DOCUMENTAR: Muzicianul Jolt Kerestely împlineşte 85 de ani

Compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely s-a născut la 12 mai 1934, în localitatea Şiclod, judeţul Harghita. A absolvit Conservatorul ''Gh. Dima'' din Cluj în 1963.
A fost corepetitor la Institutul Pedagogic (1962-1964) şi dirijor la Casa de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca. A ieşit la pensie de la Televiziunea Română, unde a lucrat 30 de ani ca regizor muzical. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România din 1970.
A debutat în 1966, la radio, cu piesa ''Primul pas'', palmaresul său însumând peste 400 de compoziţii: a scris muzică de teatru, de film, de desene animate, muzicaluri, spectacole de revistă, cântece pentru copii, dar şi pentru solişti de operă şi operetă. ''Cerbul de Aur'', ''Festivalul Mamaia'', ''Steaua fără nume'' sunt evenimente care s-au născut şi au crescut sub ochii lui. A fost membru în numeroase jurii naţionale de muzică uşoară, potrivit volumului "Meridianele cântecului" de Daniela Caraman Fotea (1989, Editura Muzicală).
Multe dintre compoziţiile sale au ajuns şlagăre şi au fost răsplătite cu premii la festivalurile de muzică uşoară: ''Copacul'', ''Nu mai cred în vorbe'', ''Să nu te joci cu dragostea'', ''Bună ziua, dragoste'', ''Tăcutele iubiri'', "Lumea de dragoste", ''Noapte, fată cu cercei de smoală''.
În anul 1985, a participat la înregistrările albumului ''Tainicul vârtej'' al formaţiei Florian din Transilvania.
În 2001, a primit Diploma de Excelenţă Mamaia 2001, pentru întreaga activitate profesională. A fost răsplătit de Ministerul Culturii şi Cultelor, în 2002, cu un Premiu de Excelenţă. În 2004, preşedinţia României i-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI/AGERPRES FOTO
Compozitorul Jolt Kerestely s-a numărat printre câştigătorii premiilor Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România pe anul 2008, primind premiul la secţiunea muzică uşoară pentru piesa ''Dai, abbracciami'', interpretată de Marcel Pavel.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
La 25 mai 2009, a avut loc la Sala Palatului spectacolul ''O viaţă pentru muzică'', dedicat aniversării a 45 de ani de activitate a binecunoscutului compozitor. O primă audiţie în acel spectacol a fost ''El te aşteaptă'' interpretată de Margareta Pâslaru.
La 5 aprilie 2013, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a decernat premiile pe anul 2012, maestrul Jolt Kerestely fiind recompensat cu premiul pentru compoziţie la secţiunea de muzică jazz/pop, pentru un grupaj de melodii, acestea fiind "Anii mei flori de tei", "Covor de lacrimi ", "Prinţesa mea", "De câte ori iubesc", pe versurile lui Carmen Aldea Vlad şi interpretate de Fuego.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO
Din discografia sa amintim: ''Melodii de Jolt Kerestely'' (Electrecord, 1976), ''Mesevilag/Lumea basmelor'' (Electrecord, 1980), ''Lumea de dragoste'' (Electrecord, 1990), ''Tăcutele iubiri'' (Genius Trade Enterprise, 1997), ''Buzunare secrete'' (Intercont Music, 1999), ''Râzi, copile, zi de zi'' (Eurostar, 2002), ''Clipa de muzică '' (Intercont Music, 2003), ''Miau, miau... sunt o biată pisicuţă'' (Eurostar, 2004), ''Portativul copiilor'' (Eurostar), ''Cântaţi cu noi, dansaţi cu noi'', ''În paşi de step'', ''The Best Romanian Music Collection'' (compilaţie CDS Music, 2005), conform bestmusic.ro.
