A murit Marele Duce Jean al Luxemburgului (fişă biografică)

Marele Duce Jean al Luxemburgului, care a condus ţara timp de 36 de ani, a decedat, la 23 aprilie 2019, la vârsta de 98 de ani, potrivit anunţului făcut de fiul său, Marele Duce Henri, într-un comunicat transmis de Reuters.
Jean, Mare Duce de Luxemburg, s-a născut la 5 ianuarie 1921, ca fiul cel mare al Marii Ducese de Luxemburg, Charlotte, şi al Printul Felix de Bourbon-Parma. Studiile primare şi secundare urmate la Luxemburg le-a completat la Colegiul Ampleforth din Marea Britanie.
În 1940, când Germania a invadat Luxemburgul, familia sa a fost nevoită să se refugieze în Franţa, Portugalia, apoi în Statele Unite şi în Canada, revenind spre sfârşitul exilului în Europa, în Marea Britanie. Jean a urmat cursuri de drept şi ştiinţe politice la Universitatea Laval din Quebec, în Canada.
La sfatul regelui George al VI-lea, în 1942, prinţul Jean s-a alăturat voluntar Gărzilor Irlandeze din armata britanică. Apoi, şi-a completat instruirea militară studiind la Colegiul Militar Regal din Sandhurst, absolvind cu gradul de locotenent secund, la 28 iulie 1943. A participat, printre altele, la debarcarea din Normandia, bătălia pentru Caen, alăturându-se forţelor aliate în acţiunile de eliberare a Luxemburgului de sub ocupaţia nazistă. La 3 martie 1944, prinţul Jean a fost promovat la rangul de locotenent. La 21 august 1984, a fost promovat colonel al Regimentului Gărzilor Irlandeze, iar la 17 martie 1995, regina Elisabeta a II-a l-a numit General de Onoare al Armatei Britanice (Général Honoraire de l'Armée Britannique), potrivit site-ului www.monarchie.lu/fr.
După război, Jean s-a căsătorit cu prinţesa Belgiei, Josephine Charlotte, şi au avut cinci copii: Marie-Astrid, Henri, Jean, Margaretha şi Guillaume.
În aprilie 1961, Marea Ducesă Charlotte, făcând uz de dreptul ei constituţional, l-a numit pe prinţul Jean, Mare Duce Ereditar, reprezentantul său, cu titlul de Lieutenant Représentant, predându-i, astfel, majoritatea prerogativelor sale constituţionale. Domnia Marelui Duce Jean, începută la 12 noiembrie 1964, ca urmare a abdicării Marii Ducese Charlotte, a fost una dintre cele mai prospere cunoscute vreodată de Marele Ducat al Luxemburgului. În cei 36 de ani de domnie, Luxemburg, un stat de numai o jumătate de milion de locuitori, situat între Belgia, Germania şi Franţa, s-a transformat dintr-o ţară industrială într-un centru financiar internaţional.
La data de 4 martie 1998, Marele Duce Jean l-a numit pe fiul său Henri, reprezentantul său, cu titlul de Lieutenant Représentant, după exemplul mamei sale, Marea Ducesă Charlotte, din 1961. Marele Duce Jean a abdicat la 7 octombrie 2000 în favoarea fiului său, Henri, Mare Duce de Luxemburg. Prinţul Henri a devenit noul suveran al Marelui Ducat de Luxemburg, depunând jurământul în Camera Deputaţilor, la câteva minute de la abdicarea tatălui său.
Luxemburg este o monarhie constituţională în care Marele Duce deţine puteri executive, legile intrând în vigoare doar după promulgarea lor de către suveran.
Ultima apariţie publică a fostului suveran a avut loc la sfârşitul lunii martie, în timpul unui forum organizat de fiica sa, Marea Ducesă Maria Teresa, pentru a lupta împotriva violenţei sexuale în zonele de război, potrivit AFP. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene