logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ProEtnica: Conferinţă consacrată promovării păcii prin nediscriminare, lansare de carte, spectacole, concert Ionuţ Galani

Imagine din galeria Agerpres

"Promovarea păcii prin nediscriminare şi solidaritate în context de criză" a constituit tema dezbaterii-panel care a avut loc joi seara, după deschiderea oficială, la Sighişoara, a Festivalului Intercultural ProEtnica.

Laczikó Enikő, secretar al Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a subliniat importanţa organizării Festivalului ProEtnica, care este susţinut de toate minorităţile naţionale, cărora le-a mulţumit pentru participare. "Pacea este extrem de greu de menţinut şi lipsa conflictului nu înseamnă neapărat pace. Şi cred că trebuie să înţelegem că pentru a avea pace este nevoie de toate aceste lucruri laolaltă. (...) Din punctul nostru de vedere, este esenţial să înţelegem că pacea înseamnă chiar faptul că o susţinem în comunităţile noastre", a arătat oficialul.

Pacea desemnează absenţa războiului, a violenţei între grupurile umane, iar festivalul de la Sighişoara reprezintă, mai ales în contextul actual, "o terapie prin cultură", a declarat Irina Cajal, reprezentant al Ministerului Culturii.

 



"Pe plan individual pacea poate fi şi o stare de spirit personală, lipsită de mânie de furie, de frică şi în general de sentimente negative. În mentalul mozaic poartă şi sensul de sănătate. Iată de ce este atât de important că ne aflam la Sighişoara pentru patru zile, perioadă în care vom experimenta o terapie prin cultură pentru sănătatea sufletului şi minţii", a arătat Irina Cajal, care a transmis totodată salutul ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu.

 



"Ceea ce simbolizează acest loc este parte din sufletul nostru, nu al evreilor, nu al grecilor, nu al armenilor, nu al italienilor şi aşa mai departe, ci din sufletul tuturor minorităţilor. ProEtnica a devenit o parte din identitatea noastră", a declarat preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler.

 



Parlamentarul a evidenţiat prietenia unică existentă în România între minorităţile naţionale, prietenie care nu mai există nicăieri în lume.

"O mare reuşită, care s-a construit cu "sânge şi sudoare", este tocmai această prietenie unică pe care n-o veţi regăsi nicăieri într-o altă ţară între minorităţi şi culte. Şi regret că ţara n-a ştiut niciodată să folosească acest lucru ca un simbol. De asemenea, după estimările noastre, în România sunt în jur de 13.000 de evrei - este o cifră incomparabil mai mică cu cei aproape 800.000 de evrei care existau înainte de Holocaust, dar una mult mai bună decât numărul de 3.000 care a apărut la ultimul recensământ, care a fost un dezastru generalizat cu accent în ceea ce priveşte minorităţile. (...) Vă invit din toată inima să vizitaţi orice simbol al oricărei minorităţi din această ţară, nu aveţi cum să greşiţi, nu aveţi cum să va pară rău", a subliniat preşedintele FCER.

 



Faptul că Festivalul ProEtnica a supravieţuit pandemiei, şi nu numai, arată că aceia care îl realizează au dovedit determinare şi au făcut ceea ce trebuiau să facă, a declarat prof. Radu Carp, preşedintele Centrului de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, Oradea. "În octombrie am reuşit să realizăm o ediţie, însă, în mod tradiţional, la sfârşitul lunii august, minorităţile naţionale se reunesc la Sighişoara pentru a-şi arăta tradiţiile. (...) Iată că cei care au organizat acest festival au făcut un act de curaj. (...) Modelul european de protecţie a minorităţilor, aşa cum este el astăzi, trebuie să fie păstrat, în ciuda tuturor acestor bulversări", a arătat prof. Carp.

 



Istoricul Lucian Nastasă-Kovács a subliniat caracterul cultural al manifestării de la Sighişoara, care pune împreună reprezentanţii comunităţilor din România, fiind totodată un prilej de a da un ascendent unei moşteniri de neimaginat.

 



În marja festivalului intercultural, care se desfăşoară în perioada 25 - 28 august, are loc Academia Interculturală de Vară Proetnica, ce a debutat în 21 august, la evenimentul de joi fiind prezent unul dintre liderii ştiinţifici ai Academiei, Měto Nowak, consilier al Reprezentantului de Stat pentru Sorbieni, Ministerul Ştiinţei, Cercetării şi Culturii al Landului Brandenburg Germania, care şi-a exprimat satisfacţia că este din nou alături de organizatorii şi de invitaţii festivalului, care celebrează minorităţile.

Conferinţa de joi, care a avut loc la Sala barocă a Primăriei Sighişoara, a fost urmată de prezentarea filmului documentar "Revoluţia elenă pe pământ românesc" de către preşedintele Uniunii, deputatul Dragoş Gabriel Zisopol.

 



Pe scena din Cetatea medievală Sighişoara au avut loc, în prima zi a festivalului, mai multe spectacole, în prezenţa unui numeros public, oferite de Asociaţia Italienilor din România-RO.AS.IT., Ansamblul artistic 'Di Nuovo Insieme", Iaşi, Uniunea Bulgară din Banat, Ansamblul 'BĂLGĂRCE' - Arad, Asociaţia Macedonenilor din România, 'Sonţe", dansuri şi melodii tradiţionale, Craiova / Băileşti / Urzicuţa, Dolj. Au mai evoluat pe scenă din partea Asociaţiei Liga Albanezilor din România Ansamblul de dansuri albaneze 'Serenada', Bucureşti / Craiova, Dolj, precum şi Forumul Democrat al Germanilor din România, Edelweiß, grup de dans şvăbesc, Deta, judeţul Timiş.

 



Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar de muzică grecească susţinut de artistul Ionuţ Galani.

 



Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara este organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi cu Consiliul Judeţean Mureş. Finanţatorul evenimentului este Ministerul Culturii. Municipiul Sighişoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic şi pune la dispoziţie domeniul public.

AGERPRES este partener media al Festivalului Intercultural ProEtnica. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 22-04-2025 14:21

Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE

Culte 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.

Cultura - Media 22-04-2025 14:16

Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată

Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol

Cultura - Media 22-04-2025 12:30

Vâlcea: Bibliotecarii își sărbătoresc ziua dăruind cărți pe stradă pentru a încuraja cititul de plăcere

De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber intitulată ''Dar din dar se face... lectură'', care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul''. Purtătorul de cuv&acir

Cultura - Media 22-04-2025 10:50

''Harap Alb'' - premieră la Teatrul ''Ion Creangă'', pe 4 mai

Spectacolul ''Harap Alb'' va fi prezentat în premieră la Sala Mare a Teatrului ''Ion Creangă'' din Capitală, pe 4 mai, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră în aceeași zi, de la ora 11:00.

Cultura - Media 22-04-2025 10:44

Lord of the Dance revine în România, în aprilie 2026, cu show-ul ''30th Anniversary Tour''

Trupa de dans irlandez Lord of the Dance revine în România, pe 2 și 3 aprilie 2026, cu super turneul aniversar ''30th Anniversary Tour''. Potrivit site-ului iabilet.ro, trupa fondată de cunoscutul Michael Flatley va susține cele două show-ul din România pe 2 apri

Culte 22-04-2025 09:16

Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București

Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p