Ziua Culturii/Bihor: Retrospectivă expoziţională de carte de şi despre Mihai Eminescu, din colecţia generalului Lazăr Cârjan

Muzeul "Iosif Vulcan" găzduieşte, timp de o lună, o retrospectivă expoziţională de carte de şi despre Mihai Eminescu, din colecţia impresionantă a generalului (r) Lazăr Cârjan, organizată cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi a împlinirii a 173 de ani de la naşterea poetului nostru naţional.
Expoziţia, amenajată într-o sală a muzeului, cuprinde peste o sută de documente, cărţi rare şi volume legate de opera şi exegeza eminesciană, scrisul olograf al poetului, o carte liliput a poeziei Luceafărul ("cartea cea mai mică tipărită vreodată în Ţara Românească"), ediţii şi manuscrise ale unor reputaţi eminescologi, ilustraţii şi insigne dedicate poetului etc.
"Am adunat toată viaţa cărţi de şi despre Eminescu. Am 565 de cărţi despre Eminescu, fără dubluri, altfel ar fi peste 700, tot ce s-a scris despre el, dar am adus aici doar o sută şi ceva. Pasiunea a pornit în clasa a şaptea, când am jucat sceneta Luceafărul şi mi s-a repartizat rolul Demiurgului. Dar pentru că s-a îmbolnăvit prezentatorul a trebuit să învăţ Luceafărul pe de rost. Aşa am rămas cu o mare pasiune pentru el şi pentru marii scriitori români, având acum o colecţie bogată de cărţi cu autografe ale scriitorilor români," a declarat, pentru AGERPRES, generalul în rezervă Lazăr Cârjan.
Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES
Printre rarităţi, generalul a ţinut să menţioneze volumul de Eminescu "Poesii", ediţia a doua Maiorescu, cu o dedicaţie a poetului pentru sora sa Aglae Drogli: "Spre aducere aminte, Aglae Drogli născ. Eminescu". Cu scrisul lui Mihai Eminescu, sub autoritatea lui Dimitrie Vatamaniuc.
O altă raritate este un exemplar de "Poesii" din 1895, tipărit de doi editori, S. Dimitriu şi Matei Eminescu, fratele cel mic al lui poetului.
"Eu nu am vrut să o aduc iniţial aici, dar încercând să aflu pe internet cine este acest S. Dimitriu, carte scrisă 'pentru usul şcoalelor', nu am găsit, dar am aflat că această carte este considerată raritate extremă şi a fost vândută anul acesta la o licitaţie cu 2.750 de euro", a precizat colecţionarul.
O carte unică în istoriografia universală, menţionată de asemenea de Lazăr Cârjan, este "Corpusul receptării critice a operei lui M. Eminescu", autor Ionel Oprişan, împreună cu Teodor Vârgolici, începută în 2004.
"Sunt trei volume pentru secolul XIX, 33 de volume pentru secolul XX cu tot ce s-a scris în presă despre Eminescu. Şi nu au apucat să ajungă decât până în decembrie 1925. E unică, nimeni în Europa nu a mai scris aşa ceva. Probabil va continua dacă Ministerul Culturii va mai da fonduri," a subliniat colecţionarul.
În expoziţie se mai poate vedea un volum dedicat primei ediţii Eminescu, scris de Nicolae Georgescu, care a aflat şi el că la coperta primei ediţii a contribuit chiar Eminescu, unde un eminescolog a declarat că a găsit încastrată în florilegiul respectiv monograma Veronicăi Micle.
Apoi, o ediţie de opt volume scoasă la Chişinău, cvasiintegrală, cu autograful lui Mihai Cimpoi şi o dedicaţie colecţionarului bihorean.
Între manuscrisele aduse de generalul colecţionar se regăsesc două pagini semnate de George Călinescu, o cerere a lui Petru Creţia prin care solicita cazare şi masă conducerii Uniunii Scriitorilor, autobiografia lui Eugen Simion din 1966, şase cereri ale urmaşilor lui Matei Eminescu prin care cereau ajutoare de la stat, un interviu acordat de Grigore Vieru lui Ioan F. Pop în 1994 şi mai multe documente ale lui Dimitrie Vatamaniuc (în baza amiciţiei cu colecţionarul).
Generalul Cârjan a prezentat, pentru AGERPRES, şi liliputana carte cu poezia "Luceafărul". "Această carte, cea mai mică ce s-a tipărit vreodată în Ţara Românească, este executată în "Tiparniţa" lui H.Fisher-Galaţi, cu litera "Diamant", culeasă de zeţarul M. Lender şi dată la iveală pentru întâia oară în ziua de 20 Mai 1933," scrie la final.
Foto: Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES
Cartea "Napoleon Bonaparte", scrisă de Gheorghe Eminescu, fiul lui Matei Eminescu (fratele poetului), este una dintre puţinele cărţi despre Napoleon ale unui autor român. A fost decorat de statul francez pentru această carte şi a făcut câţiva ani de puşcărie pentru ea. Iar fiica lui Gheorghe Eminescu, o juristă eminentă, Iolanda Eminescu, specializată în dreptul proprietăţii intelectuale, este prezentă cu cartea "Mari procese din istoria justiţiei".
Foto: (c) Eugenia Pasca/AGERPRES
La vernisaj au luat cuvântul managerul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoricul prof.univ. dr. Blaga Mihoc, generalul (r) Lazăr Cârjan şi scriitorul dr. Ioan F. Pop, custodele Muzeului Iosif Vulcan.
Potrivit lui Ioan F. Pop, expoziţia generalului Cârjan cu documente şi cărţi de şi despre Eminescu este "o valoare literară în sine, admirabilă", dar, din păcate, nu au putut expune decât un sfert din colecţia acestuia, pentru că spaţiul în muzeu este destul de limitat. Dar contactul cu aceste documente şi cărţi rare care reliefează scrisul lui Mihai Eminescu este "deosebit de atractiv", a subliniat gazda evenimentului.
"Majoritatea scriitorilor români se raportează direct sau indirect la scrisul eminescian. Într-o formă sau alta. Dar în legătură cu Eminescu e un paradox: pe măsură ce îl lăudăm, spunem că e genial ş.a.m.d., îl citim tot mai puţin. De aceea este un paradox al literaturii române, dar nu vreau să intru acum în această chestiune. Singura reverenţă pe care i-o putem face este aceea să-l citim. Dincolo de teorii, discursuri, ne-am gândit să venim cu fapte, adică cu documente de şi despre Eminescu. Domnul general deţine o colecţie impresionantă, uriaşă, nu ştiu dacă mai are cineva în ţară o asemenea colecţie", a afirmat Ioan F. Pop.
Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'
Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im
'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu
Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',
CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram
Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc
VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări
Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î
'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai
Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa
Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea
Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -
Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-
'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală
Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est