O nouă brățară dacică de aur recuperată, prezentată la MNIR; Oberlander-Târnoveanu: Deschide un nou front de investigație

O nouă brăţară dacică de aur braconată din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, recuperată de autorităţile române, a fost prezentată, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), fostul manager al instituţiei muzeale Ernest Oberlander-Târnoveanu declarând că aceasta nu face parte din brăţările urmărite până acum, ceea ce deschide un nou front de investigaţie.
"Comparând stocul de imagini din dosarele de anchetă desfăşurate pentru celelalte brăţări, am observat că ea avea doar trei spire complete şi două jumătăţi. Ceea ce ne-a permis să identificăm faptul că nu face parte din brăţările urmărite până acum. Asta deschide un nou front de investigaţie, foarte important. Deci, această brăţară, a paisprezecea, aparţine unui grup pe care până acum nu l-am cunoscut. Mai mult decât atât, pot să vă spun că este o brăţară brută. Ea nu a fost folosită de nicio persoană. În momentul în care era dăruită cuiva, brăţara era adaptată la dimensiunile persoanei respective", a spus Oberlander-Târnoveanu.
În calitate de membru al echipei care a lucrat la recuperarea ei şi ca autor al expertizei acestei brăţări, descoperită în octombrie, pe perioada de final a mandatului acestuia, Oberlander-Târnoveanu a afirmat că, stilistic, artefactul se regăseşte între brăţările din grupul 2, 4, 6, 9, 11 - 13.
"Brăţara este 100% autentică", a precizat Târnoveanu, la finalul unei conferinţe de presă dedicate recuperării celei de-a paisprezecea brăţări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităţilor de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munţilor Orăştiei şi exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000.
"Aceasta pentru că este lucrată cu aceleaşi tehnici şi aceleaşi unelte ca şi celelalte brăţări. Asta poate să se vadă cu ochiul liber, ca să zic aşa, de către orice contraexpertiză. De asemenea, ea deschide o perspectivă pe care până acum nu am bănuit-o: activitatea ilegală de braconaj arheologic şi export ilegal continuă", a spus fostul manager.
El a mai arătat că brăţara cântăreşte 1.286,70 de grame.
"Este cea mai grea brăţară recuperată până acum, dar în dosar avem informaţii despre brăţări care cântăreau chiar şi 1,5 kg. Ca reprezentare, brăţara este polispiralică, are capetele decorate cu plăci, care se termină cu capete de dragon înaripat. În cazul brăţării 14 este un dragon special, o combinaţie dintre o reptilă şi un mamifer. Brăţara are lungimea desfăşurată de 1,81 m, fiind printre cele mai lungi dintre cele care au fost recuperate, cea mai lungă având 2,88 m, dar majoritatea au dimensiuni mai mici. Este lucrată cu aceeaşi tehnică şi cu aceleaşi unelte ca şi brăţările recuperate până acum. (...) Modelajul seamănă mai degrabă nu cu tehnica bijutierilor, ci cu tehnica fierarilor. Deci, aurul era la curtea acestui rege care a comandat brăţările - că fără îndoială este vorba de comenzi regale - în cantitate atât de mare, încât îşi puteau permite să facă piese masive, nu goale pe dinăuntru cum erau bijuteriile romane, greceşti sau celtice", a spus Târnoveanu.
Fostul manager a mai informat că în acest caz, la decorare, mai întâi s-au făcut şapte palmete cu un poanson, despre care fostul manager a afirmat că este identic cu acela cu care s-au lucrat brăţările 4, 9 şi 13. Acest lucru este foarte important, pentru că arată că toate provin din acelaşi atelier, din grupul unui aceluiaşi meşter şi constituie un element important în dovedirea autenticităţii piesei, în condiţiile în care se înrudeşte cu alte piese, fie din punct de vedere stilistic, fie din punctul de vedere al amprentei lăsate de poanson.
Totodată, analizele făcute la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" dovedesc că metalul este aliaj natural de aur, argint şi cupru, materia brută rezultată din spălarea nisipurilor aurifere şi din culegerea de pepite.
"Brăţara datează din mijlocul celei de-a doua jumătăţi a Secolului întâi înainte de Hristos şi face parte din seria a doua de dezvoltare cronologică a artei metalelor preţioase la daci. Este, probabil, cea mai tipică bijuterie dacică, care îi deosebeşte pe daci de orice alte civilizaţii contemporane. Deci acest tip de brăţări, ca şi inelele, (...) sunt cele mai autentice şi mai elocvente de bijuterii dacice. Nu au fost imitate niciodată în metale comune. Ele să găsesc doar în argint, argint aurit, dar niciodată în cupru sau în alte metale. Ceea ce dovedeşte că folosirea lor a fost foarte redusă ca timp, o generaţie, poate cel mult două", a adăugat Târnoveanu.
Procurorul Nadia Ciocoiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara a dezvăluit faptul că brăţara prezentată este o piesă necunoscută anterior autorităţilor.
"Fotografia sa nu figura în bazele de date internaţionale, iar informaţiile despre existenţa ei au devenit publice abia în momentul recuperării. A fost predată, relativ recent, de către un cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, care a cooperat pe deplin cu autorităţile, prin intermediul Poliţiei Române, în vederea predării piesei către Muzeul Naţional de Istorie", a precizat procurorul.
Ea a menţionat că această recuperare "se înscrie într-o linie de continuitate cu activităţile judiciare declanşate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia începând cu anul 2007, când autorităţile române, în cooperare cu experţi internaţionali, au reuşit să obţină repatrierea primului lot de patru brăţări dacice".
"Aceste demersuri au constituit un moment de referinţă pentru modul în care România a început să abordeze sistematic problema braconajului arheologic şi a traficului internaţional de bunuri culturale. Până în anul 2013, eforturile autorităţilor judiciare, sprijinite de structurile de investigaţie ale Poliţiei Române şi de colaborarea cu parteneri internaţionali, au dus la recuperarea a încă nouă brăţări, astfel că, până la momentul predării prezentei brăţări, în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României este regăseau 13 dintre cele 24 de piese cunoscute ca făcând parte din acest tezaur excepţional", a mai spus procurorul Nadia Ciocoiu.
Alături de managerul MNIR, dr. Ovidiu Ţentea, amfitrionul evenimentului, au fost prezenţi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Timiş şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, instituţii care au colaborat la recuperarea preţiosului artefact.
Potrivit MNIR, până în prezent, s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu înstrăinate ilegal. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu numeroase bunuri precum: brăţări dacice regale din aur, podoabe dacice din argint, monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier, două tabulae din bronz care conţin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea). AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele Academiei Române: Dacă nu fac cercetare fundamentală într-o țară care se respectă, am desființat cercetarea
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat joi că renunțarea la cercetarea fundamentală, într-o țară care se respectă, echivalează cu desființarea cercetării, subliniind că menirea statului este ocrotirea cetățenilor lui. ''Mi s-a spus că asanarea cercetării poate să însemne două lucruri în Rom&aci
Gorj: Turneul Stradivarius - 'Rapsodiile', la Casa Muzeu 'Constantin Brâncuși' de la Hobița pe 14 iunie
Turneul Stradivarius - 'Rapsodiile', dedicat lui George Enescu, va avea loc la Casa Muzeu 'Constantin Brâncuși' de la Hobița pe 14 iunie, anunță, joi, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții CJ Gorj, după recitalul din Capela Sixtină, în fața Papei Leon al XIV-lea, v
Timiș: Vernisajul expoziției 'Fie să renască', eveniment dedicat trupei Phoenix
Vernisajul expoziției 'Fie să renască', un eveniment dedicat trupei Phoenix și care explorează teme precum renașterea, identitatea și arta românească, va avea loc, joi, de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara. Expoziția marchează 50 de ani de la lansarea dublului LP 'Cantafabule', 61 de ani de la adoptarea numelu
Președintele Asociației Prietenii Pinacotecii: Sperăm ca lucrările de renovare la Palatul Dacia România să înceapă la sfârșitul anului
Președintele Asociației Prietenii Pinacotecii București (APPB), Stere Farmache, a atras atenția, miercuri seară, asupra importanței demarării lucrărilor de reabilitare, consolidare și renovare la Palatul Dacia România, ca viitor sediu al Pinacotecii. 'Dorim să tragem un semnal de alarmă și să supunem atenției societății civile import
Iași: Caseta de călătorie a Elenei Cuza, expusă la Palatul Culturii
Caseta de călătorie a Elenei Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va fi expusă în perioada 12 iunie - 7 septembrie în cadrul microexpoziției 'Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei'. Andrei Apreotesei, manager al Palatul Culturii - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași, a declara
Timiș: Sinagoga din cartierul Fabric, casa de rugăciuni și curtea interioară vor fi valorificate ca ansamblu cultural
Primăria Municipiului Timișoara (PMT), în parteneriat cu World Monuments Fund (WMF), a început procesul de elaborare a temei de proiectare pentru reactivarea fostei Sinagogi din Fabric din oraș, prin transformarea în spațiu pentru cultură și comunitate. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de PMT, demersul are l
Hrisovul de închinare a Mănăstirii Galata Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim - Exponatul lunii iunie, la MNIR
Hrisovul lui Radu Mihnea de închinare a Mănăstirii Galata Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim poate fi admirat, începând de miercuri, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în cadrul micro-expoziției 'Exponatul lunii'. Potrivit unui comunicat al MNIR, un document excepțional care face parte din
Spectacolul 'Nabucco' de Verdi - miercuri, la Opera bucureșteană, un omagiu adus Zilei Victoriei Revoluției de la 1848
Opera 'Nabucco', de Giuseppe Verdi, va fi prezentată, miercuri, de la ora 18:30, pe scena Operei Naționale București, pentru a omagia Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești. Potrivit unui comunicat al ONB, spectacolul este organizat sub autoritatea Guvernului și este dedicat Zilei Victoriei Revoluției de la 1848 și a Demo
Patriarhul Daniel și-a exprimat tristețea după tragicul eveniment de la Graz
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, marți, un mesaj Administratorului apostolic al Arhiepiscopiei de Viena, Josef Grunwidl, în care și-a exprimat tristețea în urma tragicului eveniment, din incinta unei școli din Graz, unde 10 persoane au fost ucise și alte câteva rănite. 'Am primit, cu multă t
'Jurnalismul față în față cu dezinformarea' - dezbatere organizată de UZPR; Sorin Stanciu: Fake news se cheamă minciună
Amenințările reprezentate de dezinformare și modalitățile de răspuns, aplicarea deontologiei jurnalistice în contextul rețelelor sociale și importanța educației media în dezvoltarea gândirii critice a tinerilor au constituit temele dezbaterii 'Jurnalismul față în față cu dezinformarea', desfășurată, marți, la Sala Radio, în organ
Bistrița-Năsăud: Document de la 1470 semnat de Matei Corvin, considerat pierdut de peste 130 ani, regăsit la Arhive
Un document de la 1470 semnat de regele Ungariei, Matthias Corvinus (Matei Corvin), pe care istoricii îl considerau pierdut de peste 130 de ani, a fost găsit, recent, printre documentele vechi deținute de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, fiind expus, marți, la sediul instituției, cu prilejul Zilei Internaționale a Arhivelor.
Cluj: Peste 20.000 de participanți la Jazz in the Park
Peste 20.000 de persoane au fost prezente în cele trei zile ale festivalului Jazz in thr Park, a cărui a 13-a ediție a avut loc, în perioada 5-7 iunie, în Paracul Etnografic 'Romulus Vuia' din Cluj-Napoca. 'Jazz in the Park 13 - a daytime festival - a fost o ediție cu mult soare, la propriu și la figurat. Primul f
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de binecuvântare și încurajare pentru elevii aflați în perioada examenelor
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a transmis, marți, un mesaj de binecuvântare și încurajare pentru elevii aflați în perioada examenelor, în care îi îndeamnă pe părinți și profesori, dar și pe preoții din parohii să le ofere tot suportul sufletesc și susținerea concretă. '
Emisiunea filatelică 'Banatul Montan' - de joi, în magazinele Romfilatelia
Emisiunea filatelică 'Banatul Montan', compusă din patru mărci poștale, o coliță filatelică dantelată și un plic 'prima zi', va fi introdusă în circulație joi, anunță Romfilatelia. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, emisiunea filatelică ilustrează sugestiv în imaginile acestora o mică parte din frumusețile neasemuite
Corpul de Control al Ministerului Culturii, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a dispus, marți, trimiterea Corpului de Control al ministerului la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, după ce presa a relatat despre organizarea unui eveniment privat în incinta instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, marți, AGERPRES, la nivelul ministerului nu a exist