O nouă brățară dacică de aur recuperată, prezentată la MNIR; Oberlander-Târnoveanu: Deschide un nou front de investigație

O nouă brăţară dacică de aur braconată din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, recuperată de autorităţile române, a fost prezentată, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), fostul manager al instituţiei muzeale Ernest Oberlander-Târnoveanu declarând că aceasta nu face parte din brăţările urmărite până acum, ceea ce deschide un nou front de investigaţie.
"Comparând stocul de imagini din dosarele de anchetă desfăşurate pentru celelalte brăţări, am observat că ea avea doar trei spire complete şi două jumătăţi. Ceea ce ne-a permis să identificăm faptul că nu face parte din brăţările urmărite până acum. Asta deschide un nou front de investigaţie, foarte important. Deci, această brăţară, a paisprezecea, aparţine unui grup pe care până acum nu l-am cunoscut. Mai mult decât atât, pot să vă spun că este o brăţară brută. Ea nu a fost folosită de nicio persoană. În momentul în care era dăruită cuiva, brăţara era adaptată la dimensiunile persoanei respective", a spus Oberlander-Târnoveanu.
În calitate de membru al echipei care a lucrat la recuperarea ei şi ca autor al expertizei acestei brăţări, descoperită în octombrie, pe perioada de final a mandatului acestuia, Oberlander-Târnoveanu a afirmat că, stilistic, artefactul se regăseşte între brăţările din grupul 2, 4, 6, 9, 11 - 13.
"Brăţara este 100% autentică", a precizat Târnoveanu, la finalul unei conferinţe de presă dedicate recuperării celei de-a paisprezecea brăţări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităţilor de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munţilor Orăştiei şi exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000.
"Aceasta pentru că este lucrată cu aceleaşi tehnici şi aceleaşi unelte ca şi celelalte brăţări. Asta poate să se vadă cu ochiul liber, ca să zic aşa, de către orice contraexpertiză. De asemenea, ea deschide o perspectivă pe care până acum nu am bănuit-o: activitatea ilegală de braconaj arheologic şi export ilegal continuă", a spus fostul manager.
El a mai arătat că brăţara cântăreşte 1.286,70 de grame.
"Este cea mai grea brăţară recuperată până acum, dar în dosar avem informaţii despre brăţări care cântăreau chiar şi 1,5 kg. Ca reprezentare, brăţara este polispiralică, are capetele decorate cu plăci, care se termină cu capete de dragon înaripat. În cazul brăţării 14 este un dragon special, o combinaţie dintre o reptilă şi un mamifer. Brăţara are lungimea desfăşurată de 1,81 m, fiind printre cele mai lungi dintre cele care au fost recuperate, cea mai lungă având 2,88 m, dar majoritatea au dimensiuni mai mici. Este lucrată cu aceeaşi tehnică şi cu aceleaşi unelte ca şi brăţările recuperate până acum. (...) Modelajul seamănă mai degrabă nu cu tehnica bijutierilor, ci cu tehnica fierarilor. Deci, aurul era la curtea acestui rege care a comandat brăţările - că fără îndoială este vorba de comenzi regale - în cantitate atât de mare, încât îşi puteau permite să facă piese masive, nu goale pe dinăuntru cum erau bijuteriile romane, greceşti sau celtice", a spus Târnoveanu.
Fostul manager a mai informat că în acest caz, la decorare, mai întâi s-au făcut şapte palmete cu un poanson, despre care fostul manager a afirmat că este identic cu acela cu care s-au lucrat brăţările 4, 9 şi 13. Acest lucru este foarte important, pentru că arată că toate provin din acelaşi atelier, din grupul unui aceluiaşi meşter şi constituie un element important în dovedirea autenticităţii piesei, în condiţiile în care se înrudeşte cu alte piese, fie din punct de vedere stilistic, fie din punctul de vedere al amprentei lăsate de poanson.
Totodată, analizele făcute la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" dovedesc că metalul este aliaj natural de aur, argint şi cupru, materia brută rezultată din spălarea nisipurilor aurifere şi din culegerea de pepite.
"Brăţara datează din mijlocul celei de-a doua jumătăţi a Secolului întâi înainte de Hristos şi face parte din seria a doua de dezvoltare cronologică a artei metalelor preţioase la daci. Este, probabil, cea mai tipică bijuterie dacică, care îi deosebeşte pe daci de orice alte civilizaţii contemporane. Deci acest tip de brăţări, ca şi inelele, (...) sunt cele mai autentice şi mai elocvente de bijuterii dacice. Nu au fost imitate niciodată în metale comune. Ele să găsesc doar în argint, argint aurit, dar niciodată în cupru sau în alte metale. Ceea ce dovedeşte că folosirea lor a fost foarte redusă ca timp, o generaţie, poate cel mult două", a adăugat Târnoveanu.
Procurorul Nadia Ciocoiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a dezvăluit faptul că brăţara prezentată este o piesă necunoscută anterior autorităţilor.
"Fotografia sa nu figura în bazele de date internaţionale, iar informaţiile despre existenţa ei au devenit publice abia în momentul recuperării. A fost predată, relativ recent, de către un cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, care a cooperat pe deplin cu autorităţile, prin intermediul Poliţiei Române, în vederea predării piesei către Muzeul Naţional de Istorie", a precizat procurorul.
Ea a menţionat că această recuperare "se înscrie într-o linie de continuitate cu activităţile judiciare declanşate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia începând cu anul 2007, când autorităţile române, în cooperare cu experţi internaţionali, au reuşit să obţină repatrierea primului lot de patru brăţări dacice".
"Aceste demersuri au constituit un moment de referinţă pentru modul în care România a început să abordeze sistematic problema braconajului arheologic şi a traficului internaţional de bunuri culturale. Până în anul 2013, eforturile autorităţilor judiciare, sprijinite de structurile de investigaţie ale Poliţiei Române şi de colaborarea cu parteneri internaţionali, au dus la recuperarea a încă nouă brăţări, astfel că, până la momentul predării prezentei brăţări, în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României este regăseau 13 dintre cele 24 de piese cunoscute ca făcând parte din acest tezaur excepţional", a mai spus procurorul Nadia Ciocoiu.
Alături de managerul MNIR, dr. Ovidiu Ţentea, amfitrionul evenimentului, au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Timiş şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, instituţii care au colaborat la recuperarea preţiosului artefact.
Potrivit MNIR, până în prezent, s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu înstrăinate ilegal. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu numeroase bunuri precum: brăţări dacice regale din aur, podoabe dacice din argint, monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier, două tabulae din bronz care conţin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea). AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas