logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureşanu, a deschis Festivalul Internaţional de Film Bucureşti

Image

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat de Bogdan Mureşanu, premiat la Veneţia, a deschis, joi seară, la Cinema Muzeul Ţăranului, cea de a XX-a ediţie, aniversară, a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).

Producţia, care surprinde momentele dramatice şi tensionate din preajma Revoluţiei din 1989, explorând teme precum libertatea, iubirea şi speranţa într-o societate dominată de frică şi incertitudine, este o tragicomedie emoţionantă, care se bucură de recunoaştere internaţională după ce a câştigat două premii importante la Bienala de la Veneţia: Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi secţiunile paralele.

 


De asemenea, scenaristul şi regizorul Bogdan Mureşanu a fost recompensat cu Premiul Bisato d'Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu din partea criticilor independenţi. În plus, imaginea filmului, semnată de directoarea de imagine Boróka Biró, a primit o menţiune specială în cadrul Authors under 40 Award "Valentina Pedicini".

Dana Dimitriu-Chelba, directoarea BIFF, care a deschis gala, a afirmat că această ediţie include "filme pe gustul întregului public".

"M-am străduit, împreună cu colegul meu Jose Cabrera (curatorul secţiunii Competiţie BIFF 2024 - n.r.) să alegem pentru această a XX-a ediţie cât mai multe filme din lumea largă, dar filmele să fie pe gustul întregului public - filme mai uşoare, filme mai complicate, filme cu un subiect poate uşor lacrimogen, alte filme care sunt drame sau comedii", a spus Dana Dimitriu-Chelba.

Un mesaj din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, a transmis secretarul de stat Diana-Ştefana Baciuna.

"Festivalul Internaţional de Film Bucureşti nu este doar o competiţie cinematografică, ci un spaţiu de întâlnire pentru cei care iubesc filmul, pentru cei care visează să creeze şi pentru cei care caută să fie inspiraţi. Acest eveniment celebrează diversitatea culturilor şi limbajul universal, care este filmul, iar BIFF aduce cinematografia internaţională şi pe aceea românească pe acelaşi ecran, fiind, la rândul său, un actor pe scena diplomaţiei culturale", a transmis Raluca Turcan.

Amfitrionul galei, preşedintele onorific al ediţiei aniversare BIFF XX, criticul de film Irina-Margareta Nistor, a mărturisit că a fost şi la prima ediţie şi s-a declarat "fericită că un asemenea proiect continuă să reziste în timp şi să fie prezentă lumea care să vadă filmele, care să le jurizeze". "Şi mai ales să descoperim nişte titluri, pe care altfel nici nu am avea cum să le vedem, pentru că sunt filme de artă. Mi-a plăcut teribil inclusiv că la intrare avem, aşa, un covor violet, pentru că e o culoare regală, după cum bine ştiţi. Şi sper să fie un covor zburător care să ne ducă în toate ţările în care s-au făcut filmele pe care urmează să le vedeţi în aceste 11 zile", a spus Irina-Margareta Nistor.

Alteţa Sa Principele Radu s-a declarat "fericit şi mândru pentru minunata atmosferă pe care festivalul o adună an de an, mai ales la această aniversare". "Aş vrea să spun doar atât, pentru că sala e plină de cunoscători ai celei de a şaptea arte, cât de formidabil şi de important este pentru istoria noastră modernă şi contemporană că cinematograful a stat, cred că pe perioada a trei secole diferite, (...) alături de Coroana Română", a spus Principele Radu.

El a subliniat importanţa pe care o acordă faptului că, în anul 2024, arta cinematografică şi Coroana se află împreună la o aniversare atât de importantă, asemenea prezenţei la aproape toate evenimentele şi la fapte importante din istoria noastră a unor personalităţi din generaţiile Familiei Regale.

"Douăzeci de ediţii ale unui festival care a trecut printr-un război, printr-o pandemie, printr-o lungă serie de indiferenţă şi de neatenţie faţă de cât de important şi de fragil este acest eveniment", a mai spus Principele Radu.

Producătorul de film Dan Drăghicescu, producător asociat BIFF 2024, a anunţat că la ediţia aniversară a adus în Secţiunea istorică de la BIFF două proiecte mari: "Tovarăşu: Facerea, gloria şi desfacerea unui dictator", în regia lui Trevor Poots, care va fi proiectat duminică, 22 septembrie, la 19,30, la Cinema Muzeul Ţăranului, şi seria "Enigmele istoriei" (Episodul 1: Jaful de la Muzeul Bruckenthal; Episodul 2: Minunea de la Maglavit; Episodul 3: Moartea lui Mihai Eminescu; Episodul 4: Misterul Yachtului Ostara), în regia lui Marin Dinescu, serie ce va fi proiectată vineri, 27 septembrie, de la 19,30, la Grădina cu Filme - Cinema & More.

Actorul Marcel Iureş şi regizorul Stere Gulea au primit din partea organizatorilor BIFF câte un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate.

La eveniment au luat parte regizorul Bogdan Mureşanu, prezent la gală, alături de echipa filmului "Anul nou care n-a fost" şi de familia sa, membrii juriului - regizorul şi scenaristul canadian Philippe Lesage, preşedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor şi jurnalist independent franco-român, regizorul, scenaristul şi actorul Valeriu Andriuţă şi actriţa Ana Ularu, Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic", cinefili, un numeros public.

***

Bucharest Internaţional Film Festival (BIFF) se desfăşoară între 19 şi 29 septembrie şi aduce în faţa publicului din Capitală, în premieră naţională, filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu alături de o serie de evenimente şi de proiecţii organizate special pentru această ediţie.

Concepută ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film, cea de a XX-a ediţie va cuprinde următoarele secţiuni: Competiţia oficială de lungmetraj, Panorama, Istorie şi Cinema, Autori români, Retrospectiva Radu Mihăileanu şi Retrospectiva Philippe Lesage.

Secţiunea "Istorie şi Cinema" la BIFF este la a patra ediţie în 2024 după succesul din urmă cu patru ani când a fost lansată pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921 - 2021.

Preşedintele onorific al ediţiei aniversare BIFF XX este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar membrii Juriului internaţional BIFF 2024 sunt: regizorul şi scenaristul canadian Philippe Lesage, preşedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor şi jurnalist independent franco-român, actriţa Ana Ularu, regizorul, scenaristul şi actorul Valeriu Andriuţă şi producătoarea de film lituaniană Marija Razgute.

Ediţia din acest an aduce câteva noutăţi importante precum: mărirea duratei festivalului, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul în România al filmului câştigător BIFF.

Filmele care vor purta amprenta BIFF 2024 vor rula anul acesta în patru locaţii: Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinema Union, CREART - Grădina cu filme şi Cinema Eforie.

Un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, BIFF este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală ''Grigore Vasiliu Birlic'', fiind sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

În acest an, Festivalului Internaţional de Film Bucureşti i-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei Române.

Biletele pentru BIFF pot fi achiziţionate de pe www.eventbook.ro. De asemenea, biletele pot fi achiziţionate, în limita locurilor, şi de la casele de bilete ale sălilor de cinema care vor găzdui proiecţiile BIFF 2024. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Bucharest International Film Festival/Facebook

Afisari: 63

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-02-2025 19:41

'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out

Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg

Cultura - Media 07-02-2025 15:50

Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă

Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și

Cultura - Media 07-02-2025 12:28

Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale

Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir

Cultura - Media 07-02-2025 10:09

Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro

Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune

Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.

Cultura - Media 07-02-2025 09:00

REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București

Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,

Culte 06-02-2025 19:51

Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric

Cultura - Media 06-02-2025 18:29

Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012

Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului

Cultura - Media 06-02-2025 17:23

Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)

Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.

Cultura - Media 06-02-2025 13:45

Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România

Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di

Cultura - Media 06-02-2025 13:34

Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București

Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin

Cultura - Media 06-02-2025 12:04

'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române

Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a

Cultura - Media 06-02-2025 11:39

Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni

Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a

Cultura - Media 06-02-2025 10:11

Picturi de Adrian Ghenie și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu - la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană

O importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie, 'Untitled', și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitație în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană. Potrivit unui comunicat al Casei de Licitație Artmark transmis, joi, AGERPRES, pictura 'Untitled a lui Adrian Ghenie - a