Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor (ONU)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/10372380.jpg)
Anual, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
În prezent, una dintre cele mai răspândite, persistente şi devastatoare încălcări ale drepturilor omului, şi anume violenţa împotriva femeilor şi fetelor, rămâne în mare parte neraportată din cauza impunităţii, tăcerii, stigmatului şi ruşinii din jurul acesteia. În termeni generali, se manifestă în forme fizice, sexuale şi psihologice, şi cuprinde: violenţa intimă a partenerului (bătaie, abuz psihologic, viol marital, omor); violenţă şi hărţuire sexuală (violuri, acte sexuale forţate, avansuri sexuale nedorite, abuzuri sexuale asupra copiilor, căsătorie forţată, hărţuire stradală, urmărire, hărţuire cibernetică); traficul de fiinţe umane (sclavie, exploatare sexuală); mutilarea genitală a femeilor; căsătoria minorilor, notează www.un.org.
Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, potrivit http://insp.gov.ro/
Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 20 decembrie 1993, prin rezoluţia 48/104, defineşte drept violenţă împotriva femeilor "orice act de violenţă bazat pe sex care are ca rezultat sau este posibil să producă vătămări sau suferinţe fizice, sexuale sau psihologice femeilor, inclusiv ameninţări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apar în viaţa publică sau în cea privată". Comunitatea internaţională şi societatea civilă au stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi a fetelor. Acest act criminal şi inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată, efectul dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, reprezentând un alt obstacol în eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, menţinerea păcii şi securităţii în lume.
La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, potrivit www.un.org.
În 2008, secretarul general al ONU a lansat Campania "UNiTE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor", rezultatul mai multor ani de efort susţinut vizând prevenirea şi eliminarea violenţei împotriva femeilor şi fetelor din întreaga lume. În acest context, ziua de 25 a fiecărei luni a fost desemnată drept "Orange Day" şi a fost lansată pentru a mobiliza societatea civilă, activiştii, autorităţile guvernamentale şi sistemul ONU deopotrivă, având ca obiectiv amplificarea impactului campaniei ''UNiTE''. Participanţii din întreaga lume sunt încurajaţi să poarte, în această zi, ceva portocaliu, în semn de solidaritate cu această cauză.
UNiTE se află în fruntea campaniei internaţionale "16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen" ("16 Days of Activism against Gender-Based Violence Campaign"), care se desfăşoară în fiecare an, în perioada cuprinsă între 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, şi 10 decembrie, Ziua internaţională a drepturilor omului, potrivit www.unwomen.org. În cadrul acestei campanii, "UNiTE pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor" face un apel în vederea luării unor măsuri pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial şi creării de oportunităţi pentru discuţii în vederea depăşirii provocărilor şi găsirii de soluţii.
Începând din 2019 şi până în 2021, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi campania "UNiTE pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor" se vor concentra pe problema violului ca o formă specifică de vătămare comisă împotriva femeilor şi fetelor în perioade de pace sau de război.
În 2019, tema zilei este "Orange the World: Generation Equality Stands Against Rape" şi marchează, exact ca în anii anteriori, lansarea celor 16 zile de activism, eveniment care se încheie la 10 decembrie 2019, Ziua internaţională a drepturilor omului. Vor avea loc o serie de evenimente publice, iar clădiri reprezentative din întreaga lume vor fi colorate în portocaliu, pentru a atrage din nou atenţia asupra unui viitor fără violenţă. Tema din 2018 s-a intitulat "Orange the World: #HearMeToo".
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă adoptată în 2015, recunoaşte, printre altele, egalitatea între sexe şi emanciparea femeilor ca o prioritate-cheie şi promite că "nimeni nu va fi lăsat în urmă". Obiectivul 5 are ca scop "realizarea egalităţii de gen şi abilitarea tuturor femeilor şi fetelor" şi include obiective specifice pentru a elimina toate formele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor. Pentru prima dată, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor a devenit o parte esenţială a agendei globale de dezvoltare.
Aliniindu-se Agendei 2030, Uniunea Europeană şi ONU au lansat, în septembrie 2017, "Spotlight Initiative", un parteneriat comun ambiţios care îşi propune să elimine, peste tot în lume, orice formă de violenţă îndreptată împotriva femeilor şi a fetelor. Parteneriatul urmăreşte să mobilizeze angajamentul liderilor politici şi să contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), mai precis a obiectivului 5 privind egalitatea de gen şi a obiectivului 16 privind promovarea unor societăţi paşnice şi favorabile incluziunii. Iniţiativa urmăreşte eliminarea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor, în special a celor care sunt cel mai larg răspândite şi care contribuie la inegalitatea de gen în lume. Datorită acestei iniţiative, se află în derulare investiţii specifice de amploare în Asia, Africa, America Latină, Pacific şi zona Caraibilor, menite să îmbunătăţească semnificativ viaţa femeilor şi a fetelor, potrivit https://ec.europa.eu/.
Parlamentul României, prin Legea nr. 30/2016 din 17 martie 2016, a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, şi care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016. Convenţia de la Istanbul reprezintă tratatul internaţional cel mai cuprinzător care abordează această gravă violare a drepturilor omului. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor sunt punctele cheie ale documentului, conform https://coe.mae.ro/.
La 19 octombrie 2019, Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor a organizat în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara marşul "Împreună pentru siguranţa femeilor" pentru a-şi arăta solidaritatea cu femeile supravieţuitoare ale violenţei şi pentru a menţine presiunea publică necesară pentru respectarea drepturilor femeilor şi fetelor. Sub sloganul "Credeţi-ne!", evenimentul a adus în prim plan nevoia femeilor de a avea încredere pentru a ieşi din relaţiile abuzive sau pentru a reclama actele de hărţuire sau viol, potrivit unui comunicat de presă al Centrului FILIA transmis AGERPRES.
În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă (European Union Agency for Fundamental Rights, 2014); în primele 6 luni ale anului 2019 au avut loc 11.896 de infracţiuni din sfera violenţei domestice; în prima jumătate a anului 2019, 3.616 ordine de protecţie provizorii au fost emise de către poliţişti şi 3.520 ordine de protecţie au fost emise de către instanţele de judecată; din 38.445 de fapte de violenţă în familie sesizate la poliţie în 2018, au ajuns în instanţă doar 3,5%, adică 1.360 inculpaţi, în scădere faţă de anul 2017. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Explicaţie foto din deschidere: Numeroase persoane participă la marşul ”Împreună pentru siguranţa femeilor”, organizat de Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, pe traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei din Bucureşti, 2017.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina
Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.
A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip
DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)
Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat
Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)
La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.
13 februarie - Ziua mondială a radioului (ONU)
Proclamată în 2011 de statele membre ale Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată în fiecare an la 13 februarie. Ziua mondială a radioului 2025 are tema 'Radioul și schimbările climatice
CITATUL ZILEI
'Nu poți face aur din plumbul timpului tău, dar cel puțin îi poți da o efigie nobilă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. și Mc. Acvila și Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei Greco-catolice Sf. cuv. Martinian Romano-catolice Sf. Martinian, pustnic Sfântul Cuvios Martinian este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 februarie
Este a 44-a zi a anului 2025. Au mai rămas 321 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 18 m și apune la 17 h 42 m. Luna apune la 07 h 53 m și răsare 18 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero
Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ
12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)
Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl
Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025
Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col
CITATUL ZILEI
'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie
Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen
Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs