Daniel Jinga: Promenada Operei - un eveniment de tradiţie; dorim să atragem noi categorii de public
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/15552762.jpg)
Promenada Operei este un eveniment de tradiţie pentru ONB, care a funcţionat inclusiv în pandemie, de ceva timp esplanada clădirii instituţiei fiind transformată cu acest prilej într-un hub cultural, în care să fie atrase noi categorii de public, a afirmat sâmbătă directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga.
"De ceva timp, am folosit acest eveniment, Promenada Operei, pentru a transforma această esplanadă din faţa clădirii Operei Naţionale Bucureşti într-un hub cultural, într-un loc în care să atragem categorii noi de public, un loc prin care să arătăm că ONB nu este gomoasă, actul cultural nu este inaccesibil, noi nu ne-am închis într-un turn de fildeş, ci aşteptăm publicul să vină şi să se bucure de un gen muzical şi de un gen cultural, care are mai multe etape de înţelegere", a spus Jinga, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că îşi doreşte ca prin acest eveniment să atragă tânăra generaţie către muzica de operă şi către cultură.
"Cred că aşa cum ne învăţăm copiii să meargă frumos, să vorbească civilizat, să mănânce cu furculiţa şi nu cu mâna, la fel trebuie să-i învăţăm să meargă la teatru, la operă, la filarmonică", a subliniat Daniel Jinga.
Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", Liviu Lucaci, a arătat că UNATC doreşte să ofere publicului "cele mai bune condiţii, o experienţă culturală, artistică deosebită".
"UNATC vine împreună cu oamenii din mai multe departamente - actorie, păpuşi marionete, regie de teatru, regie de film, multimedia - vine cu o scenă mobilă, am ajutat la construcţia acestei scene uriaşe de 400 metri pătraţi, avem filmare, camere la sol, camere în dronă, camere în balon... încercăm să acoperim o filmare 360 din mijlocul orchestrei şi live streaming, cu video mapping pe clădiri, dar, ce e mai important, cu o resursă umană tânără, care îşi doreşte să participe la astfel de evenimente şi să construiască împreună cu Opera Naţională un parcurs lung, interesant, cool, atractiv pentru toate categoriile de public", a spus Lucaci.
Referindu-se la viitoarea stagiune a ONB, Daniel Jinga a informat că în următoarele luni Opera pregăteşte, lunar, o serie de premiere.
"O să avem premieră cu 'Povestirile lui Hoffmann' pe 1 octombrie, o să avem premieră 'Lacul lebedelor', în noiembrie, şi spectacolul 'Fantoma de la Operă', muzical, în decembrie. Deci, practic, ne-am propus să avem o premieră pe lună, ceea ce este un proiect foarte ambiţios şi asta ne reduce un pic numărul de spectacole, pentru că o premieră are nevoie de o pregătire la scenă. Dar eu cred că avem o stagiune echilibrată. Urmează să afişăm şi distribuţiile şi apoi o să dăm drumul la vânzarea de bilete şi aşteptăm publicul să umple sălile la refuz", a spus Jinga.
Cea de-a XII-a ediţie a Promenadei Operei, care se doreşte "o sărbătoare a muzicii şi a mişcării în aer liber pentru împlinirea spiritului", aduce, sâmbătă, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, 12 ore de muzică şi activităţi inedite de educaţie, relaxare şi mişcare în aer liber.
Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, şi va avea loc începând cu ora 12,00, iar publicul se va putea bucura de o Gală extraordinară de Operă, workshopul "Desculţ în iarbă" şi proiectul RiseUp.
Gala extraordinară Promenada Operei va începe de la ora 21,00 pe scena mare, cu participarea orchestrei, a corului şi a ansamblului Operei Naţionale Bucureşti, dirijate de Tiberiu Soare. Evenimentul va aduce pe scenă sopranele Iulia Isaev, Marta Sandu Ofrim, Madeleine Pascu şi Cristina Eremia, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorii Daniel Magdal şi Andrei Lazăr, baritonii Cătălin Toropoc, Alexandru Constantin şi Dan Indricău, başii Marius Boloş şi Ion Dimieru, prim-balerinii Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Valentin Stoica, Marina Gaspar, dar şi balerinii ansamblului Raluca Jercea şi Ştefan Meşter. Regia poartă semnătura lui Alexandru Nagy.
Publicul este aşteptat la un veritabil regal liric ce va cuprinde o suită de capodopere muzicale, iar printre ariile şi duetele ce urmează a fi interpretate se vor afla "Il etait une fois a la cour d'Eisenach" - din opera "Povestirile lui Hoffmann" de J. Offenbach; "Un bel di vedremo" - din opera "Madama Butterfly" de G. Puccini; "Parigi, o cara" - din opera "La traviata" de G. Verdi; "Te Deum" din opera "Tosca" de G. Puccini.
Workshopul "Desculţ în iarbă" este un program de ateliere de educaţie estetică în special pentru copii. Acesta va avea loc într-o zonă amenajată cu bean bag-uri, hamace, şezlonguri, unde artiştii conduc ateliere educaţionale.
Printre activităţile zilei se vor afla "Şevalete de pictură" sub îndrumarea unui artist plastic al Operei Naţionale Bucureşti; "Ore de sport în iarbă", care întăresc legătura corp-minte-yoga, pilates, body art, quigong; o bibliotecă în aer liber cu sute de cărţi; iar studenţii UNATC vor întruchipa personaje celebre din universul Operei.
În timpul zilei, publicul este invitat să ia parte la activităţile din program susţinute de artiştii Operei Andreea Radu şi Doina Alice Popa (atelier de pictură şi creaţie costume), dar şi la ateliere de face painting susţinute de artişti independenţi.
