BTA/ Conferința BTA ''Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'' a avut loc la București

Reprezentanți din diferite sectoare care au lucrat la proiecte legate de politica de coeziune a UE au participat marți la o conferință transfrontalieră la Clubul Național de Presă al Agenției Bulgare de Presă (BTA) din București. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA ''Europa în Balcani: capacitatea de coeziune''.
Bulgaria și România au fost împreună în Europa timp de secole înainte de Uniunea Europeană (UE), dar aderarea lor la UE a eliminat toate granițele dintre ele, a declarat directorul general al Agenției Bulgare de Știri (BTA), Kiril Vălcev. ''Chiar înainte ca frontierele dintre Bulgaria și România să fie abolite odată cu intrarea în Schengen, agențiile naționale de presă din Bulgaria și România - BTA și, respectiv, AGERPRES - au dat un exemplu prin abolirea barierelor cunoașterii de astăzi în ambele țări, deoarece trecutul comun ne obligă să ne cunoaștem mai bine prezentul și pentru că uneori arătăm ca niște rude îndepărtate'', a subliniat el.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a subliniat că rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare. Ea a spus că Bulgaria și România au început treptat să înțeleagă că particularitățile culturale și regionale vor duce la alte colaborări și interese comune, așa cum a fost cazul BTA și AGERPRES. Ea a menționat că cele două agenții de presă lucrează pentru interese comune și promovează informații obiective. ''Dincolo de domeniile de interes de astăzi - cercetare, educație, coeziune, care ne vorbesc de fapt despre apartenența noastră la UE și aderarea la politicile europene - cred că jurnalismul este principala verigă care poate, pe de o parte, să promoveze și să încurajeze toate aceste evoluții, iar pe de altă parte, să apere informația de încredere'', a declarat Nicolae.
Ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, a declarat că a cunoaște importanța UE este esențial pentru societate. ''Sensul unor astfel de proiecte, cum ar fi cel al BTA, precum și sensul cooperării cu agenții precum AGERPRES, este de a rezista puterii enorme a războaielor hibride care sunt purtate împotriva noastră, care vizează provocarea euroscepticismului'', a subliniat Vlaikov, adăugând că la știrile false și la manipulări se poate răspunde cu un singur lucru, adevărul. El a subliniat că aici se află rolul imens al mass-media și cooperarea în domeniul educației și științei dintre cele două țări.
Evenimentul de astăzi infirmă stereotipul potrivit căruia bulgarii și românii nu se cunosc și nu pot lucra împreună, a declarat Boiko Vasilev, prezentatorul emisiunii săptămânale Panorama de la Televiziunea Națională Bulgară. ''Acest stereotip spune că nouă, bulgarilor și românilor, ne este greu să lucrăm împreună, că nu ne cunoaștem și că nu folosim resursele Europei pentru ne face propriile lucruri'', a subliniat el, adăugând că știe cum a apărut acest stereotip. ''România și Bulgaria au fost întotdeauna împreună, în tandem, atunci când au aderat la NATO și la UE. După aceea, au rămas două țări vecine care se cunoșteau cel mai puțin. Întotdeauna m-am întrebat de ce'', a subliniat el. Vasiliev a remarcat că, chiar și în timpul comunismului, cele două țări știau multe una despre cealaltă - la propriu, deoarece bulgarii urmăreau literatura și arta românească și cunoșteau chiar și seriale românești, în timp ce mulți români urmăreau și Televiziunea Națională Bulgară.
Peste 15.000 de studenți studiază la Universitatea Ovidius din Constanța, aceasta fiind cea mai mare instituție de învățământ superior din UE la Marea Neagră, a declarat profesorul Igor Sirodoev. Acesta a arătat că universitatea beneficiază de avantajele cooperării internaționale, dar se confruntă și cu provocări precum dezvoltarea competențelor interculturale în rândul studenților, armonizarea sistemelor de învățământ dintre Bulgaria și România și recunoașterea reciprocă a diplomelor. Sirodoev a subliniat că Universitatea Ovidius cooperează cu instituții de învățământ superior din Bulgaria în cadrul programului Erasmus+. Printre universitățile partenere se numără Universitatea Trakia din Stara Zagora, Universitatea Șumen și Universitatea Tehnică din Varna.
