logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii/Evenimente, activităţi şi manifestări organizate de muzee şi teatre din ţară

Imagine din galeria Agerpres

Mai multe evenimente şi activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale se vor desfăşura, duminică, în organizarea unor instituţii culturale din ţară, cum ar fi muzee, teatre şi opere, unele dintre acestea desfăşurate şi cu susţinerea unor şcoli sau autorităţi locale, potrivit unei centralizări a programului de manifestări publicată de Ministerul Culturii.

* BACĂU

Accesul publicului la sediul Muzeului Naţional "George Enescu" de la Teşcani va fi gratuit, în data de 15 ianuarie.

* CLUJ

Şi muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) oferă intrare liberă pentru toţi vizitatorii în expoziţiile sale, duminică, în cadrul unui program prelungit până la ora 20,00 - Istoriile Clujului (etajul 1), ZMEA. Zei şi Muritori din Egiptul Antic (etajul 1), Incursiuni dacice în spaţiul virtual (etajul 2).

De asemenea, MNIT organizează şi evenimentul "High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu - episodul 3", care îşi propune să se desfăşoare ca un serial şi în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artişti de cea mai înaltă ţinută din domeniul muzicii clasice. Aceştia vor susţine recitalurile în spaţiul MNIT, într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Artiştii vor interpreta repertoriul ales şi el în consecinţă pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse. În cadrul episodului 3, va interpreta Cvintetul de alămuri al Filarmonicii
de Stat "Transilvania".

* CONSTANŢA

Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa va prezenta duminică, de la ora 18,30, spectacolul muzical-coregrafic "Un Centenar de Muzică Românească".

 


Foto: (c) MIHAI ALEXE / AGERPRES FOTO


 

* IAŞI

Opera Naţională Română din Iaşi a pregătit pentru 15 ianuarie un recital special, dedicat marelui poet român, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iaşi. Soliştii Operei ieşene, acompaniaţi la pian de Simona Gâdei, vor interpreta, de la ora 18,30, lieduri şi romanţe pe versurile celui mai cunoscut poet român. De asemenea, artiştii instrumentişti Radu Cotoman (vioară), Ioana Costăchescu (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut), Silviu Butnaru (clarinet) vor interpreta pagini muzicale de referinţă din creaţii româneşti precum "Rapsodia română nr. 1" de George Enescu, dar şi cântece insiprate din folclor printre care "Ciocârlia", "Mociriţa" şi "Ciuleandra". La recital va participa şi Corul de Copii al ONRI, dirijat de Raluca Zaharia şi acompaniat la pian de Mădălina Pancu. Cei mici vor prezenta momente muzicale după versurile poeziilor "Revedere", "Somnoroase păsărele" şi "Floare albastră".

Şi Complexul Naţional Moldova "Iaşi" organizează duminică, de la ora 16,00, în Sala "Henri Coandă" de la Palatul Culturii, un recital vocal-instrumental dedicat zilei lui Mihai Eminescu. Evenimentul organizat în colaborare cu Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" Iaşi îi va avea ca protagonişti pe elevii claselor de Canto Clasic şi Muzică de Cameră, sub coordonarea prof dr Daniela Ciocoiu. Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

* PRAHOVA

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova organizează un moment festiv cu depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploiesti. Manifestările culturale dedicate Zilei Culturii Nationale vor continua la Muzeul Judeţean de Artă "Ion Ionescu-Quintus" Prahova, cu participarea academicienilor Georgeta Filitti şi Valeriu Matei.

Totodată, accesul publicului vizitator la Muzeul Naţional "George Enescu" din Sinaia va fi gratuit duminică.

* SIBIU

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Astra, Universitatea "Lucian Blaga" - Biblioteca Universitară vor organiza mai multe activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale. Astfel, duminică va avea loc ziua porţilor deschise a Palatului Astra, între orele 10,00 şi 14,00. Tot pe 15 ianuarie va avea loc o întâlnire cu poezia şi muzica în sediul nou al Bibliotecii ASTRA, între orele 11,00 şi 12,00.

De asemenea, luni, 16 ianuarie, de la ora 11,00 va, avea loc vernisajul expoziţiei "Viaţa sibiană în perioada interbelică", în sediul nou al Bibliotecii Atra, sediul nou, ora 11), iar de la ora 13,00, la Biblioteca Universităţii 'Lucian Blaga' se va desfăşura dezbaterea "Care e locul literaturii române în plan mondial?".

* TIMIŞ

Teatrul Naţional din Timişoara a programat duminică, de la ora 19,00, în Sala Mare, spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia şi publicistica lui Mihai Eminescu. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe trei dintre cei mai apreciaţi actori ai teatrului timişorean - Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu şi Cristian Szekeres. Scenariul şi regia artistică sunt semnate de Mihaela Lichiardopol, spaţiul scenografic aparţine Gabrielei Strugaru-Popa, iar video şi sound designul sunt create de Sebastian Hamburger.

"România îl identifică pe Mihai Eminescu, de cel puţin 133 de ani, cu însăşi Cultura naţională. Astfel, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, scena Teatrului Naţional din Timişoara devine, în rostirea verbului eminescian, un punct de incandescenţă culturală şi un epicentru spiritual de mare forţă", au transmis organizatorii.

Totodată, Opera Naţională Română din Timişoara, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează duminică, de la ora 18,00, Concertul "Revedere", la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Îşi dau concursul artişti ai Operei Naţionale Române din Timişoara, iar intrarea este liberă. ''Concertul 'Revedere'' aduce în atenţia publicului o selecţie de creaţii emoţionante şi pline de sensibilitate, care reflectă universul artistic al compozitorilor români. Cu o atmosferă intimă şi o ambianţă caldă oferită de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, acest concert va oferi ocazia de a descoperi sau redescoperi creaţiile muzicale ale celor mai importanţi compozitori români, precum Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi şi George Enescu, au anunţat organizatorii spectacolului de la Timişoara.

* MUREŞ

Teatrul Naţional Târgu-Mureş organizează evenimentul EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE, care va avea loc de la ora 19,00, la Sala Mare a teatrului. Spectacolul aniversar este organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic "Mihai Eminescu" Târgu-Mureş. ''Acesta este un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu a Colegiului Pedagogic din Târgu-Mureş. O lecţie deschisă cu elevi în care materialul didactic - actorii - va dezinhiba atitudinea de crispare şi de intimidare pe care percepţia tradiţională asupra lui Mihai Eminescu încă predomină. O apropiere de om, de creatorul temerar şi de gânditorul profund Eminescu scuturată de prejudecăţi şi de aure mitice'', au anunţat organizatorii manifestării. AGERPRES/(AS - autor: Marius Frăţilă, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

 

Citeşte şi:

 

Ziua Culturii / Concerte, recitaluri şi expoziţii organizate în Bucureşti

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)

Cultura - Media 17-04-2025 08:53

Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural

Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp

Cultura - Media 17-04-2025 08:33

Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' - joi, în Aula Magna a Universității Politehnica din București

Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' susține, joi, concertul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' în Sala Aula Magna a Universității Politehnica București. Potrivit site-ului madrigal.ro, evenimentul face parte din turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', care a debutat pe 1 aprilie la C

Culte 17-04-2025 05:41

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din