Bihor: Soprana Angela Gheorghiu - în spectacol extraordinar la Oradea, pe 14 iunie, după 7 ani fără concerte în România

Soprana Angela Gheorghiu va susţine, după şapte ani, un concert extraordinar în România, la Oradea, pe 14 iunie, în prima zi a Festivalului Sounds of Oradea (14 - 16 iunie), sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras, ea afirmând miercuri, într-o conferinţă de presă, că este absolut natural ca artiştii români să promoveze muzica ţării de unde au primit "educaţie, viaţă, iubire, tradiţie".
"Suntem extrem de mândri să prezentăm oaspeţii din acest an. Ne facem griji pentru următoarele ediţii ale festivalului, deoarece după invitaţii de acum, va fi o provocare să menţinem la acelaşi nivel calitatea actului artistic. Noi credem că doar calitatea este cheia legăturii cu publicul. Este într-adevăr un vis devenit realitate cu Angela aici. Ea este una dintre cele mai importante soprane din istoria operei", a spus dirijorul David Gimenez Carreras, în conferinţa de presă.
Programul de arii şi duete celebre din opere va fi susţinut, în aer liber, în Piaţa Unirii, împreună cu tenorul Teodor Ilincăi, orchestra Filarmonicii de stat orădene, sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras, care este şi directorul acestui festival, ajuns la ediţia a treia.
"Mai întâi trebuie să amintesc un lucru foarte important. Eu şi maestrul David Carreras ne cunoaştem de-o viaţă. De foarte mulţi ani am avut concerte împreună, cu diferite ocazii din cele mai grozave, în vremuri splendide în lume. A fost foarte surprinzător să primesc o invitaţie în ţara mea, invitaţie pe care o primesc foarte rar şi de şapte ani eu nu am mai concertat în România. Iată-mă-s! (...) Mi-aş pune în ramă, dacă aş avea, un prim contract cu o instituţie artistică din România. Înţelegeţi la ce mă refer. Încă nu am aşa ceva. Eu cânt de la vârsta de 18 ani, faceţi voi socoteli, dar niciodată eu nu am semnat un contract cu o instituţie artistică din România. O mai aştept. Dar aici suntem veniţi cu toată inima, motivaţia este pozitivă, rămân în starea asta şi mă bucur sincer că suntem la Oradea", a declarat soprana Angela Gheorghiu.
Despre tenorul Teodor Ilincăi, dirijorul David Gimenez Carreras a menţionat că deşi nu a atins încă un nivel de popularitate atât de mare precum cel al sopranei Angela Gheorghiu, este "un tenor fantastic, un partener foarte bun de concert, un cântăreţ excelent".
Potrivit acestuia, repertoriul a fost astfel realizat încât să atingă, cu emoţie, un public cât mai larg şi va cuprinde, desigur, şi lucrări compuse de autori români.
Şi soprana Angela Gheorghiu a declarat că este fericită să cânte împreună cu tenorul Teodor Ilincăi, cu care a mai colaborat.
"Cea mai mare onoare este să cânt cu cea mai cunoscută soprană a zilelor noastre. Angela ne mai cântă şi ne încântă, dar este deja în istoria operei. Şi este altă onoare să fiu dirijat de un dirijor care a dirijat cele mai mare voci din lumea asta, dintre care să amintesc doar pe Jose Carreras, un idol pentru mine", a spus Teodor Ilincăi.
Tenorul a dori să precizeze că nici nu visează la reputaţia artistei Angela Gheorghiu, pentru că "nu se poate aşa ceva". "Pot să spun că mă simt mândru că sunt român, în general. Dar cel mai mult mă simt mândru să fiu român când cânt cu Angela. Pentru că ea a dus numele României peste tot", a afirmat tenorul.
"Eu nu fac ceva original. Trebuie să ştiţi. La toţi colegii mei, artiştii lirici, indiferent de naţionalitate, există un fenomen foarte interesant. În momentul când tu îţi cânţi muzica poporului tău, ai un alt parfum, parcă te transformi, se întâmplă ceva. Şi publicul străin reacţionează uimitor. Şi colegii mei străini fac exact acelaşi lucru pe care îl fac şi eu. Este absolut natural ca noi, artiştii, să promovăm muzica ţării de unde am primit educaţie, viaţă, iubire, tradiţie. Şi mai ales susţinere. Familia, profesorii, toţi oamenii din jur, până am ajuns la Bucureşti, au fost altfel cu mine. Pentru că eram un copil deosebit, toţi voiau să mă ajute. Sunt recunoscătoare", a adăugat soprana.
Tenorul a intervenit afirmând că ar fi şi mai recunoscători dacă ar primi această recunoaştere din partea instituţiilor din România care, de prea multe ori,"ignoră artiştii uriaşi pe care îi are România şi care fac nişte cariere extraordinare în lume".
Amintirile au zburat, prin întrebările ziariştilor, către decoraţia regală "Nihil Sine Deo", primită din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor româneşti peste hotare, pe care Angela Gheorghiu o consideră "o mare onoare".
"Spre norocul meu, am avut ocazia să-l cunosc pe majestatea sa, Regele Mihai. Ca să spun drept, noi am fost şi vecini pentru 18 ani, în Elveţia. Ne-am întâlnit în diferite ocazii, dar faptul că s-a gândit să mă invite în România şi să-mi ofere acest titlu onorific şi mai ales din mâinile sale... Prezenţa sa în România, oriunde s-ar fi dus, ne făcea să ne simţim de o extraordinar de mare clasă. Şi ce m-a impresionat întotdeauna a fost modul de a se comporta, atât de firesc şi atât de normal. Eu având ocazia, în aceleaşi condiţii, să cunosc pe toţi regii, preşedinţi din toată lumea. Şi am fost în casele lor. Am fost întotdeauna impresionată de naturaleţea, umilinţa aş putea să spun, cu care familia regală îşi primea oamenii care le veneau în casă şi mai ales când acordau câte o decoraţie, un ordin sau recunoştinţă. Pentru mine a fost o mare onoare. Am mai primit şi Steaua României, prin poştă, dar asta este un alt subiect." a povestit soprana Angela Gheorghiu.
Concertul sopranei Angela Gheorgiu va avea loc vineri, de la ora 20,30, în Piaţa Unirii.
Cea de-a treia ediţie a festivalului internaţional Sounds of Oradea va mai cuprinde sâmbătă şi duminică alte două spectacole de excepţie.
Concertul The Prague Cello Quartet - un ansamblu remarcabil format din patru muzicieni talentaţi, absolvenţi ai unor academii muzicale prestigioase, va fi susţinut sâmbătă, tot de la ora 20,30, la Filarmonica de Stat, şi va include interpretări unice ale unor piese clasice, dar şi coloane sonore, jazz, rock şi pop.
Opera Naţională din Sofia va închide cea de-a treia ediţie Sounds of Oradea Festival, cu un spectacol de balet plin de graţie şi emoţie, susţinut de balerini apreciaţi în toate colţurile lumii. Spectacolul are loc în 16 iuni, de la ora 20,30, în Piaţa Unirii.
Biletele şi abonamentele pentru spectacole sunt puse în vânzare online, pe platforma bilete.ro şi la casieria Filarmonicii de Stat Oradea.
Sounds of Oradea Festival (SO Festival) este un eveniment conceput şi organizat de către Visit Oradea (Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune) şi Primăria Municipiului Oradea. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) EUGENIA PASCA / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo
Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d
UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025
Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita
Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'
Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii
Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud
AUTORI CONTEMPORANI/Lora Nenkovska: 'Literatura română merită să fie cunoscută în profunzime'
Literatura română contemporană pare să fie mai bine integrată în circuitul internațional, atât datorită sprijinului instituțional constant, cât și promovării prin festivaluri, traduceri, rezidențe, reviste, dezbateri publice, declară Lora Nenkovska, traducătoare și lector de limba și literatura română la Universitatea 'Kliment Ohrids
REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități
Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo
Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu
Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului
Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici
Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă
Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili
Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex
Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări
Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace
Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural
Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,
Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025
Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.