Piesele sale - peste 500 de-a lungul carierei - au fost puse în valoare de vocile unor interpreţi valoroşi ai muzicii uşoare româneşti sau ai operetei - Margareta Pâslaru, Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Constantin Drăghici, Aurelian Andreescu, Eva Kiss, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mihaela Runceanu, Aura Urziceanu, Dan Spătaru, Loredana Groza, Gabriel Dorobanţu, Sanda Ladoşi, Anca Ţurcaşiu, Marina Voica, Anca Agemolu, Silvia Dumitrescu, Elena Cârstea, Emilia Diţu, Cătălin Crişan, Aurelian Temişan, Oana Sârbu, Carmen Trandafir, Daniel Iordăchioaie, Viorela Filip, Adrian Enache, Adrian Daminescu, Dorin Anastasiu, Stela Enache, Marina Florea, Angela Gheorghiu, Liliana Pagu, Daniela Vlădescu, Valentin Teodorian, Ludovic Spiess, Dorin Teodorescu.
În 2014, compozitorul a aniversat 80 de ani, cu acest prilej fiind lansată cartea biografică ''Jolt Kerestely, O viaţă pentru cântec'', scrisă de Oana Georgescu şi publicată la Editura Pro Universitaria, carte ce include şi două CD-uri cu 40 de şlagăre compuse de Jolt Kerestely. La lansare au fost prezenţi mulţi artişti, prieteni ai compozitorului, printre care Margareta Pâslaru, Stela Enache, Dorin Anastasiu, Raoul, Marina Florea, actorii Marin Moraru şi Alexandra Velniciuc, compozitorii George Natsis, Andrei Kerestely (fiul lui Jolt Kerestely), Virgil Popescu.
În ciuda anilor, Jolt Kerestely are un tonus care i-ar putea face invidioşi pe mulţi tineri. El spune că acest lucru se datorează faptului că face mult sport şi că se ghidează în viaţă după credinţă şi autodisciplină.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES FOTO
''Totul vine din interior şi din felul în care ai fost educat. Eu aşa am fost educat de-acasă... Tatăl meu, fiind preot, m-a crescut în spiritul credinţei şi al autodisciplinei. (...) Sunt foarte atent la detalii şi sunt foarte atent la construcţia pieselor mele. De fapt, caracteristica mea principală este meticulozitatea. Adeseori, mulţi dintre cei cu care colaborez se miră de răbdarea şi calmul de care dau dovadă'', declara Jolt Kerestely, în noiembrie 2015, cu prilejul lansării albumului "Stele filmului cântă", care cuprinde creaţii semnate de Margareta Pâslaru, înregistrate şi masterizate în studioul lui Jolt Kerestely. De altfel, mulţi artişti colaborează cu maestrul Jolt Kerestey şi cu fiul acestuia, Andrei - tot compozitor -, la înregistrarea albumelor în studiul celor doi.
Muzicianul este mereu prezent la cele mai importante evenimente muzicale. În decembrie 2018 şi martie 2019 a participat la concertul "Oameni - Tribut Aurelian Andreescu", conceput şi realizat de Aurelian Temişan, iar în aprilie 2019 a fost prezent la lansarea a patru albume cuprinzând creaţia colegului său, Marius Ţeicu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
22 aprilie - Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU)
La 22 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Planetei Pământ - Ziua Internațională a Mamei-Pământ (ONU), care în 2025 are tema 'Puterea noastră, Planeta noastră'. Tema este o invitație adresată oamenilor din întreaga lume de a se uni în spatele energiei regenerabile și de a tripla producția globală de electricitate curată p&
CITATUL ZILEI
''Tinerețea e totdeauna o enigmă, vârsta matură e dezlegarea enigmei.'' - Titu Maiorescu (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști Greco-catolice A III-a zi de Paști. Sf. cuv. Teodor Siceotul Romano-catolice Ss. Soter și Caius, pp.; Leonida, m. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 aprilie
Este a 112-a zi a anului 2025. Au mai rămas 253 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 20 m și apune la 20 h 09 m. Luna răsare la 03 h 48 m și apune la 13 h 28 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R