logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 250 de ani de la moartea episcopului greco-catolic Ioan Inochentie Micu Clain (Klein)

Imagine din galeria Agerpres

Ierarh al Bisericii unite din Transilvania, Inochentie Micu (Ion Micu) s-a născut în Sadu Sibiului, în anul 1692. După cinci clase secundare absolvite la Colegiul iezuit din Cluj-Napoca, şi-a continuat studiile la seminarul din Tirnavia (Slovacia).

În urma morţii episcopului Ioan Giurgiu-Patachi, prin diploma din 25 februarie 1729, împăratul Carol VI l-a numit pe Ion Micu episcop şi consilier imperial, timp în care acesta studia teologia la Tirnavia.

După ce a fost numit episcop, Ion Micu a mai rămas în seminar până în iulie 1729, când a intrat în mănăstirea greco-catolică ruteană din Muncaci. La 5 septembrie a primit titlul de baron, devenind şi purtătorul numelui Clain (Klein - Micu în germană).

În 23 septembrie 1729 a fost hirotonit preot, iar în 25 septembrie 1729 s-a călugărit luând numele de Inochentie. A fost consacrat episcop spre sfârşitul anului 1730 şi a fost înscăunat cu mare pompă la Făgăraş, în 28 septembrie 1732, notează site-ul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (www.bru.ro).

Ajungând episcop unit de Făgăraş, Inochentie Micu a declanşat, din cadrele bisericii sale, lupta de emancipare politico-naţională a românilor ardeleni. Noul episcop, profitând de noul său statut oficial, a pus tranşant problema acordării pentru românii uniţi a drepturilor promise solemn prin diplomele imperiale emise în anii 1699 şi 1701 în chestiunea Unirii religioase, arată lucrarea Istoria Românilor, vol. VI, Ed. Enciclopedică, 2002.

În această luptă, Inochentie Micu a redactat şi susţinut numeroase memorii pe care le-a adresat, rând pe rând, monarhului, Guberniului ţării, Dietei, Cancelariei aulice, altor înalte foruri şi personalităţi din Viena şi Roma, inclusiv papei Benedict al XIV-lea.

Revendicările sale, formulate practic în numele şi în favoarea tuturor categoriilor de români trecuţi la unire, de la cler şi nobilime la micii slujbaşi, militari şi ţărănime, au fost mereu reluate pentru că în cea mai mare parte au rămas fără răspuns.

Inochentie Micu a solicitat îmbunătăţirea situaţiei culturale a clerului greco-catolic, ridicarea sa intelectuală prin sporirea posibilităţilor de instruire, atât prin studii în şcolile catolice din ţară şi din străinătate, cât mai ales prin înfiinţarea unor instituţii proprii de învăţământ.

Legat de statutul clerului greco-catolic, Inochentie Micu avea în vedere ridicarea materială a acestuia şi respectarea cu stricteţe a statutului său juridic de către autorităţile publice şi domnii de pământ. Preoţimea unită trebuia sustrasă jurisdicţiei seculare, scutită de greutatea sarcinilor iobăgeşti, de slujbele înjositoare faţă de stăpânii de pământ şi de feluritele dări apăsătoare către stat, exceptată de la încartiruiri militare şi cărăuşii, de la plata vămilor la poduri şi târguri, dotată cu venituri şi porţiuni canonice corespunzătoare, înzestrată cu dijmele şi quartele acestora prestate până acum clerului străin, îndreptăţită la primirea de sare gratuită, totul pentru a se situa cu adevărat la nivelul preoţimii recepte.

Inochentie Micu a fost preocupat şi de situaţia nobilimii române din Făgăraş, Hunedoara şi Chioar, din celelalte comitate, scaune şi districte ale ţării, estimată la cifra de 700 de nobili. Pentru aceştia a solicitat reprezentarea corespunzătoare în conducerea fiecărei jurisdicţii, în proporţie cu numărul sau ponderea ei.

Episcopul greco-catolic dorea în fapt o reprezentare generală a românilor, pe întreaga scară ierarhică şi în toate dregătoriile ţării, încât potrivit celor afirmate în 1735, pe viitor, când vom fi acuzaţi, "să nu se hotărască nimic de noi fără de noi şi în absenţa noastră" (Istoria Românilor, vol. VI, Ed. Enciclopedică, 2002).

