Bihor: ''România pitorească'' - în fotografii realizate de artişti din mai multe ţări ale lumii

Fotografii de mari dimensiuni realizate de artişti străini vizitând România se pot vedea, timp de o lună, în Cetatea Oradea, în Galeria "Euro Foto Art", într-o expoziţie internaţională intitulată "România pitorească", organizată de Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art" (AIEFA).
Cele 72 de fotografii de mari dimensiuni, selectate pentru a fi expuse, sunt realizate de artişti fotografi din Arabia Saudită, Grecia, Japonia, SUA, România şi Ungaria, care au cutreierat ţara noastră şi au imortalizat peisaje inedite în România.
"Apreciez faptul că sunt fotografii de mare valoare artistică. Noi am invitat să participe cu lucrări despre România membrii creatori ai asociaţiei, precum şi membrii celor 62 de organizaţii partenere din Europa, Asia, SUA şi Orientul Mijlociu. Am selecţionat o sută de fotografii, care au fost prezentate pentru prima dată în 15 decembrie 2022, în Parlamentul României, în parteneriat cu Summit Agro Romania, sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO," a declarat luni, pentru AGERPRES, organizatorul evenimentului, Ştefan Tóth István, preşedintele Asociaţiei "Euro Foto Art" şi directorul Centrului Expoziţional FIAP Oradea - România.
Toate imaginile expuse se pot admira şi pe site-ul AIEFA.
Publicul prezent la vernisaj, în week-end, a fost salutat de către preşedintele "Summit Agro" România, dr. ing. Patricia Maria Ştirbu.
"De-a lungul celor 25 de ani de activitate în România, Compania Summit Agro ne-a obişnuit cu inovaţie, unicitate şi experienţă niponă în agricultură, în special în protecţia plantelor. Iată pământul care este şi sursă de inspiraţie pentru artişti fotografi. Summit Agro România ca şi companie japoneză îşi asumă responsabilitatea socială de a contribui la dezvoltarea culturii, a artei şi creaţiei, care sunt esenţiale în opinia noastră pentru dezvoltarea tehnologiei, ştiinţei şi economiei, pentru transformarea României într-o ţară prosperă. Pentru că natura cu bogăţia ei, alături de oamenii şi tradiţiile din aceste locuri, a impresionat întotdeauna, a fost, este şi va fi un mozaic fabulos, care se îmbină armonios, cu peisaje mirifice, unice, apreciate la nivel mondial," a spus, în discursul ei, Patricia Ştirbu.
Expoziţia este găzduită de Galeria "Euro Foto Art", Centru Expoziţional FIAP Oradea-România, în cadrul Secţiei Muzeului Oraşului Oradea a Muzeului Ţării Crişurilor - Complex Muzeal, unde se va putea vizita până la data de 19 aprilie a.c.
Şeful secţiei Muzeului Oraşului Oradea, dr. Ioan Ciorba, a mulţumit artiştilor pentru fotografiile trimise şi şi-a exprimat convingerea că lucrările expuse vor fi apreciate de publicul vizitator şi de către turiştii care vor vizita această expoziţie de excepţie.
Preşedintele AIEFA şi curatorul acestui proiect, artistul fotograf Ştefan Tóth István, a salutat în mod special pe artiştii fotografi sosiţi din România, din Baia Mare şi Cluj Napoca, respectiv pe cei sosiţi din Ungaria, de la Budapesta, Berettyóújfalu, Szolnok şi Gyula.
Translatorul evenimentului, Bozsodi Orsolya, a citit în limba engleză mesajele artiştilor fotografi participanţi la expoziţie semnate de Paul Bock (SUA), preşedintele Fotoclubului "Dunărea Japoneză" din Yokohama (JP) - Ryuichi Tazaki şi preşedintele Grupului Mondial de Fotografie, Jeddah (Arabia Saudită) - Najla Angawi.
Traducerile mesajelor în limba română şi maghiară au fost difuzate participanţilor în format tipărit.
La finalul vernisajului a fost prezentat şi albumul color al expoziţiei, apărut la Editura Euro Foto Art, autorizată de Ministerul Culturii. Albumele se distribuie în condiţii de gratuitate, aşa cum este intrarea la toate evenimentele acestei asociaţii, datorită partenerului de proiect Summit Agro România.
Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite, ca de obicei, de către muzicianul Thurzó Sándor József care a interpretat la violă mai multe piese ale compozitorilor din ţările de provenienţă ale artiştilor fotografi expozanţi: Arabia Saudită, Grecia, Japonia, SUA, România şi Ungaria.
Toate exponatele vor putea fi vizionate şi pe ecranele mijloacelor moderne de transport din municipiul Oradea, datorită protocolului încheiat între AIEFA şi societatea locală de transport public OTL S.A. AGERPRES/(A,AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)