logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Gaudeamus 30/ Vladimir Epstein: Târgul Gaudeamus, o instituţie care are deja o istorie

Imagine din galeria Agerpres

Târgul de carte Gaudeamus Radio România şi-a deschis porţile miercuri, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo, prilej cu care directorul de onoare al salonului, Vladimir Epstein, a afirmat că, în cei 30 de ani de existenţă, evenimentul s-a transformat într-o instituţie, care are deja o istorie.

"Îmi amintesc foarte bine. A pornit (Târgul Gaudeamus - n.r.) ca o tentativă, o glumă şi s-a transformat într-o instituţie care are deja o istorie. 30 de ani sunt o bucăţică de istorie şi o istorie a Radioului, o istorie, până la urmă, a culturii scrise din România. Acum fiind un moment de 30 de ani, hai să zicem că merită să vorbim în stil Oscar. Să mulţumim în primul rând publicului. Publicul este regele nostru, publicul guvernează ceea ce se întâmplă în acest târg de carte. Să-i mulţumim pentru faptul că a atins cifre în cei 30 de ani - statisticile vorbesc despre asta - cifre de circa 2 milioane şi jumătate de vizitatori. Să mulţumim editorilor, care produc evenimentele, să mulţumim autorilor, să mulţumim, în final, dar nu în cele din urmă, instituţiei Radio România care a înţeles să intre cu multă obiectivitate şi echilibru şi să transmită foarte multe din caracteristicile ei şi anume, în principal, credibilitate şi audienţă. Iată, Târgul de carte Gaudeamus a împrumutat şi a preluat şi a dat la rândul lui credibilitate şi audienţă", a spus Vladimir Epstein.

Preşedintele director-general al Radio România, Răzvan-Ioan Dincă, a evidenţiat, în deschiderea târgului, rolul salonului între evenimentele "ce aduc plusvaloare societăţii".

"Pentru că în acest an celebrăm de două ori - 30 de ani de Gaudeamus, 95 de Radio România, şi cum am dori ca aceste cifre să nu fie doar cifre, să aibă şi conţinut, spunem că vom continua să susţinem tipurile de evenimente ce aduc plusvaloare societăţii, cum este acesta şi care de 30 de ani nu numai că este validat, dar este dorit, iubit în continuare, cel puţin de publicul ce vine aici, cu acces gratuit pentru a putea cumpăra cărţi. Acesta e obiectivul: cumpăraţi şi citiţi, în acelaşi timp însă orientaţi un pic şi către viitor", a spus Dincă.

Directorul Direcţiei de cultură scrisă şi patrimoniu din Ministerul Culturii, Ioan Matei, a transmis angajamentul instituţiei pe care o reprezintă de a sprijini financiar Târgul Gaudeamus.

"Ministerul Culturii a fost alături de Radio România şi de Gaudeamus la toate ediţiile şi o vom face şi de acum încolo şi sarcina mea astăzi este să transmit salutul şi urările doamnei Raluca Turcan, ministrul Culturii, pentru toţi editorii, pentru toţi scriitorii care vor fi prezenţi cu lansări de carte şi în principal pentru toţi cititorii care vor trece în aceste zile şi să sperăm că vor fi cât mai mulţi - mii, zeci de mii, sute de mii, în aceste zile pe la standurile Gaudeamus", a spus Ioan Matei.

Preşedintele de onoare al Gaudeamus 30, criticul Ioan Bogdan Lefter, a pledat pentru susţinerea, în continuare, a Târgului Gaudeamus, precizând că este o "minunăţie care nu există în alte părţi" faptul că postul public de radio, susţinut de cetăţeni din taxele şi impozite, organizează mereu un astfel de eveniment.

"Trebuie susţinut acest târg pentru că el joacă un rol importantisim pentru o ţară, pentru o cultură şi pentru un post public de radio", a transmis Ioan Bogdan Lefter.

***

Timp de cinci zile, de miercuri, până duminică, la Gaudeamus 30, aproape 200 de participanţi vor oferi publicului, în cadrul a peste 500 de de evenimente editoriale, o gamă variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor şi domeniilor de interes, muzică şi jocuri educative.

De asemenea, la Gaudeamus 30 vor fi derulate o serie de proiecte conexe marca Gaudeamus şi Radio România: Trofeele Gaudeamus, "Invitaţi de nota 10: Olimpicii României", "Pick up a Secret Story", "9 scriitori din 9-a generaţie" şi Concursul Miss Lectura, reluat la această ediţie.

Ca şi la ediţiile precedente, în incinta târgului va fi amenajat un spaţiu dedicat activităţilor interactive pentru cei mai tineri vizitatori, "Atelierul de Creaţie".

Un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Târgul de Carte Gaudeamus este un eveniment Radio România. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citeşte şi:

 

Gaudeamus 30/Maraton de lectură inedit susţinut de elevi ai Colegiului ''Spitu Haret'', în spaţiul de evenimente Radio România

 

Gaudeamus 30/Radu Paraschivescu: Volumul despre pisici - o carte duioasă, comică şi instructivă pe alocuri, tristă câteodată

 

Gaudeamus 30/ A fost lansat volumul ''Jurnalul unei vieţi moarte de-a gata'' de Cristian Popescu

 

Gaudeamus 30/Ministrul Culturii: Vom realiza o nouă achiziţie de carte pentru bibliotecile din România

 

Gaudeamus 30/ A fost lansată emisiunea filatelică ''Crăciun 2023''

 

Gaudeamus 30/Sociologul Virgiliu Constantinescu: Trăim o criză totală, o criză de sistem, o criză a satului românesc

 

Gaudeamus 30/ Mitrică (Asociaţia Editorilor Români): Cultura este lăsată la urmă în privinţa finanţării

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda

Cultura - Media 30-04-2025 09:59

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici