logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România a început la Sighişoara (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023 - cel mai mare festival interetnic din România.

Cele mai multe evenimente din program vor avea loc pe scena din Piaţa Cetăţii medievale a Sighişoarei şi vor cuprinde spectacole de muzică şi dansuri prezentate de artişti amatori şi profesionişti din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale.

În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul" Agora dialogului intercultural"), mese rotunde despre literatură şi cultura etniilor (în cadrul" Salonului Literar"), expoziţii, standuri de carte.

 

Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Astfel, Sighişoara, atestată documentar în anul 1280, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine timp de patru zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi şi libere să-şi exprime cultura şi valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare şi rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minorităţile naţionale, sub semnul dialogului şi al păcii interetnice.

Impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale din România şi relaţiilor interetnice este tema centrală a Academiei de Vară Interculturală "ProEtnica", ajunsă la ediţia a VI-a, parte a Festivalului Intercultural ProEtnica.

Academia Interculturală ProEtnica este organizată de Asociaţia Divers, în perioada 21-27 august, la Târgu Mureş şi Sighişoara, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IbZ), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, la această ediţie fiind prezenţi peste 20 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Foto: ProEtnica - Festival Intercultural Sighișoara / Facebook.com 


Între subiectele care vor fi discutate se regăsesc dezbateri privind drepturile minorităţilor naţionale în Europa, cu participarea europarlamentarului Vincze Lóránt, preşedintele FUEN, şi impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice şi interreligioase, cu participarea copreşedintei Ligii Pro Europa Smaranda Enache.

Printre temele abordate se mai regăseşte şi cea referitoare la ce reprezintă Festivalul "ProEtnica" pentru minorităţile naţionale, cu participarea lui Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, dar şi despre recensământul cu privire la minorităţile naţionale şi posibilul impact asupra politicilor publice în aceasta materie, cu prof. Radu Carp, Universitatea Bucureşti. Se va mai discuta cu privire la efectivul şi dinamica minorităţilor din România în datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021 comparativ cu runda 2011 - alături de directorul Institutului Naţional de Statistică, Ciprian Iftimoaei, dar şi cum poate fi păstrată identitatea naţională în contextul schimbărilor demografice, cu Laczikó Enikő, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

O altă temă va aborda impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor dintre minoritatea romă şi majoritate, cu Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale de-a lungul istoriei, cu prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

La Salonul literar al Festivalului Intercultural ProEtnica se dezbate pe tema "Cultura rromani - memorie, imagini, repere", cu dr. Delia Grigore, preşedintele Asociaţiei Centrul Rromilor 'Amare Rromentza', profesor în Programul de Studiu Limba şi Literatura Rromani Universitatea din Bucureşti, dar şi "Poezia, miracolul unui semn de exclamare", o conferinţă cu referiri la prietenia dintre marii scriitori ai lumii cu origini etnice diferite.

Pe parcursul Academiei de Vară Interculturală "ProEtnica" vor avea loc dezbateri şi despre comorile interculturale găsite la Festivalul Intercultural ProEtnica.

 

Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Directorul Festivalului, Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, a subliniat că Sighişoara a devenit capitala dialogului intercultural al toleranţei şi a pluralismului etnic.

"Este şi meritul celui mai mare festival al etniilor din România, care de la prima sa ediţie, 2001, până la a XIX-a, pe care o inaugurăm acum, a pus pe harta lumii brandul ProEtnica. Vă invităm să fiţi alături de sutele de artişti care vor urca pe scenă, să vă bucuraţi de spectacolul multicolor al diversităţii culturale, al globalităţii, al respectului pentru celălalt şi al păcii. Mulţumim Ministerului Culturii, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasadei Republicii Germania, care au finanţat această acţiune, Consiliului Judeţean Mureş, care au făcut ca această ediţie să fie o dovadă de solidaritate şi respect pentru tezaurul naţional de valori", a declarat Volker Reiter, care a adăugat că Romania este un exemplu de pluralism, de democraţie şi de pace.

Irina Cajal, subsecretar pentru minorităţi naţionale la Ministerul Culturii a transmis mesajul ministrului Culturii, Raluca Turcan, prin care a mulţumit organizatorilor pentru crearea acestui eveniment - o punte de dialog ce urmăreşte dezvoltarea culturii, limbii şi patrimoniului cultural din România care promovează identitatea culturală, lingvistică şi religioasă.

"Este o onoare şi o bucurie să fiu alături de dumneavoastră în acest oraş istoric. Vă transmit salutul cordial al doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii. Vă mulţumesc că aţi creat acest eveniment dedicat minorităţilor naţionale. El promovează identitatea culturală a acestora. Am sprijinit de la început acest proiect, considerăm importantă existenţa acestui spaţiu dedicat minorităţilor. Aşa cum există în Uniunea Europeană capitale culturale europene, Sighişoara a devenit o capitală interculturală a României prin Festivalul Intercultural Pro Etnica. Aceasta asigură cunoaşterea reciprocă şi pune în valoare identitatea culturală a tuturor minorităţilor naţionale. Este de datoria noastră de a păstra acest tezaur. Noi trebuie să facem tot ce este posibil să trăim în pace şi asta face acest eveniment", a afirmat Irina Cajal.

Oficialul Ministerului Culturii a amintit în acest context de contribuţia adusă ProEtnica de fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, care a fost alături de organizatorii evenimentului încă de la prima ediţie, iar în memoria acestuia, Irina Cajal s-a adresat participanţilor cu salutul "Shalom".

Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a amintit că Sighişoara este de 20 de ani capitala europeană a dialogului interetnic şi al multiculturalităţii culturale şi interetnice. "Suntem un exemplu pentru celelalte autorităţi publice', a spus acesta.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


A urmat un spectacol susţinut de Uniunea Elenă din România, ansamblurile de dans Agoria din Oneşti, Bacău şi Ithaki Cluj şi de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Vor susţine un recital muzical Asociaţia Liga Albanezilor din România - Ansamblul Serenada din Craiova, urmat de dansuri şi melodii tradiţionale interpretate de Asociaţia Macedonenilor din România "Soarele" din Craiova/Băileşti/Urzicuţa, Dolj, precum şi de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT - Ansamblul artistic "Di Nuovo Insieme" Iaşi.

Seara se încheie cu un concert Mahala Rai Banda - Agenţia Naţională pentru Romi.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Organizatorul evenimentului este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara iar coorganizatorul - Consiliul Judeţean Mureş.

ProEtnica 2023 este finanţat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Romano Kher.

Partenerii ediţiei 2023 a ProEtnica sunt SEFAR, Monosuisse şi Hochland iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureş, Radio România Internaţional, AGERPRES, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască şi Cadran. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

 

>>> Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

Impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice din România - temă de dezbatere la ProEtnica

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar