logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii / INTERVIU Daniela Nane: O zi extrem de importantă; oamenii au nevoie de frumuseţe, de poezie, de muzică

Imagine din galeria Agerpres

Ziua Culturii Naţionale este un eveniment special, extrem de important, afirmă actriţa Daniela Nane într-un interviu acordat AGERPRES, subliniind că fără să-ţi cunoşti rădăcinile, tradiţia şi specificitatea, îţi pierzi identitatea într-o cultură fără borne.

Actriţa va susţine recitaluri de poezie în patru oraşe din ţară - Bucureşti, Braşov, Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea, alături de muzicieni şi artişti lirici, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Ea subliniază că oamenii vin la spectacole pentru că au nevoie de frumuseţe, de poezie şi de muzică şi le recomandă părinţilor să le inspire copiilor iubirea pentru cultură şi artă.


AGERPRES: Mai este publicul interesat de poezie, îl mai simţi că se apropie de poezie, că vine cu plăcere la recitaluri de poezie?

Daniela Nane: Publicul iubitor de poezie şi muzică este un public special. Toată lumea are nevoie să-şi reamintească de frumuseţea din propriul suflet şi asta nu se poate simţi, pentru că simţi acea energie intensă din suflet doar în momentul în care dai la o parte straturile de cenuşă care se aşază din cauza grijii din cotidian. Într-un spectacol de poezie, aceste straturi se scurg pe nesimţite şi lasă la iveală diamantul din sufletul fiecăruia, iar reîntâlnirea fiinţei cu propriul suflet este atât de puternică, atât de intensă, încât de foarte multe ori este zguduitoare, astfel încât oamenii vin, tremură de emoţie la final şi sunt cu lacrimi în ochi. Asta ni s-a întâmplat de foarte multe ori şi mie, şi Ioanei Maria Lupaşcu. De curând au fost la Torino şi oamenii au fost absolut încântaţi. A fost un spectacol care se cheamă "Pianul cu poeme", un spectacol de muzică şi poezie de dragoste. Oamenii, români în majoritate, au fost absolut încântaţi. Pe de altă parte, şi italienii care se ocupau de sala de spectacol şi care nu cunoşteau limba română ne-au solicitat la final şi ne-au spus că a fost extraordinar şi că au înţeles aproape tot, s-a transmis aproape toată emoţia din ceea ce am rostit eu şi din ceea ce a cântat Ioana. Oricine este atins de frumuseţe, pentru că Dumnezeu a lăsat pe pământ frumuseţea pentru a ne aduce aminte de el, pur şi simplu. Poezia este calea prin care putem să-l găsim mai uşor pe Dumnezeu de multe ori. Şi da, oamenii vin, oamenii au nevoie de frumuseţe şi oamenii au nevoie de poezie şi de muzică şi sălile sunt pline. Dacă sunt promovate spectacolele şi oamenii ştiu despre asta, vin. Jurnalismul cultural e ultima redută care apără integritatea sufletului omenesc.

AGERPRES: Pe 15 ianuarie, duminică, sărbătorim Ziua Naţională a Culturii. Cât de importantă este o astfel de zi a culturii?

Daniela Nane: Este extrem de importantă Ziua Culturii Naţionale pentru fiinţa noastră regăsită, imersată în neamul românesc. E nevoie să înţelegem care sunt sentimentele de bază, ancestrale din care ne tragem, care este bagajul nostru cultural şi de tradiţii, să-l cunoaştem ca să-l putem apoi recunoaşte, recompune, reconstrui şi transmite mai departe. E foarte important să avem o cultură universală şi să ne integrăm în această cultură universală. Pe de altă parte, fără să-ţi cunoşti rădăcinile, tradiţia şi specificitatea, îţi pierzi identitatea într-o astfel de cultură fără borne. Eu cred că importanţa respectării şi onorării culturii naţionale este dată de faptul că nu ne lasă să uităm cine suntem cu adevărat şi ne îmbracă în frumuseţea propriului popor, cumva. Sunt straiele de lumină, de cultură ale propriului popor pe care noi le purtăm şi le ducem mai departe.

AGERPRES: Suntem în 2023. Care credeţi că ar fi punctele tari şi punctele slabe în cultura română?

Daniela Nane: Unele dintre punctele tari sunt date de calitatea excepţională a multora dintre artişti. În toate domeniile culturii române există artişti de mare calibru - muzicieni, actori, scriitori, cineaşti, artişti vizuali şi aşa mai departe. Sunt elite, şi sunt elite şi recunoscute internaţional, dar sunt elite care ating cu arta lor partea aceea din fiinţa publicului, partea aceea din public care e responsabilă de îmbunătăţirea vieţii, pur şi simplu. Pentru că nu poţi trăi fără cultură sau, mă rog, poţi trăi, dar trăieşti prost fără cultură, pentru că nu eşti decât un roboţel care îşi face datoria de muncă şi de grijă pentru semeni, dar fără hrană sufletească te usuci, te usuci pe dinăuntru pur şi simplu, iar cultura reprezintă hrana sufletească de care fiecare dintre noi are nevoie pentru a supravieţui, pentru a înflori.

Iar punctele slabe sunt date de o lipsă de spaţii propice pentru manifestare culturală, de o lipsă de promovare a valorilor şi a ierarhiilor înalte din fiecare domeniu, este cumva un amalgam de evenimente prezentate publicului ca având aceeaşi valoare, dar ar trebui, totuşi, şi asta probabil jurnalistul cultural ar trebui să facă mai mult şi mai bine, să semnalăm mai mult şi mai des elitele profesionale şi proiectele culturale de anvergură care pot într-adevăr şi care înseamnă într-adevăr ceva pentru cultura română. Sunt foarte multe produse artistice care nu sunt şi culturale. Şi cred că ar fi de folos dacă jurnalistul cultural şi-ar întinde tentaculele cât mai mult în presă şi poate şi în şcoli şi s-ar face o educaţie estetică a copiilor, de la cele mai fragede de vârste.

AGERPRES: Ce ar trebui să înveţe un copil pentru a iubi mai târziu cultura?

Daniela Nane: De multe ori mă gândeam că la cât de stufos este programul şcolar al unui elev. Sunt foarte multe materii care chiar nu-i folosesc şi cred că ar fi mai bine dacă ar exista o materie care să se numească 'Estetică' sau ceva de genul ăsta şi într-un an copiii să înveţe muzică, dar să facă audiţii, nu să înveţe solfegii şi partituri. Dacă eşti la o şcoală de muzică, da, înveţi să citeşti partituri la un nivel înalt, altfel poţi să înveţi limbajul de bază, descrierea unei partituri, dar în rest să facă audiţii, la fel pentru artele vizuale. Un an să se studieze istoria picturii, arhitectură, design vestimentar, design de mobilă, design interior şi aşa mai departe, pentru că aşa se formează gustul pentru cultură. Nu poţi să ceri unor copii care trăiesc între betoane şi nu sunt expuşi la cultură să aibă acelaşi nivel de înţelegere a esteticii ca cei care locuiesc într-un oraş vechi, cu clădiri medievale, lângă muzee, ascultă muzică şi merg cu părinţii la teatru. Dar dacă părinţii n-au iubire pentru cultură şi artă, e greu să transmită copiilor lor lucrul ăsta. Şi atunci, dacă nici şcoala n-o face, copiii se vor alinia toţi în spatele unor cântece puerile şi artişti care le oferă ceva facil. AGERPRES/(A - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Ziua Culturii/ Mesaje ale preşedintei Republicii Moldova Maia Sandu şi şefei guvernului Natalia Gavriliţa

 

Ziua Culturii / Cârciu: Educaţia şi cultura - domenii prioritare pe agenda de lucru a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

 

Ziua Culturii / Premierul Nicolae Ciucă: Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile

 

Ziua Culturii / Lamia Beligan: Singura celebrare se face fiind creator sau iubitor de cultură, în fiecare zi

 

Ziua Culturii / Călin Stegerean (MNAR): Publicul tânăr este în mod special interesat de artă

 

Ziua Culturii / INTERVIU Adrian Cioroianu: Dimensiunea culturală este extrem de importantă pentru păstrarea identităţii

 

Ziua Culturii/Evenimente, activităţi şi manifestări organizate de muzee şi teatre din ţară

 

Ziua Culturii / Concerte, recitaluri şi expoziţii organizate în Bucureşti

Afisari: 63

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea

Cultura - Media 08-05-2025 12:40

Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan

Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca