logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan-Aurel Pop: Într-o epocă de incertitudine pentru cultură, Biblioteca Academiei rămâne un reper intelectual solid

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat joi că Biblioteca Academiei rămâne un "reper intelectual solid", într-o epocă "de marasm şi de incertitudine" pentru cultură, în care cei învăţaţi "sunt daţi la o parte".

"În această epocă de marasm şi de incertitudine pentru cultură, pentru educaţie, pentru creaţia autentică, în aceşti ani de confuzie a valorilor şi de reuşite facile pentru carierişti, în aceşti ani în care se vorbeşte mai mult despre plagiat decât despre realizări, în aceşti ani în care cei învăţaţi sunt daţi la o parte, ca să le ia locul - cum spuneam - carieriştii, Biblioteca Academiei rămâne un reper intelectual solid. Orice creator se uită un pic 'Oare înaintea mea ce a fost? Să nu nu forţez uşi deschise'. Biblioteca oferă răspunsuri în acest sens, iar 'Istoria Bibliotecii Academiei' vrea să răspundă dorinţei savanţilor, intelectualilor, iubitorilor de cultură la aceste întrebări şi să retrezească gustul tinerilor pentru carte", a spus Ioan-Aurel Pop, la lansarea primului volum din "Istoria Bibliotecii Academiei Române".

Preşedintele Academiei a atras atenţia asupra fenomenului abandonului şcolar şi al analfabetismului.

"Într-o perioadă în care vorbim despre analfabetism funcţional, într-un procentaj de 40% - 45%, într-o epocă în care nu prea vorbim despre analfabetismul propriu-zis - sunt români care nu ştiu să citească. Deloc. Sunt români care abandonează şcoala la vârsta de 8 - 9 ani. Şi înainte de a lucra la analfabetismul funcţional, trebuie să lucrăm la analfabetismul propriu-zis, să-i şcolarizăm pe toţi. Ajunsesem la 98% grad de şcolarizare, acum avem 20% abandon şcolar şi neşcolarizare, în ţara lui Alexandru Ioan Cuza, care în 1864 făcea din România a patra ţară din lume cu învăţământ primar de patru clase, obligatoriu şi gratuit", a afirmat Ioan-Aurel Pop.

El a caracterizat lucrarea lansată drept "o mărturie".

"Primul volum e o mărturie. (...) Lumea va putea să vadă astfel câtă efervescenţă spirituală cuprind aceste vechi bolţi şi cum s-a născut creşterea limbii româneşti, care au fost laboratoarele ştiinţei şi cum s-a plămădit arta, toate spre a patriei cinstire, cum se spunea odată şi nu le era ruşine s-o spună celor care o spuneau. Unii au fost membri ai acestui lăcaş. Biblioteca este, prin urmare, şi o poartă a noastră deschisă către lume, o modalitate de adecvare a elitei culturale româneşti la marile curente culturale europene şi universale şi este specificul nostru de promovare a dialogului cărturăresc cu lumea", a încheiat Ioan-Aurel Pop.

Despre contribuţiile Bisericii Ortodoxe Române la dezvoltarea Bibliotecii Academiei Române a vorbit Patriarhul Daniel.

"Cercetarea şi cunoaşterea propriei istorii reprezintă pentru orice instituţie de prestigiu o datorie morală faţă de trecut şi o necesitate pentru prezent şi viitor. Din acest motiv, publicarea unei istorii a Bibliotecii Academiei Române subliniază valoarea colecţiilor sale, pune în lumină cu gratitudine eforturile celor care au lucrat în trecut şi ale celor care le continuă munca în prezent, invitând, totodată, la cercetarea izvoarelor poporului român păstrate în colecţiile sale. (...) Elaborarea şi publicarea unei istorii a Bibliotecii Academiei Române reprezintă o necesitate care reflectă în cuvinte şi imagini istoria culturii, ştiinţei şi spiritualităţii poporului român", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Întâistătătorul BOR a trecut în revistă numele unor înalţi ierarhi ai Bisericii care au contribuit prin donaţiile făcute Bibliotecii Academiei, prin transferul unor importante colecţii de obiecte de cult, manuscrise şi tipărituri, la dezvoltarea ştiinţei şi conservarea în bune condiţii a patrimoniului naţional mobil.

Patriarhul Daniel a arătat că şi în prezent editurile Patriarhiei Române şi editurile celorlalte eparhii din ţară trimit "în mod consecvent" toate publicaţiile apărute în editurile bisericeşti.

În acelaşi cadru, vicepreşedintele Academiei Răzvan Theodorescu a evidenţiat că Biblioteca Academiei este depozitarul "lingourilor şi a averii naţiei", iar directorul general al Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a mărturisit că lucrarea reprezintă "povestea unui miracol".

 

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

"Această carte, tipărită în condiţii grafice cu totul speciale, este povestea unui miracol. Ea prezintă naşterea, copilăria şi adolescenţa Bibliotecii Academiei, până la deplina ei maturitate, primii 18 ani de existenţă, vârsta maturităţii la oameni, în care s-a produs miraculoasa transformare a unui cufăr pe cale să se umple de cărţi într-o bibliotecă bogată, modernă, modelată după chipul celor mai mari biblioteci din marile oraşe. De ce un astfel de proiect? Pentru a pune la îndemâna cercetătorilor şi nu numai, precum şi a celor care au grijă de cultura acestei ţări o imagine a tezaurului pe care îl deţinem, spre a-l proteja şi a-l creşte. Cartea pe care o vedeţi este rodul admiraţiei şi recunoştinţei noastre pentru oamenii care, într-un timp al marilor schimbări, au îndrăznit să viseze, au avut ambiţia şi tenacitatea să transforme visul în realitate", a spus Nicolae Noica.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO


"Istoria Bibliotecii Academiei Române" este un amplu proiect gândit în 10 volume, care urmează să prezinte, documentar şi analitic, activitatea de peste un secol şi jumătate a celei mai mari şi mai bogate biblioteci din România. Primul volum, dedicat perioadei 1867 - 1885, aduce în atenţie epoca de pionierat şi în acelaşi timp de mare efervescenţă a constituirii şi organizării după principii moderne a unei instituţii cu menire naţională, responsabilă de colectarea, conservarea şi promovarea memoriei spiritualităţii româneşti.

Înfiinţată la 6 august 1867, Biblioteca Academiei Române a sărbătorit recent împlinirea a 155 de ani de activitate neîntreruptă, timp în care şi-a îmbogăţit neîncetat colecţiile, devenind una dintre cele mai importante biblioteci patrimoniale din sud-estul Europei şi un spaţiu de referinţă pentru cercetătorii din întreaga ţară şi din lume. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir

Cultura - Media 17-04-2025 16:15

Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie

 Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi

Culte 17-04-2025 14:20

Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală

Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea

Culte 17-04-2025 14:14

Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja

Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M

Culte 17-04-2025 13:32

Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică

Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.  

Cultura - Media 17-04-2025 12:17

CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu

Cultura - Media 17-04-2025 12:00

REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului

În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.  

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu

Culte 17-04-2025 10:00

Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos