logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Senat/Patrimoniul imaterial UNESCO din România şi Republica Moldova' - expoziţie - atelier

Imagine din galeria Agerpres

Comisia parlamentară UNESCO şi Ambasada Republicii Moldova în România au marcat, miercuri, împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial de către UNESCO şi a înscrierii în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a "Mărţişorului" (2017) şi a "Cămăşii cu altiţă" (2022), prin deschiderea expoziţiei - atelier "Patrimoniu imaterial UNESCO - România şi Republica Moldova" în foaierul sălii Regele Mihai I - (sala de plen) a Senatului.

 



În deschiderea evenimentului, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul Ana-Maria Cătăuţă, a relevat importanţa conservării şi protejării patrimoniului cultural imaterial, o obligaţie care revine tuturor, "într-o lume măcinată de războaie, de pandemii, de catastrofe naturale".

 



"Este un demers prin care noi, colegii parlamentari din Comisia UNESCO, ne arătăm preţuirea şi respectul pentru cămaşa cu altiţă care a fost inclusă pe 1 decembrie 2022 în onorata listă UNESCO. Este încă o dovadă că suntem permanent preocupaţi de valorile noastre tradiţionale, unice, cu valoare universală, pentru că ele reprezintă rădăcinile, obiceiurile şi sufletul poporului român. Şi mă bucur că suntem aici, membri ai Comisiei UNESCO, parlamentari din toate partidele politice. Într-o lume măcinată de războaie, de pandemii, de catastrofe naturale, avem obligaţia de a proteja şi conserva patrimoniul cultural imaterial, de a-l păstra viu şi autentic şi de a-l conecta la realităţile actuale", a precizat Cătăuţă.

 



În intervenţia sa, Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a arătat că acest moment aniversar permite reafirmarea angajamentului României de a continua să acţioneze "în spiritul Convenţiei pentru salvgardarea acestui repertoriu fără egal", al diversităţii culturale şi umane, precum şi al expresivităţii creative a diferitelor comunităţi.

 



"România se află într-un proces continuu de identificare şi promovare a elementelor de patrimoniu cultural imaterial românesc, relevante în plan internaţional, precum şi a elementelor valoroase de patrimoniu pe care România le are în comun cu alte state (...). Protejarea şi promovarea Patrimoniului imaterial UNESCO cu Republica Moldova oferă cetăţenilor celor două ţări sentimentul unei identităţi, istorii şi valori comune. Această moştenire culturală este una contemporană şi vie, transmisă de la o generaţie la alta, oferind un sentiment de integritate şi continuitate. Traversăm un moment internaţional care ne demonstrează nevoia acută de cooperare între state pentru protejarea patrimoniului nostru cultural. (...) Protejarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial reprezintă o responsabilitate naţională, dar şi o deschidere faţă de comunitatea şi valorile internaţionale faţă de diversitate şi o cultură a păcii ghidată de cooperare şi înţelegere", a punctat Sitaru.

Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Andras Demeter, a menţionat că "tradiţia, indiferent de forma în care am moştenit-o, trebuie pur şi simplu trăită, asumată".

 



Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Simona-Mirela Miculescu, a precizat, prin intermediul unei intervenţii video, că patrimoniul imaterial exprimă "în modul cel mai vibrant şi mai autentic posibil universul cultural şi simbolic al unui popor. Vorbim despre o producţie care urmăreşte tipare imemoriale şi, în acelaşi timp, se află într-o permanentă evoluţie care întăreşte şi mai mult sentimentul de mândrie şi de apartenenţă la un popor sau la o comunitate - cheia de boltă a transmiterii către tinerele generaţii a unor forme de expresii unice".

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul reprezentantul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Puiu Costoiu, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, Petru Vicol, precum şi părintele Nicolae Dascălu, de la Patriarhia Română.

 

 

La expoziţia-atelier au participat artizani din România şi Republica Moldova, care au prezentat tradiţia coaserii cămăşii cu altiţă, meşteri din Macedonia de Nord şi Bulgaria, care se ocupă de confecţionarea mărţişoarelor, precum şi meşteriţele de la "Şezătoarea Bucureşti", care au prezentat tainele artei confecţionării cămăşii româneşti.

 



 



Totodată, reprezentanţii Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi ai Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au expus obiecte de patrimoniu în foaierul sălii Regele Mihai I (sala de plen) a Senatului României.

Expoziţia - atelier "Patrimoniu imaterial UNESCO - România şi Republica Moldova" a fost organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO împreună cu Ambasada Republicii Moldova în România, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 55

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 29-04-2025 12:14

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 29-04-2025 08:30

Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace

Cultura - Media 28-04-2025 15:12

Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural

Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,

Cultura - Media 28-04-2025 14:21

Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025

Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Cultura - Media 28-04-2025 13:03

Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București

Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul

Cultura - Media 28-04-2025 12:48

Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai

Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c

Cultura - Media 28-04-2025 12:42

Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații

Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz

Cultura - Media 28-04-2025 12:36

Moment în memoria Papei Francisc, la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Un moment în memoria Papei Francisc a avut loc la finalul musicalului 'Romeo & Julieta' de la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 'Săptămâna recent încheiată a adus pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' patru noi reprezentații cu casa închisă ale musicalului anulu

Cultura - Media 28-04-2025 08:49

'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu

Cultura - Media 27-04-2025 17:05

Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis

Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion

Culte 27-04-2025 11:07

Alba: Slujbă de parastas pentru Papa Francisc, la Catedrala Greco-Catolică din Blaj

O slujbă de parastas pentru Papa Francisc a fost celebrată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj de căte Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, PS Cristian, care, cu o zi înainte, a fost prezent la Roma, la funeraliile suveranului pontif. 'Ieri am avut bucuria să fiu la Roma, &i

Cultura - Media 27-04-2025 10:22

'Ennio Morricone. Muzică de Oscar' - duminică, la Ateneul Român

Concertul 'Ennio Morricone. Muzică de Oscar', cu orchestra Le Muse, sub bagheta maestrului Andrea Albertini, va avea loc, duminică, de la ora 20:00, la Ateneul Român. Potrivit site-ului eventim.ro, special guest va fi soprana de renume mondial Susanna Rigacci, cea care l-a însoțit timp de 20 de ani pe compozitor în admirabila sa călăt