Mihaela Udristioiu, profesor la Universitatea din Craiova, a explicat că proiectul ''Chance for Development'' oferă studenților oportunități de carieră în regiunea de frontieră dintre Bulgaria și România. Udristioiu, care are rădăcini bulgare, a subliniat că există multe punți între cele două țări, precum și un patrimoniu genetic comun. Ea a prezentat proiectul ''Chance for Development'', care a fost derulat în perioada de programare 2017-2019 de Universitatea din Craiova, Universitatea din Sviștov și filiala Vidin a Universității din Ruse. Scopul proiectului a fost de a promova participarea studenților din regiune, precum și dezvoltarea lor profesională și ocuparea forței de muncă. Proiectul a avut o valoare de 650 000 EUR și a implicat 600 de studenți.
Prin proiectul ''Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'', BTA își propune să sensibilizeze publicul și să promoveze un dialog deschis cu privire la politica de coeziune, realizările locale și punerea în aplicare a priorităților politice ale UE. Proiectul a debutat cu o conferință în Veliki Preslav în noiembrie 2024. Până în septembrie 2025, BTA va găzdui discuții la cluburile sale de presă din următoarele orașe: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tărnovo, Vidin, Vrața, Gabrovo, Dobrici, Kazanlăk, Kardjali, Kiustendil, Loveci, Montana, Pazardjik, Pernik, Plevna, Razgrad, Ruse, Samokov, Sviștov, Sliven, Smolian, Sofia, Stara Zagora, Troian, Targoviște, Haskovo, Șumen și Iambol. Conferințe transfrontaliere vor avea loc la Belgrad, Bosilegrad, București, Edirne, Skopje și Salonic. Proiectul se bazează pe ''Europa în Balcani: Un viitor comun' și 'Europa în Bulgaria: un viitor comun'', implementate de BTA în 2023 și, respectiv, 2024.
Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Opera Națională din Paris/Actorul britanic Ralph Fiennes va pune în scenă pentru prima dată o operă
Actorul britanic Ralph Fiennes va pune în scenă pentru prima dată o operă, în cadrul viitoarei stagiuni a Operei Naționale din Paris (OnP), care va include, de asemenea, o operă cântată în sanscrită și sosirea unor noi coregrafi specializați în dans contemporan, informează AFP. În cadrul unei conferințe de p
CinemaCon 2025: Studioul Warner a prezentat noul 'Superman' și cel mai recent film cu Leonardo DiCaprio
Studioul hollywoodian Warner Bros., aflat în dificultate financiară, a dezvăluit marți imagini din noua sa producție mult așteptată 'Superman', precum și din următorul film cu actorul Leonardo DiCaprio, în cadrul evenimentului CinemaCon 2025, organizat în orașul american Las Vegas, informează AFP. Afectat de mai multe
Scriitoarele Miranda July și Elizabeth Strout, selectate pe lista scurtă a Women's Prize for Fiction 2025
Scriitoarele americane Miranda July și Elizabeth Strout au fost selectate miercuri pe lista scurtă a Women's Prize for Fiction 2025, competiție ajunsă la cea de-a 30-a ediție, alături de alte patru autoare ale căror romane de debut subliniază ''importanța conexiunii umane'', relatează cotidianul britanic The Guardian. Cele șase titl
Un mormânt monumental cu basorelief, reprezentând un cuplu căsătorit, a fost descoperit în Pompeii
Pompeii, 2 apr /Agerpres/ - Un mormânt monumental împodobit cu un basorelief ce prezintă două figuri umane, realizat aproape în mărime naturală și despre care se crede că ar reprezenta un tânăr cuplu căsătorit, a fost dezgropat în timpul săpăturilor arheologice efectuate în orașul antic Pompeii din sudul Italiei, informează DPA.
