Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2018)

Un seism cu magnitudinea de 7 grade a avut loc, la 5 august 2018, în insula indoneziană Lombok, a anunţat Institutul American de Geofizică (USGS), la o săptămână după ce 17 persoane şi-au pierdut viaţa într-un alt cutremur care a afectat această insulă turistică situată la est de Bali. Autorităţile au emis o alertă de tsunami şi au recomandat populaţiei să se îndepărteze de ţărm.
Potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de 10 km. Deocamdată, nu au fost difuzate informaţii despre posibile victime.
În 2004, un tsunami a provocat un cutremur în adâncul mării cu magnitudinea de 9,3 grade în largul insulei Sumatra (vestul Indoneziei), care a provocat 220.000 de morţi în ţările riverane la Oceanul Indian, dintre care 168.000 în Indonezia.
* * *
29 iulie 2018 - 17 oameni au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 care a lovit insula Lombok din Indonezia. Zeci de locuinţe şi alte clădiri au fost avariate. Agenţia geofizică şi meteorologică indoneziană a anunţat că epicentrul a fost stabilit la 47 de km nord-est de Mataram, capitala provinciei, la adâncimea de 24 de km.
15 iulie 2018 - Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 15 iulie 2018, în apropierea coastei Yemenului, fără a se înregistra victime sau pagube materiale. Epicentrul seismului s-a aflat la 213 kilometri nord-vest de insula Socotra, în Golful Aden. Autorităţile nu au emis alertă de tsunami.
13 iulie 2018 - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la 72 kilometri nord-nord-vest de localitatea Isangel din Vanuatu o ţară insulară din Oceanul Pacific. Epicentrul a fost stabilit la o adâncime de 169,16 kilometri. În urma seismului autorităţile nu au raportat daune materiale sau victime şi nu a fost emisă alertă de tsunami.
18 iunie 2018 - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în apropiere de Osaka, la o adâncime de 15,4 kilometri. Epicentrul seismului a fost localizat la nordul oraşului Osaka, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze care a revizuit magnitudinea cutremurului la 6,1, după ce iniţial o stabilise la 5,9. Cinci persoane au murit şi circa 400 au fost rănite şi a fost întreruptă activitatea fabricilor dintr-o importantă zonă industrială, din centrul ţării.
4 mai 2018 - Un seism cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt în ziua anterioară, provocând evacuarea a 1.700 de oameni, transmite EFE. Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, la ora locală 12,32, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates. Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte. Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă.
26 februarie 2018 - Un puternic seism cu magnitudinea 7,5 s-a produs în Papua Noua Guinee, potrivit USGS (US Geological Survey, serviciul de monitorizare geologică din SUA), citat de DPA şi Reuters. USGS a localizat epicentrul seismului la 90 de km sud de Porgera, în provincia muntoasă Enga, la o adâncime de 35 km. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Autorităţile au trimis soldaţi şi salvatori în zonele afectate. Unele clădiri au fost avariate în Porgera, zonă de asemenea afectată de întreruperi în alimentarea cu energie electrică. ExxonMobil PNG a precizat că unele instalaţii de la uzina sa de exploatare a gazelor de la Hides, în provincia Hela, învecinată cu Southern Highlands, au fost avariate, dar că angajaţii sunt în afara pericolului. Compania australiană Oil Search a anunţat de asemenea că suspendă operaţiunile în zonă până la evaluarea pagubelor.
6 februarie 2018 - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în estul Taiwanului, provocând prăbuşirea unui hotel şi impunând închiderea unei autostrăzi din apropiere. Seismul s-a produs la 18,3 km nord de Hualien, la o adâncime de 10 km, conform Biroului central de meteorologie din Taiwan. Cutremurul, înregistrat la ora locală 23.50 (15.50 GMT), a fost resimţit şi în alte regiuni ale ţării şi a urmat unei serii de cutremure minore care au avut loc în ultimele zile. În urma seismului 9 persoane şi-au pierdut viaţa şi 266 de persoane au fost rănite şi 60 date dispărute. În Hualien, aproape 500 de persoane au fost trimise în adăposturi temporare. 1.800 de gospodării au rămas fără curent electric, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă în 40.000 de clădiri. Traficul pe căile principale de acces a fost întrerupt, iar maşinile nu au mai putut circula pe unele poduri.
14 ianuarie 2018 - Două persoane au murit, 20 au fost rănite şi alte 17 au fost date dispărute după prăbuşirea unei mine, potrivit Apărării Civile din Peru, în urma unui seism cu magnitudinea de 7,3 care s-a produs în Peru. Seismul, care a fost resimţit până în capitala ţării, Lima, s-a produs la ora locală 04.18 (09.18 GMT). Epicentrul său a fost localizat la 31 de kilometri sud-est faţă de Acari, o localitate de pe litoralul pacific, situată în regiunea Arequipa, la aproximativ 500 de kilometri sud faţă de capitala ţării, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite. Institutul de Geofizică din Peru a declarat că epicentrul seismului a fost localizat în largul coastelor peruane, la o distanţă de 56 de kilometri faţă de localitatea Lomas. Cutremurul a fost resimţit şi în nordul statului Chile.
12 ianuarie 2018 - Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost înregistrat într-o regiune izolată din centrul Myanmarului. Cutremurul a avut loc la 40 de kilometri vest de oraşul Pyu, în regiunea Bago. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi a fost urmat de trei replici de intensitate mai mică. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)