logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Imagine din galeria Agerpres

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, anual, la data de 25 noiembrie.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 20 decembrie 1993, prin rezoluţia 48/104, Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Acest act criminal şi inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului. Totodată, efectul dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, reprezentând un alt obstacol în eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, menţinerea păcii şi securităţii în lume.

La 17 decembrie 1999, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit marcarea în fiecare an, la 25 noiembrie, a Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, se arată pe site-ul oficial al ONU, www.un.org.

Activiştii pentru drepturile femeii marchează ziua de 25 noiembrie ca o zi împotriva violenţei începând din 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1960, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor, potrivit aceleiaşi surse.

Ziua de 25 a fiecărei luni a fost desemnată drept Orange Day de către Campania UNiTE, lansată în 2009 de secretarul general al ONU, pentru a mobiliza societatea civilă, activiştii, autorităţile guvernamentale şi sistemul ONU deopotrivă, având ca obiectiv amplificarea impactului campaniei ''UNiTE pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor''. Participanţii din întreaga lume sunt încurajaţi să poarte, în această zi, ceva portocaliu, în solidaritate cu această cauză. Culoarea aleasă simbolizează un viitor mai luminos şi o lume fără violenţă împotriva femeilor şi fetelor.

Tema din 2018 este ''Orange the World: #HearMeToo'' şi marchează, ca şi în celelalte ediţii, lansarea celor 16 zile de activism care se vor încheia la 10 decembrie 2018, când este sărbătorită Ziua internaţională a Drepturilor Omului. Au loc mai multe evenimente publice, între acestea aflându-se şi colorarea în portocaliu a unor clădiri reprezentative din întreaga lume, pentru a reaminti necesitatea unui viitor fără violenţă.

UNiTE se află în fruntea campaniei internaţionale ''16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen'' (''16 Days of Activism against Gender-Based Violence Campaign''), care se desfăşoară în fiecare an, în perioada cuprinsă între 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, şi 10 decembrie, Ziua drepturilor omului, potrivit www.unwomen.org. În cadrul acestei campanii, ''UNiTE pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor'' face un apel în vederea luării unor măsuri pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial şi creării de oportunităţi pentru discuţii în vederea depăşirii provocărilor şi găsirii de soluţii.

În 2015, o nouă agendă a dezvoltării globale a fost acceptată şi aplicată la nivelul tuturor statelor lumii. Prin cele 17 obiective, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă acoperă politicile şi acţiunile globale pentru următorii 15 ani. Printre altele, Agenda recunoaşte egalitatea între sexe şi emanciparea femeilor ca o prioritate-cheie şi promite că "nimeni nu va fi lăsat în urmă". Obiectivul 5 are ca scop "realizarea egalităţii de gen şi abilitarea tuturor femeilor şi fetelor" şi include obiective specifice pentru a elimina toate formele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor. Pentru prima dată, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor a devenit o parte esenţială a agendei globale de dezvoltare.

Uniunea Europeană şi ONU au lansat, în 2017, ''Spotlight Initiative'', al cărei obiectiv este de a elimina toate formele de violenţă împotriva femeilor şi a fetelor, crescând sensibilizarea faţă de această problemă, aliniindu-se astfel Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, notează www.un.org.

În România, prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi, implicit, a violenţei în familie, reprezintă o parte integrantă a politicii de stat pentru protecţia familiei şi de sănătate publică, fiind soluţionată legislativ prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată prin Legea nr. 25/2012. Legea nr. 25/2012 stipulează că "prevenirea şi combaterea violenţei în familie face parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi constituie, totodată, un obiectiv de interes naţional".

Totodată, Guvernul României a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul, în 2011. Convenţia cuprinde clauze generale, dar şi măsuri concrete, precum înscrierea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi în constituţiile şi legislaţiile naţionale şi abrogarea tuturor legilor şi practicilor discriminatorii, măsuri de sensibilizare şi de educare, obligaţia de a crea servicii de sprijin specializate pentru femeile victime ale violenţelor şi deschiderea unor refugii, dar şi obligaţia de a înscrie interdicţia de abuzuri în legile naţionale. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Criticul literar Dan Alexandru Condeescu

Criticul literar Dan Alexandru Condeescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române (1990-2007), s-a născut la 15 februarie 1950, în București, potrivit volumului 'Dicționarul General al Literaturii Române (Ed.Univers Enciclopedic, 2004). A absolvit Colegiul 'Sf. Sava' (1969) și Facultatea de Limba și Literatura Rom&acir

Documentare 15-02-2025 09:00

15 februarie - Ziua națională a lecturii

În fiecare an, la data de 15 februarie, este sărbătorită Ziua națională a lecturii. O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la 22 martie 2021, de mai mulți deputați și senatori, potrivit site-ului

Documentare 15-02-2025 08:30

15 februarie - Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Ziua internațională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil și evidențierea sprijinului necesar pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitorii și familiile acestora, notează https://internatio

Documentare 15-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cea mai minunată viață e aceea care niciodată nu a avut nevoie de o minune.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 15-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 februarie

Ortodoxe Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior Greco-catolice Sf. ap. Onisim Romano-catolice Sf. Claudiu de la Colombiere, pr. Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 15 februarie. Sfâ

Documentare 15-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 februarie

Este a 46-a zi a anului 2025. Au mai rămas 319 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 15 m și apune la 17 h 45 m. Luna apune la 08 h 27 m și răsare la 20 h 52 m și. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 14-02-2025 16:51

Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)

La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir

Documentare 14-02-2025 16:41

Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025

Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K

Documentare 14-02-2025 12:04

Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025

Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima

Documentare 14-02-2025 11:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB. Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacol

Documentare 14-02-2025 10:49

Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi

Documentare 14-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)

La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și

Documentare 14-02-2025 09:00

14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților

În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.

Documentare 14-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 14-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po