logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

EXPO 2025 - Osaka/ Unele dintre țările participante pregătesc pavilioane 'opere de artă'

Imagine din galeria Agerpres

Osaka, al doilea oraș ca mărime din Japonia, va găzdui anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, Expoziția Mondială Expo 2025, care va reuni peste 160 de participanți, atât țări, cât și organizații. Organizatorii expoziției, a cărei temă principală va fi 'Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre' ('Designing Future Society for Our Lives'), se așteaptă la 28 de milioane de vizitatori. Agenția Kyodo prezintă unele dintre pavilioanele despre care se preconizează că vor ieși în evidență la Expo 2025.

- Pavilionul statului Chile - inspirație indigenă -

Chile, țară cunoscută în special pentru peisajele sale dramatice care se întind de la Deșertul Atacama la ghețarii Anzilor, va avea la Expoziția de la Osaka un pavilion cu un design ce îmbină meșteșugul indigen cu inovația modernă.

Sub tema sustenabilității și a progresului științific, elementul distinctiv al pavilionului va fi 'Makun', sau 'pătură', piesă textilă realizată de 200 de țesătoare din comunitățile Mapuche din sudul statului Chile, cel mai mare grup indigen din țară.

Această 'pătură' va fi montată pe o construcție din lemn industrializat, simbolizând unitatea dintre patrimoniul tradițional și progresul contemporan.

'Va fi un spațiu pentru schimb de opinii și un melanj unic de patrimoniu și progres', a declarat Paulina Nazal, comisarul general al pavilionului chilian.

În interior, vizitatorii vor experimenta, prin intermediul ecranelor mari, o călătorie audiovizuală imersivă centrată pe sustenabilitate și pe diversitatea țării.

Exponatele sale vor evidenția angajamentul țării față de energia regenerabilă și cercetarea astronomică.

Un punct culminant al programelor pavilionului va fi o săptămână dedicată astronomiei, în cadrul căreia vor fi prezentate observatoarele astronomice de talie mondială din Chile, care reprezintă 50% din capacitatea globală de colectare a luminii prin telescoape.

Evenimentul va include o transmisie în direct de la unul dintre observatoarele din Chile, permițând vizitatorilor să admire cerul senin al țării.

În ceea ce privește inițiativele chiliene în domeniul tranziției energetice, vizitatorii vor putea afla mai multe despre generarea de energie solară în deșertul Atacama și despre pionieratul în producția de hidrogen verde.

- Pavilionul Australiei - patrimoniu natural -

Pavilionul Australiei va oferi vizitatorilor ocazia de a observa peisajul unic al țării și patrimoniul său indigen.

Inspirat de eucalipt și de florile acestuia, designul pavilionului încorporează tehnici de construcție inovatoare și sustenabile.

Structura principală a pavilionului reutilizează materiale de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, reducând astfel amprenta de carbon.

Experiența vizitatorului începe cu o pădure simulată de eucalipt, cu animale sălbatice indigene și o cascadă.

Călătoria continuă în 'Sky Country', unde vizitatorii vor putea vedea cum arată cerul nocturn australian, aflând în același timp despre informațiile astronomice transmise din generație în generație de populațiile indigene ale Primelor Națiuni.

'Prin tema pavilionului nostru, 'Chasing the Sun', vom prezenta energia unică a Australiei, oamenii noștri diverși și calzi și mediul nostru natural uimitor', a declarat Lynne McAllister, manager de parteneriate.

Pavilionul va oferi vizitatorilor posibilitatea de a afla mai multe despre abordarea australienilor indigeni în ceea ce privește gestionarea mediului, cunoscută sub numele de 'grija pentru țară', bazată pe convingerea că, dacă oamenii protejează pământul, apa și aerul, aceste elemente naturale vor avea la rândul lor grijă de oameni.

'Vizitatorii vor afla despre modul în care metodele Primelor Națiuni de a-și manifesta grija față de țară ne pot învăța să protejăm mediul natural pentru generațiile viitoare', a spus McAllister.

Totodată, vor avea loc spectacole de artă australiană, demonstrații sportive și științifice și divertisment live. Două mascote - cangurul Ruby și koala Coco - vor întâmpina oaspeții.

Cafeneaua va oferi delicatese australiene autentice, precum plăcinte cu carne și prăjituri 'lamington', alături de cafeaua faimoasă a țării.

În concordanță cu săptămânile tematice ale expoziției, programul pavilionului va oferi evenimente privind turismul, educația, știința și tehnologia, precum și energia regenerabilă.

Mai multe spații de evenimente din cadrul pavilionului au ca temă diferite peisaje australiene, printre acestea figurând o sală a Marii Bariere de Corali și o sală de ședințe inspirată de pădurea tropicală.

- Pavilionul Portugaliei - conservarea oceanelor -

Portugalia, o țară cu o puternică legătură cu marea, va prezenta un pavilion axat pe conservarea și sustenabilitatea oceanelor.

Cu tema 'Oceanul, dialogul albastru', pavilionul prezintă un design care utilizează peste 9.000 de frânghii reciclate, creând o structură care imită mișcarea mării.

Proiectată de arhitectul japonez Kengo Kuma, aceasta interpretează legătura maritimă a Portugaliei dintr-o perspectivă contemporană.

'Pavilionul nostru nu este doar o piesă de arhitectură. Este o operă de artă', a declarat Bernardo Amaral, directorul pavilionului portughez.

Pavilionul pune accent pe durabilitate, cu peste 75% din materiale reciclate sau care pot fi reutilizate după expoziție, inclusiv instalația extinsă de frânghii și podelele din plută.

Spațiul expozițional va prezenta istoria Portugaliei în domeniul explorării oceanelor și rolul său actual în conservarea acestora, prin intermediul a două zone principale de expoziție și a unei săli multifuncționale.

Pavilionul va găzdui 180 de zile de programe care vor prezenta entități portugheze, de la municipalități și universități la companii specializate în industria spațială, cercetare și dezvoltare științifică și inițiative din cadrul economiei albastre.

La 5 mai, Ziua Națională a Portugaliei, care coincide atât cu ziua internațională a limbii portugheze, cât și cu Ziua Copiilor din Japonia, pavilionul va găzdui un concert de muzică tradițională fado.

Pavilionul va găzdui un restaurant care va servi fructe de mare și produse de patiserie tradiționale portugheze. Portugalia este al treilea cel mai mare consumator de pește din lume, depășind chiar și Japonia în ceea ce privește consumul pe cap de locuitor.

- Pavilionul Marii Britanii - puterea ideilor mici în inovare -

Pavilionul Marii Britanii va prezenta o structură modulară de cărămizi, reflectând tema sa, 'Come Build the Future', un design care subliniază puterea combinării ideilor mici de a crea inovații care schimbă lumea, vizitatorii fiind ghidați prin realizările britanice trecute, prezente și viitoare.

Fațada pavilionului utilizează panouri perforate din aluminiu menite să evoce cardurile perforate utilizate în trecut pentru introducerea datelor în computere.

Panourile sunt unite printr-o metodă ce imită tehnica țesutului, un omagiu adus industriilor textile care au jucat un rol esențial în revoluția industrială a țării la jumătatea secolului al XVIII-lea, potrivit Departamentului britanic pentru afaceri și comerț.

O expoziție imersivă va prezenta invențiile din trecutul țării, precum și planurile ambițioase pentru viitor, 'în care avem în vedere un port spațial neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon', după cum a declarat Carolyn Davidson, comisar general al Marii Britanii.

Pavilionul va găzdui aproximativ 100 de evenimente în perioada expoziției, colaborând cu branduri britanice emblematice precum British Broadcasting Corp., AstraZeneca și Aston Martin.

Programul va aduce delegații axate pe sectoare precum alimentație, jocuri și energie curată pentru noi oportunități comerciale, într-un moment în care țara încearcă să adere la un acord comercial Asia-Pacific, notează Kyodo.

- Pavilionul Malaysiei - diversitate și sustenabilitate -

Pavilionul Malaysiei va combina tradiția și inovarea printr-un design inspirat de țesătura manuală tradițională 'Songket'.

Designul simbolizează o societate malaeziană incluzivă, bogată cultural, autonomă și sustenabilă, conform Ministerului Investițiilor, Comerțului și Industriei.

Pavilionul utilizează în principal bambus și încorporează elemente eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi ventilația naturală și panourile solare.

Designul ilustrează angajamentul Malaysiei față de responsabilitatea față de mediu, practicile agricole durabile și tehnologiile verzi de ultimă oră.

În centrul pavilionului se află 'Copacul Armoniei', simbolizând dezvoltarea și reziliența Malaysiei. Detaliile elaborate ale copacului sunt lucrate de artizani indigeni, reprezentând comunități diverse.

Pavilionul va oferi o experiență captivantă, cu spectacole tradiționale malaeziene și sărbători culturale. De asemenea, va cuprinde expoziții având ca temă energia sustenabilă, biotehnologia și dezvoltarea orașelor inteligente, demonstrând viziunea Malaysiei pentru viitor.

Experiența culinară include ocazia de a gusta 'Nasi Lemak', un preparat consumat la micul-dejun în Malaysia, alături de alte delicatese tradiționale.

Pavilionul va găzdui seminarii și sesiuni de discuții pentru vizitatorii interesați de oportunități de afaceri în sectoare precum agricultura sustenabilă, tranziția energetică, 'smart living', sisteme avansate de producție, gestionarea mediului și turismul ecologic.

România va fi prezentată la Expo 2025 cu un pavilion național construit de tip A, conceptul arhitectural al acestuia, denumit 'The Romanian Magic Box', fiind selectat în urma unui concurs organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, la care au participat studenți din cadrul Facultății de Arhitectură, potrivit mae.ro. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1912

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 17-04-2025 16:32

VIDEO Musicalul ''The Great Gatsby'' aduce strălucirea anilor 1920 pe West End, Londra

Un musical adaptat după romanul ''The Great Gatsby'', publicat de F. Scott Fitzgerald în 1925, a avut premiera pe West End, Londra, oferindu-le spectatorilor prilejul de a păși în lumea petrecerilor extravagante organizate de Jay Gatsby la reședința sa din Long Island, în apropiere de New York, informează Reuters.

Cultura 17-04-2025 13:27

World Press Photo 2025/ Portretul unui copil palestinian cu brațele amputate, declarată 'Fotografia anului'

O fotografie sfâșietoare a unui băiețel palestinian de nouă ani care și-a pierdut ambele brațe în timp ce fugea din calea unui atac israelian din Gaza a câștigat joi premiul principal la competiția World Press Photo 2025, transmite AFP. Imaginea, surprinsă de fotografa palestiniană Samar Abu Elouf pentru The New York Times, este un portret al

Cultura 17-04-2025 12:21

Nora Aunor, legenda cinematografiei filipineze, a murit la 71 de ani

Nora Aunor, considerată de mulți filipinezi cea mai mare actriță și cântăreață a țării, a încetat din viață la vârsta de 71 de ani, au anunțat joi Guvernul și familia ei, transmite AFP. 'Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a Norei Aunor, iubita noastră mamă, celebră actriță de televiziune și film', a scris joi fiic

Cultura 16-04-2025 16:53

Domul Hagiei Sofia din Istanbul va fi restaurat și va rămâne acoperit timp de un an

Domul catedralei Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Istanbul, o fostă biserică bizantină convertită după cucerirea otomană din 1453 în moschee și devenită apoi muzeu, va fi restaurat și consolidat pentru a rezista la cutremure, au anunțat miercuri oficiali turci, transmite DPA. Bolta masivă a clădirii și mozaicurile sale nu vor fi vizibile pentru vizit

Cultura 16-04-2025 15:07

Linkin Park va cânta în deschiderea finalei Champions League

Trupa americană de rock alternativ Linkin Park va cânta în spectacolul de deschidere a finalei Champions Leagus de la 31 mai, de la Munchen, transmite miercuri DPA. UEFA a anunțat miercuri că formația americană Linkin Park, revenită după o pauză de 7 ani după moartea solistului său, Chester Bennington, va ține capul de afiș al spectacolului din des

Cultura 16-04-2025 10:44

Piesa lui George Clooney de pe Broadway obține încasări record

Noua piesă de teatru cu George Clooney de pe Broadway, 'Good Night and Good Luck', a obținut încasări de 3,78 milioane de dolari într-o săptămână, un record în istoria districtului teatral newyorkez, dominat de musicaluri Disney și alte proiecte cu actori de la Hollywood, transmite joi agenția EFE.  

Cultura 15-04-2025 16:06

Adolescentul italian care va fi canonizat de Biserica Catolică a fost un 'copil obișnuit', spune mama acestuia

Carlo Acutis, un băiat italian născut în Marea Britanie care a creat website-uri pentru a-și răspândi credința, va fi proclamat luna aceasta primul sfânt al Bisericii Catolice din generația mileniului, fiind ridicat la același nivel cu Maica Tereza și Francisc de Assisi, relatează Reuters marți. Nu există nicio îndoială

Cultura 14-04-2025 19:15

EXPO 2025 - Osaka/ 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii

Expo 2025 de la Osaka, care a început duminică, a primit 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii, conform datelor publicate luni de organizație, transmite agenția EFE. Participanții la deschiderea Expo 2025, eveniment care se va desfășura în următoarele șase luni, au așteptat afară pentru a intra, îndurând ploai

Cultura 14-04-2025 15:04

Papa aprobă primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí

Papa a aprobat luni un decret de recunoaștere a 'virtuților eroice' ale arhitectului spaniol Antoni Gaudí, supranumit 'arhitectul lui Dumnezeu', pentru contribuția sa la proiectarea Sagrada Familia din Barcelona, transmite agenția EFE. Papa Francisc, aflat în continuare în convalescență după infecția respirat

Cultura 14-04-2025 13:20

Post Malone a cântat în închiderea primului weekend al Festivalului Coachella

Post Malone a încheiat în forță duminică primul weekend al Festivalului Coachella, celebrul festival desfășurat în deșertul californian, pe scena căruia au urcat vedete precum Billie Eilish și Charli XCX, dar și Bernie Sanders în ziua precedentă, informează AFP. Cel de-al doilea weekend va avea loc în perioada 18-20 aprilie cu ace

Cultura 14-04-2025 10:16

TOP CINEMA ''A Minecraft Movie'', în fruntea box-office-ului nord-american

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui mai vândut joc video din istorie, a dominat în acest weekend box-office-ul nord-american, după ce în weekendul precedent a înregistrat cel mai bun debut al anului, informează AFP. Încasările obținute în acest weekend - 80,6 milioane de dolari î

Cultura 14-04-2025 08:49

Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat duminică la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost, informează AFP. Născut într-o familie aparținând clasei mijlocii

Cultura 13-04-2025 17:51

Thailanda sărbătorește Anul Nou cu tradiționalul Festival al Apei

Festivalul Apei, ce marchează trecerea în Anul Nou în Thailanda, a început duminică cu tradiționala deja bătaie cu apă a petrecăreților îmbrăcați cu haine colorate și înarmați cu pistoale și puști cu apă, transmite Reuters. Unii dintre petrecăre

Cultura 13-04-2025 13:49

BTA: Călărețul din Madara, Sf. Cuvios Ioan de la Rila și Paisie de la Hilandar, pe monedele euro bulgare

Consiliul Guvernator al Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) a aprobat miercuri, în cadrul unei întruniri, designul revizuit al fețelor naționale ale monedelor euro, singura modificare fiind cea legată de anul în care aceste monede vor fi emise: 2026. Astfel, călărețul din Madara va apărea pe una dintre fețele monedelor de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cen

Cultura 13-04-2025 12:58

Filarmonica din Los Angeles și-a făcut debutul la Festivalul de la Coachella

Filarmonica din Los Angeles a depășit granițele dintre muzica cultă și muzica pop și și-a făcut debutul, sâmbătă, pe scena Festivalului californian Coachella, sub bagheta dirijorului venezuelean Gustavo Dudamel, transmite duminică Reuters. Prima orchestră filarmonică majoră ce a urcat pe scena festivalului de muzică și arte din deșertul