În cadrul proiectului invitat RiseUP - Opera on the sky, doritorii vor fi ridicaţi la înălţime, purtaţi spre cer în dansul unuia dintre cele mai mari baloane cu aer cald din România. Vor fi efectuate ridicări în ancoră până la înălţime de 20 m deasupra esplanadei Operei Naţionale Bucureşti.
Evenimentul Promenada Operei se va desfăşura anul acesta în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sfântului Valentin
Preotul romano-catolic Mihai Vlad, care a studiat teologia la Cluj-Napoca și la Universitatea din Würzburg - Germania, a descoperit faptul că satul Bolintineni, din comuna Păsăreni, județul Mureș, este menționat cu denumirea în maghiară Bálintfalva, adică satul lui Valentin, pe harta iozefină, fiind singura localitate cu numele acestui sfânt d
Iași: Omagiu adus poetului român din Republica Moldova Grigore Vieru, în Parcul Copou
La bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou a avut loc, vineri, o ceremonie de depunere de jerbe și au fost rostite alocuțiuni atât din partea reprezentanților instituțiilor din administrația locală, dar și din partea celor din învățământul și cultura ieșeană, pentru a marca 90 de ani de la nașterea acestuia.
Actorul Alexandru Ivănoiu: 'Horror Vacui' - un titlu controversat; dacă oamenii simt adversitate, să vină să îl învingă
'Horror Vacui' - cel mai lung eveniment teatral din lume, care se va desfășura timp de șapte zile, 24 de ore din 24, începe sâmbătă la Galeria de Artă Galateca din Capitală. 'Horror Vacui', organizat de Asociația A.R.T. Fusion, va aduce în fața publicului 505 texte despre abandon și reziliență, interpretate &i
România, la sesiunea Comitetului interguvernamental pentru promovarea diversității culturale de la Paris
România a participat, în perioada 11-14 februarie, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru promovarea și protecția diversității expresiilor culturale al Convenției UNESCO 2005, de la Paris, în calitate de membru al comitetului acestui organism, cu un mandat pentru perioada 2023-2027. Participarea acti
Giurgiu: Lansări de carte și sesiuni de lectură de Ziua Națională a Lecturii
Lansări de carte și sesiuni de lectură sunt acțiunile care au fost organizate de Biblioteca Județeană Giurgiu pentru a marca Ziua Națională a Lecturii. 'În acest an manifestările prilejuite de Ziua Națională a Lecturii au început la sediul Bibliotecii Județene Giurgiu încă de ieri cu o lansare de carte. Doina Ruști și-a l
Documentarul 'Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture', proiectat în Sala Mare a ICR
Documentarul 'Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture', scris și realizat de Alain Fleischer, va fi proiectat, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon), pe 18 februarie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Potrivit unui comunicat al Servic
Documentarul 'Phoenix - Povestea', nominalizat la Premiile Gopo 2025
Documentarul 'Phoenix - Povestea', în regia lui Cristian Radu Nema, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2025. 'Trupa Phoenix își exprimă cu emoție recunoștința și bucuria față de includerea filmului 'Phoenis - Povestea' în cursa pentru nominalizările la prestigioasele Premii Gopo 2025. Este un moment cu ad
ICR sprijină prezența românească la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Potrivit unui comunicat al Serviciul Promovare și Comunicare al ICR, transmis, vineri, AGERPRES, în competiția oficială a Berlinale
Biletele pentru Festivalul Internațional 'George Enescu' 2025 vor fi puse în vânzare începând de sâmbătă
Melomanii vor putea achiziționa, începând de sâmbătă, de la ora 12:00, bilete individuale pentru concertele și evenimentele din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', anunță, vineri, ARTEXIM. Biletele vor putea fi achiziționate online pe platforma https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu,
Muzeul Național de Istorie a României: Ovidiu Țentea, noul manager interimar al instituției
Cercetătorul Ovidiu Țentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituția muzeală. Potrivit postării MNIR, Ovidiu Țe
Covasna: Spectatorii Teatrului 'Andrei Mureșanu' vor fi plimbați pe 14 și 24 februarie cu 'Trenulețul Dragostei'
Teatrul 'Andrei Mureșanu' din Sfântu Gheorghe le oferă o surpriză spectatorilor care și-au cumpărat bilete la spectacolul 'La Ronde' de vineri, 14 februarie - o plimbare prin oraș cu 'Trenulețul Dragostei'. Managerul instituției, Anna Maria Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că trenulețul va circula atât de Ziua Sf&a
Sălaj: Un băiat de șase ani are peste 300 de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană
Un băiat în vârstă de șase ani, din Zalău, deține recordul de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană 'Ioniță Scipione Bădescu' Sălaj, cu peste 300 de volume pe care părinții i le-au citit pe parcursul anului trecut. Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES de Mariana Marian, managerul Bibliotec
Alba: Paza Muzeului Național al Unirii, asigurată cu agenți înarmați și cu sisteme electronice
Paza Muzeului Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în a cărui colecție se găsesc peste 200.000 de piese, din care în jur de 1.000 sunt clasate ca Tezaur, este asigurată atât cu agenți înarmați, cât și cu sisteme electronice. 'Avem sistemele electronice de pază, pe care nu vi le pot dezvălui din motive obie
Teatrul Masca lansează un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București
Teatrul Masca, alături de Fundația CODA 'Farmecul tăcerii', lansează, în cadrul actualei stagiuni, un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, prin programul 'Aici se visează la schimbare', Teatrul Masca se alătură inițiativei lansate de Tea
Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului cultural național mobil
Ministerul Culturii a anunțat, joi, inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o amplă acțiune de verificare a modului în care aceste obiecte sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa. 'În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului