logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii/Bihor: Retrospectivă expoziţională de carte de şi despre Mihai Eminescu, din colecţia generalului Lazăr Cârjan

Image

Muzeul "Iosif Vulcan" găzduieşte, timp de o lună, o retrospectivă expoziţională de carte de şi despre Mihai Eminescu, din colecţia impresionantă a generalului (r) Lazăr Cârjan, organizată cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi a împlinirii a 173 de ani de la naşterea poetului nostru naţional.

Expoziţia, amenajată într-o sală a muzeului, cuprinde peste o sută de documente, cărţi rare şi volume legate de opera şi exegeza eminesciană, scrisul olograf al poetului, o carte liliput a poeziei Luceafărul ("cartea cea mai mică tipărită vreodată în Ţara Românească"), ediţii şi manuscrise ale unor reputaţi eminescologi, ilustraţii şi insigne dedicate poetului etc.

"Am adunat toată viaţa cărţi de şi despre Eminescu. Am 565 de cărţi despre Eminescu, fără dubluri, altfel ar fi peste 700, tot ce s-a scris despre el, dar am adus aici doar o sută şi ceva. Pasiunea a pornit în clasa a şaptea, când am jucat sceneta Luceafărul şi mi s-a repartizat rolul Demiurgului. Dar pentru că s-a îmbolnăvit prezentatorul a trebuit să învăţ Luceafărul pe de rost. Aşa am rămas cu o mare pasiune pentru el şi pentru marii scriitori români, având acum o colecţie bogată de cărţi cu autografe ale scriitorilor români," a declarat, pentru AGERPRES, generalul în rezervă Lazăr Cârjan.

 

Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES



Printre rarităţi, generalul a ţinut să menţioneze volumul de Eminescu "Poesii", ediţia a doua Maiorescu, cu o dedicaţie a poetului pentru sora sa Aglae Drogli: "Spre aducere aminte, Aglae Drogli născ. Eminescu". Cu scrisul lui Mihai Eminescu, sub autoritatea lui Dimitrie Vatamaniuc.

O altă raritate este un exemplar de "Poesii" din 1895, tipărit de doi editori, S. Dimitriu şi Matei Eminescu, fratele cel mic al lui poetului.

"Eu nu am vrut să o aduc iniţial aici, dar încercând să aflu pe internet cine este acest S. Dimitriu, carte scrisă 'pentru usul şcoalelor', nu am găsit, dar am aflat că această carte este considerată raritate extremă şi a fost vândută anul acesta la o licitaţie cu 2.750 de euro", a precizat colecţionarul.

O carte unică în istoriografia universală, menţionată de asemenea de Lazăr Cârjan, este "Corpusul receptării critice a operei lui M. Eminescu", autor Ionel Oprişan, împreună cu Teodor Vârgolici, începută în 2004.

"Sunt trei volume pentru secolul XIX, 33 de volume pentru secolul XX cu tot ce s-a scris în presă despre Eminescu. Şi nu au apucat să ajungă decât până în decembrie 1925. E unică, nimeni în Europa nu a mai scris aşa ceva. Probabil va continua dacă Ministerul Culturii va mai da fonduri," a subliniat colecţionarul.

În expoziţie se mai poate vedea un volum dedicat primei ediţii Eminescu, scris de Nicolae Georgescu, care a aflat şi el că la coperta primei ediţii a contribuit chiar Eminescu, unde un eminescolog a declarat că a găsit încastrată în florilegiul respectiv monograma Veronicăi Micle.

Apoi, o ediţie de opt volume scoasă la Chişinău, cvasiintegrală, cu autograful lui Mihai Cimpoi şi o dedicaţie colecţionarului bihorean.

Între manuscrisele aduse de generalul colecţionar se regăsesc două pagini semnate de George Călinescu, o cerere a lui Petru Creţia prin care solicita cazare şi masă conducerii Uniunii Scriitorilor, autobiografia lui Eugen Simion din 1966, şase cereri ale urmaşilor lui Matei Eminescu prin care cereau ajutoare de la stat, un interviu acordat de Grigore Vieru lui Ioan F. Pop în 1994 şi mai multe documente ale lui Dimitrie Vatamaniuc (în baza amiciţiei cu colecţionarul).

Generalul Cârjan a prezentat, pentru AGERPRES, şi liliputana carte cu poezia "Luceafărul". "Această carte, cea mai mică ce s-a tipărit vreodată în Ţara Românească, este executată în "Tiparniţa" lui H.Fisher-Galaţi, cu litera "Diamant", culeasă de zeţarul M. Lender şi dată la iveală pentru întâia oară în ziua de 20 Mai 1933," scrie la final.

Foto: Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES



Cartea "Napoleon Bonaparte", scrisă de Gheorghe Eminescu, fiul lui Matei Eminescu (fratele poetului), este una dintre puţinele cărţi despre Napoleon ale unui autor român. A fost decorat de statul francez pentru această carte şi a făcut câţiva ani de puşcărie pentru ea. Iar fiica lui Gheorghe Eminescu, o juristă eminentă, Iolanda Eminescu, specializată în dreptul proprietăţii intelectuale, este prezentă cu cartea "Mari procese din istoria justiţiei".

 

Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES


La vernisaj au luat cuvântul managerul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoricul prof.univ. dr. Blaga Mihoc, generalul (r) Lazăr Cârjan şi scriitorul dr. Ioan F. Pop, custodele Muzeului Iosif Vulcan.

Potrivit lui Ioan F. Pop, expoziţia generalului Cârjan cu documente şi cărţi de şi despre Eminescu este "o valoare literară în sine, admirabilă", dar, din păcate, nu au putut expune decât un sfert din colecţia acestuia, pentru că spaţiul în muzeu este destul de limitat. Dar contactul cu aceste documente şi cărţi rare care reliefează scrisul lui Mihai Eminescu este "deosebit de atractiv", a subliniat gazda evenimentului.

"Majoritatea scriitorilor români se raportează direct sau indirect la scrisul eminescian. Într-o formă sau alta. Dar în legătură cu Eminescu e un paradox: pe măsură ce îl lăudăm, spunem că e genial ş.a.m.d., îl citim tot mai puţin. De aceea este un paradox al literaturii române, dar nu vreau să intru acum în această chestiune. Singura reverenţă pe care i-o putem face este aceea să-l citim. Dincolo de teorii, discursuri, ne-am gândit să venim cu fapte, adică cu documente de şi despre Eminescu. Domnul general deţine o colecţie impresionantă, uriaşă, nu ştiu dacă mai are cineva în ţară o asemenea colecţie", a afirmat Ioan F. Pop.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos

Culte 17-04-2025 09:30

Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă

ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas

Culte 17-04-2025 09:00

Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale

Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)