logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 140 de ani de la naşterea lui Albert Einstein, unul dintre cei mai mari fizicieni

Imagine din galeria Agerpres

Albert Einstein a fost unul dintre cei mai influenţi fizicieni ai secolului XX, fiind cel care a dezvoltat teoria generală a relativităţii. A primit în 1921 premiul Nobel pentru fizică pentru explicarea efectului fotoelectric. Munca pe care el a depus-o a avut un impact major asupra dezvoltării energiei atomice, conform www.biography.com şi www.nobelprize.org.

A propus în 1905 pentru prima dată teoria specială a relativităţii în lucrarea ''Asupra electrodinamicii corpurilor mişcătoare'', oferind o nouă perspectivă în fizică. În noiembrie 1915, Einstein a reuşit să definitiveze teoria generală a relativităţii, ceea ce a fost considerată drept încununarea cercetării sale.

Teoriile lui Einstein au fost susţinute prin observaţii şi măsurători de astronomii britanici Sir Frank Dyson şi Sir Arthur Eddington cu prilejul eclipsei solare din 1919, punând în spaţiul public succesul lui Einstein. Şi celebrul teoretician al fizicii cuantice Max Planck a sprijinit ipotezele lui Einstein.

Albert Einstein s-a născut la 14 martie 1879, la Ulm, în Wurttemberg, Germania.

A urmat şcoala elementară de la Luitpold Gymnasium în Munchen. În anii 1880, Max Talmud, un student la medicină polonez care fusese invitat să ia cina cu familia Einstein, a devenit meditator personal al lui Albert Einstein.

Datorită rezultatelor sale excelente la matematică şi fizică la examenul de admitere, Einstein a fost admis la Şcoala Politehnică Federală din Zurich. A fost însă necesar pentru el să îşi definitiveze studiile liceale, lucru care s-a întâmplat la Aarau. A locuit cu familia lui Jost Winteler, directorul liceului.

A obţinut un loc de muncă în 1902, la un birou elveţian de patente, unde a avut posibilitatea să îşi consolideze teoremele asupra principiului relativităţii.

Anul 1905 a fost unul foarte bun pentru omul de ştiinţă, reuşind să publice patru lucrări în revista ''Annalen der Physik'', una dintre cele mai cunoscute reviste ştiinţifice ale vremii. Două dintre lucrări au tratat efectul fotoelectric şi mişcarea browniană, iar celelalte două, care au scos în evidenţă teoria relativităţii, au fost definitorii pentru cariera lui Einstein şi cursul studierii fizicii.

A fost profesor extraordinar la Zurich în 1909, în 1911 a predat fizică teoretică la Praga, pentru ca anul următor să revină la Zurich unde a primit un post similar. În 1914 a fost numit profesor la Universitatea din Berlin şi director al Institutului de Fizică Kaiser Wilhelm.

În anul 1921, Einstein a obţinut Premiul Nobel pentru fizică pentru explicarea efectului fotoelectric, de vreme ce ideile sale asupra relativităţii erau încă puse la îndoială.

A renunţat la cetăţenia germană în 1933 în baza convingerilor sale politice şi a emigrat în SUA. A obţinut o poziţie, în 1933, la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey. Einstein a apreciat pozitiv meritocraţia americană şi oportunităţile pe care oamenii le aveau în ce priveşte gândirea liberă. A primit, în 1935, rezidenţă permanentă în SUA şi a devenit cetăţean american câţiva ani mai târziu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat la sistemele de arme dedicate marinei. A făcut donaţii armatei în urma unor licitaţii care au avut ca obiect o serie de manuscrise ale sale.

I-a scris, în 1939, preşedintelui Franklin Delano Roosevelt, alături de fizicianul Leo Szilard, în care-l alerta asupra posibilităţii ca Germania nazistă să deţină tehnologia de producere a bombei nucleare şi cerând totodată ca SUA să îşi dezvolte propriul program.

În 1946 a pus bazele, alături de Szilard, Comitetului de urgenţă al oamenilor de ştiinţă în domeniul nuclear, iar în 1947, prin intermediul unui eseu, publicat în revista The Atlantic Monthly, Einstein susţinea principiile de colaborare cu Naţiunile Unite pentru menţinerea armelor nucleare drept o modalitate de descurajare a conflictului.

A fost recompensat cu mai multe titluri onorifice din partea a numeroase universităţi europene şi americane, iar pentru munca depusă a primit mai multe distincţii, printre care Medalia Copley a Societăţii Regale din Londra, în 1925, şi Medalia Franklin a institutului cu acelaşi nume, în 1935.

A murit la 18 aprilie 1955. În timpul autopsiei, Thomas Stoltz Harvey a îndepărtat creierul fizicianului pentru a fi studiat de medicii în neuroştiinţă. Creierul lui Einstein se află, în prezent, la Princeton University Medical Center. În 1999, oamenii de ştiinţă canadieni, care au studiat creierul lui Einstein, au descoperit că lobul parietal inferior, zonă care se ocupă de procesarea relaţiilor spaţiale, de vizualizarea 3D şi de gândirea matematică, era cu 15% mai larg decât al celor cu un grad obişnuit de inteligenţă.

De la moartea lui Einstein au fost scrise numeroase cărţi dedicate vieţii sale, printre care amintim ''Einstein: His Life and Universe'' de Walter Isaacson şi ''Einstein: A Biography'' de Jurgen Neffe, publicate în 2007. Colecţia ''The World As I See it'' cuprinde opiniile lui Einstein. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au