logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii/Evenimente, activităţi şi manifestări organizate de muzee şi teatre din ţară

Imagine din galeria Agerpres

Mai multe evenimente şi activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale se vor desfăşura, duminică, în organizarea unor instituţii culturale din ţară, cum ar fi muzee, teatre şi opere, unele dintre acestea desfăşurate şi cu susţinerea unor şcoli sau autorităţi locale, potrivit unei centralizări a programului de manifestări publicată de Ministerul Culturii.

* BACĂU

Accesul publicului la sediul Muzeului Naţional "George Enescu" de la Teşcani va fi gratuit, în data de 15 ianuarie.

* CLUJ

Şi muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) oferă intrare liberă pentru toţi vizitatorii în expoziţiile sale, duminică, în cadrul unui program prelungit până la ora 20,00 - Istoriile Clujului (etajul 1), ZMEA. Zei şi Muritori din Egiptul Antic (etajul 1), Incursiuni dacice în spaţiul virtual (etajul 2).

De asemenea, MNIT organizează şi evenimentul "High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu - episodul 3", care îşi propune să se desfăşoare ca un serial şi în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artişti de cea mai înaltă ţinută din domeniul muzicii clasice. Aceştia vor susţine recitalurile în spaţiul MNIT, într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Artiştii vor interpreta repertoriul ales şi el în consecinţă pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse. În cadrul episodului 3, va interpreta Cvintetul de alămuri al Filarmonicii
de Stat "Transilvania".

* CONSTANŢA

Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa va prezenta duminică, de la ora 18,30, spectacolul muzical-coregrafic "Un Centenar de Muzică Românească".

 


Foto: (c) MIHAI ALEXE / AGERPRES FOTO


 

* IAŞI

Opera Naţională Română din Iaşi a pregătit pentru 15 ianuarie un recital special, dedicat marelui poet român, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iaşi. Soliştii Operei ieşene, acompaniaţi la pian de Simona Gâdei, vor interpreta, de la ora 18,30, lieduri şi romanţe pe versurile celui mai cunoscut poet român. De asemenea, artiştii instrumentişti Radu Cotoman (vioară), Ioana Costăchescu (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut), Silviu Butnaru (clarinet) vor interpreta pagini muzicale de referinţă din creaţii româneşti precum "Rapsodia română nr. 1" de George Enescu, dar şi cântece insiprate din folclor printre care "Ciocârlia", "Mociriţa" şi "Ciuleandra". La recital va participa şi Corul de Copii al ONRI, dirijat de Raluca Zaharia şi acompaniat la pian de Mădălina Pancu. Cei mici vor prezenta momente muzicale după versurile poeziilor "Revedere", "Somnoroase păsărele" şi "Floare albastră".

Şi Complexul Naţional Moldova "Iaşi" organizează duminică, de la ora 16,00, în Sala "Henri Coandă" de la Palatul Culturii, un recital vocal-instrumental dedicat zilei lui Mihai Eminescu. Evenimentul organizat în colaborare cu Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi îi va avea ca protagonişti pe elevii claselor de Canto Clasic şi Muzică de Cameră, sub coordonarea prof dr Daniela Ciocoiu. Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

* PRAHOVA

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova organizează un moment festiv cu depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploiesti. Manifestările culturale dedicate Zilei Culturii Nationale vor continua la Muzeul Judeţean de Artă "Ion Ionescu-Quintus" Prahova, cu participarea academicienilor Georgeta Filitti şi Valeriu Matei.

Totodată, accesul publicului vizitator la Muzeul Naţional "George Enescu" din Sinaia va fi gratuit duminică.

* SIBIU

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Astra, Universitatea "Lucian Blaga" - Biblioteca Universitară vor organiza mai multe activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale. Astfel, duminică va avea loc ziua porţilor deschise a Palatului Astra, între orele 10,00 şi 14,00. Tot pe 15 ianuarie va avea loc o întâlnire cu poezia şi muzica în sediul nou al Bibliotecii ASTRA, între orele 11,00 şi 12,00.

De asemenea, luni, 16 ianuarie, de la ora 11,00 va, avea loc vernisajul expoziţiei "Viaţa sibiană în perioada interbelică", în sediul nou al Bibliotecii Atra, sediul nou, ora 11), iar de la ora 13,00, la Biblioteca Universităţii 'Lucian Blaga' se va desfăşura dezbaterea "Care e locul literaturii române în plan mondial?".

* TIMIŞ

Teatrul Naţional din Timişoara a programat duminică, de la ora 19,00, în Sala Mare, spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia şi publicistica lui Mihai Eminescu. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe trei dintre cei mai apreciaţi actori ai teatrului timişorean - Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu şi Cristian Szekeres. Scenariul şi regia artistică sunt semnate de Mihaela Lichiardopol, spaţiul scenografic aparţine Gabrielei Strugaru-Popa, iar video şi sound designul sunt create de Sebastian Hamburger.

"România îl identifică pe Mihai Eminescu, de cel puţin 133 de ani, cu însăşi Cultura naţională. Astfel, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, scena Teatrului Naţional din Timişoara devine, în rostirea verbului eminescian, un punct de incandescenţă culturală şi un epicentru spiritual de mare forţă", au transmis organizatorii.

Totodată, Opera Naţională Română din Timişoara, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează duminică, de la ora 18,00, Concertul "Revedere", la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Îşi dau concursul artişti ai Operei Naţionale Române din Timişoara, iar intrarea este liberă. ''Concertul 'Revedere'' aduce în atenţia publicului o selecţie de creaţii emoţionante şi pline de sensibilitate, care reflectă universul artistic al compozitorilor români. Cu o atmosferă intimă şi o ambianţă caldă oferită de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, acest concert va oferi ocazia de a descoperi sau redescoperi creaţiile muzicale ale celor mai importanţi compozitori români, precum Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi şi George Enescu, au anunţat organizatorii spectacolului de la Timişoara.

* MUREŞ

Teatrul Naţional Târgu-Mureş organizează evenimentul EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE, care va avea loc de la ora 19,00, la Sala Mare a teatrului. Spectacolul aniversar este organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Mihai Eminescu" Târgu-Mureş. ''Acesta este un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu a Colegiului Pedagogic din Târgu-Mureş. O lecţie deschisă cu elevi în care materialul didactic - actorii - va dezinhiba atitudinea de crispare şi de intimidare pe care percepţia tradiţională asupra lui Mihai Eminescu încă predomină. O apropiere de om, de creatorul temerar şi de gânditorul profund Eminescu scuturată de prejudecăţi şi de aure mitice'', au anunţat organizatorii manifestării. AGERPRES/(AS - autor: Marius Frăţilă, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Ziua Culturii / Concerte, recitaluri şi expoziţii organizate în Bucureşti

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 09-05-2025 16:19

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea