Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate

Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP.
'Nu are niciun sens', a declarat avocatul Jonathan Handel pentru AFP. Acest specialist în industria cinematografică americană subliniază că multe producții, de la 'James Bond' la saga 'Misiune Imposibilă', sunt filmate în străinătate din motive creative evidente.
'Dacă o cascadorie îl implică pe Tom Cruise urcând pe Turnul Eiffel, ce ar trebui să facem?' întreabă el. 'Filmăm asta pe replica Turnului Eiffel din Las Vegas? Este pur și simplu absurd'.
Donald Trump a declarat duminică că administrația sa va 'începe imediat procesul de impunere a unor tarife vamale de 100%' asupra filmelor lansate în Statele Unite, dar produse în străinătate.
Anunțul a aruncat industria în incertitudine: studiourile observă că le scad acțiunile, iar sindicatele încearcă să înțeleagă decizia, mai ales dacă se aplică și serialelor. Și toată lumea se întreabă dacă este măcar aplicabilă.
Un film 'este proprietate intelectuală', amintește Jonathan Handel. 'Poți cumpăra un bilet la film, dar nu cumperi un film așa cum cumperi o haină sau o mașină'.
Tarifele vamale 'ar face mai mult rău decât bine', consideră avocatul: 'ar reduce producția, ar crește costul filmelor, ar reduce numărul de filme disponibile cinematografelor și platformelor de streaming, ceea ce ar afecta și distribuția'.
Mesajul prezidențial a declanșat întâlniri de criză la Hollywood, potrivit presei de specialitate. 'Nu văd alt obiectiv decât să împrăștie confuzie și să distragă atenția', a comentat șeful unui important distribuitor american pentru site-ul Deadline.
Guvernatorul democrat al Californiei a profitat de ocazie, propunându-i președintelui Trump să pună în aplicare un plan federal de 7,5 miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul, sub forma unui credit. 'California susține total ideea de a atrage mai multe filmări', a declarat Gavin Newsom, citat de New York Times.
De la grevele istorice ale actorilor și scenariștilor care au paralizat industria în 2023, Hollywood-ul s-a chinuit să repornească. La Los Angeles numărul de zile de filmare a atins un minim istoric în 2024 - excluzând înghețarea completă a producției cauzată de pandemie în 2020.
Acest lucru se datorează în special relocării multor producții, studiourile alegând din ce în ce mai mult să filmeze în țări care le oferă avantaje fiscale, precum Thailanda, Ungaria sau Africa de Sud.
Un finanțator american de film a declarat sub protecția anonimatului pentru Deadline că 'este de acord cu obiectivul președintelui Trump'. Dar 'este clar că sunt necesare credite fiscale, nu taxe vamale'. Pentru că în caz contrar, 'tarifele vor înăbuși ceea ce a mai rămas din industrie'.
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a dat luni asigurări că încă 'nu a fost luată nicio decizie' și că 'administrația examinează toate opțiunile'.
'Nu încerc să rănesc industria, încerc să o ajut', a declarat Donald Trump reporterilor, anunțând că se va întâlni în curând cu reprezentanți ai industriei cinematografice.
Studiourile s-au abținut până acum să reacționeze. Cât despre sindicate, acestea adoptă un limbaj prudent. Sindicatul actorilor, SAG-AFTRA, 'susține eforturile de creștere a producției de film, televiziune și streaming în Statele Unite' și este 'nerăbdător să afle mai multe'.
'Statele Unite au nevoie de un răspuns federal echilibrat pentru a readuce locuri de muncă în film și televiziune', conform IATSE, sindicatul tehnicienilor de platou de la Hollywood. AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători
Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe
O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra
''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge
Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină
Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d
8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie
La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul
A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''
Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.
TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american
Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.
Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt
O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni
A murit creatorul primei opere de artă de pe Lună
Artistul belgian Paul Van Hoeydonck, care a creat o lucrare ce a fost considerată mult timp singura operă de artă plasată pe Lună, a murit sâmbătă la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia lui pe pagina sa de
Serialul TV norvegian 'A Better Man', premiat la Festivalul Canneseries 2025
Producția TV norvegiană 'A Better Man', un thriller psihologic despre masculinitatea toxică, a câștigat marți seară premiul pentru cel mai bun serial în format lung la Festivalul Canneseries 2025, unde serialul belgian 'Oh, Otto!' s-a impus la categoria 'cel mai bun serial în format scurt', informează AFP.
Noi posibile secțiuni din Marele Zid Chinezesc, descoperite în nord-vestul Chinei
Nouă secțiuni ce ar fi făcut parte din Marele Zid Chinezesc, despre care se crede că datează de peste 2.000 de ani, au fost descoperite în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, potrivit arheologilor locali, relatează Xinhua. Ele au fost descoperite în comitatul Jingyuan din orașul Baiyin, iar pe baza unor caracteristici precum grosimea straturilo
Jackie Chan va primi un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2025
Actorul Jackie Chan, cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filme de acțiune și arte marțiale, va primi un premiu onorific, așa-numitul Leopard pentru întreaga carieră, la următoarea ediție a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Elveția, care se va desfășura în perioada 6-16 august, transmite marți agenția EFE. Jac
Un tablou al pictorului L.S. Lowry, achiziționat cu 10 lire în 1926, s-ar putea vinde cu 1 milion de lire, la o licitație
Londra, 29 apr /Agerpres/ - Achiziționată cu 10 lire sterline în 1926, o pictură rară a pictorului britanic Laurence Stephen Lowry, cunoscut pentru lucrările sale care înfățișează viața clasei muncitoare, ar putea fi vândută săptămâna aceasta cu peste un milion de lire sterline (1,3 milioane de euro), a anunțat luni casa de licitații Lyon & Turnbu
Cannes2025/ Actrița Halle Berry, scriitoarea Leila Slimani și cineastul Hong Sang-soo, în juriul festivalului
Actrița americană Halle Berry, scriitoarea francezo-marocană Leïla Slimani și cineastul sud-coreean Hong Sang-soo fac parte din juriul viitorului Festival de la Cannes, prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, au anunțat luni organizatorii manifestării, informează AFP. Format din nouă membri (cinci femei și patru bărbați), acest jur
România, prezentă pentru prima dată la Târgul Internațional de Carte de la Tunis
Capitala Tunisiei găzduiește, în perioada 25 aprilie - 4 mai, cea de a 39-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Tunis (FILT), organizată sub egida ministerului tunisian al Culturii, cu motto-ul 'Citim pentru a construi' ('Nous lisons pour construire'). România participă pentru prima dată la acest eveniment, conform unui co