logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Angelica şi Niculina Stoican

Image

Niculina Stoican este una dintre interpretele de muzică populară apreciate ale generaţiei sale. A crescut cu muzica în casă, cântecele mamei, Angelica Stoican, fiindu-i cântece de leagăn şi de bucurie. A moştenit talentul şi vocea de la mama ei şi s-a apropiat de muzică de când era copil. S-a remarcat din timpul şcolii, când participa la spectacole. Mai apoi, a studiat muzica şi la liceu, şi la facultate, în prezent fiind una dintre cele mai premiate artiste de muzică populară. Cântă rareori cu mama sa pe scenă, dar, când se întâmplă acest lucru, bucuria este imensă.

***

Niculina Stoican s-a născut la 9 decembrie 1970, în comuna Balta din judeţul Mehedinţi. A urmat cursurile şcolii gimnaziale la Turnu Severin, iar liceul şi facultatea le-a făcut la Bucureşti, fiind absolventă a Universităţii, Facultatea de Litere, secţia de Etnologie, şi a Universităţii Hyperion, secţia Etnomuzicologie şi folclor, clasa Marioara Murărescu.

"Am iubit cântecul popular dintotdeauna şi am primit cea mai aleasă educaţie în sensul acesta de la bunici şi de la mama mea, Angelica Stoican", mărturiseşte Niculina pe contul său de Facebook, www.facebook.com/niculina.stoican/. Tot de la mama ei a învăţat "disciplina şi respectul pentru scenă, pentru acurateţea repertoriului şi păstrarea portului popular".

 

Foto: (c) Niculina Stoican/Facebook 


A devenit solist profesionist de muzică populară în 1996, când, după un examen drastic, a fost angajată în cadrul Ansamblului artistic profesionist "Doina Gorjului" din Târgu Jiu, unde a activat 13 ani şi a desfăşurat o bogată activitate artistică ce a ajutat-o să evolueze profesional. Din 2008 activează ca solist profesionist în cadrul Ansamblului Folcloric "Maria Tănase" din Craiova, iar din octombrie 2016 este manager al acestei instituţii culturale a Olteniei. De asemenea, din 2011, este directorul Festivalului internaţional "Ponoare, ponoare" şi preşedintele juriului.

Între premiile obţinute de Niculina Stoican amintim: câştigătoare a festivalului "Moştenitorii" organizat de TVR; laureată a festivalului "Maria Tănase" (1989); laureată a festivalului "Maria Lătăreţu" (1989); laureată a primei ediţii a festivalului de folclor Mamaia 2001".

 


Printre albumele lansate de artistă se numără "De-aş fi ca luna pe cer", "De atâta vreme", "Lina, lina, Niculina" (împreună cu Petrică Mîţu-Stoian), "Mândruliţă de la Gorj" (împreună cu Petrică Mîţu-Stoian), "De-aş trăi cum zice lumea", "Am crescut, Doamne, băiat", "Să petrecem cu Niculina Stoican" (volumele I şi II), "Anii repede au trecut", "Lume, ţie-ţi sunt datoare", "Inimioară, ce mai vrei", "Drag mi-e muntele înalt", "Vezi măi nană, văd şi eu...", conform www.facebook.com/niculina.stoican/.

***

Angelica Stoican s-a născut la 30 noiembrie 1949, într-un sat de sub munte, la Prejna, judeţul Mehedinţi. A urmat liceul la Orşova, apoi, la Universitatea Hyperion, secţia de Etnomuzicologie şi folclor, avându-i ca profesori pe Emilia Comişel, Viorel Cosma, Vasile Donose, la clasa Marioarei Murărescu. A absolvit, în 2009, şi cursurile Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice de la Universitatea "Spiru Haret".

 

Foto: (c) Angelica Stoican/Facebook 


A fost învăţătoare şapte ani în sate din judeţul Mehedinţi şi instructor metodist şi solist al Casei de Cultură Drobeta Turnu-Severin timp de zece ani. În 1983, a plecat prin transfer la Ansamblul profesionist "Ciocârlia" din Bucureşti.

A obţinut trofeul "Floarea din grădină" al concursului de folclor organizat de TVR, Premiul Uniunii Compozitorilor la Festivalul Naţional de Folclor "Maria Tănase" - Craiova, premiul "Pe plaiurile Mioriţei", Premiul I la Festivalul "Mugurel de cântec românesc", Premiul I la Festivalul "Cântec nou în Mehedinţi", Locul I Superlativele anului Top Studenţesc 1986, Premiul Ethnos pentru activitate artistică şi repertoriu autentic, Premiul de Excelenţă acordat de Televiziunea Română la sărbătorirea a 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Are înregistrări din spectacolele TVR pe 13 discuri, având în repertoriu peste 300 de cântece şi balade.

În 1992 a apărut primul CD în România, fiind editat în Belgia, în timpul unui turneu cu grupul folcloric "Ciobănaşul", conform paginii de facebook a artistei, www.facebook.com/AngelicaStoicanOfficial/. A colaborat în televiziune cu cei mai apreciaţi redactori - Simona Patraulea, Vasile Donose, Tudor Vornicu, Marioara Murărescu, Elise Stan, Florentina Satmari, Eugen Gal, Gruia Stoia, Eugenia Florea, Angela Marinescu, Alexandru Fabian, Maria Banu, Dumitru Moroşanu, Gheorghe Verman.

A participat la spectacole de folclor în Cipru (1973), Belgia şi Olanda (1975), Franţa şi Germania (1977), Iugoslavia şi Bulgaria (1979), Suedia şi Danemarca (1980), Luxemburg, Belgia şi Sua - Atlanta (1996), precizează www.facebook.com/AngelicaStoicanOfficial/.

 

Foto: (c) Angelica Stoian / Facebook 


Dintre albumele lansate de Angelica Stoican amintim: "Neică, dorurile tale" (1977), "Bate vântul de la munte" (1980), "Vino neică la ponoare" (1981), "Cine joacă perina" (1985), "Crenguţă verde de brad" (1986), "Luniţă, luniţă" (1991). În 1993 a apărut albumul "Ciobăniţă mititea", pe care se află înregistrări cu Angelica şi Niculina Stoican, conform site-ului discogs.com.

Una dintre recentele apariţii pe scenă ale Angelicăi şi Niculinei Stoican a fost în august 2018, pe scena "Festivalului Familiei Româneşti" de la Motru. Spectacolul s-a numit "Aşa mamă, aşa fiică", precizează site-ul www.pandurul.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 25-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Octavia Spencer

Actrița Octavia Spencer a intrat în atenția publicului odată cu rolul Minny Jackson din filmul 'The Help' (2011) pentru care a fost recompensată cu un Premiu Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. Pentru același rol a mai primit, la aceeași categorie, în 2012, premiile Golden Globe, BAFTA, Critics Choice, Satellite, Screen Actors G

Documentare 25-05-2025 10:00

Săptămâna internațională de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome (ONU) (25-31 mai)

În perioada 25-31 mai 2025, Organizația Națiunilor Unite marchează Săptămâna internațională a solidarității cu popoarele din teritoriile neautonome, conform www.un.org. Aniversarea anuală a Săptămânii internaționale de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome a fost stabilită de Ad

Documentare 25-05-2025 09:30

25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

La data de 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a evidenția tragedia copiilor răpiți, stoparea cazurile de dispariții voluntare în rândul copiilor, informarea părinților în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și de a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată.

Documentare 25-05-2025 09:00

25 mai - Ziua limbii slovace

La 25 mai 2025 este sărbătorită în România Ziua limbii slovace, conform Legii nr. 142/2014. Această zi este marcată prin organizarea de manifestări dedicate acestei sărbători în localitățile în care trăiesc membri ai comunității slovace. Proiectul legislativ a fost inițiat de Merka Adrian Miroslav, deputat al Uniunii Demo

Documentare 25-05-2025 08:30

25 mai - Ziua mondială a fotbalului (ONU)

La 25 mai 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua mondială a fotbalului, potrivit https://www.un.org/. Organizația Națiunilor Unite a organizat un eveniment dedicat acestei zile, în Sala Adunării Generale a ONU, la New York, la 22 mai 2025, în intervalul orar 11.0

Documentare 25-05-2025 08:00

25 mai - Ziua Românilor de Pretutindeni

La 25 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit prevederilor Legii 101/2015, care a stabilit marcarea acestei zile în ultima duminică a lunii mai. Inițial, înainte de anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel &

Documentare 25-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Libertatea nu este un dar oferit nouă de alți oameni, ci este un drept care ne aparține prin legile lui Dumnezeu și ale naturii.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).

Documentare 25-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 mai

Ortodoxe A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Duminica a 6-a după Paști Greco-catolice Duminica a 6-a a Paștilor. A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Duminica a 6-a a Paștelui Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.; Maria Magdalena de'Pazzi, f

Documentare 25-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 mai

Este a 145-a zi a anului 2025. Au mai rămas 220 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 39 m și apune la 20 h 47 m. Luna răsare la 04 h 04 m și apune la 19 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-05-2025 20:46

FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m

Documentare 24-05-2025 20:45

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley

Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a

Documentare 24-05-2025 20:29

24 mai - Ziua limbii bulgare

La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p

Documentare 24-05-2025 20:21

24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale

Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).