PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Ştefan Velniciuc şi Alexandra Velniciuc

Frumoasa Alexandra Velniciuc a moştenit talentul artistic de la tatăl ei, actorul Ştefan Velniciuc. A fost familiarizată din copilărie cu platourile de filmare, unde îl însoţea pe tatăl ei. Debutul ei în teatru a fost la Buzău, unde a jucat în piesa "Acolo, departe", în rolul Ioana, împreună cu tatăl ei. Totuşi, actorul Ştefan Velniciuc nu a favorizat-o pe fiica sa în meserie şi e foarte zgârcit cu laudele.
***
Alexandra Velniciuc este născută în Bucureşti, la 1 septembrie 1980. A studiat pianul, a învăţat la şcoli cu predare în limba engleză iar în perioada liceului a urmat un curs de jurnalism.
A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 2003. A urmat şi cursurile de master la UNATC, secţia Actorie. În 2008 a devenit doctor în Artele Spectacolului, tema tezei de doctorat fiind "Performanţa, concept fundamental în arta actorului modern de teatru şi film", potrivit cinemagia.ro.
A apărut la televiziune, în diferite emisiuni "Televiziunea, dragostea mea", "Şlagăre în revenire" sau "Atenţie, se cântă", dar şi în serialul tv "În familie". A avut o colaboratoare permanentă cu Societatea Română de Radiodifuziune, canalul Radio Romania Tineret, unde a citit poezie românească şi materiale documentare. La Radio România Cultural a ţinut un curs de limbă italiană.
Dintre rolurile în teatru amintim: Monai din "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian (2005, Teatrul Naţional din Craiova), "Mincinoasa", "Pijamale" şi "Fantoma, dragostea mea" (2009, Teatrul Metropolis), "Boeing, Boeing", "Dezbracă-te, vreau să-ţi vorbesc", "Încă nu, dar o să fie", "Încurcătură la nivel înalt", "Vassa Jeleznova", "Capcană pentru un bărbat căsătorit" (Teatrul Elisabeta), "Arsenic şi dantelă veche" (Teatrelli).
A jucat în filmele: "Lotus" (2004, regia Ion Cărmăzan), "Vlad" (2003, coproducţie româno-americană), "Păcală se întoarce", "Jacqou le croquant" (coproducţie româno-franceză).
***
Actorul Ştefan Velniciuc s-a născut la 30 ianuarie 1949, în Bucureşti. A absolvit, în 1971, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie. În acelaşi an devenea asistent universitar la IATC. În 2004 a devenit doctor în teatru şi profesor universitar.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
A jucat pe scena Teatrului Nottara din 1968 până în 1970 în spectacole ca "Frumoasă duminică de septembrie" de Ugo Betti sau "Vijelie în crengile de sasafras" de Blas de Ottero, pe scena Teatrului Naţional în "Regele Lear" de W. Shakespeare (rolul lui Tom Nebunul), "Vlaicu Vodă" de A. Davilla (rolul Mircea Basarab). A jucat, apoi, la Teatrul de Stat din Sibiu în rolul principal din "Don Juan" de Moliere, din 1972 până în 1989 a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra", în "Vicarul" de R.Hochut (rolul Rutha jr.), "Tineri căsătoriţi caută cameră" de Roscin (rolul Ivanov), "Undeva, o lumină" de Doru Moţoc, "Casa cea nouă" de C. Goldoni, "Floriile unui geambaş" de Suto Andrasz, "Mormântul călăreţului avar" de D.R. Popescu, "Sâmbătă la Veritas" de M.R. Iacoban, "Cadrilul" de O. Wilde, "Între etaje" de D. Solomon, etc., precizează site-ul cinemagia.ro.
La Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" a jucat în spectacolul muzical "Nota 0 la purtare" de Octavian Sava, la Teatrul Excelsior a jucat în "Mica sirenă" de Al. Mandy, la Teatrul Mundi în "Măsură pentru măsură" de W. Shakespeare.
Din filmografia actorului amintim: "Octav" (2017), "The Keeping Room" (2014), "Umbre" (2014), "Barbarossa" (2009), "Carol I" (2009), "L'enfance d'Icare / Copilăria lui Icar" (2009), "La urgenţă" (2006), "Second in Command / Gardă de corp" (2006), "Out of Season" (2004), "Triunghiul Morţii" (1999), "Johnny Mysto: Boy Wizard (1997), "Lurid Tales: The Castle Queen" (1997), "Vertiges" (1997), "Huntress: Spirit of the Night" (1995), "Planet of the Dino-Knights" (1995), "Dark Angel: The Ascent" (1994), "Cei care plătesc cu viaţa" (1991), "Şobolanii roşii" (1991), "Coroana de foc" (1990), "Mircea" (1989), "Un bulgăre de humă" (1989), "Martori dispăruţi" (1988), "Francois Villon, poetul vagabond" (1987), "Liceenii" (1987), "Pădurea de fagi" (1986), "Cireşarii" (1984), "Salutări de la Agigea" (1984), "Întoarcerea Vlaşinilor" (1983), "Ştefan Luchian" (1981), "Munţii în flăcări" (1980), "Rug şi flacără" (1980), "Zbor planat" (1980), "Falansterul" (1979), "Vlad Ţepeş" (1979), "Pentru patrie" (1978), "Buzduganul cu trei peceţi" (1977), "Războiul Independenţei" (1977), "Pe aici nu se trece" (1975), "Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975), "Fraţii Jderi" (1974), "Săgeata căpitanului Ion" (1972).
A regizat spectacole de teatru ca "Trei surori" de A. P. Cehov, "Anul viitor la aceeaşi oră" de Bernard Slave, "Eu când vreau să fluier, fluier" de A.Vălean, etc. Este membru al UNITER, UCIN, secretar al Asociaţiei Actorilor de Film şi membru al comitetului director UCIN. În 2004 a publicat lucrarea "Un timp grăbit şi teatrul său, reflexii şi reflecţii", conform cinemagia.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic