VIDEO ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureşanu, a deschis Festivalul Internaţional de Film Bucureşti
_Nou.jpg)
Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat de Bogdan Mureşanu, premiat la Veneţia, a deschis, joi seară, la Cinema Muzeul Ţăranului, cea de a XX-a ediţie, aniversară, a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).
Producţia, care surprinde momentele dramatice şi tensionate din preajma Revoluţiei din 1989, explorând teme precum libertatea, iubirea şi speranţa într-o societate dominată de frică şi incertitudine, este o tragicomedie emoţionantă, care se bucură de recunoaştere internaţională după ce a câştigat două premii importante la Bienala de la Veneţia: Cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secţiunea Orizzonti şi secţiunile paralele.
De asemenea, scenaristul şi regizorul Bogdan Mureşanu a fost recompensat cu Premiul Bisato d'Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu din partea criticilor independenţi. În plus, imaginea filmului, semnată de directoarea de imagine Boróka Biró, a primit o menţiune specială în cadrul Authors under 40 Award "Valentina Pedicini".
Dana Dimitriu-Chelba, directoarea BIFF, care a deschis gala, a afirmat că această ediţie include "filme pe gustul întregului public".
"M-am străduit, împreună cu colegul meu Jose Cabrera (curatorul secţiunii Competiţie BIFF 2024 - n.r.) să alegem pentru această a XX-a ediţie cât mai multe filme din lumea largă, dar filmele să fie pe gustul întregului public - filme mai uşoare, filme mai complicate, filme cu un subiect poate uşor lacrimogen, alte filme care sunt drame sau comedii", a spus Dana Dimitriu-Chelba.
Un mesaj din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, a transmis secretarul de stat Diana-Ştefana Baciuna.
"Festivalul Internaţional de Film Bucureşti nu este doar o competiţie cinematografică, ci un spaţiu de întâlnire pentru cei care iubesc filmul, pentru cei care visează să creeze şi pentru cei care caută să fie inspiraţi. Acest eveniment celebrează diversitatea culturilor şi limbajul universal, care este filmul, iar BIFF aduce cinematografia internaţională şi pe aceea românească pe acelaşi ecran, fiind, la rândul său, un actor pe scena diplomaţiei culturale", a transmis Raluca Turcan.
Amfitrionul galei, preşedintele onorific al ediţiei aniversare BIFF XX, criticul de film Irina-Margareta Nistor, a mărturisit că a fost şi la prima ediţie şi s-a declarat "fericită că un asemenea proiect continuă să reziste în timp şi să fie prezentă lumea care să vadă filmele, care să le jurizeze". "Şi mai ales să descoperim nişte titluri, pe care altfel nici nu am avea cum să le vedem, pentru că sunt filme de artă. Mi-a plăcut teribil inclusiv că la intrare avem, aşa, un covor violet, pentru că e o culoare regală, după cum bine ştiţi. Şi sper să fie un covor zburător care să ne ducă în toate ţările în care s-au făcut filmele pe care urmează să le vedeţi în aceste 11 zile", a spus Irina-Margareta Nistor.
Alteţa Sa Principele Radu s-a declarat "fericit şi mândru pentru minunata atmosferă pe care festivalul o adună an de an, mai ales la această aniversare". "Aş vrea să spun doar atât, pentru că sala e plină de cunoscători ai celei de a şaptea arte, cât de formidabil şi de important este pentru istoria noastră modernă şi contemporană că cinematograful a stat, cred că pe perioada a trei secole diferite, (...) alături de Coroana Română", a spus Principele Radu.
El a subliniat importanţa pe care o acordă faptului că, în anul 2024, arta cinematografică şi Coroana se află împreună la o aniversare atât de importantă, asemenea prezenţei la aproape toate evenimentele şi la fapte importante din istoria noastră a unor personalităţi din generaţiile Familiei Regale.
"Douăzeci de ediţii ale unui festival care a trecut printr-un război, printr-o pandemie, printr-o lungă serie de indiferenţă şi de neatenţie faţă de cât de important şi de fragil este acest eveniment", a mai spus Principele Radu.
Producătorul de film Dan Drăghicescu, producător asociat BIFF 2024, a anunţat că la ediţia aniversară a adus în Secţiunea istorică de la BIFF două proiecte mari: "Tovarăşu: Facerea, gloria şi desfacerea unui dictator", în regia lui Trevor Poots, care va fi proiectat duminică, 22 septembrie, la 19,30, la Cinema Muzeul Ţăranului, şi seria "Enigmele istoriei" (Episodul 1: Jaful de la Muzeul Bruckenthal; Episodul 2: Minunea de la Maglavit; Episodul 3: Moartea lui Mihai Eminescu; Episodul 4: Misterul Yachtului Ostara), în regia lui Marin Dinescu, serie ce va fi proiectată vineri, 27 septembrie, de la 19,30, la Grădina cu Filme - Cinema & More.
Actorul Marcel Iureş şi regizorul Stere Gulea au primit din partea organizatorilor BIFF câte un premiu de excelenţă pentru întreaga activitate.
La eveniment au luat parte regizorul Bogdan Mureşanu, prezent la gală, alături de echipa filmului "Anul nou care n-a fost" şi de familia sa, membrii juriului - regizorul şi scenaristul canadian Philippe Lesage, preşedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor şi jurnalist independent franco-român, regizorul, scenaristul şi actorul Valeriu Andriuţă şi actriţa Ana Ularu, Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic", cinefili, un numeros public.
***
Bucharest Internaţional Film Festival (BIFF) se desfăşoară între 19 şi 29 septembrie şi aduce în faţa publicului din Capitală, în premieră naţională, filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu alături de o serie de evenimente şi de proiecţii organizate special pentru această ediţie.
Concepută ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film, cea de a XX-a ediţie va cuprinde următoarele secţiuni: Competiţia oficială de lungmetraj, Panorama, Istorie şi Cinema, Autori români, Retrospectiva Radu Mihăileanu şi Retrospectiva Philippe Lesage.
Secţiunea "Istorie şi Cinema" la BIFF este la a patra ediţie în 2024 după succesul din urmă cu patru ani când a fost lansată pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921 - 2021.
Preşedintele onorific al ediţiei aniversare BIFF XX este criticul de film Irina-Margareta Nistor, iar membrii Juriului internaţional BIFF 2024 sunt: regizorul şi scenaristul canadian Philippe Lesage, preşedintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian, regizor şi jurnalist independent franco-român, actriţa Ana Ularu, regizorul, scenaristul şi actorul Valeriu Andriuţă şi producătoarea de film lituaniană Marija Razgute.
Ediţia din acest an aduce câteva noutăţi importante precum: mărirea duratei festivalului, introducerea competiţiei de scurtmetraje internaţionale, precum şi un premiu pentru distribuitorul în România al filmului câştigător BIFF.
Filmele care vor purta amprenta BIFF 2024 vor rula anul acesta în patru locaţii: Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinema Union, CREART - Grădina cu filme şi Cinema Eforie.
Un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, BIFF este organizat de Fundaţia Charta şi Asociaţia Culturală ''Grigore Vasiliu Birlic'', fiind sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
În acest an, Festivalului Internaţional de Film Bucureşti i-a fost conferită Medalia Custodele Coroanei Române.
Biletele pentru BIFF pot fi achiziţionate de pe www.eventbook.ro. De asemenea, biletele pot fi achiziţionate, în limita locurilor, şi de la casele de bilete ale sălilor de cinema care vor găzdui proiecţiile BIFF 2024. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Bucharest International Film Festival/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
O nouă brățară dacică de aur recuperată, prezentată la MNIR; Oberlander-Târnoveanu: Deschide un nou front de investigație
O nouă brăţară dacică de aur braconată din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, recuperată de autorităţile române, a fost prezentată, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), fostul manager al instituţiei muzeale Ernest Oberlander-Târnoveanu declarând că aceasta nu face parte din brăţările urmărite până ac
PF Daniel, mesaj de Sfintele Paști: Să arătăm în jurul nostru iubire smerită și milostivă, iertare, pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis, miercuri, un mesaj în care îndeamnă cu ocazia Sfintelor Paști la 'iubire smerită și milostivă, iertare și bucurie' față de cei din jurul nostru, ca daruri ale lui Hristos Cel înviat. 'Prin iubirea Sa smerită și milostivă, Domnul
Ministrul Intotero, la finalul Programului RO-CULTURA: 34 de milioane de euro pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc
România a reușit să unească, să salveze și să pună în valoare patrimoniul cultural românesc cu ajutorul fondurilor externe alocate de Norvegia, Islanda și Liechtenstein - 34 de milioane de euro, a declarat ministrul Culturii, Natalia Intotero, miercuri, la conferința de presă prilejuită de închiderea Programului RO-CULTURA.
Gorj: Hora de pomană, organizată a doua zi de Paști la Tismana
Hora de pomană, un obicei vechi, va fi organizată în a doua zi de Paști în orașul Tismana, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, Ionuț Bordeiași. Potrivit acestuia, hora de pomană are un caracater deosebit, fiind spe
Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite
Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î
Instituțiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Paști
Unitățile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) vor fi închise de Paști, conform unui anunț făcut miercuri. Potrivit paginii de Facebook a MMB, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Palatul Suțu, Muzeul 'Theodor Aman', Casa 'Filipescu-Cesianu', Muzeul 'George Severeanu', Muzeul 'Victor Babeș'
Muzeul Național de Artă al României - închis de Paști
Muzeul Național de Artă al României și instituțiile muzeale satelit - Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady - vor fi închise de Paști. Potrivit site-ului MNAR, programul în perioada Sărbătorilor Pascale este următorul: * Sediul central și muzeele-satelit: închise în zilele de 18, 19 și 20 apri
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhi
Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB
Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s
CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă
Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.
CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial
Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie
Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei
Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a
A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a