logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Procedura audierii comisarilor desemnaţi în comisiile PE

Imagine din galeria Agerpres

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European (PE) analizează, la 12 noiembrie, într-o reuniune extraordinară, ''conflictele de interes potenţiale sau reale'' ale comisarilor desemnaţi de Franţa, România şi Ungaria, conform proiectului de ordine de zi publicat pe site-ul său. Reuniunea se va desfăşura cu uşile închise.

După audierile din Comisia JURI, cei trei candidaţi, Thierry Breton din partea Franţei, Adina Vălean din partea României şi Oliver Varhelyi din partea Ungariei, vor fi audiaţi în comisiile de specialitate ale PE, la data de 14 noiembrie.

Audierile din 12 noiembrie au loc în contextul în care primii candidaţi propuşi de cele trei ţări - Sylvie Goulard (Franţa), Rovana Plumb (România) şi Laszlo Trocsanyi (Ungaria) - au fost respinşi pentru conflict de interese de Comisia JURI a PE.

Examinarea declaraţiilor de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice din PE (JURI)

Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul se aşteaptă la divulgarea în întregime de către comisarii desemnaţi a informaţiilor privind interesele financiare ale acestora. În acest sens, înainte de audierile propriu-zise, declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi se trimit spre verificare comisiei competente pentru chestiuni juridice.

În această etapă prealabilă obligatorie, Comisia competentă pentru chestiuni juridice din PE (JURI) verifică declaraţiile de interese financiare, evaluează în ce măsură declaraţia comisarului desemnat este exactă şi completă şi stabileşte dacă este posibil să existe un conflict de interese. În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor în comisiile de specialitate.

În cazul în care Comisia JURI constată că declaraţia de interese financiare a unui comisar desemnat conţine informaţii incomplete sau contradictorii, solicită comisarului desemnat să furnizeze fără întârzieri informaţii suplimentare. De asemenea, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate decide să-l invite pe comisarul desemnat la o discuţie, se arată în Anexa VI din Regulamentul de procedură.

Dacă în Comisia JURI se constată un conflict de interese, atunci procedura desemnării se suspendă, iar comisia pregăteşte recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese: renunţarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către preşedintele Comisiei.

În ultimă instanţă, dacă nu se găseşte o soluţie la conflictul de interese, Comisia competentă poate conchide că acel comisar desemnat nu-şi poate exercita funcţiile în conformitate cu tratatul şi cu Codul de conduită.

Audierile propriu-zise în comisiile de specialitate din PE

Preşedintele PE invită candidaţii desemnaţi de preşedintele ales al Comisiei şi de Consiliu pentru posturile de comisar să se prezinte în faţa diferitelor comisii sau organisme, în funcţie de domeniul lor probabil de activitate (art. 118 din Regulamentul de procedură al PE).

Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente să facă o declaraţie şi să răspundă la întrebări. Audierile sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnaţi să divulge Parlamentului toate informaţiile relevante, arată Regulamentul de procedură.

Comisarii pot fi audiaţi de una sau mai multe comisii, în funcţie de specificul portofoliului pe care urmează să-l ocupe.

Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul evaluează cunoştinţele legate de portofoliul potenţial, precum şi abilităţile de comunicare ale comisarilor desemnaţi, acordând o atenţie deosebită echilibrului de gen. Totodată, Parlamentul poate solicita toate informaţiile relevante pentru luarea unei decizii cu privire la aptitudinile comisarilor desemnaţi.

Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.

Audierile sunt transmise audio/video în direct, publicul şi mass-media având acces gratuit la acestea.

Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să-şi finalizeze raportul în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.

Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.

Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a PE. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 08:00

4 mai - Ziua mondială a râsului

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 04-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti

Documentare 04-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai

Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic

Documentare 03-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)

Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene

Documentare 03-05-2025 10:00

3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)

''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri