ProEtnica, cel mai mare festival interetnic din România a început la Sighişoara (GALERIE FOTO)
Reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale din România s-au reunit, joi, la Sighişoara, în cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Intercultural Pro Etnica 2023 - cel mai mare festival interetnic din România.
Cele mai multe evenimente din program vor avea loc pe scena din Piaţa Cetăţii medievale a Sighişoarei şi vor cuprinde spectacole de muzică şi dansuri prezentate de artişti amatori şi profesionişti din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale.
În paralel, vor avea loc prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul" Agora dialogului intercultural"), mese rotunde despre literatură şi cultura etniilor (în cadrul" Salonului Literar"), expoziţii, standuri de carte.
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Astfel, Sighişoara, atestată documentar în anul 1280, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine timp de patru zile punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi şi libere să-şi exprime cultura şi valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare şi rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minorităţile naţionale, sub semnul dialogului şi al păcii interetnice.
Impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale din România şi relaţiilor interetnice este tema centrală a Academiei de Vară Interculturală "ProEtnica", ajunsă la ediţia a VI-a, parte a Festivalului Intercultural ProEtnica.
Academia Interculturală ProEtnica este organizată de Asociaţia Divers, în perioada 21-27 august, la Târgu Mureş şi Sighişoara, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IbZ), cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Mureş, la această ediţie fiind prezenţi peste 20 de tineri din statele membre ale Uniunii Europene.
Foto: ProEtnica - Festival Intercultural Sighișoara / Facebook.com
Între subiectele care vor fi discutate se regăsesc dezbateri privind drepturile minorităţilor naţionale în Europa, cu participarea europarlamentarului Vincze Lóránt, preşedintele FUEN, şi impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor interetnice şi interreligioase, cu participarea copreşedintei Ligii Pro Europa Smaranda Enache.
Printre temele abordate se mai regăseşte şi cea referitoare la ce reprezintă Festivalul "ProEtnica" pentru minorităţile naţionale, cu participarea lui Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, dar şi despre recensământul cu privire la minorităţile naţionale şi posibilul impact asupra politicilor publice în aceasta materie, cu prof. Radu Carp, Universitatea Bucureşti. Se va mai discuta cu privire la efectivul şi dinamica minorităţilor din România în datele Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor - runda 2021 comparativ cu runda 2011 - alături de directorul Institutului Naţional de Statistică, Ciprian Iftimoaei, dar şi cum poate fi păstrată identitatea naţională în contextul schimbărilor demografice, cu Laczikó Enikő, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
O altă temă va aborda impactul schimbărilor demografice asupra relaţiilor dintre minoritatea romă şi majoritate, cu Iulian Paraschiv, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, dar şi impactul schimbărilor demografice asupra minorităţilor naţionale de-a lungul istoriei, cu prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
La Salonul literar al Festivalului Intercultural ProEtnica se dezbate pe tema "Cultura rromani - memorie, imagini, repere", cu dr. Delia Grigore, preşedintele Asociaţiei Centrul Rromilor 'Amare Rromentza', profesor în Programul de Studiu Limba şi Literatura Rromani Universitatea din Bucureşti, dar şi "Poezia, miracolul unui semn de exclamare", o conferinţă cu referiri la prietenia dintre marii scriitori ai lumii cu origini etnice diferite.
Pe parcursul Academiei de Vară Interculturală "ProEtnica" vor avea loc dezbateri şi despre comorile interculturale găsite la Festivalul Intercultural ProEtnica.
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Directorul Festivalului, Volker Reiter, preşedintele IbZ Sighişoara, a subliniat că Sighişoara a devenit capitala dialogului intercultural al toleranţei şi a pluralismului etnic.
"Este şi meritul celui mai mare festival al etniilor din România, care de la prima sa ediţie, 2001, până la a XIX-a, pe care o inaugurăm acum, a pus pe harta lumii brandul ProEtnica. Vă invităm să fiţi alături de sutele de artişti care vor urca pe scenă, să vă bucuraţi de spectacolul multicolor al diversităţii culturale, al globalităţii, al respectului pentru celălalt şi al păcii. Mulţumim Ministerului Culturii, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi Ambasadei Republicii Germania, care au finanţat această acţiune, Consiliului Judeţean Mureş, care au făcut ca această ediţie să fie o dovadă de solidaritate şi respect pentru tezaurul naţional de valori", a declarat Volker Reiter, care a adăugat că Romania este un exemplu de pluralism, de democraţie şi de pace.
Irina Cajal, subsecretar pentru minorităţi naţionale la Ministerul Culturii a transmis mesajul ministrului Culturii, Raluca Turcan, prin care a mulţumit organizatorilor pentru crearea acestui eveniment - o punte de dialog ce urmăreşte dezvoltarea culturii, limbii şi patrimoniului cultural din România care promovează identitatea culturală, lingvistică şi religioasă.
"Este o onoare şi o bucurie să fiu alături de dumneavoastră în acest oraş istoric. Vă transmit salutul cordial al doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii. Vă mulţumesc că aţi creat acest eveniment dedicat minorităţilor naţionale. El promovează identitatea culturală a acestora. Am sprijinit de la început acest proiect, considerăm importantă existenţa acestui spaţiu dedicat minorităţilor. Aşa cum există în Uniunea Europeană capitale culturale europene, Sighişoara a devenit o capitală interculturală a României prin Festivalul Intercultural Pro Etnica. Aceasta asigură cunoaşterea reciprocă şi pune în valoare identitatea culturală a tuturor minorităţilor naţionale. Este de datoria noastră de a păstra acest tezaur. Noi trebuie să facem tot ce este posibil să trăim în pace şi asta face acest eveniment", a afirmat Irina Cajal.
Oficialul Ministerului Culturii a amintit în acest context de contribuţia adusă ProEtnica de fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, care a fost alături de organizatorii evenimentului încă de la prima ediţie, iar în memoria acestuia, Irina Cajal s-a adresat participanţilor cu salutul "Shalom".
Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a amintit că Sighişoara este de 20 de ani capitala europeană a dialogului interetnic şi al multiculturalităţii culturale şi interetnice. "Suntem un exemplu pentru celelalte autorităţi publice', a spus acesta.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
A urmat un spectacol susţinut de Uniunea Elenă din România, ansamblurile de dans Agoria din Oneşti, Bacău şi Ithaki Cluj şi de Forumul Democrat al Germanilor din România.
Vor susţine un recital muzical Asociaţia Liga Albanezilor din România - Ansamblul Serenada din Craiova, urmat de dansuri şi melodii tradiţionale interpretate de Asociaţia Macedonenilor din România "Soarele" din Craiova/Băileşti/Urzicuţa, Dolj, precum şi de Asociaţia Italienilor din România - RO.AS.IT - Ansamblul artistic "Di Nuovo Insieme" Iaşi.
Seara se încheie cu un concert Mahala Rai Banda - Agenţia Naţională pentru Romi.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Organizatorul evenimentului este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara iar coorganizatorul - Consiliul Judeţean Mureş.
ProEtnica 2023 este finanţat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi Ambasada Republicii Federale Germania, cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Romi şi Centrului Naţional de Cultură a Romilor, Romano Kher.
Partenerii ediţiei 2023 a ProEtnica sunt SEFAR, Monosuisse şi Hochland iar partenerii media - Televiziunea Română, Radio România Actualităţi, Radio România Antena Satelor, Radio România Târgu Mureş, Radio România Internaţional, AGERPRES, Radio Son, Punctul, Zi de Zi, Deutsche Zeitung, Hermannstädtler Zeitung, Realitatea Evreiască şi Cadran. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)
>>> Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Misterul mormântului baronului Brukenthal ar putea fi descifrat după două secole, de arheologi
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal și pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-și dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub ac
''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română
Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Timiș: Expoziția ''Luminile lui Caravaggio'' fascinează publicul; 16.000 de bilete - vândute
Expoziția 'Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi' găzduită de simezele Muzeului Național de Artă Timișoara (MNArT) continuă să fascineze publicul, iar interesul iubitorilor artelor plastice este în creștere, pe măsură ce ne apropiem de închiderea salonului, pe 28 fe
Sibiul are mai puțini turiști, ceea ce a redus numărul de vizitatori de la Muzeul Brukenthal
Municipiul Sibiu a avut mai puțini turiști în 2024, ceea ce a dus la un număr mai mic de vizitatori la Muzeul Național Brukenthal, situat în centrul istoric, a anunțat marți, într-o conferință de presă, managerul muzeului, Alexandru Chituță. 'În comparație cu anul 2023 însă există o scădere iar acest lucru se
Spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău pe scena TNB, pe 1 și 2 februarie
Două spectacole de marcă ale Teatrului Național 'Mihai Eminescu' din Chișinău, 'Grădina de sticlă' și 'Chirița în concert la Chișinău', vor fi prezentate pe scena Naționalului bucureștean pe 1 și 2 februarie, la cea de-a X-a ediție a Turneului Unirii prin artă - 'Teatrul românesc București-Iași-Chișinău', informează un comunicat al
Teatrul 'Ion Creangă': Festivalul 'Tic Pitic - Zilele Small Size', în perioada 31 ianuarie - 2 februarie
Teatrul 'Ion Creangă' a anunțat, marți, organizarea celei de-a XI-a ediții a Festivalului 'Tic Pitic - Zilele Small Size' în perioada 31 ianuarie - 2 februarie, la Sala Mare urmând să fie prezentate spectacole din Italia, Belgia și România. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în program sunt inclu
Buzău: Două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza vor fi expuse la Muzeul Județean pe 24 ianuarie
Muzeul Județean Buzău va organiza, cu prilejul sărbătorii naționale Unirea Principatelor Române, 'Hora Unirii', în cadrul programului 'Hai să dăm mână cu mână' iar în sala dedicată Istoriei Moderne și Contemporane a Buzăului vor fi expuse două pahare cu monogramă ce au aparținut doamnei Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Io
Trupa rock Cuibul din Republica Moldova lansează, la București, albumul 'Vamos'
Una din cele mai emblematice trupe rock din Republica Moldova, Cuibul, lansează, la București, 'Vamos', primul album în care majoritatea pieselor sunt interpretate de Igori Dinga în limba română. Potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, albumul, care conține și piese în limba engleză și germană, va fi
Intotero: Festivalul 'George Enescu' - punct de referință internațional pentru excelența artistică
Festivalul Internațional 'George Enescu' reprezintă un punct de referință internațional pentru excelența artistică, afirmă ministrul Culturii, Natalia Intotero. 'Astăzi am avut plăcerea să particip la conferința de presă dedicată lansării programului Festivalului Internațional 'George Enescu'. Festivalul 'George Enescu&
Vâlcea: Singura statuie din județ a domnitorului Cuza se degradează în curtea unei foste unități militare
Conducerea Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea vrea să aducă în Râmnicu Vâlcea singura statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza din județ, care în prezent se află, neîngrijită și nevăzută de nimeni, în curtea unei foste unități militare din apropierea orașului. Directorul instituției, Florin Epu
VIDEO Dirijorul Cristian Măcelaru: Vor fi și lucruri inedite în festival din compozițiile lui Enescu
Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional 'George Enescu' pune un accent important pe evenimente culturale și concerte, cât mai multe în toată România și pentru toți românii, a afirmat dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al festivalului, în cadrul unei conferințe susținute, luni, la București.
Abonamentele pentru Festivalul 'George Enescu' vor fi puse în vânzare începând de marți
Abonamentele pentru cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional 'George Enescu' vor fi scoase la vânzare începând de marți, a anunțat Cristina Uruc, managerul interimar al ARTEXIM, organizatorul festivalului. Ea a precizat că pentru ediția din acest an nu se va mai organiza loteria abonamentelor.
Alba: Moment de unitate creștină în Catedrala Greco-Catolică din Blaj, cu reprezentanți ai mai multor Biserici
Reprezentanți ai Bisericilor Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe, Evanghelice și Reformate au participat împreună, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, la un eveniment desfășurat în cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, organizată în perioada 18-25 ianuarie.
Vaslui: Echipamente moderne pentru 26 de biblioteci în cadrul Proiectului BiblioHub
Un număr de 25 de biblioteci comunale și biblioteca municipală din Bârlad au fost dotate cu echipamente moderne constând în computere, imprimante, instrumente de captare și editare audio-video, în cadrul proiectului BiblioHub, derulat de Biblioteca Județeană 'Nicolae Milescu Spătarul' Vaslui. De asemenea, î