Ziua Culturii / INTERVIU Daniela Nane: O zi extrem de importantă; oamenii au nevoie de frumuseţe, de poezie, de muzică
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/8707892.jpg)
Ziua Culturii Naţionale este un eveniment special, extrem de important, afirmă actriţa Daniela Nane într-un interviu acordat AGERPRES, subliniind că fără să-ţi cunoşti rădăcinile, tradiţia şi specificitatea, îţi pierzi identitatea într-o cultură fără borne.
Actriţa va susţine recitaluri de poezie în patru oraşe din ţară - Bucureşti, Braşov, Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea, alături de muzicieni şi artişti lirici, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
Ea subliniază că oamenii vin la spectacole pentru că au nevoie de frumuseţe, de poezie şi de muzică şi le recomandă părinţilor să le inspire copiilor iubirea pentru cultură şi artă.
AGERPRES: Mai este publicul interesat de poezie, îl mai simţi că se apropie de poezie, că vine cu plăcere la recitaluri de poezie?
Daniela Nane: Publicul iubitor de poezie şi muzică este un public special. Toată lumea are nevoie să-şi reamintească de frumuseţea din propriul suflet şi asta nu se poate simţi, pentru că simţi acea energie intensă din suflet doar în momentul în care dai la o parte straturile de cenuşă care se aşază din cauza grijii din cotidian. Într-un spectacol de poezie, aceste straturi se scurg pe nesimţite şi lasă la iveală diamantul din sufletul fiecăruia, iar reîntâlnirea fiinţei cu propriul suflet este atât de puternică, atât de intensă, încât de foarte multe ori este zguduitoare, astfel încât oamenii vin, tremură de emoţie la final şi sunt cu lacrimi în ochi. Asta ni s-a întâmplat de foarte multe ori şi mie, şi Ioanei Maria Lupaşcu. De curând au fost la Torino şi oamenii au fost absolut încântaţi. A fost un spectacol care se cheamă "Pianul cu poeme", un spectacol de muzică şi poezie de dragoste. Oamenii, români în majoritate, au fost absolut încântaţi. Pe de altă parte, şi italienii care se ocupau de sala de spectacol şi care nu cunoşteau limba română ne-au solicitat la final şi ne-au spus că a fost extraordinar şi că au înţeles aproape tot, s-a transmis aproape toată emoţia din ceea ce am rostit eu şi din ceea ce a cântat Ioana. Oricine este atins de frumuseţe, pentru că Dumnezeu a lăsat pe pământ frumuseţea pentru a ne aduce aminte de el, pur şi simplu. Poezia este calea prin care putem să-l găsim mai uşor pe Dumnezeu de multe ori. Şi da, oamenii vin, oamenii au nevoie de frumuseţe şi oamenii au nevoie de poezie şi de muzică şi sălile sunt pline. Dacă sunt promovate spectacolele şi oamenii ştiu despre asta, vin. Jurnalismul cultural e ultima redută care apără integritatea sufletului omenesc.
AGERPRES: Pe 15 ianuarie, duminică, sărbătorim Ziua Naţională a Culturii. Cât de importantă este o astfel de zi a culturii?
Daniela Nane: Este extrem de importantă Ziua Culturii Naţionale pentru fiinţa noastră regăsită, imersată în neamul românesc. E nevoie să înţelegem care sunt sentimentele de bază, ancestrale din care ne tragem, care este bagajul nostru cultural şi de tradiţii, să-l cunoaştem ca să-l putem apoi recunoaşte, recompune, reconstrui şi transmite mai departe. E foarte important să avem o cultură universală şi să ne integrăm în această cultură universală. Pe de altă parte, fără să-ţi cunoşti rădăcinile, tradiţia şi specificitatea, îţi pierzi identitatea într-o astfel de cultură fără borne. Eu cred că importanţa respectării şi onorării culturii naţionale este dată de faptul că nu ne lasă să uităm cine suntem cu adevărat şi ne îmbracă în frumuseţea propriului popor, cumva. Sunt straiele de lumină, de cultură ale propriului popor pe care noi le purtăm şi le ducem mai departe.
AGERPRES: Suntem în 2023. Care credeţi că ar fi punctele tari şi punctele slabe în cultura română?
Daniela Nane: Unele dintre punctele tari sunt date de calitatea excepţională a multora dintre artişti. În toate domeniile culturii române există artişti de mare calibru - muzicieni, actori, scriitori, cineaşti, artişti vizuali şi aşa mai departe. Sunt elite, şi sunt elite şi recunoscute internaţional, dar sunt elite care ating cu arta lor partea aceea din fiinţa publicului, partea aceea din public care e responsabilă de îmbunătăţirea vieţii, pur şi simplu. Pentru că nu poţi trăi fără cultură sau, mă rog, poţi trăi, dar trăieşti prost fără cultură, pentru că nu eşti decât un roboţel care îşi face datoria de muncă şi de grijă pentru semeni, dar fără hrană sufletească te usuci, te usuci pe dinăuntru pur şi simplu, iar cultura reprezintă hrana sufletească de care fiecare dintre noi are nevoie pentru a supravieţui, pentru a înflori.
Iar punctele slabe sunt date de o lipsă de spaţii propice pentru manifestare culturală, de o lipsă de promovare a valorilor şi a ierarhiilor înalte din fiecare domeniu, este cumva un amalgam de evenimente prezentate publicului ca având aceeaşi valoare, dar ar trebui, totuşi, şi asta probabil jurnalistul cultural ar trebui să facă mai mult şi mai bine, să semnalăm mai mult şi mai des elitele profesionale şi proiectele culturale de anvergură care pot într-adevăr şi care înseamnă într-adevăr ceva pentru cultura română. Sunt foarte multe produse artistice care nu sunt şi culturale. Şi cred că ar fi de folos dacă jurnalistul cultural şi-ar întinde tentaculele cât mai mult în presă şi poate şi în şcoli şi s-ar face o educaţie estetică a copiilor, de la cele mai fragede de vârste.
AGERPRES: Ce ar trebui să înveţe un copil pentru a iubi mai târziu cultura?
Daniela Nane: De multe ori mă gândeam că la cât de stufos este programul şcolar al unui elev. Sunt foarte multe materii care chiar nu-i folosesc şi cred că ar fi mai bine dacă ar exista o materie care să se numească 'Estetică' sau ceva de genul ăsta şi într-un an copiii să înveţe muzică, dar să facă audiţii, nu să înveţe solfegii şi partituri. Dacă eşti la o şcoală de muzică, da, înveţi să citeşti partituri la un nivel înalt, altfel poţi să înveţi limbajul de bază, descrierea unei partituri, dar în rest să facă audiţii, la fel pentru artele vizuale. Un an să se studieze istoria picturii, arhitectură, design vestimentar, design de mobilă, design interior şi aşa mai departe, pentru că aşa se formează gustul pentru cultură. Nu poţi să ceri unor copii care trăiesc între betoane şi nu sunt expuşi la cultură să aibă acelaşi nivel de înţelegere a esteticii ca cei care locuiesc într-un oraş vechi, cu clădiri medievale, lângă muzee, ascultă muzică şi merg cu părinţii la teatru. Dar dacă părinţii n-au iubire pentru cultură şi artă, e greu să transmită copiilor lor lucrul ăsta. Şi atunci, dacă nici şcoala n-o face, copiii se vor alinia toţi în spatele unor cântece puerile şi artişti care le oferă ceva facil. AGERPRES/(A - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Ziua Culturii / Călin Stegerean (MNAR): Publicul tânăr este în mod special interesat de artă
Ziua Culturii/Evenimente, activităţi şi manifestări organizate de muzee şi teatre din ţară
Ziua Culturii / Concerte, recitaluri şi expoziţii organizate în Bucureşti
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
'Cenușăreasa' - în coregrafia lui Renato Zanella - premieră, sâmbătă, la Opera Națională București; spectacolul - sold out
Premiera de balet 'Cenușăreasa' de Serghei Prokofiev va fi prezentată, sâmbătă, pe scena Operei Naționale București (ONB), managerul instituției, dirijorul Daniel Jinga, precizând că biletele pentru spectacol sunt epuizate. 'O să vă spun ce înseamnă 'Cenușăreasa' pentru Opera Națională București în a
Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate
Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg
Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă
Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și
Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale
Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir
Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro
Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.
Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune
Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate.
REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București
Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,
Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric
Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012
Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului
Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)
Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.
Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România
Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di
Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București
Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin
'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române
Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a
Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni
Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a
Picturi de Adrian Ghenie și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu - la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană
O importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie, 'Untitled', și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitație în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană. Potrivit unui comunicat al Casei de Licitație Artmark transmis, joi, AGERPRES, pictura 'Untitled a lui Adrian Ghenie - a