În fața platformelor de streaming, proprietarii de cinematografe vor exclusivitate asupra filmelor pentru mai mult timp
Patronii cinematografelor americane vor să păstreze regimul de exclusivitate asupra filmelor pentru mai mult timp, cel puțin pentru 45 de zile înainte de difuzarea lor pe platforme de streaming, a declarat marți directorul Cinema United, cea mai mare asociație a proprietarilor de săli de proiecții din Statele Unite, informează AFP. 'Percepția
''Spider-Man: Beyond the Spider-Verse'' va fi lansat în 2027
''Spider-Man: Beyond the Spider-Verse'', ultima parte a trilogiei animate produse de Sony, va ajunge în cinematografe la 4 iunie 2027, a anunțat echipa de producție la convenția CinemaCon, care a început la 31 martie în orașul american Las Vegas, transmite marți agenția EFE. Phil Lord, producătorul filmului, a
Autoarea franceză Marion Brunet, recompensată cu premiul Astrid Lindgren
Scriitoarea franceză Marion Brunet a primit marți, la Stockholm, premiul Astrid Lindgren, una dintre cele mai prestigioase distincții dedicate literaturii pentru copii, transmite agenția EFE. ''Marion Brunet este o strălucită naratoare a condițiilor de viață ale tinerilor într-o lume tot mai materialistă și amenințătoare. Prezent
Biblioteca Adunării Naționale a Franței și ''Capela ei Sixtină'', pictată de Delacroix, redeschise în aprilie pentru vizitatori
Biblioteca Adunării Naționale a Franței, considerată o adevărată bijuterie ascunsă, se va redeschide în luna aprilie după un an de renovări, care au permis restaurarea naosului și a celor 400 de metri pătrați de tavane pictate, o capodoperă a pictorului Eugene Delacroix (1798-1863), informează AFP. După redeschidere, programată pe 9 apri
Sony a dezvăluit distribuția celor patru filme dedicate trupei The Beatles
Studiourile Sony Pictures au anunțat că vor lansa în aprilie 2028 patru lungmetraje pentru marele ecran despre povestea trupei The Beatles, spusă din perspectiva fiecăruia dintre cei ''Patru Fabuloși'', informează Reuters. Regizorul Sam Mendes a dezvăluit de asemenea luni distribuția acestor filme cu prilejul convenției CinemaCon, dedicat
Sfidând îngrijorările panicarzilor, Târgul de Carte de la Leipzig a atras un număr record de vizitatori
Un număr record de vizitatori au participat la ediția din acest an a popularului Târg de Carte de la Leipzig, potrivit datelor dezvăluite duminică, în ultima zi a acestui eveniment desfășurat timp de patru zile, informează DPA. Industri
VIDEO TOP CINEMA Filmul 'A Working Man' a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american
Thrillerul de acțiune 'A Working Man', produs de Amazon MGM Studios, a debutat pe prima poziție în box-office-ul nord-american, obținând încasări de 15,2 milioane de dolari în primul său weekend de proiecții în cinematografele din Statele Unite și Canada, potrivit datelor estimative publicate duminică de compania Comscore, inform
BTA: Peste 1000 de artiști din 63 de țări înscriși la a 23-a ediție a Bienalei de arte grafice din Varna
Peste 1.000 de artiști din 63 de țări au aplicat pentru participarea la cea de-a 23-a ediție a Bienalei de arte grafice din Varna, ce se va desfășura la jumătatea lunii august, conform municipalității din Varna. La inițiativa lui Svetoslava Georgieva, șefa Directoratului pentru Cultură și Dezvoltarea Spirituală, autorii au posibilitatea pentru
BBC lansează un amplu sondaj de opinie în rândul telespectatorilor privind viitorul său
BBC își va consulta telespectatorii în legătură cu viitorul său în cadrul unei inițiative pe care a descris-o ca fiind 'cel mai mare sondaj realizat vreodată' de la înființarea sa, a anunțat joi grupul public britanic de radio și televiziune, informează AFP. BBC a fost criticat în ultimii ani pentru modul
Două familii rivale din lumea interlopă londoneză se confruntă în serialul ''MobLand'', regizat de Guy Ritchie
Regizorul britanic Guy Ritchie îi readuce pe telespectatori în universul întunecat al crimei organizate prin intermediul serialului TV ''MobLand'', cea mai recentă realizare a cineastului, ce are o distribuție impresionantă, care îi include pe actorii Tom Hardy, Pierce Brosnan și Helen Mirren, informează Reuters.