În plus faţă de aceste revendicări, Inochentie Micu cere pentru clerul şi nobilimea greco-catolică recunoaşterea ca a patra naţiune politică, egală în drepturi cu celelalte trei din sistemul constituţional al principatului Transilvaniei.

În 1744, s-a întrunit la Sibiu o dietă, la solicitarea expresă a împărătesei Maria Tereza (1740-1780), care ar fi trebuit să întărească în drepturi şi prerogative naţiunile politice şi religiile recepte, să înlăture orice discriminări legislative pentru catolici şi să fixeze statutul de drept al românilor uniţi.

Discuţiile purtate au răstălmăcit însă aceste obiective, iar articolele de legi votate au luat o formă restrictivă şi prejudicioasă pentru români. A fost respinsă ideea celei de a patra naţiuni politice sau constituţionale şi a numărării plebei române alături de plebea celorlalte Stări, prevăzându-se doar ca cei de condiţie ecleziastică şi nobiliară să beneficieze, corespunzător statutului lor juridic, de drepturile naţiunii pe pământul căreia trăiesc prin deţinerea şi dobândirea de bunuri nemişcătoare.

Reprezentanţii Stărilor au adoptat cu prilejul adunări de la Sibiu din 1744 un protest vehement la adresa revendicărilor româneşti, incriminând că: "episcopul şi clerul unit cer nişte lucruri, care nimenea nu le-a mai cerut niciodată de la străbunii noştri şi nu le va putea cere nici de la urmaşii noştri. Cere aceea ce păgubeşte în gradul cel mai mare privilegiile şi scutinţele cele mai vechi dobândite de la regi şi principi. Cere aceea ce vatămă sancţiunile pragmatice ale regatului, întărite şi de actualul rege. Cere ceva ce răstoarnă din temelie drepturile şi libertăţile avute până acum, în pace, din partea naţiunilor patriei. Cere ce, de fapt clatină şi tulbură întreg sistemul acestei ţări, păstrat până acum în ordine bună atât în cele religioase, cât şi în cele politice şi economice. În fine, cere aceea ce clerului şi plebei valache, după firea ei prea bine cunoscută, nu i se cuvine niciodată" (Istoria Românilor, vol. VI, Ed. Enciclopedică, 2002).

Inochentie Micu a fost chemat la Viena pentru a face precizări în legătură cu plângerile şi cererile sale. La Viena, a fost supus unei anchete şi i s-a solicitat să răspundă unui rechizitoriu compus din 82 de acuze, între care şi aceea că nu este sincer ataşat de uniaţie, fiind bănuit de complicitate la provocarea mişcării de reacţie ortodoxă a ieromonahului Visarion Sarai.

Confruntat cu ostilitatea vădită a Curţii vieneze şi a înaltelor oficialităţi ecleziastice, Inochentie Micu a contestat competenţa comisiei de interogare şi, după câteva răspunsuri date, a preferat să plece în taină la Roma în speranţa obţinerii unui sprijin din partea papei.

În toţi ani cât s-a aflat la Roma, într-un exil impus, a încercat prin intervenţii şi audienţe repetate la diferiţi cardinali sau prin memorii adresate papei, să-şi justifice fuga şi să obţină de la împărăteasă atât iertarea pentru părăsirea Vienei, cât şi confirmarea şi executarea în totalitate a diplomelor Unirii religioase.

Exilul său roman a fost umilitor pentru episcopul român, fiind lipsit de venituri şi silit, în 1751, să demisioneze din funcţie.

"A murit la 23 septembrie 1768 departe de ţară, în pribegie la Roma, părăsit de cei pe care îi credea şi îi dorea sprijinitori şi fără a putea vedea împlinite idealurile pentru care luptase cu atâta dăruire întreaga viaţă. Reuşise totuşi, în cele câteva decenii de activitate petiţionară, să conceapă obiectivele luptei naţionale, să ofere acesteia un program politic bine articulat şi modern argumentat care va rămâne drept moştenire generaţiilor viitoare, cu deosebire celei suplicante de la 1791" (Istoria Românilor, vol. VI, Ed. Enciclopedică, 2002).

A fost înmormântat în Biserica "Madonna del Pascolo" din Roma. Osemintele episcopului unit Inochentie Micu Clain au fost aduse de la Roma în anul 1997 şi reînhumate în Catedrala de la Blaj. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan