PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Nancy şi Frank Sinatra

Cântăreaţa şi actriţa Nancy Sinatra a crescut având ca model uriaşul talent al tatălui ei, Frank Sinatra. A fost familiarizată de copil cu muzica şi filmul, astfel încât hotărârea ei de a urma o carieră artistică a venit firesc.
***
Nancy Sinatra s-a născut la 8 iunie 1940, în Jersey City, New Jersey. Este cea mai mare dintre cei trei copii pe care Frank Sinatra i-a avut cu prima soţie, Nancy Barbato Sinatra. Cariera ei a început în 1960, când a debutat în The Frank Sinatra Timex Show, conform site-ului www.biography.com.
Sursa foto: NANCY SINATRA / facebook.com
În 1966, single-ul lansat de ea "These Boots Are Made for Walkin' " a ajuns pe primele locuri în topurile americane. Apoi a avut apariţii în filme - "The Ghost in the Invisible Bikini" (1966), "Last of the Secret Agents?" (1967), "The Wild Angels" (1967) şi "Speedway" - cu Elvis Presley (1968), dar şi în emisiuni de televiziune - "The Smothers Brothers Show", "The Ed Sullivan Show", "The Man From U.N.C.L.E.". A devenit producător al emisiunii "Movin' With Nancy".
Paralel cu actoria, a continuat să cânte, cele mai multe hituri ale sale fiind produse de Lee Hazlewood - "How Does That Grab You, Darlin?", "Sugar Town". A înregistrat tema filmului din seria James Bond "You Only Live Twice" şi a înregistrat împreună cu tatăl ei hitul "Somethin' Stupid". Alte melodii cunoscute lansate de Nancy Sinatra au fost "Sand", "Summer Wine" şi "Some Velvet Morning".
A scris două cărţi despre tatăl ei - "Frank Sinatra, My Father" (1985) şi "Frank Sinatra: An American Legend" (1998).
În 1994, la 54 de ani, artista a revenit pe piaţa muzicală cu albumul "One More Time", urmat, în 2003, de albumul "Nancy & Lee 3", iar în 2004, de albumul "Nancy Sinatra".
În 2006, Nancy Sinatra a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar anul următor a avut un show radio săptămânal numit "Nancy for Frank". În 2009, a lansat "Cherry Smiles - The Rare Singles", precizează site-ul www.biography.com.
***
Frank Sinatra (Francis Albert) s-a născut la Hoboken, New Jersey, la 12 decembrie 1915. Când era elev la Şcoala Superioară din Demarest, a făcut parte din corul şcolii, concomitent practicând şi boxul. La 14 ani scria la ziarul local "Jersey Observer". După ce a studiat un an la Institutul Drake, a dorit să devină ziarist, dar, ulterior, a optat pentru o carieră în muzică.
Sursa foto: Frank Sinatra / facebook.com
Primele succese le-a obţinut ca membru al cvartetului vocal "The Hoboken Four". În 1937, acest cvartet a obţinut premiul întâi la concursul interpreţilor amatori, organizat de radio, cu melodia "Night and Day". În 1939, Sinatra a fost solist în orchestra lui Hary James, cu care a realizat şi primele înregistrări, iar în 1940, a debutat cu orchestra lui Tommy Dorsey, cu care a cântat până în 1942, când a început cariera solo, potrivit site-ului www.biography.com.
În anii '40, devenise una dintre cele mai mari atracţii ale radioului, ale spectacolelor de varietăţi şi unul din cântăreţii cu cele mai multe discuri vândute. Primele sale succese cinematografice, în musicaluri ca "Anchors Aweigh" (1945) şi "On the Town" (1949), i-au sporit şi mai mult popularitatea. Prin rolul soldatului Maggio (1953), în filmul "From Here to Eternity" (1953), s-a dovedit a fi un actor de mare talent, fiindu-i decernat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar şi Globul de Aur la aceeaşi categorie, potrivit site-ului imdb.com. Calităţi de excelent actor a dovedit şi în următoarele filme, "Suddenly" (1954) şi "The Man With the Golden Arm" (1955, nominalizat la Oscar). În 1964, a debutat ca regizor cu filmul "None but the Brave", iar din 1957, a devenit şi producător. A apărut la televiziune în spectacole de genul "Our Town", "Sinatra Specials" şi "Frank Sinatra Show".
În paralel, şi-a continuat cariera de solist. După 1953, a cântat şi a înregistrat, folosind aranjamente realizate de Nelson Riddle, Billy May şi Gordon Jenkins. Dintre şlagărele sale amintim: "New York, New York", "Chicago", "Come Fly with Me", "My Blue Heavens", "Ol' Macdonald", "The Lady is a Tramp", "Three Coins in the Fountain", "Witchcraft", "I've Got You Under My Skin", "My Kind of Town", "Autumn in New York", "Stranger in the Night", "L.A Is My Lady". În 1961, a înfiinţat casa de înregistrări "Reprise". În asociere cu Warner Bros., care a cumpărat, mai târziu, "Reprise", Frank Sinatra a înfiinţat, de asemenea, propria sa companie de producţie de film independent, Artanis. După o scurtă pauză la începutul anilor '70, Sinatra a revenit pe scena muzicală cu albumul "Ol' Blue Eyes Is Back" (1973). La sfârşitul anului 1986, a scos un CD intitulat "The Voice".
În 1993, la vârsta de 77 de ani, a câştigat fani noi, mai tineri, odată cu lansarea colecţiei "Duets", între cei 13 artişti alături de care a înregistrat numărându-se Barbra Streisand, Bono, Tony Bennett, Aretha Franklin. Albumul a fost un succes important. Frank Sinatra a evoluat în concert pentru ultima dată în 1995, la Ballroom Palm Desert Marriott, din California.
A jucat în aproximativ 80 de filme, iar rolul pentru care a obţinut Oscarul i-a relansat cariera, apărând în următorii ani în musicaluri şi filme dramatice. Dintre filme amintim: "The Tender Trap" (1955), "Not As a Stranger" (1955), "Guys and Dolls" (1955), "High Society" (1956), "Pal Joey" (1957), "Some Come Running" (1958), "Ocean's Eleven" (1960), "The Devil at Four O'Clock" (1960), "The Manchurian Candidate" (1962), "Four for Texas" (1963), "Tony Rome" (1967), "The Detective" (1967), "The Lady in Cement" (1967), "Dirty Dingus Magee" (1970), "The First Deadly Sin" (1981).
Sursa foto: Frank Sinatra / facebook.com
Între premiile şi distincţiile primite, se numără: o stea pe Hollywood Walk of Fame (1960), Cetăţean de onoare al oraşului Chicago (1975), Doctor Honoris Causa al Universităţii Nebraska (1976), Crucea de onoare Clasa I pentru ştiinţă şi artă (1984) (Austria), Medalia libertăţii (1985).
A murit la 14 mai 1998, în urma unui atac de cord. După moartea sa, criticul muzical american Robert Christgau l-a numit "cel mai mare cântăreţ al secolului XX", potrivit biography.com. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve
Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci
8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)
Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/