Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene - Pactul ecologic european (fişă biografică)

Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a fost votată, la 27 noiembrie, de Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Viitorul executiv comunitar, al cărui mandat va începe la 1 decembrie 2019 şi se va încheia la 31 octombrie 2024, a fost învestit cu 461 voturi pentru, 157 voturi împotrivă şi 89 abţineri, informează agenţiile de presă internaţionale.
Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans s-a născut la 6 mai 1961, la Maastricht, Olanda. Şi-a petrecut cea mai parte a copilăriei în străinătate, tatăl său fiind diplomat. La 11 ani, s-a mutat împreună cu familia la Roma. Aici a urmat şcoala de limbă engleză şi a învăţat limba italiană, notează https://euobserver.com.
A absolvit Universitatea ''Radboud Nijmegen'' (1980-1985), unde a studiat limba şi literatura franceză. A urmat studii postuniversitare în drept european, literatură franceză şi istorie la Universitatea din Nancy, Franţa, conform https://ec.europa.eu/.
Înainte de a intra în politică, Frans Timmermans a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Olanda, în cadrul Departamentului Integrării Europene. A fost numit, apoi, secretar adjunct al Ambasadei olandeze la Moscova (1990-1993). Între 1994 şi 1995 a fost membru al echipei comisarului european Hans van den Broek însărcinat cu relaţiile internaţionale şi politica europeană de vecinătate.
A deţinut, apoi, între 1995 şi 1998, funcţia de consilier principal şi secretar personal al lui Max van der Stoel, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), notează https://frans4eu.eu.
După alegerile generale din 1998, a fost ales membru al Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul olandez, unde a reprezentat, în perioada 1998-2007, Partidul Laburist din Olanda (Partij van de Arbeid). A ocupat această poziţie şi în perioada 2010-2012.
În intervalul 2007-2010, a fost Ministru al Afacerilor Europene, arată ec.europa.eu.
A fost ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Mark Rutte între 5 noiembrie 2012 şi 17 octombrie 2014.
La 10 septembrie 2014, Frans Timmermans a fost desemnat prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale şi durabilitate. La 1 noiembrie 2014 şi-a preluat mandatul, fiind afiliat Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).
În octombrie 2018, Frans Timmermans şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene la alegerile europarlamentare din 24-26 mai 2019.
Printre numeroasele distincţii primite, se numără şi cea a Ordinului naţional Pentru Merit în grad de Comandor din partea statului român, distincţie oferită în noiembrie 2006, potrivit https://lege5.ro, "în semn de apreciere deosebită a eforturilor personale depuse pentru dezvoltarea relaţiilor româno-olandeze, pentru sprijinul acordat ţării noastre în procesul de integrare în structurile euroatlantice". La 11 martie 2019, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa.
La 10 septembrie 2019, preşedintele Ursula von der Leyen şi-a prezentat echipa şi noua structură a următoarei Comisii Europene, în cadrul căreia Frans Timmermans a primit funcţia de Vicepreşedintele executiv, responsabil de coordonarea activităţii cu privire la Pactul ecologic european şi gestionarea politicilor climatice, fiind sprijinit de Direcţia Generală Politici Climatice. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Marina Bădulescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citiţi şi:
* Noua Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, votată de Parlamentul European
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia
Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână
1 Mai - Ziua internațională a muncii
Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al
CITATUL ZILEI
''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai