LEACURI DIN NATURĂ: Nuca de cocos

Nuca de cocos, fructul unei specii de palmier, poate fi o parte importantă a dietei umane deoarece conţine vitamine şi minerale valoroase.
Cocotierul (Cocos nucifera), un arbore care aparţine familiei Arecaceae (familia palmierilor), creşte doar în climatul tropical. Există peste 150 de specii care se găsesc în 80 de ţări din întreaga lume, potrivit www.softschools.com.
Acest arbore creşte pe un sol nisipos, are nevoie de multă lumină solară şi de precipitaţii regulate, nu tolerează temperaturile scăzute şi o umiditate scăzută.
Cocotierul poate supravieţui până la 100 de ani în sălbăticie. Este un palmier mare, cu înălţimi de până la 30 metri, cu frunze penate, cu lungimea de 4-6 m. Frunzele bătrâne se desprind, lăsând trunchiul neted. Arborele dezvoltă flori masculine şi feminine. Din punct de vedere botanic fructul nu este o nucă, fiind clasificat ca o sămânţă (cea mai mare din lume) sau fie ca o drupă, alături de cireşe şi prune.
Fructul devine pe deplin copt după un an şi atinge 1,5 kilograme în greutate. Miezul alb este comestibil şi poate fi consumat crud sau uscat.
Nucile de cocos în momentul când sunt mai tinere, au cele mai multe efecte benefice asupra sănătăţii. Miezul alb este moale şi are calităţile remarcabile de a vindeca şi a reface ţesuturile oxidate şi deteriorate, şi de a îmbunătăţi funcţionarea sistemului nervos.
Nucile de cocos păroase şi maro sunt nucile mature. Acestea conţin de asemenea apa de cocos, miezul alb, care nu mai este moale ci fibros şi are o combinaţie unică de acizi graşi, conform www.viataverdeviu.ro.
Atât pulpa, apa de nucă de cocos, laptele şi uleiul pot fi folosite în prepararea unei game largi de mâncăruri sănătoase. Fiind un aliment complet, potrivit www.coconutresearchcenter.org, acest fruct reprezintă una dintre principalele surse de hrană pentru unele populaţii din insulele din zona de sud a Pacificului. Pentru calităţile fructelor sale cocotierul este numit adesea "Pomul vieţii".
Timp de secole, în medicina tradiţională nuca de cocos a fost folosită ca un remediu pentru: greaţă, erupţie cutanată, febră, dureri de urechi, dureri de gât, bronşită, pietre la rinichi, ulcer, astm, sifilis, hidropizie, dureri de dinţi, vânătăi şi păduchi. Medicina modernă a descoperit că nuca de cocos are o multitudine de beneficii nutritive.
Uleiul de cocos este obţinut din nucile mature şi are o aplicare largă în industria cosmetică fiind o componentă a diferitelor loţiuni pentru mirosul plăcut şi pentru proprietatea de a îmbunătăţi hidratarea şi nivelul lipidic al pielii.
Deşi este plin de grăsimi saturate, uleiul de cocos nu dăunează ci din contră ajută la creşterea colesterolului HDL (cel bun) şi la scăderea LDL (cel rău), precum şi a obezităţii abdominale, indică www.sunwarrior.com. Ajută la absorbţia mineralelor, factor important în întărirea danturii şi a oaselor şi, de asemenea, dă un aspect plăcut şi sănătos părului, pielii şi unghiilor.
Apa pură de nucă de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliţi găsite în natură. Conţine enzime bioactive, ce îmbunătăţesc digestia ajutând la eliminarea toxinelor. Ajută şi la reglarea presiunii arteriale datorită conţinutului ridicat de potasiu. Săracă în calorii, dar bogată în potasiu, calciu, magneziu, fosfor şi sodiu, este considerată o băutură energizantă naturală, care le este de mare ajutor sportivilor de performanţă, conform www.symptomfind.com. Totodată, hidratează, suprimă pofta de mâncare şi este recomandată de nutriţionişti în curele de slăbire.
Laptele de cocos, bogat în nutrienţi, precum vitaminele C, E, B1, B3, B5 si B6, este foarte hrănitor. El conţine şi minerale precum fier, seleniu, calciu şi magneziu. Este o bună alternativă pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Conţine acid lauric, un puternic antiviral şi antibacterian, care distruge microorganismele patogene, protejându-ne organismul de infecţii şi virusuri, potrivit www.bbcgoodfood.com. Aproximativ 50% din nuca de cocos este acid lauric.
Miezul de la nucă de cocos, bogat în acizi graşi saturaţi, cu cantităţi moderate de proteină şi un indice glicemic redus, gustos şi bogat în antioxidanţi, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, contribuind la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Are un conţinut ridicat de fibre, ceea ce conferă starea de saţietate pentru mai mult timp şi ajută la reglarea tranzitului intestinal. Bogat în grăsimi bune şi în proteine, protejează ficatul şi colecistul şi ajută la refacerea organismului contracarând efectele consumului de alcool şi ale fumatului.
Vitaminele, în special cele din complexul B, au rolul de a combate anemia, de a stimula măduva osoasă să producă celule ale sângelui, ajută la refacerea structurilor nervoase şi la creşterea longevităţii neuronilor etc. Mai mult, nuca de cocos conţine toată gama de vitamine liposolubile, precum şi câteva din vitaminele hidrosolubile, antioxidanţi care previn stresul oxidativ şi scad riscul de cancer.AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B