logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

24 Ianuarie/Iaşi: Clădirea în care s-a decis candidatura lui Cuza la domnia Moldovei, redeschisă publicului

Image

Clădirea în care s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, a fost redeschisă publicului, marţi, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

La eveniment au fost prezenţi şi eurodeputaţii Rareş Bogdan, Vasile Blaga, Vlad Motreanu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Lucian Bode, secretar general al PNL şi fost ministru al Afacerilor Interne, rectorii universităţilor din Iaşi şi reprezentanţi ai mediului academic.

Nicolae Ciucă a apreciat că Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, proaspăt renovat, este pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi de ceea ce s-a întâmplat în istoria Unirii României şi istoria dezvoltării ştiinţelor de medicină şi natură.

"Mulţumesc pentru toată activitatea generaţiilor care duc mai departe ceea ce am moştenit de la înaintaşii noştri. (...) Meritaţi un sincer mulţumesc şi un gând de recunoştinţă şi consideraţie pentru tot ceea ce faceţi. (...) Dacă ne întoarcem în urmă cu 165 de ani, la 1859, situaţia nu diferă foarte mult astăzi de modul şi contextul în care s-a întâmplat Unirea. Avem nevoie de stabilitate, de consens, avem nevoie ca toţi cei care au intrat în politică să înţeleagă nevoia de a ne aşeza calm, liniştit, la masa dialogului, la argumente şi soluţii pentru ceea ce putem face împreună şi să facem cu adevărat tot ceea ce nu am reuşit, dar putem să facem unii împreună cu ceilalţi. Dumneavoastră aţi ales să faceţi educaţie iar noi trebuie să vă mulţumim, domnilor rectori, domnilor profesori", a afirmat preşedintele Senatului.

La rândul său, după vizitarea muzeului, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că prin intermediul unor astfel de edificii cultural-istorice, "patriotismul şi identitatea se învaţă, se simt".

"Vedem astăzi o redescoperire. Redescoperirea unei clădiri care poartă amprenta a multă istorie, multă cultură şi este un nume pentru educaţie. Avem probabil unul dintre exemplele cele mai palpabile a ceea ce se poate întâmpla atunci când istoria, ştiinţa, educaţia colaborează pentru succesul întregii ţări şi pentru accesul la identitate, la rădăcini, la a învăţa despre cine suntem, cine am fost. Vedem aici o instituţie culturală şi felicit autorităţile locale şi Ministerul Culturii pentru bijuteria care a fost redată circuitului cultural, dar felicit şi cele două universităţi, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, care au colaborat şi colaborează cu Societatea Medicilor şi Naturaliştilor pentru a renaşte acest nou sediu, pentru a aduce educaţia şi ştiinţa mai aproape de copii. Până la urmă, patriotismul şi identitatea se învaţă, se simt. Şi unde mai bine se învaţă acest lucru decât însoţit de cei care pot povesti asta copiilor, decât ajutaţi de universitarii care au atâta cunoaştere a istoriei, culturii şi a ştiinţelor. Sper că foarte mulţi copii vor trece pragul acestui muzeu şi că Şcoala Altfel va avea un nou punct de itinerariu minunat", a spus Ligia Deca.

Ministrul Raluca Turcan a declarat că "activitatea culturală nu trebuie să fie afectată atunci când vorbim cum trebuie să aşezăm mai bine bugetul ţării".

"Din prima zi a mandatului am avut o provocare uriaşă pe care am rezolvat-o cu colegii mei din guvern, din conducerea partidului, dar în acelaşi timp şi oamenii de cultură, şi anume, nicio instituţie de cultură să nu aibă de suferit în momentul în care vorbim de drămuieli, de cheltuieli publice. Activitatea culturală nu trebuie să fie afectată atunci când vorbim cum să aşezăm mai bine bugetul ţării. Şi vă mulţumesc pentru că am primit acest sprijin şi vă felicit că astăzi se deschide publicului larg o nouă instituţie de cultură. O instituţie de cultură care chiar dacă îşi va deschide porţile mai ales către tânăra generaţie, va avea ce să arate, ce să prezinte, va forma tineri încrezători, mândri de ţara lor, tineri care să poată să ducă mai departe steagul performanţei. Am încredere şi toată preţuirea în viaţa culturală pe care acest muzeu o va oferi", a declarat ministrul Culturii.

În cadrul evenimentului, două personalităţi ale culturii ieşene, Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal "Regina Maria", şi prof. univ. dr. Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", au primit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, acordat de preşedintele României, Klaus Iohannis. Cele două distincţii au fost înmânate de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, la propunerea ministrului Raluca Turcan.

Primarul Mihai Chirica a reamintit în discursul său că în ziua de 3 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului în care funcţiona Muzeul de Istorie Naturală, s-a decis alegerea ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza.

"Bucuria noastră a fost cu atât mai mare cu cât am inaugurat acest spaţiu în cadrul manifestărilor prin care celebrăm actul istoric de la 24 ianuarie 1859, întrucât în acest monument istoric s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, eveniment care a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române şi preambulul creării Statului Naţional Unitar Român", a afirmat primarul Chirica.

Fosta casă Rosetti, care este corpul A al Muzeului de Istorie Naturală, a fost construită în secolul XVIII şi este o clădire de patrimoniu.

Construit în stil neoclasic, cu boltă pentru trăsuri şi parter boltit pe arce, imobilul are faţada principală orientată spre o grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, precum şi un gingko biloba. Curtea a fost cândva Grădina Botanică a oraşului.

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Instituţia muzeală deţinea înainte de demararea lucrărilor de renovare şi reconsolidare peste 300.000 de exemplare din colecţiile de insecte, moluşte, amfibieni, reptile, păsări, minerale şi plante.

Interiorul clădirii este compus din biblioteca şi sala de conferinţe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, una cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie - paleontologie şi sala cu caracter istoric "Alexandru Ioan Cuza".

Lucrările de reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi au fost demarate în 2019 şi derulate cu finanţare europeană, prin POR 2014-2020 - Axa prioritară 5, în valoare de circa 2,7 milioane de euro.

Preconizate iniţial că vor dura aproximativ doi ani, au vizat consolidarea imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpişori din beton armat, realizarea unui spaţiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parţială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe faţade şi refacerea decoraţiunilor şi profilurilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare şi exterioare, precum şi modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare şi instalaţiilor.

Proiectul prevedea şi refacerea integrală a instalaţiilor, pentru asigurarea confortului personalului, dar şi a vizitatorilor şi utilizatorilor bibliotecii Societăţii de Medici şi Naturalişti şi crearea de condiţii optime de păstrare a exponatelor. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: Primăria Municipiului Iași/facebook.com

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda