Virgil Ogăşanu: Ciulei înseamnă arta actorului, arta regizorului, arta scenografului

Când spui Liviu Ciulei spui adevăratul profesionalism. Ciulei înseamnă arta actorului, arta regizorului, arta scenografului, afirmă actorul Virgil Ogăşanu.
Despre Liviu Ciulei, Virgil Ogăşanu spune că era un actor total, un regizor total şi mărturiseşte că a avut noroc să poată lucra cu el.
"Teatrul s-a schimbat, dar, pe undeva, lucrurile bune au rămas şi chiar dacă s-au mai diluat când spui Liviu Ciulei spui adevăratul profesionalism. Ciulei înseamnă arta actorului, arta regizorului, arta scenografului. Eu am lucrat cu maestrul Ciulei, chiar l-am înlocuit pe Fory Etterle, la 'Clipe de viaţă', că plecase pentru că avea o problemă de sănătate, şi l-am avut partener pe maestrul Ciulei. Şi vreau să vă spun că era cu un ochi la mine să vadă cum mă descurc şi cu celălalt ochi era regizorul care verifica dacă totul este în regulă în timpul spectacolului. Aşa ceva rar am văzut, cum poate un om să controleze şi jocul şi actorul, şi rolul de regizor pe care îl avea. Actor total, regizor total. Lucrurile astea sunt rare şi noi am avut acest noroc. A fost un Dumnezeu care ne-a ajutat. Deci, maestrul Ciulei a fost un Dumnezeu pentru noi, păstrând proporţiile, dar a fost un Dumnezeu", a declarat, pentru AGERPRES, Virgil Ogăşanu.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Actorul povesteşte că prima sa întâlnire cu Liviu Ciulei a avut-o în 1965 când a fost invitat să dea concurs la Teatrul Bulandra.
"Am avut marea bucurie să fiu invitat chiar de maestrul Liviu Ciulei să dau concurs la Teatrul Bulandra în 1965 şi personal, sincer să fiu, am avut o reţinere. Mi se părea Teatrul Bulandra un teatru prea academic, un teatru în care erau mari actori, care mi se părea că te strivesc cu personalitatea lor şi aş fi vrut să merg la Teatrul de Comedie, proaspăt înfiinţat, sub directoratul maestrului Beligan. Dar cum atunci nu se dădea concurs la Comedie am venit aici, la Bulandra. Sigur că nu-mi pare rău, dimpotrivă, a fost o alegere foarte bună până la urmă şi cam asta a fost prima întâlnire a mea cu maestrul Liviu Ciulei. (...) Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a îndreptat spre maestrul Ciulei şi am putut să mă angajez în teatru şi, iată, din '65 până mai acum câţiva ani am fost angajatul teatrului şi a fost o minune. A fost a doua casă pentru mine", a povestit Ogăşanu.
Cât priveşte concursul pentru intrarea în Teatrul Bulandra, actorul mărturiseşte că, la un moment dat, nici nu ar mai fi vrut să se prezinte.
"Îmi aduc aminte că am făcut o scenă la concurs, un fragment din 'Steaua fără nume', şi Mona era Cătălina Pintilie, care şi ea a dat concurs atunci cu noi. Când am fost să dau concursul, la un moment dat am vrut să nu mă mai prezint pentru că am văzut că printre cei care dădeau concurs să intre la Bulandra erau şi Toma Caragiu şi Gina Patrichi şi mi se părea că nu mai avea rost să vin eu, de la Piatra Neamţ, din moment ce ei erau acolo. Şi totuşi îmi aduc aminte că am făcut scena de la fereastră cu Mona şi mi s-a părut că n-a fost prea bine ce am făcut, eram şi emoţionat - la Piatra Neamţ făceam foarte bine rolul ăsta şi, de fapt, a fost şi rolul cu care am dat examen la Institut. În sală era maestrul Ciulei, era Clody Berthola, Lucian Pintilie, Septimiu Sever, erau mai mulţi, care stăteau acolo să ne vadă şi când s-a aprins lumina maestrul Ciulei plângea. Şi mi-a venit şi mie să plâng, nu m-am aşteptat la scena asta. Şi maestrul a spus doar 'bine!'. Asta a fost tot", a rememorat cu emoţie Virgil Ogăşanu.
El a povestit şi ce însemna o zi de lucru cu regizorul Liviu Ciulei.
"Venea dimineaţă la ora 10,00 - 10,30, se scula mai târziu, nu venea prea vreme. A avut Renault 10, a avut şi un Opel şi venea cu maşina. Avea mănuşi, conducea cu mănuşi autoturismul. Mai întâi se ducea la direcţie unde semna diferite hârtii, fiind directorul teatrului. După aceea cobora la repetiţii şi avea o sticlă de whisky de jumătate de litru în care avea cafea, cafea făcută de acasă. Venea cu ea şi se aşeza la măsuţa din sală - era o măsuţă cu o veioză - avea textul acolo şi se aşeza şi fuma ţigări BT superlong. Şi începeam repetiţia. Se monta greu la repetiţie, încă era după somn. În schimb, de la ora 12,00 - 13,00, era superb, era plin de idei. Până la ora 15,00 repetam şi ar mai fi vrut să repetăm dacă nu trebuia să ne oprim pentru că trebuia să se monteze decorul pentru spectacolul de seară. Era o nebunie, era o plăcere şi la început mi-a fost teamă, nu de dânsul, ci de posibilităţile mele de a face faţă la spectacolele care se montau. (...) A fost cu noi, cu tinerii, că nu eram numai eu, era şi Caramitru şi Moţu' Pittiş, mai mulţi actori tineri care lucram, şi era aşa de cald, era alături de noi şi ne arăta cum trebuie să lucrăm, cum trebuie să ne menţinem, cum trebuie să aşteptăm replica şi o serie întreagă de indicaţii. Era ca un părinte cu noi pentru că ştia că suntem proaspeţi şi ne luase în echipa dânsului pentru că probabil a văzut că avem calităţi şi putem să facem faţă, să fim în acest minunat colectiv al Teatrului Bulandra", îşi aminteşte Virgil Ogăşanu.
Are "întâmplări frumoase" de povestit din perioada în care a lucrat sub bagheta maestrului Ciulei.
"Eu cred că maestrul Liviu Ciulei era ca un copil în viaţa de zi cu zi. Îmi aduc aminte că am mers într-un turneu la mare şi a venit şi dânsul. Noi eram pe plajă şi pe la ora 10,30 - 11,00 a apărut şi dânsul, că nu era matinal. A venit pe plajă, s-a aşezat pe cearceaful nostru. A venit acolo şi se uita la mare, se bucura cu noi de ce vedea pe plajă, de copiii care se jucau pe acolo, făceau castele, se ducea la ei - aici era arhitectul din el - şi îi ajuta să le facă", a afirmat actorul.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU / AGERPRES FOTO / ARHIVA
Tot o amintire frumoasă a lui este şi cea când, alături de Liviu Ciulei şi alţi colegi actori, au fost invitaţi la casa de la Periş a lui Toma Caragiu.
"Toma ştia că, la un moment dat, în programul de Revelion, avea şi el câteva momente din astea de umor. Avea un televizor mic, un televizor Sport cum era pe vremea aia, şi era pus cam jos, pe o etajeră, aproape de podea. Şi s-au aşezat amândoi în fund, în faţa micului ecran, chiar micului ecran, şi aşteptau să vină momentul ăla. Şi se amuzau amândoi, iar noi eram în spatele lor pentru că voiam şi noi să vedem emisiunea, şi mai mult ne plăcea cum se bucurau ei doi decât ce era acolo la televizor", spune Ogăşanu.
Actorul a povestit şi de un turneu la Florenţa: "Sunt multe de povestit de la repetiţii. Îmi aduc aminte că am fost cu maestrul Ciulei la Florenţa, la Festivalul de la Florenţa, cu 'Moartea lui Danton', cu 'Leon şi Lena', cu mai multe spectacole, a fost o săptămână acolo de Teatru Bulandra şi la finalul turneului ziarele de acolo aveau titluri mari şi spuneau aşa 'capitala mondială a teatrului s-a mutat la Bucureşti'. Sper şi acum să ne luptăm să-l mai mutăm din nou. Aşteptăm de la generaţia tânără, de la alţi Liviu Ciulei mai tineri, care să poată să facă asta".
Virgil Ogăşanu şi-a amintit şi de perioada în care el a fost director al Teatrului Bulandra.
"Chiar şi în perioada în care am fost directorul teatrului domnul Ciulei venea la mine, la direcţie, şi stăteam de vorbă cu el şi-mi spunea ce trebuie să fac, cum trebuie, ce repertoriu, ce pregătim în viitor, cu ce regizori şi multe altele. Eram foarte emoţionat când venea pentru că mi se părea că i-am luat locul, că de fapt locul dânsului era acolo, nu al meu. Dar era de o căldură extraordinară şi a fost, cum să spun, a fost norocul profesiei mele că maestrul Ciulei m-a invitat să vin la Bulandra", a mărturisit actorul.
Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Actorul Mircea Diaconu: Liviu Ciulei - un adevărat aristocrat al teatrului românesc
* DOCUMENTAR: 100 de ani de la naşterea regizorului Liviu Ciulei (7 iulie)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost
Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal
Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a
CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările
Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale
Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b