logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România a început la Sighişoara (GALERIE FOTO)

Imagine din galeria Agerpres

Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023 - cel mai mare festival interetnic din România.

Cele mai multe evenimente din program vor avea loc pe scena din Piaţa Cetăţii medievale a Sighişoarei şi vor cuprinde spectacole de muzică şi dansuri prezentate de artişti amatori şi profesionişti din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale.

În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul" Agora dialogului intercultural"), mese rotunde despre literatură şi cultura etniilor (în cadrul" Salonului Literar"), expoziţii, standuri de carte.

 

Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Astfel, Sighişoara, atestată documentar în anul 1280, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine timp de patru zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi şi libere să-şi exprime cultura şi valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare şi rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minorităţile naţionale, sub semnul dialogului şi al păcii interetnice.

Impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale din România şi relaţiilor interetnice este tema centrală a Academiei de Vară Interculturală "ProEtnica", ajunsă la ediţia a VI-a, parte a Festivalului Intercultural ProEtnica.

Academia Interculturală ProEtnica este organizată de Asociaţia Divers, în perioada 21-27 august, la Târgu Mureş şi Sighişoara, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IbZ), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, la această ediţie fiind prezenţi peste 20 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.

 

Foto: ProEtnica - Festival Intercultural Sighișoara / Facebook.com 


Între subiectele care vor fi discutate se regăsesc dezbateri privind drepturile minorităţilor naţionale în Europa, cu participarea europarlamentarului Vincze Lóránt, preşedintele FUEN, şi impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice şi interreligioase, cu participarea copreşedintei Ligii Pro Europa Smaranda Enache.

Printre temele abordate se mai regăseşte şi cea referitoare la ce reprezintă Festivalul "ProEtnica" pentru minorităţile naţionale, cu participarea lui Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, dar şi despre recensământul cu privire la minorităţile naţionale şi posibilul impact asupra politicilor publice în aceasta materie, cu prof. Radu Carp, Universitatea Bucureşti. Se va mai discuta cu privire la efectivul şi dinamica minorităţilor din România în datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021 comparativ cu runda 2011 - alături de directorul Institutului Naţional de Statistică, Ciprian Iftimoaei, dar şi cum poate fi păstrată identitatea naţională în contextul schimbărilor demografice, cu Laczikó Enikő, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

O altă temă va aborda impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor dintre minoritatea romă şi majoritate, cu Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale de-a lungul istoriei, cu prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

La Salonul literar al Festivalului Intercultural ProEtnica se dezbate pe tema "Cultura rromani - memorie, imagini, repere", cu dr. Delia Grigore, preşedintele Asociaţiei Centrul Rromilor 'Amare Rromentza', profesor în Programul de Studiu Limba şi Literatura Rromani Universitatea din Bucureşti, dar şi "Poezia, miracolul unui semn de exclamare", o conferinţă cu referiri la prietenia dintre marii scriitori ai lumii cu origini etnice diferite.

Pe parcursul Academiei de Vară Interculturală "ProEtnica" vor avea loc dezbateri şi despre comorile interculturale găsite la Festivalul Intercultural ProEtnica.

 

Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Directorul Festivalului, Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, a subliniat că Sighişoara a devenit capitala dialogului intercultural al toleranţei şi a pluralismului etnic.

"Este şi meritul celui mai mare festival al etniilor din România, care de la prima sa ediţie, 2001, până la a XIX-a, pe care o inaugurăm acum, a pus pe harta lumii brandul ProEtnica. Vă invităm să fiţi alături de sutele de artişti care vor urca pe scenă, să vă bucuraţi de spectacolul multicolor al diversităţii culturale, al globalităţii, al respectului pentru celălalt şi al păcii. Mulţumim Ministerului Culturii, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasadei Republicii Germania, care au finanţat această acţiune, Consiliului Judeţean Mureş, care au făcut ca această ediţie să fie o dovadă de solidaritate şi respect pentru tezaurul naţional de valori", a declarat Volker Reiter, care a adăugat că Romania este un exemplu de pluralism, de democraţie şi de pace.

Irina Cajal, subsecretar pentru minorităţi naţionale la Ministerul Culturii a transmis mesajul ministrului Culturii, Raluca Turcan, prin care a mulţumit organizatorilor pentru crearea acestui eveniment - o punte de dialog ce urmăreşte dezvoltarea culturii, limbii şi patrimoniului cultural din România care promovează identitatea culturală, lingvistică şi religioasă.

"Este o onoare şi o bucurie să fiu alături de dumneavoastră în acest oraş istoric. Vă transmit salutul cordial al doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii. Vă mulţumesc că aţi creat acest eveniment dedicat minorităţilor naţionale. El promovează identitatea culturală a acestora. Am sprijinit de la început acest proiect, considerăm importantă existenţa acestui spaţiu dedicat minorităţilor. Aşa cum există în Uniunea Europeană capitale culturale europene, Sighişoara a devenit o capitală interculturală a României prin Festivalul Intercultural Pro Etnica. Aceasta asigură cunoaşterea reciprocă şi pune în valoare identitatea culturală a tuturor minorităţilor naţionale. Este de datoria noastră de a păstra acest tezaur. Noi trebuie să facem tot ce este posibil să trăim în pace şi asta face acest eveniment", a afirmat Irina Cajal.

Oficialul Ministerului Culturii a amintit în acest context de contribuţia adusă ProEtnica de fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, care a fost alături de organizatorii evenimentului încă de la prima ediţie, iar în memoria acestuia, Irina Cajal s-a adresat participanţilor cu salutul "Shalom".

Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a amintit că Sighişoara este de 20 de ani capitala europeană a dialogului interetnic şi al multiculturalităţii culturale şi interetnice. "Suntem un exemplu pentru celelalte autorităţi publice', a spus acesta.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


A urmat un spectacol susţinut de Uniunea Elenă din România, ansamblurile de dans Agoria din Oneşti, Bacău şi Ithaki Cluj şi de Forumul Democrat al Germanilor din România.

Vor susţine un recital muzical Asociaţia Liga Albanezilor din România - Ansamblul Serenada din Craiova, urmat de dansuri şi melodii tradiţionale interpretate de Asociaţia Macedonenilor din România "Soarele" din Craiova/Băileşti/Urzicuţa, Dolj, precum şi de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT - Ansamblul artistic "Di Nuovo Insieme" Iaşi.

Seara se încheie cu un concert Mahala Rai Banda - Agenţia Naţională pentru Romi.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Organizatorul evenimentului este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara iar coorganizatorul - Consiliul Judeţean Mureş.

ProEtnica 2023 este finanţat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Romano Kher.

Partenerii ediţiei 2023 a ProEtnica sunt SEFAR, Monosuisse şi Hochland iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureş, Radio România Internaţional, AGERPRES, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască şi Cadran. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea) 

 

>>> Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

Impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice din România - temă de dezbatere la ProEtnica

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici

Cultura - Media 24-04-2025 13:29

Academie/Mircea Martin, discurs de recepție: Nuanța - reverența lucidității față de adevăr; radicalitatea singură îl poate deforma

Nuanța este reverența pe care luciditatea o face unui adevăr pe care radicalitatea singură riscă să îl deformeze prin însăși impetuozitatea exercițiului său, a afirmat, joi, academicianul Mircea Martin, în discursul său de recepție în Academia Română. 'Nu cred în radicalitatea fără nuanțe. Nu concep radi