BTA/ Conferința BTA ''Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'' a avut loc la București

Reprezentanți din diferite sectoare care au lucrat la proiecte legate de politica de coeziune a UE au participat marți la o conferință transfrontalieră la Clubul Național de Presă al Agenției Bulgare de Presă (BTA) din București. Evenimentul a făcut parte din proiectul BTA ''Europa în Balcani: capacitatea de coeziune''.
Bulgaria și România au fost împreună în Europa timp de secole înainte de Uniunea Europeană (UE), dar aderarea lor la UE a eliminat toate granițele dintre ele, a declarat directorul general al Agenției Bulgare de Știri (BTA), Kiril Vălcev. ''Chiar înainte ca frontierele dintre Bulgaria și România să fie abolite odată cu intrarea în Schengen, agențiile naționale de presă din Bulgaria și România - BTA și, respectiv, AGERPRES - au dat un exemplu prin abolirea barierelor cunoașterii de astăzi în ambele țări, deoarece trecutul comun ne obligă să ne cunoaștem mai bine prezentul și pentru că uneori arătăm ca niște rude îndepărtate'', a subliniat el.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a subliniat că rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare. Ea a spus că Bulgaria și România au început treptat să înțeleagă că particularitățile culturale și regionale vor duce la alte colaborări și interese comune, așa cum a fost cazul BTA și AGERPRES. Ea a menționat că cele două agenții de presă lucrează pentru interese comune și promovează informații obiective. ''Dincolo de domeniile de interes de astăzi - cercetare, educație, coeziune, care ne vorbesc de fapt despre apartenența noastră la UE și aderarea la politicile europene - cred că jurnalismul este principala verigă care poate, pe de o parte, să promoveze și să încurajeze toate aceste evoluții, iar pe de altă parte, să apere informația de încredere'', a declarat Nicolae.
Ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaikov, a declarat că a cunoaște importanța UE este esențial pentru societate. ''Sensul unor astfel de proiecte, cum ar fi cel al BTA, precum și sensul cooperării cu agenții precum AGERPRES, este de a rezista puterii enorme a războaielor hibride care sunt purtate împotriva noastră, care vizează provocarea euroscepticismului'', a subliniat Vlaikov, adăugând că la știrile false și la manipulări se poate răspunde cu un singur lucru, adevărul. El a subliniat că aici se află rolul imens al mass-media și cooperarea în domeniul educației și științei dintre cele două țări.
Evenimentul de astăzi infirmă stereotipul potrivit căruia bulgarii și românii nu se cunosc și nu pot lucra împreună, a declarat Boiko Vasilev, prezentatorul emisiunii săptămânale Panorama de la Televiziunea Națională Bulgară. ''Acest stereotip spune că nouă, bulgarilor și românilor, ne este greu să lucrăm împreună, că nu ne cunoaștem și că nu folosim resursele Europei pentru ne face propriile lucruri'', a subliniat el, adăugând că știe cum a apărut acest stereotip. ''România și Bulgaria au fost întotdeauna împreună, în tandem, atunci când au aderat la NATO și la UE. După aceea, au rămas două țări vecine care se cunoșteau cel mai puțin. Întotdeauna m-am întrebat de ce'', a subliniat el. Vasiliev a remarcat că, chiar și în timpul comunismului, cele două țări știau multe una despre cealaltă - la propriu, deoarece bulgarii urmăreau literatura și arta românească și cunoșteau chiar și seriale românești, în timp ce mulți români urmăreau și Televiziunea Națională Bulgară.
Peste 15.000 de studenți studiază la Universitatea Ovidius din Constanța, aceasta fiind cea mai mare instituție de învățământ superior din UE la Marea Neagră, a declarat profesorul Igor Sirodoev. Acesta a arătat că universitatea beneficiază de avantajele cooperării internaționale, dar se confruntă și cu provocări precum dezvoltarea competențelor interculturale în rândul studenților, armonizarea sistemelor de învățământ dintre Bulgaria și România și recunoașterea reciprocă a diplomelor. Sirodoev a subliniat că Universitatea Ovidius cooperează cu instituții de învățământ superior din Bulgaria în cadrul programului Erasmus+. Printre universitățile partenere se numără Universitatea Trakia din Stara Zagora, Universitatea Șumen și Universitatea Tehnică din Varna.
Mihaela Udristioiu, profesor la Universitatea din Craiova, a explicat că proiectul ''Chance for Development'' oferă studenților oportunități de carieră în regiunea de frontieră dintre Bulgaria și România. Udristioiu, care are rădăcini bulgare, a subliniat că există multe punți între cele două țări, precum și un patrimoniu genetic comun. Ea a prezentat proiectul ''Chance for Development'', care a fost derulat în perioada de programare 2017-2019 de Universitatea din Craiova, Universitatea din Sviștov și filiala Vidin a Universității din Ruse. Scopul proiectului a fost de a promova participarea studenților din regiune, precum și dezvoltarea lor profesională și ocuparea forței de muncă. Proiectul a avut o valoare de 650 000 EUR și a implicat 600 de studenți.
Prin proiectul ''Europa în Balcani: capacitatea de coeziune'', BTA își propune să sensibilizeze publicul și să promoveze un dialog deschis cu privire la politica de coeziune, realizările locale și punerea în aplicare a priorităților politice ale UE. Proiectul a debutat cu o conferință în Veliki Preslav în noiembrie 2024. Până în septembrie 2025, BTA va găzdui discuții la cluburile sale de presă din următoarele orașe: Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tărnovo, Vidin, Vrața, Gabrovo, Dobrici, Kazanlăk, Kardjali, Kiustendil, Loveci, Montana, Pazardjik, Pernik, Plevna, Razgrad, Ruse, Samokov, Sviștov, Sliven, Smolian, Sofia, Stara Zagora, Troian, Targoviște, Haskovo, Șumen și Iambol. Conferințe transfrontaliere vor avea loc la Belgrad, Bosilegrad, București, Edirne, Skopje și Salonic. Proiectul se bazează pe ''Europa în Balcani: Un viitor comun' și 'Europa în Bulgaria: un viitor comun'', implementate de BTA în 2023 și, respectiv, 2024.
Știre selectată de BTA pentru promovare și publicare de către AGERPRES, fără intervenție pe text, conform acordului de colaborare dintre agenții. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început
Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început miercuri. Ca de obicei, procesul de votare se desfășoară cu ușile închise în celebra Capelă Sixtină de la Vatican, în decorul frescelor lui Michelangelo. Cardinalii au depus un jurământ de tăcere cu privire la desfășurarea conclavului și s-au izolat d
Quentin Tarantino revine la Festivalul de la Cannes pentru a vorbi despre filme western
Cineastul american Quentin Tarantino, un obișnuit al Festivalului de Film de la Cannes care i-a decernat Palme d'Or pentru ''Pulp Fiction'' în 1994, va modera două discuții despre filmele western ale lui George Sherman în secțiunea consacrată cinemaului de patrimoniu, Cannes Classics, au anunțat miercuri organizatorii festivalului, pot
Un salut adresat cardinalului Parolin la slujba de dinaintea Conclavului stârnește curiozitate
Un salut care l-a vizat pe cardinalul Pietro Parolin în timpul liturghiei de miercuri dimineață din Bazilica Sfântul Petru a stârnit curiozitate, deoarece a fost auzită cu doar câteva ore înainte de începerea conclavului care va alege un nou papă și în care cardinalul italian este prezentat drept unul dintre marii favoriți, i
Hollywood-ul nu are frontiere, îi transmite președintelui Trump directorul Festivalului de Film de la Toronto
'Geniul creator' nu are frontiere și Hollywood-ul este prin excelență 'o industrie internațională', a susținut, într-un interviu acordat AFP, Cameron Bailey, directorul celui mai mare festival de film nord-american, cel de la Toronto, în fața controverselor iscate de declarațiile președintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale
Cannes 2025/ Ce nu trebuie ratat la cea de-a 78-a ediție a festivalului
Primii pași ai lui Scarlett Johansson în spatele camerei de filmat, ultima apariția a lui Tom Cruise în 'Mission: Impossible', Palme d'Or onorific pentru Robert De Niro... Iată, conform AFP, ce nu trebuie ratat din programul celei de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care începe marți, 13 mai.
Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate
Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP. 'Nu are niciun sens', a declarat
Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători
Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe
O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra
''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge
Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină
Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d
8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie
La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul
A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''
Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.
TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american
Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.
Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt
O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni
A murit creatorul primei opere de artă de pe Lună
Artistul belgian Paul Van Hoeydonck, care a creat o lucrare ce a fost considerată mult timp singura operă de artă plasată pe Lună, a murit sâmbătă la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia lui pe pagina sa de
Serialul TV norvegian 'A Better Man', premiat la Festivalul Canneseries 2025
Producția TV norvegiană 'A Better Man', un thriller psihologic despre masculinitatea toxică, a câștigat marți seară premiul pentru cel mai bun serial în format lung la Festivalul Canneseries 2025, unde serialul belgian 'Oh, Otto!' s-a impus la categoria 'cel mai bun serial în format scurt', informează AFP.