Prahova: Spectacole din Spania, România şi Ungaria, sâmbătă, la Festivalul de Teatru "Toma Caragiu"

Spectacole de teatru din Cluj-Napoca şi Bucureşti, spectacole de teatru-circ, teatru-dans şi un concert cu surorile Odagiu vor avea loc sâmbătă, în cea de-a cincea zi a Festivalului Internaţional de Teatru "Toma Caragiu".
Compania Cia Anna Confetti din Spania va prezenta, începând cu ora 15,00, pe aleea pietonală din faţa Teatrului "Toma Caragiu" sau, dacă vremea nu o permite, în foaierul teatrului, spectacolul de teatru-circ "Fresh Air" de Anna Confetti.
"Trei doamne în vârstă ies să ia o gură de aer proaspăt, luându-şi cu ele propriul scaun uriaş. În timpul plimbării lor prin oraş, apar tot felul de situaţii amuzante. Scene cotidiene, dar şi puţin probabile, devin comice atunci când sunt duse la extrem. Un spectacol vizual, fără cuvinte, pentru toate vârstele şi pentru toate zâmbetele", se arată în prezentarea spectacolului.
Din distribuţie fac parte Rosita Calvi, Tere Sola, Anna Confetti, iar regia este semnată de Pep Vila.
De la ora 17,00, Ansamblul "Taban Tancegyuttes" Bekescsaba al Companiei de Teatru "Aradi Kamaraszinhaz" din Ungaria, prezintă spectacolul de teatru-dans "497", la sala Teatrului de Animaţie "Imaginario".
În distribuţie - dansatorii Harmati Patrik, Laszlo Richard, Moricz Bence, Varga Jozse, iar regia este realizată de Farkas Tamas şi Tapaszto Erno.
"497" prezintă, folosind instrumente de dans dramatic, calvarul a patru tineri din România.
Potrivit poveştii, în 1908 patru muzicieni şi dansatori din Buzău s-au înscris la un concurs mondial de drumeţie. Călătorii au învăţat cântece şi dansuri populare româneşti şi au început să cânte la instrumente muzicale pentru a-şi câştiga existenţa, pe parcursul drumului lor interpretând propriul tezaur folcloric. În 1910, grupul şi-a început călătoria, care a durat peste zece ani, purtând portul popular românesc şi folosind 497 de perechi de opinci.
"Creatorii au avut la dispoziţie notiţe, schiţe şi fragmente de jurnal, pentru a obţine o perspectivă asupra unei călătorii provocatoare, adesea dramatice şi tragice pe parcursul drumeţiei care a traversat continente. Drumeţii au fost în captivitate, au participat la o recepţie prezidenţială, au avut un accident, dar s-au putut şi distra în palatul unui celebru Maharaja indian, iar importanţa de a urma drumul nemarcat a fost pusă sub semnul întrebării de nenumărate ori. Din cauza izbucnirii Primului Război Mondial şi a inflaţiei, valoarea premiului de 100.000 de franci a scăzut atât de mult, încât situaţia financiară a învingătorului (învingătorilor) a rămas neschimbată. Creatorii pun sub semnul întrebării raţiunea de a fi a societăţii de consum şi a produselor globalizării", se arată în prezentare.
"Chiritza în concert" după Vasile Alecsandri şi Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea, producţie a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, va putea fi văzut, începând cu ora 18,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti.
În spectacol joacă actorii Anca Hanu, Cornel Răileanu, Mihnea Blidariu, Cristian Rigman, Sânziana Tarţa, Miron Maxim, Matei Rotaru, Radu Dogaru şi Cosmin Stănilă. Cântecele sunt semnate de Ada Milea şi Anca Hanu, iar scenografia este realizată de Alexandra Constantin.
"Deşi Vasile Alecsandri şi Matei Millo s-au inspirat din viaţa şi obiceiurile secolului al XIX-lea, creând un personaj tipic micii burghezii ariviste, Chirita/Chiritza îşi găseşte uşor multiple echivalente în societatea noastră contemporană. Cu aerul ei de superioritate afişat, cocoloşindu-şi fetele pe care le vede de zece ori mai frumoase decât sunt, mereu la vânătoare de bani şi averi, tiranică, dar emoţionându-se la orice mic cadou sau compliment, alunecoasă în relaţiile cu bărbaţii şi leşinând în faţa atenţiei primite de la cei cu relaţii şi influenţă, Chiritza nu ne poate fi totuşi complet antipatică. E un Monsieur Jourdain în variantă feminină românească, pe care Ada Milea şi Anca Hanu îl investesc cu o nouă energie de un comic exploziv, ridiculizând toată gama de false pretenţii, snobism, lipsă cultură şi sensibilitate kitsch", se arată în prezentarea spectacolului.
De la ora 19,30, sala Teatrului "Toma Caragiu" găzduieşte spectacolul "Mama" de Florian Zeller, producţie a Teatrului Nottara din Bucureşti.
Piesa, a cărei regie este semnată de Cristi Juncu, îi are în distribuţie pe Catrinel Dumitrescu, Sorin Cociş, Rareş Andrici, Alexandra Murăruş, Bogdan Chichea şi Ciprian Udrişte.
Potrivit sinopsisului, spectacolul este o poveste tulburătoare şi intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecţiune, o dramă psihologică nuanţată cu mult umor de limbaj.
Cea de-a cincea zi a Festivalului Internaţional de Teatru "Toma Caragiu" se încheie cu un concert al surorilor Odagiu, la Curtea Berarilor, de la ora 21,30.
Monica împreună cu Ana Odagiu vor plimba publicul prin muzica anilor '60 până în prezent. Vor cânta piesele lor, dar şi coveruri după melodii îndrăgite de toată lumea.
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru "Toma Caragiu" se desfăşoară până pe 20 noiembrie, iar reprezentaţiile au loc la sala Teatrului "Toma Caragiu", sala Teatrului de Animaţie Imaginario, Casa de Cultură a Sindicatelor, aleea pietonală din faţa Teatrului "Toma Caragiu", Berăria Curtea Berarilor şi showroom-ul Proleasing Motors. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: teatruploiesti.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost
Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal
Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a
CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările
Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale
Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al
Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'
Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul
Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'
La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru
Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'
Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d
Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor
Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl
Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'
Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do
Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r
Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean
Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b