiind scoțieni. La 14 ani, a început să cânte la chitară, împreună c
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 10 ianuarie 2025, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, arată un comunicat de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din Rom&a
DOCUMENTAR: 105 ani de la constituirea Pactului Societății Națiunilor (10 ianuarie 1920)
Încă din timpul Primului Război Mondial anumiți lideri politici au exprimat idei legate de necesitatea unui proiect de organizație care să aibă drept scop evitarea războiului pentru ca omenirea să nu se mai confrunte cu ororile unei conflagrații mondiale, conform volumului 'Istoria Universală Contemporană' Vol. 1 (1917-1945) (Universitatea București, 1979) și
10 ianuarie - Ziua economisirii energiei electrice
Celebrată la nivel mondial la 10 ianuarie, Ziua economisirii energiei (National Cut Your Energy Costs Day) evidenţiază necesitatea utilizării eficiente a resurselor şi economisirea de curent electric. Alianţa canadiană pentru eficienţă energetică, Canadian Energy Efficiency Alliance (CEEA), a implementat pentru prima dată această zi - National Cut Your Energy
10 ianuarie - Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii
La 10 ianuarie, în fiecare an, începând din 2022, este marcată Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. Senatul a adoptat tacit, în ședința din 28 decembrie 2020, mai multe proiecte de lege, printre care s-a aflat și cel privind instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. La 17