DINCOLO DE ARTĂ/ Robert Lorincz - pictura ca formă de 'escapism'

Robert Lorincz este unul dintre tinerii artişti din România care îşi trăiesc visul şi se consideră un privilegiat din acest motiv, având în vedere că mulţi dintre colegii săi de facultate au renunţat la a mai spera că pot face artă în România.
El îi îndeamnă pe liceenii care vor să urmeze o carieră în domeniu să fie sinceri cu ei înşişi şi îi încurajează pe toţi cei care găsesc o plăcere în a crea să nu renunţe la "cel mai nobil impuls pe care-l au oamenii".
Născut în anul 1995, în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, Robert Lorincz a absolvit Facultatea de Pictură a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Încă din timpul liceului a câştigat numeroase premii, cel mai important fiind obţinut în anul 2013, la Concursul naţional pentru tinere talente "Carmen Sylva", categoria Pictură.
El recunoaşte că desenează de la grădiniţă şi că mereu a găsit o plăcere în desen.
"Pentru mine, a fost o formă de escapism, fiindcă am o relaţie intimă cu modul ăsta de expresie. Mi se pare un mijloc extrem de eficient prin care se manifestă gândirea. În şcoală, desenam ce îmi venea, imagini spontane. Era un flux de conştiinţă şi uneori ieşeau nişte imagini atât de absurde şi atât de groteşti şi jucăuşe. Şi nu ştiu, mi se pare că desenele astea spontane de multe ori au mai multă vitalitate şi sunt cumva mai proaspete şi mai autentice decât multe dintre lucrările mele elaborate", a afirmat el.
A fost student la Facultatea de Pictură, dar creionul îi este mai aproape de suflet. Pictura, în acelaşi timp, este pentru el ca "mersul pe gheaţă".
"Sunt două medii diferite, cu propriile lor caracteristici şi posibilităţi, valenţe creative. În desen, sunt mai dezinhibat decât în pictură. Atunci când pictez, sunt parcă mai atent, mai rigid, parcă nu sunt total imersat în elementul meu cum sunt în desen. Îmi place să folosesc o analogie, când pictez mă simt ca şi cum aş merge pe gheaţă, ca şi cum aş încerca să îmi păstrez echilibrul pe gheaţă. Dar siguranţa asta vine cu experienţa. Oricum, pictura şi desenul se întrepătrund, deci nu sunt două domenii, două entităţi separate fără nicio legătură între ele. Şi da, desenul este pentru mine ca un joc aproape. Una dintre aspiraţiile mele este să ating aceeaşi siguranţă şi în pictură, aceeaşi dezinhibare. Problema e că am foarte multe idei de compoziţii şi majoritatea dintre ideile astea se pretează mai bine pe grafică decât pe pictură, pentru că, fiind două medii diferite, pretind abordări diferite şi tematici diferite. Şi felul în care gândesc o compoziţie cu mai multe personaje sau cu diverse elemente e influenţat de mediul în care intenţionez să execut lucrarea respectivă", spune tânărul artist.
Robert Lorincz îl admiră foarte mult pe Corneliu Baba, iar una dintre lucrările lui prezentă şi în expoziţia găzduită în această perioadă de Casa Avramide, "Lunch", aminteşte de artist. Cât despre fondatorul picturii române moderne, el este fără echivoc: "Nu-i de glumă cu Grigorescu".
"Omul (Nicolae Grigorescu - n.r.) avea o virtuozitate, avea o măiestrie care era la acelaşi nivel cu cei mai mari artişti ai secolului al 19-lea, cu toţi artiştii care lucrau în maniera asta, academism, realism", consideră acesta.
Tânărul artist spune că inspiraţia e parcă un fenomen aleatoriu şi uneori absurd.
"Poate să mă inspire o scenă banală de pe stradă, o pasăre moartă sau un asfinţit, o reclamă pe un ecran mare, orice poate să mă inspire. Una dintre sursele majore de inspiraţie pentru mine este muzica. Atunci când ascult muzică, se nasc tot felul de imagini în mintea mea, asociate cu atmosfera dintr-o melodie, dintr-un album. Şi da, muzica e foarte importantă. Mai sunt cinematografia şi literatura. Astea trei ar fi pilonii de inspiraţie. Şi mai sunt, bineînţeles, imaginile astea haotice din realitatea cotidiană care te lovesc fără să ştii, fără să le poţi controla", a menţionat Robert.
În ciuda numeroaselor surse de inspiraţie, el recunoaşte că nu e deloc uşor să fii artist în România.
"Cel mai provocator pentru un tânăr artist în România este să nu moară de foame", spune el râzând.
În timp ce mulţi absolvenţi ai universităţilor de artă renunţă la pasiunea lor, din cauză că arta nu e o sursă stabilă de venit, Robert Lorincz simte că are succes.
"Dacă nu m-aş fi simţit apreciat, nu aş fi stat de vorbă cu dumneavoastră. Dar da, a fost şi faza aia când într-o crâşmă am desenat ceva pe o bucată de hârtie, am lăsat desenul acolo, iar a doua zi l-am găsit expus la bar. A fost flatant, a fost o experienţă foarte faină", şi-a amintit el.
El mărturiseşte că nu are o relaţie foarte apropiată cu banii, aşa că nu răspunde când e întrebat care este cel mai scump tablou pe care l-a vândut.
"Nu mă interesează lucrurile astea, atâta timp cât am tot ce îmi trebuie să lucrez. Cum să zic? Eu sunt puţin mai incompetent când vine vorba de aspectele astea pragmatice, deşi sunt importante şi necesare. Dar, din fericire, se ocupă alţii de lucrurile astea. Eu mă pricep numai la desen şi la pictură. Atâta pot eu să fac în lumea asta. Nu mă pricep la nimic altceva", este confesiunea tânărului artist.
Cea mai mare dorinţă a lui acum este să continue drumul pe care l-a început.
"Cel mai mult îmi doresc să pot lucra. Ăsta e doar începutul, sper eu. Să lucrez, adică să am confortul şi privilegiul să mă pot ocupa exclusiv cu artă. Este un lux aproape în ziua de azi. Cam asta este dorinţa mea cea mai mare - să lucrez, să continui să lucrez", ne dezvăluie Robert Lorincz.
Pe 7 mai, tânărul artist din Sfântu Gheorghe se va întâlni cu elevi de liceu din Tulcea într-o demers literar ce are în centru lucrarea "Demiurgul cel rău" de Emil Cioran. L-am provocat cu o întrebare: "Ţuţea sau Cioran?".
"Mai mult Cioran decât Ţuţea, deşi îl respect şi pe Ţuţea, mai mult pentru erudiţia lui şi pentru aforismele lui. Amândoi aveau nişte vorbe de spirit absolut remarcabile. Dar, ca scriitor, aş zice că Cioran este superior, pentru că filozofia lui este un fel de hibrid între beletristică şi filozofie eseistică şi seamănă întrucâtva cu Nietzsche. Din punctul ăsta de vedere, al stilului, Cioran are un stil, nu este un filozof sistematic cum e Kant, de exemplu. Cioran îmi place că are şi simţul umorului, deşi e un umor negru, sardonic, este fin, este elegant. Cioran are o eleganţă discursivă absolut fascinantă pentru mine. E o plăcere să-i citeşti cărţile, chiar şi atunci când scrie despre lucruri absolut revoltătoare. Are un farmec al lui care te cucereşte, te dezarmează. Şi e foarte interesant la Cioran că are un intelect extrem de lucid, e capabil de raţionament clasic, la rece, ca să zic aşa. Dar, în acelaşi timp, are exploziile astea de poezie, de înflăcărare. Parcă ura lui faţă de univers, faţă de omenire, faţă de tot ce-l înconjoară e sublimă, aproape, e ca un foc care mistuie şi distruge absolut tot în jurul lui", a explicat el alegerea literară.
Despre lucrările reunite la Casa Avramide din Tulcea în expoziţia "Robert Lorincz - O incursiune în universul creativ", el crede că fiecare are propriul univers.
"Fiecare reprezintă o faţetă a gândirii mele, a simţirii mele. Nu pot să zic că există o lucrare a mea care să fie un fel de manifest sau să cuprindă în mod exhaustiv crezul meu artistic, viziunea mea despre lume. Nu, fiecare lucrare are universul ei propriu, ca să zic aşa. Este un cosmos închis în sine, dar în acelaşi timp există anumite interferenţe, legături. Există lucrări care fac parte din acelaşi univers parcă", a afirmat Robert Lorincz.
Întrebat ce le recomandă tinerilor artişti, evită să generalizeze, dar sugerează sinceritatea cu propria persoană.
"Ar trebui să-i cunosc pe fiecare în parte, să văd dacă au talent sau nu au talent, pentru că vine un moment în viaţă în care trebuie să fii sincer faţă de tine însuţi şi să iei o decizie radicală, dacă faci artă sau nu, la ce nivel eşti în comparaţie cu alţii. Şi e complicat. În principiu, eu vreau să-i încurajez pe toţi cei care găsesc o plăcere autentică în a crea, în a face artă. Este un lucru frumos, printre puţinele lucruri frumoase pe care le avem în viaţă şi este unul dintre cele mai nobile impulsuri pe care le au oamenii. Şi da, încurajez pe oricine are veleităţi artistice să-şi dea frâu liber, dar să nu fie iresponsabili şi să nu o ducă până în extreme. Eu am tendinţa asta, să oscilez între extreme, şi nu o recomand nimănui", a fost mesajul artistului. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă
Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n
Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie
Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''
CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis
Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva
O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.
Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise
Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,
Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare
Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.
Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată
Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori
Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis
Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din
Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești
Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing
VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu
Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și