logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Rochii, accesorii şi cosmetice din anii '70 - '80, în expoziţia "Moda în comunism" de la Muzeul Judeţean

Image

Rochii de zi şi de seară, fuste, bluze, încălţăminte, accesorii şi cosmetice din anii '70 - '80 pot fi văzute începând de joi şi până la finalul lunii iulie, la Muzeul Judeţean Olt, în cadrul expoziţiei "Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganţă".

Expoziţia, al cărei curator este muzeograful Claudia Balaş de la Muzeul Judeţean Olt, este organizată în parteneriat cu Muzeul Judeţean Buzău, în patrimoniul căruia se află multe dintre piese şi propune publicului o incursiune în timp pentru a arăta că indiferent de vicisitudini, femeia a ştiut să îşi păstreze eleganţa şi frumuseţea.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



"Am vrut să aducem această expoziţie la Slatina pentru a propune publicului vizitator o incursiune înapoi în timp, pentru a trezi anumite amintiri, de ce nu nostalgie şi de a sublinia faptul că indiferent de vicisitudinile vremii, în perioada anilor '70 - '80, femeia a ştiut să îşi păstreze această latură a eleganţei, a frumuseţii. Piesele care predomină în expoziţie sunt cele vestimentare, rochii de zi, ţinute de zi, dar şi rochiile de ocazie, ţinute care se confecţionau în cadrul caselor de modă, pe comandă. Erau acele ateliere, vestitele ateliere de croitorie, care erau destul de numeroase în mediul urban şi acolo puteai să-ţi comanzi anumite rochii sau ce alte piese vestimentare doreai să lucrezi", a declarat, pentru AGERPRES, Claudia Balaş.

Pentru a fi în pas cu moda, femeile din România se inspirau din reviste de modă străine, multiplicau tiparele prezentate şi de multe ori îşi confecţionau singure acasă, la propria maşină de cusut, ţinutele dorite.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



"Cum am spus, chiar dacă erau anumite restricţii, se făcea rost întotdeauna de o revistă de modă, vestitele cataloage Neckermann care se plimbau din mână-mână, circulau. Ele erau primite de către cei care aveau rude plecate în străinătate, cu precădere în vestul Europei şi le împrumutau colegilor, cunoştinţelor, prietenilor şi de acolo se inspirau şi le confecţionau. De acolo se confecţionau acele ţinute care trebuiau să fie cumva altfel, pentru că totdeauna femeia a dorit să fie diferită faţă de restul comunităţii. Pe lângă aceste obiecte vestimentare, am 'piperat' expoziţia cu diferite accesorii, produse de cosmetică, bijuterii, ceasuri. Avem şi două - trei perechi de încălţăminte. Sperăm că această expoziţie să atragă cât mai mult femeile din Slatina, care poate vor să-şi amintească de ţinutele pe care le purtau în tinereţe şi materialele pe care le găseau la raioanele de metraj din magazinele ce comercializau aceste tipuri de produse", a adăugat Claudia Balaş.

Comunismul a impus restricţii şi în privinţa ţinutelor, atât pentru că materialele de calitate erau direcţionate spre export, dar şi pentru că nu era acceptată afişarea luxului.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



"În perioada respectivă, cel puţin în perioada anilor '80, nu mai trebuia, era interzisă afişarea luxului, a bogăţiei şi materialele foarte bune, pentru că industria noastră textilă producea materiale de înaltă calitate, toate acestea erau direcţionate către export, iar pentru uzul intern se comercializau tot felul de materiale care nu aveau acea calitate superioară, dar cu toate astea şi un material chiar dacă nu este de calitate, nu are un impact vizual care să te atragă, contează foarte mult pentru ce îl foloseşti, ce formă îi dai. Erau şi în perioada comunistă creatori de modă, existau designeri români", a mai spus Claudia Balaş.

Muzeograful a punctat că în Slatina a funcţionat o fabrică mare de producere a ţesăturilor, la Scorniceşti o fabrică de confecţii, însă produsele de calitate erau exportate şi numai o parte erau destinate pieţei interne şi, de multe ori, pentru produsele de calitate care erau puţine se ajungea în situaţia de a fi date "pe sub mână".

"La Slatina aveam o fabrică foarte mare unde se produceau materiale textile, ţesături, era axată pe filatură de bumbac, dar produceau şi altfel de materiale ce puteau fi folosite ca materiale pentru rochii de ocazie, ajungeau şi pe piaţa internă dar în cantităţi oarecum reduse. În perioada anilor '80, de exemplu la fabrica de la Scorniceşti se lucrau haine din materiale ţesute, dar şi materiale tricotate şi acolo exista un magazin al fabricii unde puteai să cumperi la preţ de producător, dar se dădeau foarte mult pe sub mână pentru că nu existau pe piaţă şi toată lumea dorea, dar marea parte a producţiei, grosul producţiei, mergea la export. Produsele care se realizau în aceste fabrici, în aceste ţesătorii, aveau calitate, bumbacul, poplinul care se găsea aici nu era un material preţios, dar totuşi avea o calitate. Dar perioada anilor '70-'80, perioadă pe care o reliefează expoziţia, nu era o perioadă în care era permis (purtarea unor ţinute scumpe n.r.) şi dacă nu era permisă, foarte greu îndrăzneai, trebuia să fii o temerară ca femeie să îţi confecţionezi o rochie dintr-un material care să arate că 'vai, ia uite ce material scump!', bogăţie, opulenţă", a mai spus muzeograful.

 

Foto: (c) Cristina Matei/AGERPRES



Din puţinele materiale pe care le aveau la îndemână, cu modele obţinute din reviste străine împrumutate de la rude, prieteni sau cunoştinţe, femeile îşi confecţionau acasă, la propriile maşini de cusut, rochii şi ţinute moderne.

"Da, trebuia să fim toţi în uniforme, aşa era ideologia partidului la acea vreme şi, într-adevăr, ce găseai pe piaţă, cu aia lucrai. Multe femei aveau acasă propria maşină de cusut, maşina de cusut 'Ileana', apoi 'Monica'. (...) Aveai o maşină de cusut acasă şi orice femeie îşi făcea lenjerie, feţe de masă, îşi confecţiona ţinutele, rochiile, fustele pentru că aveau acces, se mai găseau revistele Burda, aşa cum ajungea şi Neckermann, aşa se plimba prin rândul femeilor din România revista asta Burda care îţi prezenta modelele îmbrăcate de manechin şi apoi la mijloc găseai câteva foi foarte mari, conform unei legende puteai să-ţi scoţi tiparul, tipar care se putea multiplica. Era tipar de la o mărime mai mică la o mărime mai mare, era pentru trei-patru dimensiuni. Şi atelierele de croitorie, casele de modă primeau comenzi, dar veneau pe piaţă şi cu produse ale lor", a explicat Claudia Balaş.

În expoziţie se află şi mai multe rochii mini, în culori vibrante, cât şi rochii de seară lungi, cu paiete, ţinute de zi în culori pastelate cât şi costume sobre şi haine de iarnă groase, emblematice pentru perioada menţionată. Totodată, sunt expuse bijuterii, accesorii pentru păr şi pentru haine, o maşină de cusut, produse de mercerie, încălţăminte, produse cosmetice. AGERPRES / (A - autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici

Cultura - Media 24-04-2025 13:29

Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma

Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi

Culte 24-04-2025 12:40

Vaslui: Slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor Ioachim, la 16 ani de la trecerea sa la cele veșnice

O slujbă de pomenire pentru fostul episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, trecut la cele veșnice în urmă cu 16 ani, a avut loc, joi, la Catedrala Episcopală din Huși. 'Episcopul Ioachim Mareș a fost cel care a reînnodat, în anul 1996, șirul ierarhilor din străvechiul scaun episcopal de la Huși, după ce în 1949 regimul a

Cultura - Media 24-04-2025 12:35

Regizorul Dan Pița va primi Premiul întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo

Regizorul și scenaristul Dan Pița, personalitate marcantă a cinematografiei românești, va primi Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a 19-a ediție a Galei Premiilor GOPO care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național 'I.L. Caragiale', informează site-ul premiilegopo.ro.

Cultura - Media 24-04-2025 12:06

A XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică - între 2 iulie și 13 august, la Ateneul Român

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema 'Maeștri și Capodopere' va avea loc în perioada 2 iulie - 13 august, la Ateneul Român din Capitală, informează un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Festivalul propune, în fiecare miercuri seară și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30, o

Cultura - Media 23-04-2025 16:19

ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema 'București. Împreună'

Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB lansează sesiunea de finanțare nerambursabilă cu tema centrală 'București. Împreună', dedicată susținerii sectorului cultural independent și creativ din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, programul face parte din schema de finanțare 2025 prin care ARCUB încuraje

Cultura - Media 23-04-2025 15:35

Președintele Academiei: Lectura a devenit rara avis în școala românească; fără ea ne pierdem esența umană

Președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, a deplâns, miercuri, absența lecturii în școala românească și a pledat pentru bibliotecă și pentru lectura de orice fel, de la cartea clasică, până la cea electronică. 'Astăzi, lectura a devenit, din păcate, rara avis în școala românească. Elevii nu mai văd &