PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Centrul istoric din Florenţa (Italia)

Domul Santa Maria del Fiore din Florenţa
Centrul vechi istoric din oraşul italian Florenţa a fost înscris în anul 1982 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Potrivit site-ului UNESCO, whc.unesco.org, Florenţa, oraş construit pe locul unei aşezări etrusce, reprezintă simbolul Renaşterii, dezvoltându-se din punct de vedere economic şi cultural sub conducerea celebrei familii Medici în secolele al XV-lea şi al XVI-lea. Peste 600 de ani de dezvoltare culturală şi artistică extraordinară sunt practic înglobaţi în Catedrala Santa Maria del Fiore, Biserica Santa Croce, Palatul Uffizi şi Palatul Pitti, prin lucrări ale unor mari maeştri precum Giotto, Brunelleschi, Botticelli şi Michelangelo.
Fondat în sec. I î.Hr. (anul 59) ca şi colonie militară romană, oraşul Florenţa a fost controlat succesiv de goţi, bizantini şi longobarzi. Pe parcursul istoriei, Florenţa a fost republică, reşedinţă a Ducatului Toscanei şi capitală a Italiei, scrie site-ul radioromaniacultural.ro.
Actualul centru istoric acoperă 505 hectare şi este mărginit de rămăşiţele zidurilor oraşului din secolul al XIV-lea, notează site-ul UNESCO. Aceste ziduri sunt reprezentate de porţi vechi, turnuri şi cele două cetăţi Medici: cea a Sfântului Ioan Botezătorul din nord, cunoscut sub numele de "da Basso", şi Fortul San Giorgio del Belvedere situat între dealurile din partea de sud. Râul Arno trece de la est la vest prin oraş, iar o serie de poduri conectează cele două maluri, printre care Ponte Vecchio şi Ponte Santa Trinita.
Centrul Istoric din Florenţa poate fi perceput ca o realizare socială şi urbană unică, rezultat al creativităţii de lungă durată, care include muzee, biserici, clădiri şi lucrări de artă de o valoare imensă. Florenţa a avut o influenţă covârşitoare asupra dezvoltării arhitecturii şi artelor plastice, mai întâi în Italia şi apoi în Europa.
Complexul urban din Florenţa este, în sine, o realizare artistică unică, rod al creaţiei continue de mai mult de şase secole. În afara muzeelor sale (Muzeul Arheologic, Uffizi, Bargello, Pitti, Galleria dell'Accademia), cea mai mare concentraţie de opere de artă renumite în întreaga lume se află în Florenţa: Catedrala Santa Maria del Fiore, Baptisteriul şi Clopotniţa Giotto, Piazza della Signoria, dominate de Palazzo Vecchio şi Palazzo Uffizi, San Lorenzo, Santa Maria Novella, Santa Croce şi capela Pazzi, Santo Spirito, San Miniato şi Mănăstirea San Marco care găzduieşte picturile lui Fra Angelico.
De asemenea, principiile artistice ale Renaşterii au fost definite în oraşul toscan de la începutul secolului al XV-lea de către Brunelleschi, Donatello şi Masaccio. În mediul florentin au fost formate şi afirmate două genii universale ale artelor: Leonardo da Vinci şi Michelangelo.
Centrul Istoric din Florenţa atestă, într-o manieră excepţională şi prin coerenţa sa unică, puterea sa ca oraş comercial al Evului Mediu şi al Renaşterii. Din trecut, Florenţa a păstrat străzi întregi, palate fortificate (Palazzo Spini, Palazzo del Podesta, Palazzo della Signoria), logii (Loggia del Bigallo, Loggia dei Lanzi, Loggia degli Innocenti şi del Mercato Nuovo), fântâni, magazine, menţionează site-ul whc.unesco.org.
Florenţa, o putere economică şi politică de primă mărime în Europa din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea, a fost îmbogăţită în acea perioadă cu clădiri impozante care au arătat măreţia bancherilor şi prinţilor: Palazzo Rucellai, Palazzo Strozzi, Palazzo Gondi, Palazzo Riccardi-Medici, Palazzo Pandolfini, Palazzo Pitti şi Grădinile Boboli, precum şi sacristia din San Lorenzo, capela funerară a familiei Medici, Biblioteca Laurenziană, etc.
Centrul Istoric din Florenţa cuprinde toate elementele necesare pentru a exprima valoarea sa excepţională universală. Înconjurat de zidurile arnolfiene din secolul al XIV-lea, urbea cuprinde "quadrilatero romano", alcătuit din Piazza della Repubblica, străzile înguste, pietruite ale oraşului medieval şi renascentist, se arată pe whc.unesco.org.
Basilica di Santa Maria del Fiore (Domul din Florenţa) este principala catedrală a oraşului, realizată din marmură policromă (verde din Prado, albă din Carrara şi roşie din Maremma). Construcţia sa a început în ultimii ani ai secolului al XIII-lea, sub îndrumarea lui Arnolfo di Cambio. Ulterior, planul Domului a fost completat de Filippo Brunelleschi. Complexul arhitectonic (constituit din Dom, clopotniţa şi baptisteriu) se găseşte aproape de Piaţa Signoria şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, conform radioromaniacultural.ro.
Începând cu anul 2006, Centrul Istoric din Florenţa beneficiază de un plan de management care numeşte Primăria ca fiind parte responsabilă pentru patrimoniul mondial. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit