logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Volumul ''România în OCDE'', lansat joi la Biblioteca Centrală Universitară

Image

Editura Club România lansează, joi, la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", cel de-al nouălea volum al Seriei Caiete Documentare, intitulat "România în OCDE" şi dedicat procesului de aderare la organismul internaţional.

Potrivit unui comunicat al editurii, lucrarea, în coordonarea lui Marius Stoian, Ramona Jurubiţă şi Radu Puchiu, se adresează deopotrivă mediului public şi privat, fiind o resursă complexă de informaţii care urmăresc istoricul şi procesul de transformare a viziunii organizaţiei de-a lungul timpului.

"Autorii şi-au propus să ofere un amplu profil al acestei instituţii unice în spaţiul organismelor internaţionale al cărui rol este de a oferi celor 38 de state membre propuneri de politici optime de dezvoltare şi bune practici întemeiate pe date pentru a răspunde cât mai adaptat unui mediu internaţional extrem de dinamic şi cu multiple provocări", se arată în comunicat.

Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, afirmă în cadrul contribuţiei sale la volum că "astăzi, OCDE are o arie de membri mai largă, iar domeniul de aplicare al politicilor pe care le acoperim s-a extins, însă am păstrat angajamentul OECE de a facilita cooperarea internaţională pentru creşterea bunăstării economice şi sociale a oamenilor din cadrul membrilor noştri şi dincolo de aceştia".

"Misiunea principală a OCDE este de a sprijini politici mai bune pentru vieţi mai bune. Furnizăm dovezi, bune practici de politici şi standarde globale în aproape toate domeniile de elaborare a politicilor economice, pe baza angajamentului nostru faţă de libertatea individuală, valorile democratice, statul de drept, protecţia drepturilor omului şi principiile economice bazate pe piaţă", evidenţiază Mathias Cormann.

Din perspectivă naţională, aderarea României la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de politică externă, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, iar procesul pentru dobândirea calităţii de membru este asumat la nivelul clasei politice şi administraţiei publice ca un proiect de ţară cu efect transformator la nivelul societăţii româneşti, se mai arată în comunicat.

Coordonatorii au dedicat un capitol semnificativ cronologiei primelor interacţiuni ale administraţiei româneşti cu OCDE, publicând prima scrisoare oficială prin care România şi-a exprimat intenţia de a deveni membru cu drepturi depline, pe parcursul mandatului prim-ministrului Adrian Năstase. Acest demers este urmărit până în anul 2022, când procesul a fost reluat, iar o nouă scrisoare a fost înaintată sub mandatul premierului Nicolae Ciucă, moment în care România a fost invitată oficial să înceapă procesul de aderare.

"Emoţiile acelei zile de 25 ianuarie 2022 în care România aştepta votul celor 38 de state membre pentru a începe procesul de aderare cu noi membri sunt rememorate de ambasadorul Luca Niculescu în contribuţia sa. Sunt momente istorice pentru dezvoltarea României, iar invitaţia de aderare încununează munca de peste 15 ani a diplomaţiei, administraţiei şi clasei politice româneşti care a construit consensul necesar în faţa acestui obiectiv naţional. Cu sprijinul partenerilor de la AGERPRES, am reuşit să aducem în prim-plan, în volumul 2, cronologia acestui consens naţional, reflectată în ştirile agenţiei naţionale de presă, demonstrând fără echivoc că, indiferent de orientarea politică a guvernelor care s-au succedat, proiectul aderării României la OCDE a rămas o prioritate constantă", evidenţiază Marius Stoian, fondatorul Club România şi iniţiatorul Seriei Caiete Documentare.

El punctează că "fiecare administraţie a contribuit, într-un mod sau altul, la avansarea acestui dosar, care a rămas pe agenda oficialilor români, consolidând angajamentul nostru de a deveni parte din această comunitate globală de state, dedicată creşterii economice şi prosperităţii durabile".

"Această continuitate instituţională şi politică va reprezenta un pilon esenţial pentru succesul procesului de aderare în anii ce vor urma, întărind locul României în peisajul internaţional. Este de notat că, în 2023 şi premierul Marcel Ciolacu la preluarea mandatului a declarat explicit aderarea la OCDE ca "proiect de ţară", subliniază Marius Stoian, fondatorul Club România şi iniţiatorul Seriei Caiete Documentare.

La rândul său, Radu Puchiu, care a coordonat procesul naţional al aderării României la OCDE în 2017, apreciază consensul politic creat în jurul acestui demers, însă avertizează că acesta "a fost doar primul pas al unui proces tehnic, nu politic, extrem de riguros şi exigent la capătul căruia România poate aspira la o dezvoltare internă echitabilă şi la o aliniere cu tendinţele globale de creştere".

"Rar ai ocazia să lucrezi în mediul guvernamental la subiecte care să beneficieze de sprijin unanim. Am găsit uşi deschise peste tot, de la Banca Naţională la Administraţia Prezidenţială, de la Agenţiile guvernamentale la oameni politici care au ajutat cu cât au putut procesul. E ceva ce nu trebuie pierdut. Lecţia pe care o las e următoarea: OCDE a fost şi este proiectul care a unit eforturile naţionale. Şi este miraculos aproape ce putem face ca ţară când aceste eforturi sunt conjugate. Aderarea la OCDE presupune alinierea la standardele şi reglementările organizaţiei, ceea ce poate accelera reformele interne necesare în diverse sectoare, inclusiv în justiţie, economie sau protecţia mediului. Fiind un proces extrem de tehnic, nu politic, este şansa României de a face acele reforme şi de a lua măsurile nepopulare acum. După mine, aceasta este desprinderea finală de trecut. Un ciclu istoric încheiat, un altul care începe sub coordonatele dezvoltării", a detaliat Puchiu.

Din perspectiva beneficiilor concrete pe care le oferă calitatea de membru al OCDE, Ramona Jurubiţă, menţionează oportunitatea atragerii de investiţii străine directe, însă atrage atenţia că "România trebuie să aibă o abordare mai coerentă şi strategică pentru dezvoltarea acestui sector, cu atât mai mult cu cât pentru unele companii, aderarea la OCDE este una dintre condiţiile necesare pentru a investi într-o anumită ţară, fiind ca o garanţie pentru standarde economice şi legislative ridicate".

Analizând cele două rapoarte economice OCDE dedicate României, publicate în 2022 şi în martie 2024, Jurubiţă evidenţiază provocările majore pe care ţara noastră trebuie să le abordeze pentru a maximiza beneficiile aderării.

"Există un nucleu de 2-3 teme comune în rapoarte, pentru fiecare din cele 4-5 direcţii majore urmărite în analiză, cu menţiunea importantă că perspectivele sunt diferite: la începutul anului 2022, după cea mai dificilă perioadă a pandemiei COVID, o parte din direcţiile de acţiune urmăreau diminuarea riscurilor viitoare în situaţii similare, respectiv implementarea eficientă a Planului National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR); acum, în 2024, pe fondul tensiunilor geopolitice şi mediului inflaţionist din ultimii 2 ani, atenţia se mută către anumite zone, respectiv: sustenabilitate fiscală (cu reformele aferente), securitate energetică şi atenuarea problemelor privind mediul înconjurător", explică Ramona Jurubiţă. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Editura Club România 

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b