logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități

Image

Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare.

Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de localități, de la cele mai mari orașe până la cele mai mici sate din România, și care invită publicul să descopere creațiile lui William Shakespeare într-o manieră modernă, accesibilă și inedită.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


Actrița Bianca Holobuț este parte a acestui turneu despre care spune că permite un altfel de contact cu publicul.

'Caravana aduce creația lui Shakespeare, în principal, mai aproape de zonele care nu au acces ușor la ceea ce înseamnă cultură. Iată, sonetele lui Shakespeare au răsunat deja în câteva localități, în câteva orașe și comune, și a fost o experiență extraordinară. (...) Ne bucurăm tare mult că reușim să ne întâlnim cu oamenii într-un asemenea cadru. Cred că e foarte important ca teatrul să iasă din săli și să meargă spre oameni', afirmă actrița, pentru care una din reprezentanții a venit cu o surpriză foarte plăcută.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


S-a întâmplat în comuna Bala, din județul Mehedinți. 'Am avut recitalul de sonete. Uitându-mă în public, o doamnă de acolo a rostit cu mine un prim sonet al lui Shakespeare, ceea ce m-a încântat extraordinar - am crezut că poate e vreunul dintre preferatele dumneaei și l-a reținut. Ei bine, nu, surpriza a fost cu atât mai mare cu cât doamna din public a recitat aproape toate sonetele lui Shakespeare cu noi, deci le știa pe de rost. A fost o încântare. Cred că oamenii se preocupă cu atât mai mult de cultură, cu cât accesul lor nu e atât de facil spre ceea ce înseamnă un eveniment cultural', mărturisește Bianca Holobuț.

Colega sa, actrița Diana Petec, are o misiune complexă în acest turneu. Ea interpretează nu mai puțin de 11 personaje într-un singur spectacol. Efortul de concentrare este maxim, la fel ca și jocul într-un spațiu neconvențional.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


'E plăcut, e frumos când vedem zâmbetele pe fața oamenilor și suntem atât de bucuroși pentru faptul că aducem teatrul chiar pe stradă sau în parcare sau oriunde. (...) Cu toții muncim în egală măsură, ne ajutăm, pentru că înainte de toate suntem un grup foarte frumos de oameni, ne simpatizăm foarte mult unii pe ceilalți. E foarte importantă susținerea pe care o primim unii de la ceilalți, iar tranziția cumva e pe repede înainte, nu prea o simți neapărat. Pur și simplu îți pui costumul pe tine, tragi o gură de aer și... începem. E plăcută tranziția asta, cumva îți dă libertatea să te joci foarte mult și să experimentezi tot felul de lucruri pe care, poate, având un singur rol, nu ai avea cum să le faci', este de părere Diana Petec.

Alături de actori se află regizorul Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național 'Marin Sorescu' din Craiova și managerul de proiect al caravanei. Se deplasează cu echipa caravanei pentru că dorește să ia aibă un contact direct cu publicul.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


'Ideea este de a duce cultura în cât mai multe locuri, dar mai ales în locuri unde ea este inaccesibilă, unde oamenii nu au foarte des posibilitatea de a vedea un spectacol, un concert, unde nu au o bibliotecă bine pusă la punct. Până în momentul de față, simțim că am făcut câțiva pași în sensul ăsta. Trupa e foarte fericită și am văzut-o simțindu-se foarte bine alături de oameni. Se pare că energia pe care vrem noi să o transmitem, energia Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, se propagă. Prietenia pe care încercăm să o legăm între comunitățile din țară și noi, sperăm că va fi de cât mai lungă durată', spune regizorul Vlad Drăgulescu.

Cum e ca o trupă de actori profesioniști să joace în fața unui public atât de divers, cum este cel care participă la spectacolele în aer liber?

'Este minunat. Am fost la Schela (în județul Gorj, n.red.), unde plouase toată dimineața, oamenii erau un pic circumspecți: se mai ține, nu se mai ține. Când am ajuns noi în sat, s-a oprit ploaia și ușor, ușor, a ieșit și soarele. S-a uscat un pic iarba, oamenii au început să vină și, fiind și undeva mai sus, pe un platou, era o atmosferă ca de studio, nici nu simțeai că ești în aer liber, simțeai că ești undeva într-o sală de teatru, nu se auzea nici musca. (...) Senzația de utilitate este cea mai mare într-un astfel de spațiu. Atunci când reușești să atragi atenția într-un loc total neconvențional, atunci cu adevărat cred că energia este foarte puternică și cred că naște în actori niște resurse de care habar nu aveau că există în ei', a conchis regizorul Vlad Drăgulescu.

Până pe 14 septembrie, 'Caravana Shakespeare - peste tot' își propune să aducă în fața publicului, la fiecare oprire, ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete intinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus', evenimente în aer liber, cu acces gratuit pentru spectatori.

 


Foto: (c) Sorin Blada / AGERPRES


Proiectul este o inițiativă culturală și educațională unică a Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova (FISC), organizat de Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova și Fundația Shakespeare.

Caravana a fost prezentă luni după-amiază în parcarea unui centru comercial din Deva, iar marți actorii vor juca în fața oamenilor din comuna Pui, din județul Hunedoara. Vor urma spectacole în Timișoara, Balinț și Arad, programul fiind disponibil la adresa : http://caravana.shakespearefestival.online/. AGERPRES/(A, AS - redactor: Sorin Blada, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 207

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 29-04-2025 16:10

UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita

Cultura - Media 29-04-2025 14:45

Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'

Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici

Culte 29-04-2025 14:18

Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală

Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar

Cultura - Media 29-04-2025 14:05

Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii

Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud

Cultura - Media 29-04-2025 12:53

Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu

Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz

Culte 29-04-2025 12:14

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 29-04-2025 08:30

Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace

Cultura - Media 28-04-2025 15:12

Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural

Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,

Cultura - Media 28-04-2025 14:21

Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025

Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Cultura - Media 28-04-2025 13:03

Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București

Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul

Cultura - Media 28-04-2025 12:48

Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai

Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c