logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Daniel Jinga: Promenada Operei - un eveniment de tradiţie; dorim să atragem noi categorii de public

Imagine din galeria Agerpres

Promenada Operei este un eveniment de tradiţie pentru ONB, care a funcţionat inclusiv în pandemie, de ceva timp esplanada clădirii instituţiei fiind transformată cu acest prilej într-un hub cultural, în care să fie atrase noi categorii de public, a afirmat sâmbătă directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga.

"De ceva timp, am folosit acest eveniment, Promenada Operei, pentru a transforma această esplanadă din faţa clădirii Operei Naţionale Bucureşti într-un hub cultural, într-un loc în care să atragem categorii noi de public, un loc prin care să arătăm că ONB nu este gomoasă, actul cultural nu este inaccesibil, noi nu ne-am închis într-un turn de fildeş, ci aşteptăm publicul să vină şi să se bucure de un gen muzical şi de un gen cultural, care are mai multe etape de înţelegere", a spus Jinga, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că îşi doreşte ca prin acest eveniment să atragă tânăra generaţie către muzica de operă şi către cultură.

"Cred că aşa cum ne învăţăm copiii să meargă frumos, să vorbească civilizat, să mănânce cu furculiţa şi nu cu mâna, la fel trebuie să-i învăţăm să meargă la teatru, la operă, la filarmonică", a subliniat Daniel Jinga.

Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale", Liviu Lucaci, a arătat că UNATC doreşte să ofere publicului "cele mai bune condiţii, o experienţă culturală, artistică deosebită".

"UNATC vine împreună cu oamenii din mai multe departamente - actorie, păpuşi marionete, regie de teatru, regie de film, multimedia - vine cu o scenă mobilă, am ajutat la construcţia acestei scene uriaşe de 400 metri pătraţi, avem filmare, camere la sol, camere în dronă, camere în balon... încercăm să acoperim o filmare 360 din mijlocul orchestrei şi live streaming, cu video mapping pe clădiri, dar, ce e mai important, cu o resursă umană tânără, care îşi doreşte să participe la astfel de evenimente şi să construiască împreună cu Opera Naţională un parcurs lung, interesant, cool, atractiv pentru toate categoriile de public", a spus Lucaci.

Referindu-se la viitoarea stagiune a ONB, Daniel Jinga a informat că în următoarele luni Opera pregăteşte, lunar, o serie de premiere.

"O să avem premieră cu 'Povestirile lui Hoffmann' pe 1 octombrie, o să avem premieră 'Lacul lebedelor', în noiembrie, şi spectacolul 'Fantoma de la Operă', muzical, în decembrie. Deci, practic, ne-am propus să avem o premieră pe lună, ceea ce este un proiect foarte ambiţios şi asta ne reduce un pic numărul de spectacole, pentru că o premieră are nevoie de o pregătire la scenă. Dar eu cred că avem o stagiune echilibrată. Urmează să afişăm şi distribuţiile şi apoi o să dăm drumul la vânzarea de bilete şi aşteptăm publicul să umple sălile la refuz", a spus Jinga.

Cea de-a XII-a ediţie a Promenadei Operei, care se doreşte "o sărbătoare a muzicii şi a mişcării în aer liber pentru împlinirea spiritului", aduce, sâmbătă, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, 12 ore de muzică şi activităţi inedite de educaţie, relaxare şi mişcare în aer liber.

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, şi va avea loc începând cu ora 12,00, iar publicul se va putea bucura de o Gală extraordinară de Operă, workshopul "Desculţ în iarbă" şi proiectul RiseUp.

Gala extraordinară Promenada Operei va începe de la ora 21,00 pe scena mare, cu participarea orchestrei, a corului şi a ansamblului Operei Naţionale Bucureşti, dirijate de Tiberiu Soare. Evenimentul va aduce pe scenă sopranele Iulia Isaev, Marta Sandu Ofrim, Madeleine Pascu şi Cristina Eremia, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorii Daniel Magdal şi Andrei Lazăr, baritonii Cătălin Toropoc, Alexandru Constantin şi Dan Indricău, başii Marius Boloş şi Ion Dimieru, prim-balerinii Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Valentin Stoica, Marina Gaspar, dar şi balerinii ansamblului Raluca Jercea şi Ştefan Meşter. Regia poartă semnătura lui Alexandru Nagy.

Publicul este aşteptat la un veritabil regal liric ce va cuprinde o suită de capodopere muzicale, iar printre ariile şi duetele ce urmează a fi interpretate se vor afla "Il etait une fois a la cour d'Eisenach" - din opera "Povestirile lui Hoffmann" de J. Offenbach; "Un bel di vedremo" - din opera "Madama Butterfly" de G. Puccini; "Parigi, o cara" - din opera "La traviata" de G. Verdi; "Te Deum" din opera "Tosca" de G. Puccini.

Workshopul "Desculţ în iarbă" este un program de ateliere de educaţie estetică în special pentru copii. Acesta va avea loc într-o zonă amenajată cu bean bag-uri, hamace, şezlonguri, unde artiştii conduc ateliere educaţionale.

Printre activităţile zilei se vor afla "Şevalete de pictură" sub îndrumarea unui artist plastic al Operei Naţionale Bucureşti; "Ore de sport în iarbă", care întăresc legătura corp-minte-yoga, pilates, body art, quigong; o bibliotecă în aer liber cu sute de cărţi; iar studenţii UNATC vor întruchipa personaje celebre din universul Operei.

În timpul zilei, publicul este invitat să ia parte la activităţile din program susţinute de artiştii Operei Andreea Radu şi Doina Alice Popa (atelier de pictură şi creaţie costume), dar şi la ateliere de face painting susţinute de artişti independenţi.

În cadrul proiectului invitat RiseUP - Opera on the sky, doritorii vor fi ridicaţi la înălţime, purtaţi spre cer în dansul unuia dintre cele mai mari baloane cu aer cald din România. Vor fi efectuate ridicări în ancoră până la înălţime de 20 m deasupra esplanadei Operei Naţionale Bucureşti.

Evenimentul Promenada Operei se va desfăşura anul acesta în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 06-04-2025 14:13

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r